Šta je novo?

Sta ovde ne radi? pomozite savetom!

Učlanjen(a)
13.09.2006
Poena
304
Evo ovako, nov racunar, dosao iz delova, sklopljen, instaliran "oridjinale" win XP.

Athlon 64 3000+ (nije clockovan) box pakovanje
ASUS maticna Kn8X5 nforce4
2x 512 TakeMS DDram
ATI 1600 Pro 256mb
DVD -RW Pionir 1111
TFT Samsung 710n
HDD 80gb WD SATA

dodao sam i jos jedan cooler

Pre svega komp nece uvek da boot-uje iz prve, tj upali samo ventilatore i nista, kao da je u sleep modu... cak ni nekoliko "restarta" ne pomaze. Al nekad upali iz prve kako treba...

drugo, na svemu filmovi/igrice... cest zaledi, pri cemu zvuk loop-uje poslednjih par sekundi i onda posle izvesnog vremena sve ode u sleep mode...

Premestio sam memoriju u druge slotove i sad (cini mi se) bootuje, ali je drugi problem i dalje prisutan.

preko motherboard monitora sam pratio temperaturu dok je moguce, procesor ne prelazi 50stepeni. medjutim kad blokira, nekih par minuta nije moguce ponovo restartovati/boot-ovati...

sta vi mislite da je problem???

Probaj da resetujes BIOS, probaj drugo napajanje, probaj da flashujes BIOS novijom verzijom (ako postoji)...

Meni sve to izgleda kao da se taj BOX cooler raskimavio!
Ko hoće zdrav kompjuter neka zameni BOX cooler. To je kao kad te je keva kad si bio mali terala da nosiš kapu zimi kad izlaziš napolje.
Čak i ako nije cooler u pitanju, ne škodi kupiti jedan Typhoon!

Poslednja izmena:
...........

Asus ploce se zaglupe ukoliko se ne postave led diodice za power i HDD da pravilno rade. Meni se to par puta desilo pa proveri...

Ne bih se slozio sa tobom u vezi box cooler-a. Dovoljan je da hladi procesor, cak i pri nekom "manjem" overclock-u, a posto covek rece da nije klokovao onda je nesto drugo u pitanju. Najverovatnije napajanje.

Hvala svima na odgovoru.

Napajanje nije, imam Codegen 300XA 450W, kuciste provereno, ortak ga koristi u firmi i za jace kompove od ovog...

neznam da li pre da sumnjam na graficku ili losh procesor... neki mi vicu da je procesor los i da ne "pali" kako treba i pregreva se... ali mene zbunjuje sto MBM nikad ne prijavi grejanje nigde, alarm na ploci je setovan na 70 stepeni i ne oglasava se...

Druze, osecam da je memorija u pitanju, znaci memorija ili HDD, pa ti proveri, ali od ta dva jedno jeste!

sve novo? pa vracaj na garanciju... ne pali je 60% ploca kriva, 20% napajanje i otprilike toliko memorija... ne znam sto bi bio hard?!? procesor nije sasvim sigurno...

Slazem se - ploca skoro sigurno.

A 50*C Venice sa Boxom? Previse! Meni Opteron sa Boxom toliko ide na full-load (a to je dual core). Dva sata, koliko sam se smarao sa jednim Venice-om, radio je <40*C full-load. Mozda sam imao srecan primerak ali 50*C je previse.

oce i hdd da kocka i secka, ali cesto vrlo cesto to ne traje dugo u smislu da crkne, cuje se glinggggg i slicni zvukovi prate to cudno ponasanje... e sada uzrokovano recimo napajanjem? Desava se... Ali neka testira decko memoriju prvo! Pa ako nije to neka spakuje i posalje u radnju ako ima garanciju!

Poslednja izmena:
Hard disk nece izazvati takve probleme, mozda ga BIOS nece prepoznati, mozda ce biti b***s*** kad proba da se podigne OS, ali ce ipak komp POSTovati.

A što bi se cimao i gubio vreme na testiranje i utvrđivanje šta pravi problem kada može lepo da odnese komp tamo gde ga je kupio, stavi im ga na sto i demonstrira ,,lep'' rad. Pa oni neka se ,,zanimaju'' sa njim.

ja sam imao takvih problema, ne znam kako se desilo ali bilo je toga, i eto na kontu toga ja pretpostavljam sad jedno sam naucio: SVE JE MOGUCE:D

Sta mu je tesko da provrti test memorije? Cisto da ga ne farbaju u radnji...

Ja bih u ovoj situaciji prvo proverio hladjenje procesora, tj. da li je BOX hladnjak stavljen na procesor klot (metal na metal), da li ima originalnu zvaku, ili je koriscena neupotrebljiva termalna pasta bele boje kupljena za male pare u Radio Klubu ili Mikro Princu (ovo poslednje je daleko najgora varijanta). Iskustvo pokazuje da je pametnije koristiti metal-na-metal varijantu nego koristiti termalnu pastu nedovoljne toplotne provodljivosti. Ako ovo ne resi problem valja proveriti hladjenje na grafickoj kartici, pa tek onda sumnjati na komponente. Napajanje mi ne izgleda krivo, ja takodje imam Codegen kuciste i od Februara radi savrseno.

P.S. Dok ne budes siguran da je hladjenje adekvatno reseno izbegavaj ukljucivanje racunara. Ako je hladjenje problem, svaki put kad ukljucis racunar i sve stane osim ventilatora, procesor dostigne kriticnu temperaturu i ploca ga iskljuci.

Ja bih u ovoj situaciji prvo proverio hladjenje procesora, tj. da li je BOX hladnjak stavljen na procesor klot (metal na metal), da li ima originalnu zvaku, ili je koriscena neupotrebljiva termalna pasta bele boje kupljena za male pare u Radio Klubu ili Mikro Princu (ovo poslednje je daleko najgora varijanta). Iskustvo pokazuje da je pametnije koristiti metal-na-metal varijantu nego koristiti termalnu pastu nedovoljne toplotne provodljivosti. Ako ovo ne resi problem valja proveriti hladjenje na grafickoj kartici, pa tek onda sumnjati na komponente. Napajanje mi ne izgleda krivo, ja takodje imam Codegen kuciste i od Februara radi savrseno.

P.S. Dok ne budes siguran da je hladjenje adekvatno reseno izbegavaj ukljucivanje racunara. Ako je hladjenje problem, svaki put kad ukljucis racunar i sve stane osim ventilatora, procesor dostigne kriticnu temperaturu i ploca ga iskljuci.

Okej, ali sta je za ovaj procesor kriticna temperatura? meni je alarm na ploci stavljen na 70 stepeni i nikad se ne oglasi? da ga smanjim? I kako da proverim hladjenje na grafickoj? MBM mi daje temperaturu od 33stepena na drugom senzoru (ako je to od graficke) rekao bih da je ona malo previse topla na dodir ali na njoj je kuler koji je i dosao sa njom...

...graficka....?
Proveri nju.....

Memorija ili BIOS...dzaba mu memtest ako je memorija dobra, mozda se ne mirise sa plocom...ili jednostavno BIOS nije dobar...

@ Samuraj:

E, to sa podesavanjem temperature iskljucivanja u BIOSu je za mene po malo misteriozna stvar. Imao sam dve ploce, obe sa VIA cipsetom, na kojima sam podesavanje za temperaturu iskljucivanja procesora drzao na 65 stepeni i nijedna nije iskljucivala procesor i ako sam siguran da se tokom leta desavalo da temperatura procesora predje65 stepeni. Na jednoj od ove dve ploce mi je i izgoreo procesor upravo zbog pregrevanja. Ova koju sad imam (VIA KT400) je spasla procesor tako sto ga je iskljucila, a u BIOS-u samo prijavljuje temperaturu, dok se temperatura iskljucivanja ne moze zadati. Ta tvoja ploca je ocigledno od pametnijih cim se iskljucuje. Sto se drugog senzora tice, mislim da se odnosi na temperaturu u kucistu, a ne na temperaturu graficke. Mislim da R9600Pro i nema na sebi senzor za temperaturu, a ako je nova kartica u pitanju ne bi trebalo da ima problema sa hladjenjem jer se njoj hladnjak na GPU namesta u fabrici. Hladjenje CPU mi izgleda kao najverovatniji problem. Da bi proverio stvar, probaj da skines stranicu sa kucista, uperis ventilator da duva u otvoreno kuciste i vidis da li ce sistem biti stabilniji. Ako ispadne tako, tvoj problem 100% lezi u hladjenju, ako ne vreme je da se pozoves na garanciju koju si dobio uz komponente. Jos nesto, da li sam sklapao racunar ili si dobio sklopljen od prodavca, tj. mozes li sam da otvaras i cackas po masini?

Neka prvo proba graficku, verujte mi.....

Eh sad mozda je ovo lov u mutnom, al' jel ti ukljucen u BIOS-u "Qool'n'Quiet", ako nije ukljuci i u power option udji i namesti na "minimal power menagment"...ako pomogne nesto znaci da ne skodi :smash:

@ Samuraj:

E, to sa podesavanjem temperature iskljucivanja u BIOSu je za mene po malo misteriozna stvar. Imao sam dve ploce, obe sa VIA cipsetom, na kojima sam podesavanje za temperaturu iskljucivanja procesora drzao na 65 stepeni i nijedna nije iskljucivala procesor i ako sam siguran da se tokom leta desavalo da temperatura procesora predje65 stepeni. Na jednoj od ove dve ploce mi je i izgoreo procesor upravo zbog pregrevanja. Ova koju sad imam (VIA KT400) je spasla procesor tako sto ga je iskljucila, a u BIOS-u samo prijavljuje temperaturu, dok se temperatura iskljucivanja ne moze zadati. Ta tvoja ploca je ocigledno od pametnijih cim se iskljucuje. Sto se drugog senzora tice, mislim da se odnosi na temperaturu u kucistu, a ne na temperaturu graficke. Mislim da R9600Pro i nema na sebi senzor za temperaturu, a ako je nova kartica u pitanju ne bi trebalo da ima problema sa hladjenjem jer se njoj hladnjak na GPU namesta u fabrici. Hladjenje CPU mi izgleda kao najverovatniji problem. Da bi proverio stvar, probaj da skines stranicu sa kucista, uperis ventilator da duva u otvoreno kuciste i vidis da li ce sistem biti stabilniji. Ako ispadne tako, tvoj problem 100% lezi u hladjenju, ako ne vreme je da se pozoves na garanciju koju si dobio uz komponente. Jos nesto, da li sam sklapao racunar ili si dobio sklopljen od prodavca, tj. mozes li sam da otvaras i cackas po masini?

Mogu da cackam po kompu sklapan je iz delova...

nemam tu termalnu pastu, gde ima da se kupi i koliko kosta?

Graficka nije 9600 pro vec x1600 pro i ima kuler na sebi sa oznakom ATI tako da je fabricko pakovanje.

stranica skinuta odavno (tj obe) a ubacio sam i dodatni kulercic koji duva odozdo u graficku, to je i pomoglo i nije (posto ustvari i nema neki interval, ponekad radi ceo dan ok a nekad zabada na 5 minuta...)

Sumnjam i na napon struje u zgradi (novogradnja...)

Sutra uzimam Surge arrest UPC kao i drugi jaci kuler za CPU pa cemo videti... ako se problem nastavi nije frka da menjam jer imam garanciju na svaki deo posebno ali je NEOPHODNO da znam sta TACNO ne radi da ne menjam redom ispravne delove...

Ako sutra uzimas jaci kuler mozda ce dobiti i pastu uz njega...obicno ide u paketu sa boljim kulerom...

Ako sutra uzimas jaci kuler mozda ce dobiti i pastu uz njega...obicno ide u paketu sa boljim kulerom...

Evo, vrtim TITANUM TTC-K8ETB/825 cooler (kostao nekih 12 evrica u Computer Dream), namazao sam pastu koju sam dobio uz njega, titanium neon blue. pa cemo videti... MBmonitor sad prijavljuje nekih 33-34 stepena ovako bez nekih extra aplikacija...

popodne pozajmljujem UPS preko vikenda pa cu i to da probam

Temperatura procesora od 34 stepena na idle-tu zaista dobro zvuci. Nadam se da neces imati vise problema :)

Evo, vrtim TITANUM TTC-K8ETB/825 cooler (kostao nekih 12 evrica u Computer Dream), namazao sam pastu koju sam dobio uz njega, titanium neon blue. pa cemo videti... MBmonitor sad prijavljuje nekih 33-34 stepena ovako bez nekih extra aplikacija...

popodne pozajmljujem UPS preko vikenda pa cu i to da probam

Ja bih rekao da ti je resen problem, bar sto se grejanja procesora tice, to je ok temperatura.

Meni je Venice 3000+ takođe 33-34 u idle-u... Ali kloknut na 2.5GHz. :d

Zaboravih da kažem, sa BOX-om i nekom šlj pastom. A u full load-u ne ide preko 43.

Poslednja izmena:
Meni je Venice 3000+ takođe 33-34 u idle-u... Ali kloknut na 2.5GHz. :d

Zaboravih da kažem, sa BOX-om i nekom šlj pastom. A u full load-u ne ide preko 43.

Evo prvih rezultata (da ne ureknem, pupupu!)

Posle vise od 4 sata igranja BF2 i Worms 3D nije pukao nijednom (ali hej, mozda mu je jedan od onih dana kad ne puca...)

Posle sat i po Wormsa kad sam izasao na desktop MBMonitor je pokazivao 42 stepena...

Ah, da uzeo sam u Mustek UPS 400 pa sve za sad radi preko njega... videcemo kako ce se ponasati do ponedeljka kad vracam UPS (pozajmio sam ga) ako ne bude pucao do tad videcemo da li ce bez UPS (nije problem da ga kupim ako je do napona...).

Hvala za sada, obavesticu vas sutra uvece o progresu...

Aaaa, lepo :)

Sto se napona tice, ni kod mene nije sjajna situacija sa onim sto EPS salje, ali Codegen napajanje se junacki drzi. Mislim da ces sa te strane biti miran. UPS je svakako dobra ideja cak i ako ne bude problema, a ne bi bilo lose da nabavis i jedan od onih produznih kabala sa osiguracem na sebi. Znam za dva slucaja kada je skok napona iz gradske mreze spalio i UPS i kompjuter vezan na isti. Osigurac na pomenutom produznom kablu ce u takvom slucaju iskociti, a tebi ce masina i UPS ostati bezbedni.

Dobar, kvlitetan kabl sa osiguracem je najbolje resenje, ja sam u Novim Banovcima i cesto nam nestaje na kratko struja, a ako opali neki pojacani napon tu ne pomaze ni UPS...:smash:

Vrh Dno