Šta je novo?

Sta ocekivati od internet provajdera u buducnosti

mix

Cenjen
Učlanjen(a)
16.02.2011
Poena
169
"Prijavite se za Open ADSL u promotivnom periodu od 1. juna do 30. septembra"-Telekom

"Prijavite se za Open ADSL u promotivnom periodu od 1. juna do 31. jula"-Telakom

"U okviru PROMO ADSL kampanje svi korisnici koji zaključe ugovor na 12 meseci plaćaju 50% od standardne cene ADSL usluge.
Promotivni period traje od 01. jula do 30. septembra 2011. godine. "-PTT

Sta mislite u kom pravcu ce se kretati Internet usluge kod nas?Da li je ovo najava manjih cena ili je mozda neka navlakusa pre podizanja cena?
(Telekom Srbija zadržava pravo izmene uslova ove ADSL promocije, čijim se početkom završavaju sve prethodne).Po ovome oni mogu za 2-3 meseca da podignu cene ili ....
Ako neko ima neku informaciju, bilo sta sto bi bilo interesantno,neka slobodno podeli sa nama.

Pogledajte " Rumune " link: http://www.romtelecom.ro/en/personal/internet/clicknet-power/ pa uporedite sa nama.

Verovatno će doći do podizanja brzina, uz istu cenu, koje će reklamirati kao pojeftinjenje paketa. U slučaju povećanja cena, imaš pravo da jednostrano raskineš ugovor bez plaćanja penala. Tako bar stoji u ugovoru za ADSL kod Telekoma.

Da to je ponuda za VDSL do 50megabita i Fiber do 100megabita telekom nema infrastrukturu ni za adsl od 16 megabita a ne kamoli za VDSL tako da nista skoro od toga.

Nisam znao to za raskid ugovora bez placanja penala.Ako je tako onda je ok.Ali sta se desava sa MIK-om ako raskines ugovor,verovatno ga gubis(kao kod beotela moras da im najavis 5 dana pre ).

Poslednja izmena:
Da to je ponuda za VDSL do 50megabita i Fiber do 100megabita telekom nema infrastrukturu ni za adsl od 16 megabita a ne kamoli za VDSL tako da nista skoro od toga.

Pa nije bas da telekom nema infrastrukturu za internet veci od 16 mb nego jednostavno nema potrebe da dizu brzine u nebo kada nemaju konkurenciju na polju fiksne telefonije koja ti je obavezna za adsl. Jer do sada su se ljudi u vecini slucajeva odlucili dali ce da koriste adsl ili cable net i svako je otisao kod provajdera kojeg je zeleo, e sada jedino sto se dasava su te sitne rotacije u korisnicma koji sa adsl-a odu na cable net a imas onih koji sa cable neta dodju na adsl.

Ali ja mislim da telekom itekako moze da ponudi mnogo vece brzine samo kao sto reko nece jer nemaju potrebu. Ovako nas na kasicicu daju povecanje brzina na svakih godinu dana.

Jos cu reci da ono sto si reko da malo ljudi moze da uzme 16 mb net nije tacno, te cifre su mnogo vece nego sto mi znamo. Na primer ja mogu da koristim 16 mb net ali jednostavno mi ne treba ta brzina jer i ovih 6 mb kojih sada imam su mi sasvim dovoljni da skinem sve sto mi treba. E sada mozda bi ja uzeo 16 mb net da je cena mnogo pristupacnija i da je upload malo veci nego sto jeste sada, jer za 16 mb je bas malo 1 mb bar da je 3 mb pa da covek razmisli.

Ne moze 3mb jer ne podrzava standard.
Ima neka caka kod telekom za Vdsl. Cekaju odredjen broj korisnika pa da krenu u realizaciju.
To je rekla-kazala jednog tehnickog direktora. Mada, kada se osvrnete na proslost, i obican adsl je koriscen nekoliko godine pre nego sto su ga ponudili siroj javnosti.

A kakav je to popust?????
Kod pojedinih provajdera je cenja njihovog popusta vec duze vrene na snazi,a o cenama u Eu i da ne govorimo
Znaci opet pljacka i zamlacivanje naroda

Naravno da je pljacka u pitanju.Ja sam siguran da se oni uklapaju sa 20% sadasnjih cena,sve ostalo im je cist dobitak.

Ne moze 3mb jer ne podrzava standard.

Naravno da moze samo nece da puste! Jer ovu opremu koju sada koriste je adsl2+ a tu internet moze da ide maximalno do 24 mb za download i 3.3 mb za upload. A ti se malo bolje informisi o mogucnostima adsl-a pa onda govori sta moze a sta ne moze.

Less than 1km should be 23-24Mbit
1.0km = 13.81dB = 23Mbit
1.5km = 20.7dB = 21Mbit
2.0km = 27.6dB = 18Mbit
2.5km = 34.5dB = 13Mbit
3.0km = 41.4dB = 8Mbit
3.5km = 48.3dB = 6Mbit
4.0km = 56dB = 4Mbit
4.5km = 62.1dB = 3Mbit
5.0km = 69dB = 2Mbit

Poslednja izmena:
To sto si rekao je teorijski moguce ali posto je vecina centrala sa starom paricom te brzine bi bile izuzetno nestabilne. Ovo ti sve govori o kvalitetu signala kroz te parice
Bandwidth Down/Up(kbps) 8192 / 1023
SNR Margin Down/Up(dB) 15.2 / 5.0
Attenuation Down/Up(dB) 14.9 / 7.8

To sto si rekao je teorijski moguce ali posto je vecina centrala sa starom paricom te brzine bi bile izuzetno nestabilne. Ovo ti sve govori o kvalitetu signala kroz te parice
Bandwidth Down/Up(kbps) 8192 / 1023
SNR Margin Down/Up(dB) 15.2 / 5.0
Attenuation Down/Up(dB) 14.9 / 7.8

Technology: DSL
Protocol: ETHoA
Mode: ADSL2+
Annex Mode:
Type: Fast
Line Coding: Trellis on
Status: No defect
Link Power State: L0
SNR Margin: 29.0 dB Downstream / 11.9 dB Upstream
Attenuation: 13.5 dB Downstream / 5.6 dB Upstream
Output Power: 19.2 dBm Downstream / 12.4 dBm Upstream
Attainable Rate: 18340 kbps Downstream / 1185 kbps Upstream
Connection Speed: 6144 kbps Downstream / 1021 kbps Upstream

Evo kako je kod mene!

Pa da ali snr margina kako povecas brzinu tako se margina smanjuje i signal se gubi tako da kada dodjes na 16 megabita signal oslabi maksimalno kod tebe bi mozda i radilo ukoliko margina ne bi pala drasticno a i ja sve sto sam rekao mislio sam globalno tebi je lako jer si oko 1km od centrale.

Po meni, prava buducnost u internet revoluciji je "fiber to the home" ali o tome mozemo samo da sanjamo za sad. Ja sam na SBB optici kao pravno lice koja radi zaista besprekorno ali odnos cena/standard nije nikako revolucionaran sem za provajdera tako da o ostalim vidovima pristupa ne razmisljam vec samo o pretpostavci smanjenja cena pristupa globalnoj mrezi, nista vise. Isto tako Turbo pakete bi trebalo omasoviti po svim gradovima uz smanjenje cene koja bi bila pristupacnija siroj narodnoj masi uz odnos down/up bar 1:10 a ne 1:30 kao sto je sad. Sto se tice Telekoma, moje misljenje je da treba da porade na stabilnosti i kvalitetu opreme koja se isporucuje u centrale, MSAN-ove i DSLAM-ove i da se na tom polju malo vise ulozi kako bi i sama mreza koja nije uopste losa dobila svoj puni sjaj kao i zadovoljstvo krajnjeg korisnika koje je svakako najbitnije.

Poslednja izmena:
Dok se ne razvuku novi kablovi, nećemo se mi nagledati 20Mbit+ brzina.
Ja recimo ne mogu da imam preko 4Mbit ADSL zbog očajnih parica, srećom kablovskom mogu da izvučem 16Mbit.

Kabal je buducnost :D
Tu vec sada imas brzine od 50mbps.

"Jedan od vodećih svetskih ISP, Level 3, nastavlja svoj razvojni put i kroz jugoistočnu Evropu.

Level 3 je otvorio POP-ove (POP=point of presence, čvorište mreže) i u Ljubljani i Zagrebu.

Već su prisutni u Budimpešti, Bukureštu i Sofiji, pa se kao logičan nastavak valjda očekuju i Beograd i Atina.

Kroz svoju razgranatu mrežu visoke pouzdanosti, L3 nudi usluge povezivanja na Internet i raznovrsne IP servise

(L2/L3 VPN, direktan pristup Internetu, Ethernet povezivanje, isporuku multimedijalnih sadržaja).

Imaju POP-ove u 20 evropskih zemalja i prisutni su na oko 50 tržišta po svetu.

Level3 će postati „nezgodna” konkurencija u veleprodaji Interneta, a svakako će uticati na smanjenje cena.

S obzirom da koriste dark fiber za povezivanje svojih čvorišta, na vidiku je možda sporazum sa firmom koja nudi dark fiber u Srbiji i kroz Srbiju."

Jedino veliki igrači mogu potpuno da otvore srpske puteve ka Internetu.

Ovako izgleda lista zemalja u okruzenju po prosecnoj brzini interneta sa pocetka 2011.

Download / Upload

Rumunija 23,11 Mb/s / 9,62 Mb/s
Bugarska 16,06 Mb/s / 8,15 Mb/s
Madjarska 13,04 Mb/s / 3,46 Mb/s
Slovenija 7,57 Mb/s / 3,74 Mb/s
Hrvatska 4,62 Mb/s / 0,62 Mb/s
Crna Gora 3,36 Mb/s / 0,64 Mb/s
Albanija 3,00 Mb/s / 0,87 Mb/s
Srbija 2,92 Mb/s / 0,66 Mb/s
Bosna 2,59 Mb/s / 0,63 Mb/s

Nebi me cudilo da nas Bosna uskoro presisa a ovamo se trsimo kako smo velika drzava, joj mali smo da nismo ni svesni koliko smo mali.

Meni nije jasno kako SBB ne odgovara na ove ponude Telekoma. Da su imali neki manji flat paket ja bih ostao na SBB, ovako sam uzeo kod Telekoma 1,5 Mbit.

Jos da imamo net ko Rumuni .......(bar upola).

Tamo je kompletnu internet infrastrukturu (kroz fakultete) izgradio iliti izfinansirao gospodin SOROS, koji je proteran iz nase zemlje, i sve njegove inicijative su ugasene kod nas... e zato smo tu gde smo, jer ako neko zeli nesto da uradi, taj se po kratkom postupku ucutka, zatvori, protera itd... i tu se ne radi samo o doticnom gospodinu, nego o svim inicajitavama koje vode u neki razvoj... to nama sve ne treba....

^^
prvo netacno da je proteran soros, tu je on nije nigde otisao iz srbije

drugo, nije on nikakav gospodin, daleko mu lepa kuca

Evo, kod mene u bloku, od B92 do Bul. Umetnosti (kod novog Merkatora), vec par dana radnici buse trotoar i polazu neki kabl. Danas sam pogledao kako izgleda i na njemu pise nesto tipa Optic (nisam uslikao, zaboravih). Komsija je usput spomenuo SBB, ali ne znam da li je pricao napamet, ili zna nesto. Pitao sam i radnika, a on mi je samo rekao "nesto za internet"

251027193027417415824100.jpg

Ovako to izgleda u Rumuniji, svaka bandera je ovakva ili jos gora. Eto zasto je brz net u Rumuna :d

Evo, sad vi meni recite sta je ovo, i da li ima razloga za optimizam :D (do sada je u bloku carevao KDS)?

Prilozi

• DSC04713.JPG
    DSC04713.JPG
    252.6 KB · Pregleda: 222
  • DSC04714.JPG
    DSC04714.JPG
    271.8 KB · Pregleda: 221
Ja sam u Bloku 70 video na 2 mesta šahtove na kojima piše "Nuba invest optika".
Ne možete da vidite kako ne skačem od sreće ;)

Nazad
Vrh Dno