Šta je novo?

Sta je sata a sta raid

ExampleBabic

Cenjen
Učlanjen(a)
13.03.2013
Poena
169
Pozdrav carevi. Survovao nesto netom i naidjem na neko uporedjivanje HDD-SDD i sada SDD cepa naravno HDD jedva dise a RAID brzi od HDD, pokusao sam po online prodavnicama da nadjem raid disk ali ga nije bilo. Moze li mi neko ukratko objasnii sta je raid, koje su performanse odokativno u odnosu na HDD i gde naci..

Raid (Redundant Array of Inexpensive Disks)
Ukratko za tu egzibiciju ti treba dva hard diska. Ukoliko su razlicitih velicina gubices na kapacitetu Raida - preporuka i u praksi je najbolje da imas dva identicna diska sa koja ces naraviti Raid. Procitaj malo ovaj link dole.
http://www.pcworld.com/article/132877/RAID.html

ima i softwerski raid na linux-u. (moze i na windowsu, ali xp se ne moze butovati sa takvog raid-a, sedmica mozda da). tada ne moraju diskovi iste velicine (da se ne bi gubilo na prostoru), vec samo odvojis po jednu particiju koja je iste velicine na svim diskovima (ostatak diska koristis normalno). softverski ima nekih prednosti, koristim ga na linuxu (raid0 sa 3 diska/particije), super radi.

Poslednja izmena:
Care uvek prvo google prelistam ali nisam nasao ono sto trezim, ne trazim fabricko objasnjenje raida, vec me prvo i prosto zanima, da li mogu moj sata3 da pretvorim u raid ili ne? da znam da l da se interesujem i dalje za temu :D

Da si procitao ono sto ti je postavio znao bi odgovor na to pitanje. ;) I mnogo vise. ;)

pokusao sam po online prodavnicama da nadjem raid disk ali ga nije bilo.

Care uvek prvo google prelistam ali nisam nasao ono sto trezim, ne trazim fabricko objasnjenje raida, vec me prvo i prosto zanima, da li mogu moj sata3 da pretvorim u raid ili ne? da znam da l da se interesujem i dalje za temu :D

Budući da si po online prodavnicama pokušavao da pronađeš raid, objašnjenje ti sigurno jeste potrebno šta je u pitanju.

E sad mi je vec jasnije o cemu se radi... Hvala puno na odgovorima, cim nabavim jos jedan hard bacam se na posao... Moze lock

Pa stani nemoj da me ebes :D vidim video klip, HDDvsRAIDvsSSD... reko da vidim mozda nesto jeftino, zao me da dajem 150-200 e za ssd :(

Nisi pogledao one linkove :D

Nema delotvornije zamene za ssd trenutno. ;) Po pitanju brzine za prosecnog korisnika...

Ma znam, kod buraza u masini je intelov 180gb ludilo bes, pali se za 10 sek... Al sto je mnogo, mnogo je... A linkove sam pogledao ociju mi :D Ove na engleskom manje vise :D

Nazad
Vrh Dno