Šta je novo?

Sta je Kylix?

Aleksa

Zapažen
Učlanjen(a)
01.01.1970
Poena
9
Stvarno me mrzi da gledam po netu. Jes' da sam malo neobavesten (mada kakvo je vreme doslo volim da sam neobavesten: racun za struju @#$%; telefon $%^$#; ...) al' sve mi pare otidose na "hleb" zbog ovih reformatora pa sam sav ubedacen...
(ako je to dobar izgovor ili opravdanje molim za odgovor)
Него, баш ме интересује .... ради ли овде ћирилица?

Kylix je Delphi za linux; valjda uskoro available i za MacOS X (posto Borland JBuilder vec jeste) i, daj Boze, za Solaris i ostale unixe.

Tacno, Kylix je Delphi za Linux.

Doduse, razlika je u tome sto Kylix ne koristi VCL, vec CLX (koji je dostupan i za Delphi 6, paralelno sa VCL-om). CLX je napravljen kao omotac oko Qt-a (koji pravi firma u kojoj ja radim - Trolltech).

Posto Qt radi na svakoj zivoj instanci UNIX-a (i Linuxu, i Mac OS X-u), postoji *nada* da ce biti Kylix portovan i na ostale sisteme.

Doduse, kad sam pitao Borlandovog predstavnika "Da li ce biti verzija za Mac", odgovorio je da to zavisi od potraznje..

Koristeci CLX, mogu se praviti veoma prenosivi programi - prevedes ga samo u Kylix-u i u Delphiju.

Hm, jeste, razlika jeste u podlozi koju biblioteke komponenti koriste, ali, u sustini Kylix jeste Delphi za linux; isti IDE, isti objektni paskal, dakle ista sinaksa i semantika (ostalo su dodaci).

Koliko sam ja razumeo Kastera, bice i Kylix za MacOS X, dakle u trenutku kada se sredi za BSD platformu. Prvi korak im je da zavrse IDE i dodatke kompletno nove, posto za sada su samo delovi portovani, a ostatak koristi wine koji obezbedjuje win api kylix okruzenju. U dvojci to jos nije gotovo, ali se nadaju da ce trojka biti kompletna u ELF formatu, sto cekaju kao polaznu tacku da krenu i sa CppBuilderom za unixolike platforme. No, posto je vec uradjena JBuilder verzija za MacOS X, ...
Slazem se da u ovom trenutku imaju pune ruke posla i neke stvari treba sacekati.

Vrh Dno