Šta je novo?

Sta je bower ? http://bower.io/#install-bower

deki21

Slavan
Učlanjen(a)
04.11.2009
Poena
320
Da li bi neko mogao da mi tacno (jasno) pojasi sta je to tacno bower ? Na koji nacin radi ?

Evo ga link
http://bower.io/#install-bower

JA razumem da on uzima pakete kao sto su jquery, bootstrap itd, nekako ih preload-uje ?

Kako se tacno koristi ? Nije bas jasno na sajtu ?

Web sites are made of lots of things — frameworks, libraries, assets, and utilities. Bower manages all these things for you.

Keeping track of all these packages and making sure they are up to date (or set to the specific versions you need) is tricky. Bower to the rescue!

Bower can manage components that contain HTML, CSS, JavaScript, fonts or even image files. Bower doesn’t concatenate or minify code or do anything else - it just installs the right versions of the packages you need and their dependencies.

To get started, Bower works by fetching and installing packages from all over, taking care of hunting, finding, downloading, and saving the stuff you’re looking for. Bower keeps track of these packages in a manifest file, bower.json. How you use packages is up to you. Bower provides hooks to facilitate using packages in your tools and workflows.

Bower is optimized for the front-end. If multiple packages depend on a package - jQuery for example - Bower will download jQuery just once. This is known as a flat dependency graph and it helps reduce page load.

Ne znam da li si koristio nešto tipa nuget za .net ili maven za javu, to ti je to. Znači ne moraš ručno da uvlačiš fajlove npr za jquery ili bootstrap, nego ih 'instaliraš' u projekat pomoću bowera.

Hvala na odgovorima. ! @DukeLander Procitao asm taj tekst, ali mi nije bilo jasno kako tacno radi.

@zholinho ! Hvala za odgovor. Nisma koristio nuget za .net ili maven za javu.
Evo zasto pitam.
Na vise stranica povlacim istu biblioteku.
Tipa <script src="jquery.js"> </script>
ALi i neke bibioteke koje sam sam pisao. Da li ce taj bower da te biblioteke (licne i te "medjunarodne") smesti na racunar korisnika (u nekakav cookie, lupetam) nakon pozivanja, Ili tako nesto. Interesuje me ta poenta price ?

Da li se neko od vas koristio time ?

Poslednja izmena:
Maven je najbolja stvar koju je čovek izmislio posle Coca-Cole 🙂

Mene zanima, koji je najispravniji nacin pozivati scripte, da li je to sa lokala, cdn-a ili preko bower-a?

Nisam još koristio bower, tek treba da ga koristim. Nema tu sad nekih pravila, ja najčešće imam skripte lokalno i odatle ih pozivam. Ali nešto sam skontao, da je bolje staviti da vuče sa cdn-a, jer je velika verovatnoća da će korisnik na nekom sajtu naleteti na neku skriptu koja je pozivana sa cdn-a, a koristi se kod tebe, i onda kad korisnik dođe na tvoj sajt, njegov browser će već imati u kešu taj skript. Tako da sam planirao da na sledećem projektu radim tako. Eventualno da odradim i backup varijantu, da ako ne uspe da povuče sa cdn-a, povuče lokalno. Mada u svakom slučaju ću da probam i bower na nekom projektu.

Ja ga koristim svaki dan, uz gulp. Sta te konkretno zanima?

Pa bas kao sto je "reverseskydiver" pitao, koji je najispravniji nacin pozivati scripte ?
Interesovalo me je sta to tacno bower radi, da li on spakuje skriptu i stavi je u kes na lokalnoj masini ?
Evo mog problema:
Npr, sta bi ste vi uradili, da imate 10 razlicitih stranica u okviru jednog projekta, na svakoj stranici postoje 2 do 3 zajednicke biblioteke(skripte), ali i svaka stranica ima svojih par skripti (jedinstvene za njih).

Dakle da li je ovo resenje-> zajednicke skripte staviti u kes na lokalnoj masini (i kako to uraditi ?) a ove sto su jedinstvene za strnicu jednostavno staviti u tag npr: <script src="posebna.js"> </script> (velicina posebne.js prelazi po nekad 200Kb pa ne bi bilo dobro da se ucitava ako ne treba)

Hvala na svkom savetu u

Nazad
Vrh Dno