Šta je novo?

Sta i kako ?

sasa022

Znamenit
Učlanjen(a)
14.11.2004
Poena
1,125
Naime zrtve su SD kartice koje su napale "neidentifikovane napasti i pojele slike".

Na kompjuterima "na kojima su se dogodili incidenti" nije bilo pouzdane AV zastite.
U prvom slucaju,licno sam pobrisao fajl naziv_foldera.exe misleci da je u pitanju jos jedan u nizu bezveznih crva/trojanaca.
Pri ukljucivanju na drugi komp - fotografije su nestale bez traga,a Kaspersky Internet Security nije nista prijavio.
( srecom postojao je bacup )
Drugi slucaj - Avast je "nesto obrisao" ( nisam bio prisutan,a izvestaji su pobrisani ) i fotografije su nestale.
U ovom slucaju Magic Recovery Pro i ZAR nisu nista pronasli.

Ponovno pronalazenje i vracanje mi nije uspelo ni sa jednim od programa pomocu kojih sam vracao fotografije sa po par puta formatiranih i u medjuvremenu koriscenih SD kartica.

O kakvoj se "napasti" radi i da li postoji nacin da se fotografije povrate ?
Na koji nacin tako uspesno redovnom procedurom obrisati fles memoriju ?

@banzaiii

Lici,ali je nesto mnogo gore.

U prvom slucaju upravo sam obrisao fajlove koje "virus" generise - naziv_foledera.exe.
Medjutim ovaj put je posle brisanja naziv_foledera.exe fajlova nestalo sve sa kartice - par recovery programa nije naslo nista na kartici.
U drugom slucaju sam samo dobio praznu karticu,sa koje se takodje nista ne moze izvuci.

Napasti tog tipa uglavnom samo sakriju foldere (u cilju prevare korisnika da dvoklikne na exe) tako da recovery programi i nemaju šta da oporavljaju (jer ništa i nije obrisano, samo sakriveno). Ukoliko ništa od metoda pomenutih u onoj temi ne daje rezultate (kao i programi za oporavak), onda vam ne gine novo slikanje. 😉

Prikači karticu na neki cardreader i skini fajlove sa nje programom GetDataBack FAT32!

@banzaiii

Nigde ne idem bez Total Commandera 🙂,pa dzaba tim "uobicajenim napastima" da sakrivaju fajlove.
Ali ova dva slucaja "nisu standardni",pa sam zato i postavio pitanje...

@Carnage
Nisam siguran koje sam sve programe koristio u prvom slucaju - nisam se preterano ni trudio jer sam imao kopiju.
Ovaj drugi slucaj - tj. kartica ceka neki "dobar dan" za eksperimentisanje.

Imam i ja problem sa mojom micro sd karticom. Najme koristio sam je na nokii n85 i samo odjendom su poceli da se brisu fajlovi za muziku, slike itd sami od sebe, kako koji ubacim tako vremenom nestane samo. Formatirao sam karticu par puta. Posle sam na nju prekopirao samo muziku, video i slike sto svega zauzima 3gb i ostalo mi slobodno 5gb. Ubacio sam sd karticu u omniu jel mi se nokia u medjuvremenu pokvarila. I sad na omnii sam samo instalirao iga. Posle toga sam prikopcao mob za komp kad ono kaze da mi je sd kartica do kraja napunjena nema mesta vise u njoj. A na njoj se samo nalazi muzika, video, slike i igo. To svega zauzima malo jace od 3gb. Kad je ubacim u citac kartica tamo mi samo stoji ovo sto sam ubacio nista vise a i dalje je popunjena do kraja nema ni malo slobodnog mesta.
Ne znam gde su mi nestali onih 5gb i sta ih jede svaki put? Kako da resim ovaj misteriozni problem. U pitanju je Nokiina micro sd kartica od 8gb.

Poslednja izmena:
@stolex

Koji fajl menadzer koristis ?
Windows Explorer,Total Commander... ?
Da li ti je ukljucena opcija prikazivanja skrivenih i sistemskih fajlova ?

Koristim oba ali pretezno windows explorer. Naravno da jeste, ukljucena mi je opcija za prikazivanje skrivenih file-ova.
Formatirao sam karticu preko citaca kartica i stavio da bude sve po default-u prilikom formatiranja i opet ista prica.

Nazad
Vrh Dno