Šta je novo?

Sta ciniti sa TV-om

Učlanjen(a)
04.02.2007
Poena
935
Malopre sam uocio jedan problem sa TV-om koji nije bas problem ali mi opet strasno smeta, ali da krenem izpocetka.

Nameracio sam se da kupim Samsung 40A656, i odlucio sam se za Eurosalon posto je tamo bio znatno jeftiniji nego u drugim radnjama. U skladu sa tim preksinoc sam otisao u Eurosalon i pitao da li imaju navedeni model na lageru, nakon cega sam dobio odgovor da ih imaju nekoliko.
Sutradan sam poranio, otisao u radnju, uzeo profakturu za navedeni model i sa njom otisao u kreditni butik Findomestic banke u Eurosalonu da uzmem kredit.
Kada sam zavrsio formalnosti oko odobravanja kredita sa racunom sam otisao na odeljenje da podignem TV, gde sam docekan od strane prodavca koji me je zbunjeno pitao otkud mi racun, tj. kad sam ja to kupio TV i ko mi je napravio profakturu. Kada sam dao odgovor na navedena pitanja, receno mi je da oni nemaju nijedan TV na lageru koji bi izdali vec da mogu da biram hocu li da cekam 5 i vise dana da isti stignu ili da uzmem izlozeni primerak. Onda je usledila prica kako navedeni primerak nije radio vise od 100 sati jer oni jedan primerak ne smeju po zakonu da drze izlozen vise od 7 (ili je mozda rekao najvise 10 dana). Posto nisam mogao da cekam, a 100 sati nije neko vreme odlucio sam se da uzmem primerak koji je bio izlozen. Za njega sam dobio garanciju na 1 godinu pocevsi od jucerasnjeg dana i isti sam odmah odneo kuci i postavio.
Malopre sam proverio koliko je TV radio (posto sam tek sad na sajtu nasao kako se to proverava) i veoma sam se neprijatno iznenadio kada sam video da je TV radio - ne 100, ne 200, niti 300 sati vec 759 sati (tu racunam i onih 10-12 sati koliko je radio kod mene za ovih dan ipo).
Obzirom da se radi o ogromnoj razlici i o gotovo 1000 sati rada, sto mora se priznati nije bas ni malo za rad u radnji nasao sam se u dilemi sta ciniti sa navedenim TV-om?
Da li ga zadrzati ili ga vratiti u radnu uz zahtev da obavezno obezbede novi i nekoristeni primerak?
Svaki vas savet bi mi znatno koristio da resim ovu dilemu, jer sam stvarno neodlucan (mozda zato sto sam i jako besan).

Poslednja izmena:
Ako je lcd nije neki problem,tj. ne bi trebalo da bude,ipak imaju duzi vek trajanja od toga...al da je plazma u pitanju to je druga prica...sta znam.
Nije u redu sto su te zavlacili sa tim pricama,cenim da je to veci razlog za reklamaciju nego sam broj sati rada tv-a...
Na tebi je da odlucis.
Pozz
::type:

Nema dileme, vrati ga nazad. To je dosta radnih sati.

Gledano iz moje perspektive, tih 750 sati su stotinak dana rada, odnosno oko 3 meseca.

Posto mi Samsung M86 radi u takvom ritmu vec vise od godinu ipo dana bez ikakvih problema, pretpostavljam da neces ni ti imati nikakve frke.

Potpuno druga prica su trgovci smradovi i nacin na koji su te ubedili da kupis taj TV. U Eurosalonu su generalno postali izuzetno neposlovni i jadni i treba ih izbegavati ubuduce. Cak mislim da je taj tvoj TV i nesto jeftiniji u Tehnomarketu.

Ako se ipak odlucis na zamenu TV-a, imaj na umu i da ces verovatno morati sam da organizujes transport...

Platio si nov TV, koji je radio 0 sati a ne polovan (jer sa 759 sati rada to jeste polovan TV).
Treba li da napominjem da vratis to?

Ma nije toliki problem u broju sati koliki problem moze da bude onaj gadan osecaj da su te smrdljivi prodavci tako gledali u oci i zavlacili, bez trunke srama i stida.:mad:
Znam da je njima cilj da sto pre (i lakse) prodaju robu ali ako zakon kaze (a to su njihove reci, ne znam da li je stvarno tako) da roba ne sme da stoji kao izlozbeni eksponat duze od, pa neka bude i 10 dana onda ne bi smelo da bude moj problem sto je njima stajao duze od 3 meseca.

Sto se tice transporta, sve je to manji problem, posto je i ovako bio moj transport, tako da bih to resio i sad sam.

Sada postavljam pitanje sta sa onima kojima oni vrse transport - da li oni dobiju nekoristenu stvar, ili im uvaljuju macku u dzaku, tj nesto sto je radilio nenormalan (da ne kazem nedozvoljen) broj sati!? Pa jos ako neko ne zna kako da proveri koliko je taj proizvod stvarno radio!?:mad:

ja bi isao licno kod tog smrada koji ti je rekao da je TV radio 5 dana ... pa i ako nije hteo da te izradi, ipak ti je napravio muku ... mada ti nemas dokaz da ti je on to rekao, i on to moze [pred inspekcijom] da negira

ja sam skoro gledao TV-e i uglavnom su prodavci jako neposlovni, mrste se kad trazis da se TV ukljuci i slicno ... i uvek je fora da je to zadnji sa police i da mogu da ga spakuju ...

ja bi isao licno kod tog smrada koji ti je rekao da je TV radio 5 dana ... pa i ako nije hteo da te izradi, ipak ti je napravio muku ... mada ti nemas dokaz da ti je on to rekao, i on to moze [pred inspekcijom] da negira

ja sam skoro gledao TV-e i uglavnom su prodavci jako neposlovni, mrste se kad trazis da se TV ukljuci i slicno ... i uvek je fora da je to zadnji sa police i da mogu da ga spakuju ...

OK, nek negira da je rekao, ali ce onda i da objasni kako je moguce da je TV kod mene tek dva (tada vec i tri, pet...) dana a vec je nagurao 759, do tad verovatno i 800 i vise sati rada. A onda pred inspekcijom i ja mogu da se pravim lud i da kazem da nisam znao da se radi o televizoru koji je radio kada sam ga uzimao. Mislim najlakse je praviti se lud, a to mozemo svi da radimo, samo neko nema zbog cega a neko mora to da radi.

Btw. koja je inspekcija nadlezna da intervenise za slicne stvari?

Kad si tacno uzeo tv hehe? Ja sam pokupio moj u subotu oko 2. Da nisam slucajno uzeo zadnji tv sa lagera a tebi uvalili onaj izlozeni :) :)

Imas racun, na njemu je datum. Ti si kupio nov, znaci za nekoliko dana ne mozes da napravis toliko radnih sati. Znaci, prvo im lepo kazi da ti zamene a ako nece zovi inspekciju pa nek onda uz zamenu tv plate i kaznu.

ili još bolje zapreti im sa inspekcijom, pa reci "ako nećete da ih zovem dajte mi neki od 50inča".

Kad si tacno uzeo tv hehe? Ja sam pokupio moj u subotu oko 2. Da nisam slucajno uzeo zadnji tv sa lagera a tebi uvalili onaj izlozeni :) :)

Uzeo sam(sun)ga u subotu oko 15 casova, zato sto u Findomestic banci nisu mogli vise od 3 sata da obrade kredit (tehnicki problemi kazu), a kada sam dosao tamo prodavac se cudi kako nije dobio jedan primerak fakture da rezervise TV, kao da ja treba da mu dajem primerak fakture?!:mad:
Inace taj primerak profakture je "zaboravio" da mu da njegov kolega.

Btw. zna li neko broj nadlezne inspekcije kojoj bih mogao da se obratim, cisto da imam u telefonu u slucaju da se prave ludi?

Crni ti, pa sto pristade na polovan TV?!?!? Nema veze sada, sta je tu je. Ja sam bio u istoj situaciji, doduse u Neptunu, medjutim onog trenutka kada mi je prodavac rekao da je ovaj izlozeni poslednji i da ce "za cas" da ga spakuje sam se nasmesio, okrenuo i napustio objekat. Mislim, daj, dajem vise od 1000 evra i da, hocu NOV TV, da ja skinem foliju sa okvira ekrana :D
Sada ti predstoji borba sa inspekcijom, ali mislim da bi trebalo da ih pritisnes. Bezobrazno su te slagali i treba da im sada zagorcas zivot zbog toga. Samo da su bili iskreni, po jada ne bi bilo, ali neeeeeee, moraju da lazu pa to ti je.

Pristao sam zato sto sam vec obezbedio sopstveni prevoz, a pitanje je da li bih zbog raznih obaveza mogao da uzmem pre narednog vikenda pa cak i tada, jer sam od srede trebao da na vise dana budem van Beograda. Plus sto mi nekih 100 sati rada koliko je rekao da je maksimalno radio nisu nesto smetali. Ali kad sam sinoc video da se radi o visestruko vecem broju ostvarenih radnih sati - e to vec menja stvar!:mad:
Danas cu za pocetak da budem vrlo kulturan, ali ne garantujem koliko dugo - to sve zavisi od njihovog stava i od toga da li ce da nastave bezocno da lazu i pokusaju da se opravdavaju (99% ocekivano) ili ce da ispadnu bar danas fer i korektni (1% ocekivano).

pa mozes da gledas i ovako :
s obzirom da je teve radio tridesetak dana non stop a nije mu nista, verovatno ce raditi jos 10 godina bez problema, posto nove stvari obicno crknu u prvih mesec dva ako nesto nije dobro sa njima.
druga stvar je sto ti garancija vazi od datuma kupovine sto je opet dobro jer prakticno imas " produzenu " garanciju na vreme koje je vec radio a da nije bio kod tebe - sto je opet dobro.
trece ako si zadovoljan sa njime ja ga nebih menjao za drugi koji ce ne daj boze imati neki problem.
sve u svemu ja ga ne bih vracao, a da su smradovi jesu.
(bolje da su ti rekli sve ovo pa bi ti jos bilo i drago sto si dobio " istestiran " model)

pozdrav , i nemoj mnogo da se nerviras !

Imas racun, na njemu je datum. Ti si kupio nov, znaci za nekoliko dana ne mozes da napravis toliko radnih sati. Znaci, prvo im lepo kazi da ti zamene a ako nece zovi inspekciju pa nek onda uz zamenu tv plate i kaznu.

Ja bih uradio isto ovako.

Zavisi gde gledas da kupis TV! Ja radim u tehnomarketu i uvek (ali uvek) napomenem "gospodine dobijate upakovan proizvod" a ako je poslednji s police pitam "ovo je poslednji primerak koji imamo, da li zelite?"
Sto se tice isprobavanja uredjaja kazem "ovaj televizor je fabricki upakovan" a ako musterije zele da ga isprobaju mi ga proverimo na licu mesta bez ikakvih problema!
Da ne kazem kako su dolazile musterije pune $$$ da se zale kako im je TV "izgreban" a znamo da je bio fabricki upakovan i uz dozvolu nama nadredjenih vrsili smo zamenu na licu mesta! E takve musterije bih ja poslao da malo kopaju kukuruz megde u Curugu i da malo vise cene ono sto imaju i dobiju!!!!

Ja radim u tehnomarketu i uvek (ali uvek) napomenem "gospodine dobijate upakovan proizvod" a ako je poslednji s police pitam "ovo je poslednji primerak koji imamo, da li zelite?"

Apsolutno se slazem sa tobom, u sustini ni meni nije smetalo sto je radio ali mi je narocito zasmetalo to sto mi kaze da je TV radio manje od 100 sati i da je TV tu maksimalno do 10 dana, a TV je u stvari radio preko 740 sati, tj. bio je izlozen preko 3 meseca.
I on, kao, nije znao da TV stoji tu toliko dugi period, kao da se i ostali modeli ne menjaju tako cesto kao i ovaj koji sam dobio.

Ne verujem (tj. posle ovog iskustva nadam se) da kada postavite potrosacu pitanje "Ovo je poslednji primerak koji imamo, da li zelite?", za TV koji je radio npr 1000 sati kazete da je radio 50, 60 ili 70 sati.

Poslednja izmena:
Sto se tice isprobavanja uredjaja kazem "ovaj televizor je fabricki upakovan" a ako musterije zele da ga isprobaju mi ga proverimo na licu mesta bez ikakvih problema!

Jel' vam to praksa samo za tv, ili vazi i za monitore? Ortak i ja smo pre mesec dana hteli da pogledamo samsung t220 i 2243nw, i da on kupi jedan on ta dva, ali prodavac nije hteo da ih upali.

Ovako, danas sam u povratku sa posla svratio u radnju sa ciljem da izvrsim reklamaciju na TV koji sam dobio.
U radnji nije bio niko od lica iz smene u kojoj sam kupio TV, sto je mozda i bolje jer sam se bas bio naostrio.
Covek koji je bio u popodnevnoj smeni na odeljenju me je saslusao, otisli smo zajedno na odeljenje reklamacija, gde me je jedna devojka ponovo saslusala, a zatim je samnom ponovo otisla na odeljenje gde se prodaju televizori da proveri da li imaju taj model u magacinu i da im kaze da izvrse zamenu, posto sam ja rekao da samo zelim da zamenim trenutni TV nekoristenim i nista vise. Receno mi je da nema problema, ukoliko imaju taj model zamenice odmah iste veceri.
Posto nisu imali taj model, jedan momak je zvao firmu STAV, koja uvozi iste i koja ih ima u magacinu odakle ih dalje distribuira, gde mu je receno da ce moci da dovezu novu kolicinu najverovatnije sutra popodne, ako ne sutra onda najkasnije preksutra popodne.
Rekli su mi da cim TV stigne iz magacina pozvace me da mi jave i da ja mogu da odmah dodjem i izvrsim zamenu novim, nekoristenim TV-om.
OK, ajd' da vidimo da li ce odrzati rec, sutra nije tako daleko, kao ni preksutra.
Licno, nadam se da ce sve proci glatko i da necu ni morati da pominjem reci kao inspekcija, tuzba itd...

Poslednja izmena:
Lepa rec i gvozdena vrata otvara!

Naravno, to vazi ako ispune obecanje (nadajmo se da hoce), a ako kojim slucajem pokusaju da izvrdaju...:whip:

to sto su ti rekli 'najverovatnije' automatski znaci da ga neces videti novog. ..

nego lepo, ako tako sutra ne bude [nadam se ipak da ce ti doneti nov], trazi pare ODMAH, i lepo nek sami organizuju prevoz polovnog TV-a nazad ...

pa nek te onda zovu kad im dovuku nove u kutiji, a ako su zaista fer, nek se ponude i da ti doteraju novi [tada ponovo mozes da im das te pare :]

Sta mi u tom slucaju vrede pare kad sam ga kupio na kredit? Sto duze tako cekam samo placam kamatu bez veze.
U svakom slucaju cu da sacekam do najkasnije preksutra, da vidim da li ce stvarno da obezbede TV za zamenu ili je to bila samo zvaka, a ako je u pitanju ovo drugo - e pa onda cemo se, sto bi se reklo "cerati", i to cemo se bas grubo cerati.
A mislim da im je ova zamena najbezbolnija varijanta, narocito sto sam vec napravio listu svih mogucih inspekcija sa brojevima telefona (sve svoje sobom nosim).
A, doduse, ni odredbe zakona o zastiti potrosaca mi vise nisu tako strane, tako da... Mislim tamo ima bas zanimljivih tacaka koje kao da su za njih pisane, samo ih treba prezentovati na pravom mestu i pravoj osobi i onda ce biti sto biti mora.:-devil-:

Jel' vam to praksa samo za tv, ili vazi i za monitore? Ortak i ja smo pre mesec dana hteli da pogledamo samsung t220 i 2243nw, i da on kupi jedan on ta dva, ali prodavac nije hteo da ih upali.

Naravno! Kolega s IT odeljenja uvek, ali UVEK monitor testira! Izvinjam se sto vicem :)
Obavezno kada se musterija odluci da kupi nov monitor, fabricki zapakovan, on ga otvara gde se utvrdjuje da li su prisutni svi prateci delovi, pali se monitor i vrsi dead pixel test. Ukoliko se u tom trenutku utvrdi da postoji "mrtav" pixel kolega ga automatski menja s drugim monitorom. Svako ko dodje u tehnomarket radnju (Novi Sad) moze i da pogleda koji je panel na monitoru sto uglavnom svakog zanima! :wave:

@Raksa
Posto vidim da radis u tehnomarketu da te priupitam nesto :D
Uzeo sam doticni model u TM Sabac dok je bio na akciji verovatno se secas,
sve je bilo ok momci su doneli neraspakovan tv koju su naravno probali e jedino nisam obracao paznju na garanciju, dobio sam garanciju na 12 meseci dok na sajtu stoji da je 24 meseca.
Zanima me tvoje misljenje u vezi toga?

Nadam se da ces nam sto pre javiti dalji epilog price.

Nadam se da ces nam sto pre javiti dalji epilog price.

I hope so!

Nadam se vec kol'ko danas, ali uvek ostavljam rezervu da mozda ne budu mogli da obezbede novi TV do sutra.
K'o sto vidite ja sam umereni optimista u vezi svega ovoga, jer jednostavno ne mogu ni da pomislim da ce probati jos jednom da za**ebu stvar. But who knows?

Vrh Dno