Šta je novo?

sta bi valjalo nauciti?

VUCKO-91

Slavan
Učlanjen(a)
21.08.2008
Poena
319
Interesuje me neki posao vezan za programiranje, tj sta bih trebalo da naucim i sta je trazeno uopste, tako da bih mogao kuci da pravim i da prodajem! Koji jezici, kakvi programi...
Znam nesto malo, jako malo c++ i html sam ucio u skoli, pravio sajtove, al' sam kucao kod...

Koje su vase preporuke?

moje preporuke su da iskoristish search na forumu - ne pametujem ti, nego zaista.

Ako hoces da se bavis hard core programiranjem, c++/java. Ako hoces da izradjujes dinamicke sajtove/aplikacije za baze podataka- PHP/SQL/,dot.net....zavisi sta bi da radis i cemu si naklonjen, jer ces mnogo lakse nauciti ono sto te zanima od neceg sto te ne zanima. A to su teske stvari

jel se moze zaraditi sa sql? Ja bih naucio access (ako pod tim podrazumevate SQL?)

C++ i Java hardcore, a dot.net dinamicki sajtovi? Bas lepo...

Uči C# ... nije da se nešto razumem u .NET (recimo kontam njegove prednosti,ali ne ne znam koje su mu mane :) ) ali vidim da se dosta traže C# programeri....mada to se sada traži dok ti naučiš tražiće se verovatno nešto drugo...najbitnije je de naučiš da tehniku programiranja tj. narodski rečeno da razmišlljaš kao programer...posle ćeš lako naučiti jezik...:D

Ok, recimo da ucim C#. Sta mi treba od literature i programa, koje verzije, koje izdavace preporucujete, s obzirom da sam pocetnik!

A zar ne bi trebalo da pocne od "obicnog", proceduralnog programiranja tj. C-a ili Paskala. To ce mu trebati na neki nacin, nebitno od toga gde nastavio.

A zar ne bi trebalo da pocne od "obicnog", proceduralnog programiranja tj. C-a ili Paskala. To ce mu trebati na neki nacin, nebitno od toga gde nastavio.

To je danas velika dilama da li učiti prvo procedularno programiranje ili odma ići na objektno...ja smatram da bi trebalo prvo naučiti Pascal (C mi se ne čini baš kao jezik za početnike) međutim to je stvar njegovog izbora...
Naravno i C# ko kreće da uči realno bi bilo da napravi nekoliko konzolnih aplikacija (makar jednostavnijih) pa tek onda da se baci na windows programiranje...

ASP/ASP.net ;) zaboravljam po nekad da je .net mnogo vise, jer iz njega samo asp koristim...

da bi znao sta da ucis prvo moras da znas sta hoces da radis/programiras/kodiras, bar od prilike

Uh, sta bih zeleo da radim, mislio sam da to pitanje ostavim sebi za kasnije kad nesto naucim, pa tek kad naucim neki jezik, da onda pravim nesto sto sa tim moze da se radi, kad skontam koje mogucnosti imam sa tim jezikom!
Recimo dobar muzicki player!

Poslednja izmena:
Za pocetak uci koncepte, nebitno odakle krenuo sa implementacijom. Mlad si, imas vremena za to.

Uh, sta bih zeleo da radim, mislio sam da to pitanje ostavim sebi za kasnije kad nesto naucim, pa tek kad naucim neki jezik, da onda pravim nesto sto sa tim moze da se radi, kad skontam koje mogucnosti imam sa tim jezikom!
Recimo dobar muzicki player!

i kome ces to da prodas? :laugh:

Ne mora da proba, mozda samo hoce da vezba.

A pod onim gore sam mislio da pre svega ucis algoritme i koncepte, ne kodove.

Ne da ih crtas bre! :D

Prvo pascal naravno, jeste da se isti zadaci rade vec tri decenije, ali je to najlaksi ulaz u svet programiranja, brzo se pohvataju neke elementne stvari. Pa ne bi ga nase ministarstvo prosvete drzalo u ogrogramu za srednje skole da ne valja. :D
A posle object c i programiranje za ios, nema greske. :D :D

Sta fali crtanju algoritama?

Poslednja izmena:
hmm.. Pascal u 21. veku? pre bih ti preporucio Javu.
Ja sam stara skola.. prvo sa naucio Basic, pa asembler za C64, pascal sam savladao za 2 nedelje, c takodje. Posle je dosao C++ koji sam takodje brzo naucio. Danas mi nije problem da programiram u bilo kom programskom jeziku. Npr.. nedavno sam radio neke dodatke za MotionBuilder i to u Pythonu koga nikad ranije nisam probao... Naucio sam osnove za jedno popodne, a par dana kasnije sam opusteo radio.

Poenta cele price je da kad naucis jedan programski jezik, ostale ces lako savladati. Nacin razmisljanja je identican. Predlazem ti Javu jer ima C sintaxu, kao i mnogi drugi programski jezici.

Poenta cele price je da kad naucis jedan programski jezik, ostale ces lako savladati. Nacin razmisljanja je identican. Predlazem ti Javu jer ima C sintaxu, kao i mnogi drugi programski jezici.

Sa ovim se potpuno slazem. Dodao bih jos da ako postanes zaista dobar programer u bilo kom jeziku za posao neces morati da brines.

Ja sam stara skola.. prvo sa naucio Basic...

Izgleda da je većina tako počela. :D

Simon's basic pa asm na C64 u osnovnoj školi (Komodor za sva vremena :D)... posle C pa C++. A posle toga sam vrlo lako programirao u Python-u, Javi, Delphiju, C#-u. Što reče yooyo - za par dana se navikneš na novi jezik, pošto su manje više svi slični C++-u. Naravno, treba ti više vremena da bi stvarno naučio sve specifičnosti nekog jezika.

Iz ove perspektive, moj savet ti je da se učiš na C++-u. Posle možeš da pređeš na neki managed jezik (Java ili C#). Mislim da ćeš u C++-u najlakše shvatiti kako rade neki mehanizmi (uglavnom oko memory management-a, pointeri, reference, prosleđivanje argumenata...).

Mozda sam ja mazohista, ali ako nauci C++, znace i Javu.

Da li je dobra ideja startovati odmah sa C# ili Javom, posto ja to planiram... imam neke knjizice i naravno google pa jos uz Microsoft Visual 2010 express, mora da ispadne nesto jednostavno, za pocetak. Pitanje je mogu li ovi jezici da budu startna tacka?

hmm.. Pascal u 21. veku? pre bih ti preporucio Javu.
Ja sam stara skola.. prvo sa naucio Basic, pa asembler za C64, pascal sam savladao za 2 nedelje, c takodje. Posle je dosao C++ koji sam takodje brzo naucio. Danas mi nije problem da programiram u bilo kom programskom jeziku. Npr.. nedavno sam radio neke dodatke za MotionBuilder i to u Pythonu koga nikad ranije nisam probao... Naucio sam osnove za jedno popodne, a par dana kasnije sam opusteo radio.

Slazem se, na pocetku zaista nije bitno sa kojim jezikom se pocinje. C i C++ mogu lako da te odbiju na pocetku, mada ako si dovoljno vredan da se sa njima uhvatis u kostac mogu biti dobar izbor. Java i C# imaju c-like sintaksu, lakse i brze se uce i brze ces doci do nivoa gde mozes da napravis nesto sto zaista sluzi necemu (na primer taj player).

Drugi savet, kada ga je yooyo vec spomenuo je python, on moze da bude odlican savet. Pyhton ima izuzetno cistu i logicnu sintaksu, odlicne biblioteke za sve i svasta, nekoliko knjiga koje su specijalizovane sa totalne pocetnike/ucenje algoritama etc. Ako imas neki jasno definisani cilj (tipa hoces da napravis player) mislim da ces najbrze stici do tog nivoa u pythonu, ali opet ako zelis ozbiljnije da se bavis programiranjem c/c++/java/c# su jedini normalan izbor (sa naglaskom da bi u jednom trenutku trebao sve te jezike da znas).

Prvo pascal naravno, jeste da se isti zadaci rade vec tri decenije, ali je to najlaksi ulaz u svet programiranja, brzo se pohvataju neke elementne stvari. Pa ne bi ga nase ministarstvo prosvete drzalo u ogrogramu za srednje skole da ne valja. :D
A posle object c i programiranje za ios, nema greske. :D :D

Sta fali crtanju algoritama?

Sad sam tek video sta sam napisao. Prepravka: elementarne i programu. :d

Ako te vec zanima programiranje ne bi bilo loše da pređeš na E2 smer... :D

:D Neka hvala, ne bih bas toliko da zalazim u to! :)

Definitivno Java! Odlucio sam!
Sad me interesuje, sta mi treba za ucenje, tj. preporuke za neku literaturu (za pocetnike) i koji program trebam da skinem za vezbanje uz tu knjigu!:type:

Vrh Dno