Šta je novo?

sta bi svaki komp trebao da ima?

sumanut

Čuven
Učlanjen(a)
02.11.2003
Poena
650
shta bi svaki savesni korisnik svog mezimca trebao da ima na svom pc-u od stvari kao shto su disk defragmenter, "popravljach registry-a", eliminator spyware-a i slichnih zezalica? koje programe preporuchijete i da li su ok all in one reshenja kao npr norton? mada on nema ovo za spyware ... shta vi koristite i shta mislite da bi svaki komp trebao da ima da se ne bi win instalirao svaka tri meseca?

SumAnuT je napisao(la):
...shta vi koristite i shta mislite da bi svaki komp trebao da ima da se ne bi win instalirao svaka tri meseca?

Meni je ovo dosta. :D

Prilozi

• prog.jpg
    prog.jpg
    93.3 KB · Pregleda: 359
treba imati jedan ghost taze instaliranog sistem

Acronis drive image 7
KAV 5
AdAware SE
Agnitum Outpost 2.1
Diskeeper 8
Mozilla firefox 1.0 ili Netscape 7.2
The Bat 3
TuneUpUtilities 2004
Jv16 power tools

I nista više.

Ovo ja po difoltu instaliram prijateljima:
1. NAV 2003
2. ZoneAlarm5Pro
3. Ad-aware
4. SpyBoot S&D
5. Diskeeper 8 (mada ne znam kakve veze ima defragmenter sa ostalim programima)
6. SystemMechanic4
... i ostalo te ne zanima
A sto se tice toga da neces morati da instaliras Windows svaka 3 meseca, jedino pravo resenje je ono koje je pomenuo @floyd ;)

1.Sygate firewall
2.FlashGet
3.Total commander

1. TOTAL COMMANDER 6.xx
2. ZoneAlarm ili neki drugi firewall (po izboru)
3. AdMuncher ili sta ti se vec svidja, al' ja preporucujem ovo
4. DAP 7.x.x.x ili stagod vec
5. Winamp 2.9x-nadalje bez 3.x
6. Media Player Classic 6.4...
7. DivX, XviD
8. ACDSee 3.0/3.1 (brzo to, bre)
9. Mozilla FireFox, Opera, sta 'oces
10. CDex 1.51
11. M$ Word, Excell bar XP (tj. 2002)
12. Nero 6.x.x.xx
13. WinRAR 3.xx
14. EmEditor 4.nesto
15. Acrobat Reader 6 :mad: (mrsko, mrsko, al' yebiga, moras da ga imas, mnogo je .pdf-a gde god pogledas)
16. System Mechanic 3.x-4.x industrial (radi osnovni pos'o za registar i ciscenje diska)
17. WMP 9/10
18. DirectX 9.0b/c
19. VirtualDub 1.3 (poslednji koji radi sa .asf)/nadalje
20. Nesto za mail (nemoj OE, izgrdice te ovde, al' ja nikakvih problema nisam imao do sada)

Kraca lista :d
Ne koristim ni spyware removere niti antivirusne progrme, nikad nisam imao tih problema (a visim na netu prilicno, i koristio sam i IE i OE na XPu), pa iste necu predlagati.
All-in-one resenja su dobra ako je njima sadrzano bas sve sto ti treba i sto ce ti raditi posao onako kako tebi treba, sto je retkost. U suprotnom, ako pri instalaciji ne mozes da razdvojis komponente paketa, vuci ce ti se sve, pa bolje trazi neku alternativu. Mene je Norton nervirao integracijom u WinExplorer (radi li to jos)?

Offtopic: kad smo kod Nortona (Symanteca), oni kupise PowerQuest (PartitionMagic, Bootmagic,...)

1. TC 6.x
2. E trust EZ Armor (firewall + Antivirus)
3.
4. Flashget 1.6x
5. Winamp 5.xx
6. Media player Classic + Power DVD + Power VCR
7. Divx 5.2 xvid (od ove godine :))
8. ACDSee 6
9. Opera
10. Audiograbber 1.83 free + Lame 3.97b
11.
12.Nero 6.3.x.x
13.Win rar 3.xx
14.
15.Acrobat reader
16. Registry cleaner
17.
18. win XP SP2
19. Virtual Dub 1.5.10
20 OE i The Bat
21. Spysweeper
22. Ad-aware 6
23. Avast virus cleaner + Stinger
24. Navyscope
25. neki ghost
Ima toga josh...

Mislim da čovek nije mislio na programe kao što su Word, TC, Winamp, već prevashodno na security i hd/OS utilitije.
Ako puno vremena provodiš na netu, sada skoro da moraš imati neki antivirusni program. Možeš pogledati (poduži) thread o njima, ja preporučujem besplatni AVG 6 sa stalnim updateom baze. Dobijao sam viruse i on je uradio svoje.
Za firewall su "uslovi" isti... ja imam Sygateov, isto besplatan.
Za pregled i čišćenje registryja koristim regedit :) i stari RegCleaner.
Moj drug je davno kod sebe na 95-icu instalirao Nortonov all-in-one suite i nije mu bio ni od kakve koristi, čak ga nije mogao ni ukloniti do kraja sve dok jednom nije formatirao disk. I tako ja lično ne bih probao nortonov komplet ni sada, a ni neki drugi, naravno ne zbog toga što jedan drug 96-e nije mogao da ga izbriše, već zato što u kompletima generalno uvek ima viška, a gotovo je sigurno da ćeš naći samostalne programe koji su pristupačniji, a možda rade i bolje.
Ne koristim neki spyware-removal program, prosto zato što sam samo jednom, i to pre par godina dobio neki spyware, Gator. Sada jednostavno pogledam npr. na download.com da li, ako sumnjam, određeni program eventualno ima spyware, pre nego što ga skinem.
Mislim da ti ne treba ni neki program za defragmentaciju ako ti je disk formatiran u NTFS fajl sistem - to je bar moj zaključak, pošto vidim da je kod mene NTFS particija koju najviše koristim sasvim ok, dok su fajlovi na FAT particiji prilično razbacani.
Za ghost ne znam, ja to ne koristim, pogledaj malo pa zaključi da li ti treba.

Poslednja izmena:
Niko ne koristi najbolje programe, NOD32 za viruse, Outpost firewall i spysweeper za spyware :)

Poruka za sve koji ne koriste nikakav spyware-removal: skinite i instalirajte nesto, iznenadicete se... Ako nista drugo (tesko verovatno), a ono mora da imate gomilu tracking Cookie-ja.

Poslednja izmena:
Floyd je napisao(la):
treba imati jedan ghost taze instaliranog sistem
Poenta je bila da se sistem održava stabilnim i svežim bez mesečnog vraćanja ghosta ;)

Anti Spyware:
Spybot Search & Destroy (za brisanje postojećeg)
SpywareBlaster (za sprečavanje novog)

Antivirus:
Kaspersky Anti-Virus

Defragmenter:
O&O Defrag

AD/Pop-up bloker:
ADMuncher

Firewall:
Integrisani SP2 ;)

Redovan Windows Update.

Programi za čišćenje i defrag registrija, oslobađanje i defrag memorije, podešavanje keša i slični su pod XPom beskorisni i nepotrebni.

Poslednja izmena:
SoSo je napisao(la):
Ako nista drugo (tesko verovatno), a ono mora da imate gomilu tracking Cookie-ja.
koji naravno nisu nikakav problem, tj. potpuno su bezopasni!

@ jddipqd: XP SP2 firewall NIJE "firewall", nego "polu-firewall" :eyebrows: pa, samim tim, NIKAKO nije dovoljan!

Sto bi bilo ko i iz bilo kojih razloga narusavao moju privatnost?

Ja sam instalirao i Ad-aware i Spybot skoro, na prilično matoru instalaciju XP-a, i Spybot je pronašao dva tracking cookia, znači nije tako strašno.
To je stvar ukusa, da tako kažem. Ako neko hoće, može namestiti u browseru da ga na svakom sajtu pita da li da primi cookie.

Mogu da dodam i mali program RAM Def XT, služi sa "pročišćavanje" RAM memorije - može da oslobodi i do nekoliko desetina megabajta.

I evo i dobitne kombinacije za ovo kolo :)

Antivirus: KAV 5.0 + redovan update na svakih 2 dana
Spyware: Ad-Aware SE Personal + redovan update
Defrag: WinXP defrag
Pop-up: Nisam instalirao jer koristim operu i ne mrzi me da gasim prozore ;)
Semi-Firewall: SP2 Firewall ;)
Firewall: ZoneAlarm Pro (po potrebi, jer svaki put kad vidim da mi se komp cudno ponasa, skeniram system32 folder sa KAVom i on uvek mi nadje nesto ;) )
Clean-Up Win: Advanced Uninstaller PRO 2004 - svaki dan ga koristim :)
Audio: Winamp 5.05
Video: MV2 Player 0.7 RC
Slike: AcdSee 6.0 (***a mnogo spor al me mrzi da instaliram 3.1 :p )
VirtualDrive: Daemon Tools 3.46
Zip/Rar: Winrar 3.40 (hteo bih WinZip al kad su glupi i nikako da ga naprave da podrzi glupi .zip format)
DVD: CyberLink PowerDVD 5.0
DivX: 5.02 Codec, 5 In 1 Codec
DivX Kompresija: Dr Divx 1.02, Vidomi 0.469
Download: FlashGET 1.6
Rezanje: Nero 6.3.1.20, CloneCD 4.3.3.1
PDF: Acrobat Reader 6 :mad:
Audio Converter: dBPowerAmp Converter (program je najbolji od svih, uzasno brzo konvertuje, a jos je i FREE! :banana: )

Jos da napomenem da imam 2 particije: Jednu od 100 Giga, a drugu do 60 gde mi je instaliran XP+SP2.

Poz :wave:

Poslednja izmena:
soulfly je napisao(la):
Ja sam instalirao i Ad-aware i Spybot skoro, na prilično matoru instalaciju XP-a, i Spybot je pronašao dva tracking cookia, znači nije tako strašno.
To je stvar ukusa, da tako kažem. Ako neko hoće, može namestiti u browseru da ga na svakom sajtu pita da li da primi cookie.

Onda ja: ili previse vremena provodim na net-u ili konstantno idem na pogresne sajtove :trust:

poslednji put sam instalirao winXP pre godinu dana,tada sam napravio ghost,zatim po prelasku na nvidia grafiku u februaru napravim ghost sa odgovarajućim driverima za g-force i do sada sam ih iskoristio 2X....nemam nikakav anti virus....sistemska particija je 10gb(nije puna)....ghost file je oko 1.5gb na c:/ držim sve programe koje neću deinstalirati,a ghost ne pravim sa golim sistemom i driverima za isti,već sa svim programima koje koristim(filmovi,foto,net,nešto za recovery...),a igre,muzika,filmovi,fotke,documents su na drugim part. i baš me briga za viruse i trojance,spyware,maliceware itd. jer ako u bilo kom trenutku nešto pođe po zlu za 10 minuta imam moj sistem nazad ,kao da se ništa nije ni dogodilo...
baš me zanima šta to radite sa windows-om(mislim na XP) kad vam je potrebna reinstalacija na svaka 2-3 meseca...
ja koristim f-prot(onaj što radi iz cmd prompt-a) koji mi služi samo za proveru pojedinačnih fajlova
kome to nije dovoljno bezbedno mogu od antivirusa preporučiti NOD32 jer je mnogo brzzzzz...ali ipak za vreme koje mu je potrebno da skenira hdd od 120gb ja sam skoro završio ghost-ovanje...i tako zaključujem da mi ti bezbednosno-sigurnosni programi ne trebaju pored jednog dobrog ghost-a

ZoNi je napisao(la):
XP SP2 firewall NIJE "firewall", nego "polu-firewall" :eyebrows: pa, samim tim, NIKAKO nije dovoljan!
SP1 firewall je samo inbound, SP2 je i outbound jedino nema potvrdu identiteta programa koji se propušta (odnosno ne prolazi grc leak test).
A pošto je mogućnost da uvatim trojanca koji će da imitira legalan program ~0 (KAV real-time skener, definicije updateovane par puta dnevno) meni je ovaj firewall sasvim dovoljan.

driver je napisao(la):
Niko ne koristi najbolje programe, NOD32 za viruse, Outpost firewall i spysweeper za spyware :)

Ovo me zachudilo da koristish... :D

Jer znam da koristish MyIE i ostale krsheve.... :S:

a c a je napisao(la):
10. Audiograbber 1.83 free + Lame 3.97b

jel tako moze audio graber da radi pod XP-om probao sam sa Catalystom i on mi neradi, dali postoji neki patch za AC da radi pod XP-om (naravnoSP2)

Audio gra... Sta??? Zar niste usli u 21. vek? Koristi dBPowerAMP Music Converter! Ne treba ti nijedan Lame driver, a jos mozes i da konvertujes u OGG, MP4, MP3Pro (ako skines odgovarajuce kodeke, naravno)

Poz

Offtopic: Nek mi neko objasni cemu sluzi "ghost", jer to nikad nisam koristio
poz

Symantec (Norton) Ghost je DOS program za bekapovanje particija u jedan *.gho fajl. Dakle, on pravi identicnu sliku odabrane particije, sa svim podacima na njoj, i smesta ih u jedan fajl, odakle je, po potrebi, mozes vratiti na bilo koju lokaciju (ista particija ili neka druga, drugi harddisk, itd.).

Najcesca primena je vracanje sistemske particije: Nakon sto kompletno zavrsis instalaciju i podesavanje sveze instaliranog OS i instalaciju programa, rebutujes komp u DOS, pokrenes Ghost, i pratis uputstva. Kad OS pocne da se koprca, ti, umesto ponovne instalacije, pokrenes Ghost, kazes mu da prekopira image preko sistemske particije, i posle 20-tak minuta (zavisno od particije) imas svez OS bez dugotrajne instalacije. Svi podaci sa ciljne particije ce biti obrisani (prepisani), pa ono sto neces da izgubis, prekopiraj negde i onda udri.

Iako je DOS program, vidi sve particije, bez obzira na fajl-sistem na njima (FAT, FAT32, NTFS, EXT2, EXT3, ReiserFS,...).

Imas u FAQ uputstvo za pravljenje imagea od WinXPa, pa neka ti to ilustruje primer koriscenja Ghosta u svim drugim prilikama.
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=1072

Poslednja izmena:
Septimus je napisao(la):
Ovo me zachudilo da koristish... :D

Jer znam da koristish MyIE i ostale krsheve.... :S:

Instalirao sam ja operu, jedno 10x, zahvaljujuci hvalospevima na forumu, ali sam vratio MyIE svaki put posle pola sata :). Lakoca rada, konfigurabilnost i kompatibilnost (IE engine, tu opera nema shta da trazi) nema niko kao MyIE (Maxthon)...

....i zato sto si vuna najveca :) IE Engine je zastareo a GECKO i engine koji koristi Opera (ne znam mu ime) su daleko napredniji od Tridenta (tako brese?), problem je u web dizajnerima koji optimizuju svoj rad samo za IE.

kUdtiHaEX je napisao(la):
problem je u web dizajnerima koji optimizuju svoj rad samo za IE.
to nije bitno - bitno je da VELIKA VECINA sajtova izgleda u IEu onako kako je zamisljeno (pa, cak i ako to nije po standardima W3Ca)... s druge strane, u Operi i Geckoima :))) to nije uvek slucaj - zapravo, samo sajtovi koji su radjeni striktno po pravilima izgledaju u potpunosti dobro

svakako, i IE ima problemima sa CSS2 i slicnim modernijim tehnikama, ali broj sajtova koji ih koriste je zanemarljiv..

Nazad
Vrh Dno