Šta je novo?

Sta AMD zapravo nudi?

Da li AMD procesori nude

• Ukupno glasača
    245
Nemojte tako, autor posta nije rekao da anketa ima smisla sa Venice-om. :d

opcija 1, i ja.

pozz.

Ti si banovan, ne racunas se.

Osim sto se kaze "bolje (losije) performanse za vise (manje) PARA", dodao bih primedbu, da "realni" korisnici bencha ipak nisu u manjini, s obzirom da ne postoji identicna cena procesora, a od klase do klase se veoma razlikuju, i po ceni i po.... Varijanta "za iste pare", skoro da ne postoji (da ne kazem za isto para).

AMD ponekad pruzi puno zadovoljstva svojim "fanovima", ali se istorija T-Bread-a 1700 slabo ponavlja. Vise mi lici na Zvezdu i kup sampiona...

A veliki Intel tera svoje, malo pruza, trazi puno para, kao da se covek ozenio sa Miss...

Poz.

Poslednja izmena:
Uostalom iako sam glasao kako sam glasao, pocinjem da razmisljam, ako za graficku, dobar hard, dobru memoriju, monitor, pride mocno kucciste (sa enerom naravno), isporucim cca 1300-1500€, kolicke su besse razlike u ceni procesora :d ;)

Vladd je napisao(la):
AMD ponekad pruzi puno zadovoljstva svojim "fanovima", ali se istorija T-Bread-a 1700 slabo ponavlja.

Pa i nije bash. Svaka verzija A64 procesora je imala neku OC seriju, u stvari to traje josh od Palomina. Ja sa winijem imam 700mhz-a vise na default voltazi ;) ....budio se i na 2.9ghz ali je to bilo kratkog daha sa stock kulerom. Ovi Venice procesori su josh bolji tako da se istorija ipak ponavlja...na svu srecu :)

Milan je napisao(la):
Pa i nije bash. Svaka verzija A64 procesora je imala neku OC seriju, u stvari to traje josh od Palomina. Ja sa winijem imam 700mhz-a vise na default voltazi ;) ....budio se i na 2.9ghz ali je to bilo kratkog daha sa stock kulerom. Ovi Venice procesori su josh bolji tako da se istorija ipak ponavlja...na svu srecu :)
Tacno tako. Evo ga sad ovde jedan Venice, opasan je... mozda se ponovi da saljem one slicice iz CrystalCPUID-a gde se racuna i O/C procenat (ono gde mi je za 1700+ svojevremeno pisalo 79% :d:d:d)

po meni AMD nudi manje perforamnse za manje para
naime
u BG-u sam,do skoro, ziveo sa cimerima i imali smo tri kompa na gajbi
moj PIV 3.0, 1GB RAM-a i nVidia5900XT(sad 6600GT),Abit IC7
cimer1 Barton 2.5,ati9600,512MB ram-a,Abit NF7
cimer2 Celeron 2,8D,nVidia6600,512mb ram-a (ovaj nije ni bitan,ali da se cimer ne uvredi :) )
meni rikne HDD i da bi igrali ISS PRO 4 prebacim ja moju tadasnju 5900XT i 1GB rma-a na tog batrona, pokrenemo fudbal na istim setovanjima kao kod mene,
4x AA,4x AF,VS on, 1024*768 sve na high, i sta se desava, seckanje ubi, cak ni na 800*600 nismo mogli da igrmo ko ljudi, nego smo iskljucili sve AA,AF,VS i sve na low, ali tada oci ubise od one trve,i pored seckanja.
Posle semo i na cist Windows,znaci format c: pa od pocetka, probali i ista prica
Zakljucak je jasan,barem sto se mene tice

Auuuu Kiblaaaa... kakva strucna, temeljna i nadasve precizna testiranja ste obavili. Svaka cast na tome. Progledah, hvala :)

Marti Misterija je napisao(la):
Auuuu Kiblaaaa... kakva strucna, temeljna i nadasve precizna testiranja ste obavili. Svaka cast na tome. Progledah, hvala :)

Takodje.

Stvarno extra test, odmah cu sad da prodam sve AMD-e koje imam u stanu i zamenicu ih Intelima, pa cu onda i kevi i sestri da umesto skole i posla dam da igraju ISS...

audiofreak je napisao(la):
"....Careful attention to circuit design, a hallmark of the Hudson design team, allowed them to run the CPU at higher speeds, even though the micro-architecture was fairly similar to other RISC chips. In comparison, the less expensive Intel Pentium ran at 66MHz when it was launched the following spring."

ha ha "careful attention to circuit design", jes djavola.
alpha procesori su radjeni u ecl tehnologiji i to je jedini razlog zato su bili brzi, nista novo dec nije izmislio jer je ta tehnologija vec postojala, samo su je svi drugi na vreme napustili. zasto? pa zato sto je postupak izrade skuplji i zato sto je potrosnja visestruko veca. niko nezna koliko bi se grejao cip u ecl tehnologiji na 2GHz...
tako da mi nista nismo izgubili, jer nikada njihove cene ne bi dovoljno pale da bi se nasli u siroj upotrebi, a onda bi tu bio i problem hladjenja, koji se ne bi kao sad resavao pitanjem "da li je ovaj kuler bolji od onog?"

btw. meni jeste alpha simpatican procesor, bas zbog ecl tehnologije koja nikada nije bila mainstream.

Marti Misterija je napisao(la):
Ja vec u ponedeljak hitam da kupim Pentijum.
(ne mogu danas, zatvorise mi se firme, nisam video ovaj test na vreme)

ipak nije to obican pentijum, nego NJEGOV :zgran: , obratite malo paznju :d

Stvarno evo i ja prodajem ovaj krs od ploce i procesora, posto volim fudbal... ima da predjem na Intel.... 100% :D

Milan je napisao(la):

Pa opet si se "spotakao" na priccu. Kakve veze sada ima OC?

Da pojasnim, valjda je poznato sta sve treba za dobar OC. A onda se pricca o "manje pare". :)

I sta znaci "budio" se na 2,9. To je kao u pecanju riba "udarac". Jako cimnulo i nista :p

Prica se o "kolicini zadovoljstva" za date parice. A uvek je vazilo sto visse € to visse muzike (i bolji OC).

A taj "Palomino" je bass bio....Nisam ni paznju obratio na istog. I tualatin ga je drao, a ne PIII na magistrali 133. I kada je bio uspessan OC, to je kilavo radilo ( ni OC nije pomagao). Sa T-Bredom je druga pricca. Tu je i proc leteo, i magistrala, lutka jedna :) .

64 bita je nova, druga pricca. Tu bi sve "letelo" i bez OC-a, da su ga ispratile aplikacije. A ovako nas zamajavaju, da im sto duze placamo zastarele tehnologije i finansiramo "razvoj". Pa nije dzabe Bili najbogatiji na planeti. "Igara" za sve, hleba ima.

Alfa je bila pet puta skuplja kada se pojavila od Intela (tada je AMD stidljivo pravio periferije i pokoji procesor-za Intela). Da je dozivela masovnu produkciju, ovi sadasnji "krsevi" ne bi ni postojali.

A umesala se trgovina, politika...

Tako da za "malo pare" tesko da ce biti dobre zabave. Razlike u ceni "masovnih" procesora, za po kucci, su mnogo manje nego nekada. Drama je vecca kod hardova, kuccista, napajanja, monitora, a narocito kod grafickih kartica.

Poz.

upravu ste da ISS pro4 nije neki test
ali za mene su bitne igre
a ne da ceo dan vrtim sandru, i slicne programe, i da buljim u skalice i brojeve testova
i da trcim kod komsije i da se hvalim kako imam na tom i tom testu 234 poena vise od njega
ovo se vidi u praksi da li nesto ide ili secka,a sta imam od 234 poena vise?
a i rekao sam "Sto se mene tice, zakljucak je jasan" i nemam nameru da nekog ubedjujem da kupi Intel a ne AMD
ja mogu da kazam da je Barton odlican procesor za novac koji se ulozi u njega i da ima bolji odnos cena/performanse od Intel-a,ali Intel je,po mom misljenju brzi, a i odrastao sam nanjemu.To se zove lojalnost marki :)

Sto se igrica tice toplo ti preporucujem a64 da ponovo otkrijes igranje :smoke:

Ja moram nešto da dodam, iako sam glasao za 1 ja vozim Intela. Zašto?
Pa, vrlo jednostavno, AMD-i koje sam ranije vozio su malo-malo pa padali...

Sada imam P4 NW 2.4b na Intel-ovoj ploči, koji NIKADA nije pao, a računar ne gasim.
Devojka mi ima XP1800 na Asus-ovoj ploči koji se stalno nešto zaglupljuje

Pouzdanost i brzina nisu uporedivi pojmovi. Mislim da to malo više para vredi mnogo više pouzdanosti....

Ljudi sve je to OK, ali moram nesto da napisem... Da se niko ne naljuti...

To sto nekome AMD pada a nekom ne i sto neko misli da je Intel stabilniji ili brzi, to je sve prica za malu decu. Ako znate DOBRO i KVALITETNO da postavite sistem i ako imate dobru, brzu i stabilnu verziju Windows-a svaka masina ce raditi dobro, brzo i nece padati!

Testovi su jedno, a svakodnevni rad drugo. Znaci, filmovi, muzika, net, poneka igra i program, to je ono sto ja smatram za svakodnevni rad, mada se u poslednjih par mesec bas uopste ni ne igram... Znaci, nLite u sake i pravite Windowse onako kako vam najbolje leze i svaka masina ce biti odlicna i bicete prezadovoljni...

Srecko31 je napisao(la):
Pouzdanost i brzina nisu uporedivi pojmovi. Mislim da to malo više para vredi mnogo više pouzdanosti....

Kao dugogodišnji vlasnik Intel-a izjavljujem da mi Sempron + Nforce2 kombinacija predstavlja savršenstvo po pitanju stabilnosti i (meni potrebne) brzine. Računar služi za sve moguće svrhe. U par navrata igra i ulogu rutera ka netu (komšiluk je u mreži), kada ruter računar nije u funkciji, i tada se ne gasi danima.

Nijednog trenutka nisam zažalio što sam promenio tim, posebno po pitanjima stabilnosti, prema tome te priče odavno ne stoje (ne sećam se ni da su ikad stajale - uglavnom je stabilnost zavisila od mnogo drugih faktora, ponajmanje od proizvođača procesora).

Dali je neko citao tekst intel forever iz novembarskog broja sveta kompjutera 2003 u tom tekstu je jedan novinar koji je 5 godina razmisljao o amd procesorima i sta je to ti procesori nude doneo zanimljiv zakljucak koji glasi " amd vlada intel je treca liga" evo jos nekih zanimljivih tvrdnji koje je izneo " sotona nije imao puno posla amd konfiguracije su proizvodile sasvim dovoljno gneva, nesrece ruznih reci i pocupane kose. Interesantana je njegova tvrdnja da su mu se bez obzira na vrstu maticne ploce, memorije ili operativni sistem koji je instalirao na amd konfiguraciju svaki dan desavale na kompjuteru neke gluposti nezamislive na intel konfiguraciji, plavi ekrani , igre koje izlecu u windows, satelitske kartice koje nerade cd koji pukne pri snimanju jednom reci razni problemi koji su nezamislivi na intel konfiguracijuna. Zadniji pasus otprilike glasi samo napred slobodno kupite amd ja cu uvek biti tu davam naplatim nadogradnju na intel. Mene zanima sta mislite o tim tvrdnjama i dali su tacne. Napominjem da to nisu moje tvrdnje nego sam ih procitao u nasem najtiraznijem kompjuterskom casopisu ciji novinari su dosli do njih posle 5 godina razmisljanja i eksperimentisanja na sebi i drugima.

Vladd je napisao(la):
Pa opet si se "spotakao" na priccu. Kakve veze sada ima OC?
Tvoje reci...AMD ponekad pruzi puno zadovoljstva svojim "fanovima", ali se istorija T-Bread-a 1700 slabo ponavlja.
Vladd je napisao(la):
I sta znaci "budio" se na 2,9. To je kao u pecanju riba "udarac". Jako cimnulo i nista :p
A ti kao ne znas sta znaci :p ? U ostalom izvukao si iz konteksta, posto je rec o tome da se CPU probudi i radi malo ali to je sve obzirom da je stock kuler :smash: . Da sam raspolozen da se cimam video bi sta znaci "budi se na 2.9ghz" ;)
Vladd je napisao(la):
Prica se o "kolicini zadovoljstva" za date parice. A uvek je vazilo sto visse € to visse muzike (i bolji OC).
Naravno, sem u jednom slucaju i to naravno sa AMD-om i T`bredom ;) .

Vladd je napisao(la):
A taj "Palomino" je bass bio....Nisam ni paznju obratio na istog. I tualatin ga je drao, a ne PIII na magistrali 133. I kada je bio uspessan OC, to je kilavo radilo ( ni OC nije pomagao). Sa T-Bredom je druga pricca. Tu je i proc leteo, i magistrala, lutka jedna :) .
Palomino uopste nije bio losh za OC, mada je on i na default brijao one nesrecne Willamette (ako sam pogodio naziv) sa SDRAM memorijom :d.

Vladd je napisao(la):
64 bita je nova, druga pricca. Tu bi sve "letelo" i bez OC-a, da su ga ispratile aplikacije. A ovako nas zamajavaju, da im sto duze placamo zastarele tehnologije i finansiramo "razvoj". Pa nije dzabe Bili najbogatiji na planeti. "Igara" za sve, hleba ima.
Slazem se...

Vladd je napisao(la):
Alfa je bila pet puta skuplja kada se pojavila od Intela (tada je AMD stidljivo pravio periferije i pokoji procesor-za Intela). Da je dozivela masovnu produkciju, ovi sadasnji "krsevi" ne bi ni postojali.

A umesala se trgovina, politika...

Tako da za "malo pare" tesko da ce biti dobre zabave. Razlike u ceni "masovnih" procesora, za po kucci, su mnogo manje nego nekada. Drama je vecca kod hardova, kuccista, napajanja, monitora, a narocito kod grafickih kartica.

Poz.
Ako u "masovne" procesore ne ubrajas FX-ove i PIV EE i sl. i tu se slazem.

P.S.

Si video sta ispade od stidljivog shustera? :d

alan ford je napisao(la):
Dali je neko citao tekst intel forever iz novembarskog broja sveta kompjutera 2003 u tom tekstu je jedan novinar koji je 5 godina razmisljao o amd procesorima i sta je to ti procesori nude doneo zanimljiv zakljucak koji glasi " amd vlada intel je treca liga" evo jos nekih zanimljivih tvrdnji koje je izneo " sotona nije imao puno posla amd konfiguracije su proizvodile sasvim dovoljno gneva, nesrece ruznih reci i pocupane kose. Interesantana je njegova tvrdnja da su mu se bez obzira na vrstu maticne ploce, memorije ili operativni sistem koji je instalirao na amd konfiguraciju svaki dan desavale na kompjuteru neke gluposti nezamislive na intel konfiguraciji, plavi ekrani , igre koje izlecu u windows, satelitske kartice koje nerade cd koji pukne pri snimanju jednom reci razni problemi koji su nezamislivi na intel konfiguracijuna. Zadniji pasus otprilike glasi samo napred slobodno kupite amd ja cu uvek biti tu davam naplatim nadogradnju na intel. Mene zanima sta mislite o tim tvrdnjama i dali su tacne. Napominjem da to nisu moje tvrdnje nego sam ih procitao u nasem najtiraznijem kompjuterskom casopisu ciji novinari su dosli do njih posle 5 godina razmisljanja i eksperimentisanja na sebi i drugima.

Jel to onaj famozni tekst kome se smejao celi benchmark? :D

A i kako se neće dešavati takve stvari kad neko ko nema pojma dođe i kaže dajte mi P4, a ovi mu sklepaju AMD-a sa najjeftinijom pločom, memorijom i kung fu napajanjem. Pa kome se ne bi rušio tako sastavljen sistem nije ni amd svemoćan.

Sumanuti nisi pazivljo procitao tekst koji sam napisao amd se rusi prema njegovom iskustvu bez obzira na to koju maticnu plocu i memoriju koristio. Ja takodje negovorim o konfiguracijama koje je sastavio neki pocetnik nego o tome da covek koji se profesionalno bavi kompjuterima i razume se u njih posle 5 godina i 2 500 sastavljenih konfiguracija nije bez obzira na to koju maticnu plocu koristio uspeo da napravi amd konfiguraciju koja se po stabilnosti moze meriti sa intelovom.

@Alan ford:

To je Kuzmanovicev tekst. Njemu inace nije bas najbolje ali covek ima potrebu da svoje "misljenje" podeli sa javnoscu, cak ima i podrsku redakcije SK :) Sama ideja da neko koristi intela i posmatra AMD procesore 5 godina dovoljno govori o kolicini necijeg slobodnog vremena i nacinu zivota, takodje i o poremecajima uma i socijalnoj izopacenosti.

Mogu reci samo da ja koristim T' breda vec 2.5 godine za koje je konstantno OC-ovan. Od pojave winXP-a komp nije restartovan (kad je nadjena granica stabilnog rada) vec samo i iskljucivo hibernacija. Veoma sam zadovoljan sta sam dobio za ulozeni novac i ne planiram uopste da menjam ovog T breda XP2000+ @ 2.2ghz (moze i vise al nema potrebe), zavrsava mi sve, cak i igrice i nemam NIKAKVIH problema sa stabilnoscu te. Veoma mi je drago sto nisam pre dve i po godine dao 30% vise novaca za ekvivalentnu intel konfiguraciju jer ne bih dobio nista vise od ovoga sto i sad imam, samo bi skuplje prosao i imao "argument" da vicem "intel je bolji" i kad on to zapravo nije...

Pozdrav.

alan ford je napisao(la):
Sumanuti nisi pazivljo procitao tekst koji sam napisao amd se rusi prema njegovom iskustvu bez obzira na to koju maticnu plocu i memoriju koristio. Ja takodje negovorim o konfiguracijama koje je sastavio neki pocetnik nego o tome da covek koji se profesionalno bavi kompjuterima i razume se u njih posle 5 godina i 2 500 sastavljenih konfiguracija nije bez obzira na to koju maticnu plocu koristio uspeo da napravi amd konfiguraciju koja se po stabilnosti moze meriti sa intelovom.
Vidi sinko alane, da ti grunf nesto objasni, posto vidi das' odskora ovde. Miodrag Kuzmanovic aka Kuzma, "novinar" uvazenog SK je ovde vise puta ispricana prica. Pozivati se na skoro dve godine star "clanak" gorespomenutog predstavlja mazohizam meni stran. Ajde da batalimo pricu o MK i SK, AMD vs. Intel itd, na to se loze samo deca i poneki, opet, gorespomenuti.
User Audiofreak, koji je zapoceo ovaj tred i svoj "krstaski rat" :) protiv svega sto je ne-Intel, cini mi se, vise nije na Forumu pa nemojte mnogo da se sirite sa pricom, znate da sam lak na obaracu :D

Poslednja izmena:
Vrh Dno