Nemoj instalirati hypervisor i virtuelne mašine na samo jedan disk - bio on SSD ili HDD. Kada ti otkaže taj jedan disk izgubićeš sve image-a virtuelnih mašina. Moraš da imaš bar RAID1.
Jel ti već imaš u produkciji sve te servere koje virtualizuješ? Ako imaš, izmeri koliko koji IO operacija ima (prosečno i u pikovima), vidi koliko često se pikovi preklapaju između raznih servera, ubaci malo overhead-a i eto ti potrebnog broja IO operacija na virtuelnoj platformi.
Ako nemaš servere koji rade:
- Exchange: pogledaj preporuku MS-a koliko IO ide po useru za verziju koju koristiš;
- file server: za 20ak korisnika koji drže svoja dokumenta na fajl serveru ne treba SSD.
- ERP i CRM: isto kao za Exchange - pogledaš šta software vendor preporučuje.
Bez ikakve analize IO, ja bi to za početak ovako raspodelio:
- 2 HDD, RAID1: hypervisor + virtuelne mašine
- 2 SSD, RAID1: SQL, Exchange
- 4 HDD, RAID5: file server, bekapi baza, itd.. (ako ti ne treba veliki kapacitet može i 2 HDD, RAID1);
Ako ti treba više prostora za SQL i Exchange, možeš da razmisliš i o 4 SSD diska u RAID-u 5. Za 2x veću cenu imaćeš isto write IOpsa kao i sa dva diska u mirror-u, a 3x veći kapacitet.
edit: A što reče alfaunits, možda ti uopšte ne treba toliko IOps-a i SSD diskovi budu overkill. U tom slučaju staviš 8 HDD-ova u RAID10 za iste pare.
Inače tek sada sam shvatio da pošto pominješ Raptore verovatno planiraš sam da sklopiš server. U tom slučaju bi trebalo da nabaviš neki dobar RAID kontroler (nisu jeftini uopšte, a i teško se nalaze kod nas). I moraš da imaš kućište u koje možeš da smestiš ovoliko diskova. Hint: razmisli ipak o nekom brand serveru.