Šta je novo?

SSD za value server

voyager

Čuven
Učlanjen(a)
30.06.2000
Poena
650
Dakle, treba mi preporuka za SSD dostupan na nasem trzistu a koji bi sluzio za ESXi i 4-5 VM-a. Storage bi bio na nekoliko klasicnih HDD-a. Naravno, cena je vrlo bitan faktora ali bih izbegao value SSD verzije.

Izabrao bih nesto u klasi Intel Intel X25-M G3, vidim da su dosta popularni Crucial I OCZ ali posto slabo pratim ovu tematiku sve mi je vrlo nejasno.

Molim za pomoc.

Sta ce taj server raditi?
Ako je nesto sitno tipa web server, manje vise ti je svejedno.
Ako je heavy write, predlazem neki od SandForce diskova.
Ako je heavy duty, onda bi pre trebalo da ides na SLC verzije.

Mada bitnije je kako su ti VM-ovi konfigurisani po pitanju storage-a? (dinamicki prostor ili staticki?)
I naravno, koje performanse ocekujes ili je to drugi prioritet?

1. VM-ovi ce biti po pitanju storage-a konfigurisani staticki,
2. Broj korisnika 20-25,
3. Sledece VM: AD+DNS, MS SQL (ERP baza i Dynamics CRM baza), Exchange, Web Server za interne web potrebe (OWA, CRM), File Storage. Sve ce se vrteti na Win Srv 2003
4. Dva su cilja virtuelizacije: skalabilnost tj. lako dodavanje nove VM i smanjenje ukupnih troskova.
5. Sto se performansi tice, ne bi bilo dobro da se oseti pad performansi veci od 10-15% u odnosu na klasicna serverska resenja.

Dodatno pitanje: Da li je potrebna TRIm podrska hypervisora ili operatibnog sistema virtuelne masine?

Khm, mislio sam koliko treba da bude brze od klasicnog servera po pitanju storage-a ;) Pod uslovom da je dobar SSD (sto je trenutno dosta sirok pojam), storage ce sigurno biti brzi od HDD resenja (barem naspram malog broja HDD-ova).

Ja cu ti napisati dobre i lose strane nekoliko SSD-ova koje bi trebao da uzmes u obzir, ali izbor je tvoj, u sustini razlike nece biti velike izmedju njih.

X25-M. Dobra strana: Poznate performanse, vrlo male sanse za pad cak i posle jako puno rada, a i taj pad je neprimetan. Ako se dobro secam mozes i da konfigurises SSD da vise NAND-a koristi za interne svrhe (time se smanjuje prostor dostupan OS-u) i time garantovati iste performanse cak i u najgorem slucaju. Po meni nepotrebno zbog performansi (jer se ne oseti veliki pad), ali je zgodno po pitanju izdrzljivosti NAND-a (tnx. Ilija ;))
Koji god kapacitet da uzmes imas iste performanse.
Losa strana: Seq. write je limitiran na ~100MB/s. Trenutno medju skupljim SSD-ovima!

Crucial C300. Dobra strana: Najbolje performanse u svakom pogledu bar kad je 256GB verzija u pitanju. 128GB je malo slabija ali je opet u samom vrhu.
Ja licno nisam primetio pad performansi tokom vremena, i nisam primetio da se ljudi zale na taj problem kod C300.
Lose strane: Najskuplji SSD trenutno ;) Razliciti kapaciteti imaju razlicite performanse. Nemoj da updatujes firmware ako se odlucis za njega.
Trebace tweaking da se dobiju najbolje performanse. Ne znam da li je moguce u ESX-u izabrati da se disk vidi kao da je 4K sector? Jako je bitno da I/O bude aligned na 4K.

SandForce SSD-ovi. Odlicne performanse za kompresibilne podatke i sasvim OK performanse za nimalo-kompresibilne (bolji od X25-M).
Kompresija smanjuje upise na NAND i to ce verovatno znaciti serveru.

Sa druge strane, performanse u slucaju jakog koriscenja opadnu primetno, i na te razlike moras biti spreman, doduse opet je mnogo brze nego na HDD-u.
Jako isplativi SSD-ovi, trenutno.

Imas i SLC varijante (X25-E i OCZ Vertex 2 Pro valjda ...) koje su mozda prikladnije za server. Najbolje bi bilo ako vec imas takav server da uradis report koliko se upise na disk tokom dana i onda razmislis da li je potreban SLC.

Sto se tice problema sa pomenutim SSD-ovima, ima svako svoj set bubica tu i tamo, ali generalno su tu negde - u sustini nema dovoljno kupaca pa da moze neki koristan podatak da se izvuce.
Backup je jos bitniji zbog toga.

TRIM podrska je neophodna i na OS-u i na ESX-u. Sto ne znam da li trenutno postoji?

Posto ce OS biti Win Srv 2003 nema nista od TRIM podrske...

Da li sve ovo sto si napisao u prethodnom postu o padu performansi kod pomenutih modela podrazumeva aktiviranu TRIm podrsku u radu?

Naprotiv, to je bash BEZ TRIM podrske. Sa TRIM podrskom je mnogo bolja situacija.
Nazalost, u slucaju vecine servera, ne dolazi do brisanja vec prepisivanja podataka. Exchange Server, SQL server... uglavnom se baze istih povecavaju, a podaci samo prepisuju, sve dok se ne uradi compact nekog tipa. Takav rad nece nijednom (pre compact-a) pozvati TRIM.

:) Ohrabio si me da ipak udjem u celu pricu. Jos kad bi uskoro izasao X25-M G3 po nekoj logicnoj ceni... Ne verujem da kod nas mogu da nadjem Crucial C300 ili SandForce a da mogu da platim preko racunu sto je uslov bilo koje kupovine.

G3 nece skoro.
Sto se kupovine tice, imas SandForce SSD-ove kod nas koliko znam u prodavnicama.
Imas PM za C300.

Ne vidim zasto ne bi mogao da ti neko dovuce spolja to sto trazis i da napravis lepo ugovor kojim firma kupuje od fizickog lica?!

Dakle, treba mi preporuka za SSD dostupan na nasem trzistu a koji bi sluzio za ESXi i 4-5 VM-a. Storage bi bio na nekoliko klasicnih HDD-a. Naravno, cena je vrlo bitan faktora ali bih izbegao value SSD verzije.

Izabrao bih nesto u klasi Intel Intel X25-M G3, vidim da su dosta popularni Crucial I OCZ ali posto slabo pratim ovu tematiku sve mi je vrlo nejasno.

Molim za pomoc.

Cek samo jedno pitanje. ssd je za OS a storage glume obicni diskovi?

Da. Na SSD ce se nalaziti ESXi i virtuelke. Imam Reptore za storage.

Pa šta ćeš onda dobiti SSD-ovima? ESX se jednom podigne i više nema nikakav IO. Takođe serveri kada se jednom podignu vrlo malo IO operacija imaju na svojim diskovima na kojima je instaliran sistem - pod uslovom da si sve baze i ostale podatke izmestio na te storage HDDove.

Ja se nadam da se pod storage-om smatra nesto cemu se sekv. pristupa... tipa filmovi za kucne korisnike pa nije ni bitno na cemu su?
Inace, WTF +2 :D

Pa šta ćeš onda dobiti SSD-ovima? ESX se jednom podigne i više nema nikakav IO. Takođe serveri kada se jednom podignu vrlo malo IO operacija imaju na svojim diskovima na kojima je instaliran sistem - pod uslovom da si sve baze i ostale podatke izmestio na te storage HDDove.

Narocito ESXi
"70 MB disk footprint"

Nemam dovoljno iskustva na ovom polju. U nekom drugom thread-u sam procitao savet da je SSD preporucljiv za virtuelne masine, moguce da sam pogresno razumeo. Sta je vas savet? Da stavim i to na neku Raptor i da ne brinem?

Pa pazi... jeste preporučljiv.

Kod virtuelnih mašina ti je važno da imaš storage koji može da isporuči dovoljan broj IOps-a. Jedan SSD disk, recimo Intel X25-M po specifikaciji ima 35K read i 8K write IOps-a (ne znam u realnom radu koliko može stvarno da izvuče). Znam da EMC EFD ima oko 2500. Jedan 15K RPM disk ima oko 180. Znači za recimo 10K write IOpsa morao bi da napraviš RAID10 od 112 diskova - što baš i nije praktična stvar. Dok bi sa SSD diskovima isto to dobio sa 8 diskova.

Ali problem je što bi ti stavio SSD diskove baš tamo gde ti ne treba veliki broj IOps-a - za samu hypervizor instalaciju i za OS diskove na serverima, dok bi sve ono šta će generisati veliki IO stavio na Raptore.

Odlican je ako je ceo VM na njemu, zavisi sta smatras pod storage-om. Tj. ako samo OS VM-a stavis na SSD ne znaci ti primetno. Ako stavis recimo ceo SQL/Exchange/e-mail server i sta jos ne, onda je velika dobit.

zz je lepo objasnio ;)

Poslednja izmena:
Ok, onda menjamo koncept.
1. Hypervisor i virtuelne masine a tu mislim na operativne sisteme virtuelnih masina a ne na storage (baze i sl.) sa kojim ce te virtuelne masine da rade cu staviti na jedan VelociRaptor 300GB (WD3000HLFS).
2. SQL baze ce ici na SSD a ostalo od storage na sva obicna Raptora (poslednja verzija pre VelociRaptora-a) koje imam. Sto se SSD-a tice, moje opredeljenje je za C300 ali jos nemam odobrena sredstva.

Koliko se radi na toj SQL bazi? Mozda je jako dobro ali mozda i nepotrebno uzimati SSD za nju.

Verovatno misli da mu ESX bude na ssd, i to je jedino logicno resenje, a naravno sadrzaj na storagima.
Ja mislim da ce taj posao zavrsiti bilo koji ssd od 128gb, jer ti je vise potreban access time nego write/read pf.
U nekom losijem slucaju(manjak sredstava) mozes i da uzmes dva ssda pa u RAID.

Nemoj instalirati hypervisor i virtuelne mašine na samo jedan disk - bio on SSD ili HDD. Kada ti otkaže taj jedan disk izgubićeš sve image-a virtuelnih mašina. Moraš da imaš bar RAID1.

Jel ti već imaš u produkciji sve te servere koje virtualizuješ? Ako imaš, izmeri koliko koji IO operacija ima (prosečno i u pikovima), vidi koliko često se pikovi preklapaju između raznih servera, ubaci malo overhead-a i eto ti potrebnog broja IO operacija na virtuelnoj platformi.

Ako nemaš servere koji rade:
- Exchange: pogledaj preporuku MS-a koliko IO ide po useru za verziju koju koristiš;
- file server: za 20ak korisnika koji drže svoja dokumenta na fajl serveru ne treba SSD.
- ERP i CRM: isto kao za Exchange - pogledaš šta software vendor preporučuje.

Bez ikakve analize IO, ja bi to za početak ovako raspodelio:

- 2 HDD, RAID1: hypervisor + virtuelne mašine
- 2 SSD, RAID1: SQL, Exchange
- 4 HDD, RAID5: file server, bekapi baza, itd.. (ako ti ne treba veliki kapacitet može i 2 HDD, RAID1);

Ako ti treba više prostora za SQL i Exchange, možeš da razmisliš i o 4 SSD diska u RAID-u 5. Za 2x veću cenu imaćeš isto write IOpsa kao i sa dva diska u mirror-u, a 3x veći kapacitet.

edit: A što reče alfaunits, možda ti uopšte ne treba toliko IOps-a i SSD diskovi budu overkill. U tom slučaju staviš 8 HDD-ova u RAID10 za iste pare. :)

Inače tek sada sam shvatio da pošto pominješ Raptore verovatno planiraš sam da sklopiš server. U tom slučaju bi trebalo da nabaviš neki dobar RAID kontroler (nisu jeftini uopšte, a i teško se nalaze kod nas). I moraš da imaš kućište u koje možeš da smestiš ovoliko diskova. Hint: razmisli ipak o nekom brand serveru.

Poslednja izmena:
@ZZ
Slazem se da je RAID neophodan ali je upravo nabavka ono sto me muci jer na ploci nemam HW Raid kontroler. Dakle, server vec imam u pitanju je Xeon Quad Core 2.4GHz, Intel S3000AH ploca, 8GB DDR2 ECC i tri Raptor diska.

Bilo bi super ukoliko imate neku preporuku za resavanje RAID-a bilo nabavkom kontrolera bilo ploce sa kontrolerom a da mogu da je nadjem na nasem trzistu.

Ukoliko bi nasao HW RAID kontroler postavka bi bila ovakva:
- 2 HDD, RAID1: hypervisor + virtuelne mašine
- 2 SSD, RAID1: SQL, Exchange
- 2 HDD, RAID1: file server, bekapi baza, itd.. (ako ti ne treba veliki kapacitet može i 2 HDD, RAID1);

Poslednja izmena:
Ja sam pre 3 godine pravio neki improvizovani bekap server, pa mi je alfaunits preporučio Areca kontrolere. Posle 3 godine ARC-1220 i dalje radi kao sat. :)

Ja sam tada kontroler jedva našao (mislim da se firma zvala Quad). U Asbisu su isto imali neke Promise kontrolere, ali se nešto dugo čekalo na njih.

Ono na šta ti treba da obratiš pažnju pre nabavke je da li je kontroler podržan od strane ESXi-a.

Ma gledao sam i kod Asbisa, imaju samo Intel SASMF8I za koji ne mogu da pronadjem da je podrzan.

Moze jedno pitanje (za alfaunitsa najvise) :

Ako sam dobro razumeo ovde ce sve ici na interne diskove (ssd+hdd kombo, ssd za hypervisor i OS virtualnih masina, HDD za podatke)

Sad, kolika je cena SSD diskova, i da li bi imalo smisla ici sledece :

Server cisto radi cpu+memorija i eksterni storage (iscsi, nfs stagod) i neki manji eksterni storidz sa sas diskovima?

Da li bi ova opcija dala bolje rezultate nego resenje sa internim ssd+hdd kombom? Cak sam esx moze da bude na storage sistemu pa da se ide boot from san, ili na USB-u (svi sad vendori imaju esxi na USB-u u serverima, jaka fora :) )

Inace da se i ja "zapljunem" ESX instaliraj na obicnim diskovima kao i virtualne OS-ove, a prostor sa podacima neka bude na ssd :) - logicnije je zar ne :)

Externi storage ce verovatno biti mnogo skuplji nego interno SSD resenje, pogotovu kod nas :( (ako se uopste i moze naci neki manji storage koji nije iz 2003-4 kao sto stvarno ima po katalozima).

Poredjenja radi, obican externi storage za 8 SAS 3.5" diskova (sto nije bash value server :D) ce izaci oko 500e samo za kuciste i kablove, plus kontroler, plus diskovi. Veci problem za SAS je sto ti kontroleri nisu nimalo jeftini cak i najprostiji, a nisu svi podrzani u ESX-u plus.

Externi storage ce verovatno biti mnogo skuplji nego interno SSD resenje, pogotovu kod nas :( (ako se uopste i moze naci neki manji storage koji nije iz 2003-4 kao sto stvarno ima po katalozima).

Poredjenja radi, obican externi storage za 8 SAS 3.5" diskova (sto nije bash value server :D) ce izaci oko 500e samo za kuciste i kablove, plus kontroler, plus diskovi. Veci problem za SAS je sto ti kontroleri nisu nimalo jeftini cak i najprostiji, a nisu svi podrzani u ESX-u plus.
istina... ja sam par meseci gledao, i sve sto mozes da nadjes je neki atom sa 4 mesta za diskove od 500+e... sad razmisljam da turim FreeNas i ZFS sa par diskova... jedino si limitiran sa brojem portova na ploci...

RAID sa velikim diskovima je postao neizdrziv... rebuild traje po nekoliko sati... kod mene recimo jedina dobra stvar je sto koristimo NetApp (koji cini mi se ima neku implementaciju ZFS-a) i ima samo 400mbps konekciju (2x2 uparena NICa), pa radi odlicno... ali cim neki server krene u rebuild raida, to se vec oseti....

nesto sam se fokusirao na ZFS u poslednje vreme i bas zbog toga hocu da ga testiram kuci na 2gb+ diskovima...

istina... ja sam par meseci gledao, i sve sto mozes da nadjes je neki atom sa 4 mesta za diskove od 500+e...
NAS za SATA se moze naci za manje (BEZ diskova), ovo sam mislio na SAS storage, ali pravi DAS (direct attached storage), ne NAS.

RAID sa velikim diskovima je postao neizdrziv... rebuild traje po nekoliko sati
Dobri kontroleri bi trebalo da svi imaju background priority, tako da rebuild radi ali se ne oseti primetno na ostatak sistema. Meni je dobro funkcionisao.

Da, generalno moj problem je sto vec 4 godine radim u okruzenju gde je 20000 eura cena za entry storage.

Mada koliko sam gledao netapp 2020, ili MSA mozda i mogu da pariraju u zavisnosti od broja diskova.

Uzas je sto za prosecnu sprsku firmu entry-level krsteno resenje izlazi iz svakog budzeta....

Nazad
Vrh Dno