Šta je novo?

SSD vs WD raptor?

S.V.E.T.A.

Slavan
Učlanjen(a)
08.07.2007
Poena
319
Interesuje me sta je trenutno bolje od ove dve varijante diskova za OS?

Pozdrav i hvala.

Tako je, da se usavrši, odnosno da pojeftini :).

Da je SSD bolji nema price - samo je pitanje da li je potreban ;)

Pa ako cemo pravo potreban je skoro svima sa jacim masinama zato sto je HDD vec dugo najslabija komponenta u svacijem sistemu (po performansama) I sada bi svi zeleli ubrzanje na tom polju samo je price per gigabyte jos uvek visok a tehnologija je jos uvek nepouzdana, tj. trim se skoro pojavio a ne podrzavaju ga sve aktuelne serije... U svakom slucaju i moje je misljenje da ce velika vecina ljudi ubacivati ssd za system cim se za to steknu uslovi, samo da to ne potraje previse...

Stizu nam (moguce) 2x jeftiniji SSDovi u vidu Gen3 X25-M krajem godine

http://www.engadget.com/2010/01/30/intel-and-micron-start-25nm-flash-production-ssds-to-get-cheap/
Intel and Micron have a history of pushing the state-of-the-art in flash storage -- their joint venture IMFT was responsible for the first sub-40nm NAND flash and bringing it to production -- and it looks they've done it again: IMFT is now sampling two-bits-per-cell 25nm NAND, which will eventually push prices down and capacities up when volume production begins in Q2. We'll have to see how pricing works out -- 25nm is something like twice the storage density per dollar, so we're hopeful -- but at the very least Intel's third-gen X25-M will come in 160GB, 320GB, and 600GB sizes when it launches in Q4 using these new chips. Yeah, we're going to want one. AnandTech has the full breakdown, hit the read link for more.

25nm = 2x veci kapacitet od trenutnog 34nm

Ma nije toliko bitan kapacitet nego cena. Ne znam kome bi uopste trebalo peko 200gb za sistemsku particiju a kontam da je i 128gb sasvim dovoljno za 80% korisnika...

Ma nije toliko bitan kapacitet nego cena. Ne znam kome bi uopste trebalo peko 200gb za sistemsku particiju a kontam da je i 128gb sasvim dovoljno za 80% korisnika...

Upravo tako... Da je cena SSD diskova oko 50% niza nego sto sada kostaju uzeo bih jedan od 128 GB bez razmisljanja...ovako- jos uvek se ne isplati...

Meni recimo :D

Meni Kingston od 40GB savršeno završava posao.

Win7 + gomila aplikacija + XP virtuelna mašina (za VirtualBox), sve to nije ni 20GB. (igre ne igram)

Prilozi

• cdisk.jpg
    cdisk.jpg
    32.4 KB · Pregleda: 75
Veoma sam zadovoljan performansama, dead silent, potpuno hladan disk. A ovo je tek druga Intelova generacija, šta će biti kroz par godina... :)

Sistem radi mnogo življe i tečnije. Naručito kad se tek podigne Win, nema onog "mučnog" startup-a, rad u virtuelnoj mašini je takođe daleko udobniji, nije trom kao sa mehaničkim diskom.

Po mom mišljenju samo tišina koju SSD pruža vredi tih para (koštao je ~9k din). Sve ostalo držim na WD Green diskovima koji se jedva čuju dok rade, a najveći deo vremena su isključeni zbog neaktivnost, pa je najglasnija komponenta u računaru Corsair napajanje (pasivna grafička i pasivan CPU kuler).

Ovde i ovde sam postavio neke testove.

Poslednja izmena:
Hmm, eto razloga da razmisljam o jednom ssd disku, posto sam freak za tisinu... sve moguce kulere sam zamenio noctua-ma koje se vrte na 900 obrtaja kolko se secam, a i manje, taman jos samo da padne ssd i nema buke uopste... :) Nego koliko su oni pouzdani uopste? cuo sam da nekim ssd diskovima posle nekog vremena pocnu da opadaju performanse? Mislim ako treba da puknem 150e za disk, hocu da znam sta placam, necu macku u dzaku :)

Sa Intelovim diskovima neces imati tih problema.

Neces ni sam OCZom (i ostalima) koji koriste Indilinx kontroler - moze kao i na Intelu da se pokrene manualni TRIM iz WinXP/V/7 - pa se performanse koje degradiraju (dosta sporo kod Intela) vracaju na prvobitni nivo.
Kod ostalih jeftinijih to zadovoljstvo je prebacis sve sa SSDa, ispises ga sa sve nulama preko secureERASEa (format ne pomaze) i vratis sve. Tako je za sada videcemo sta nam novo dolazi od kontrolera u buducnosti

Neces ni sam OCZom (i ostalima) koji koriste Indilinx kontroler - moze kao i na Intelu da se pokrene manualni TRIM iz WinXP/V/7 - pa se performanse koje degradiraju (dosta sporo kod Intela) vracaju na prvobitni nivo.
Kod ostalih jeftinijih to zadovoljstvo je prebacis sve sa SSDa, ispises ga sa sve nulama preko secureERASEa (format ne pomaze) i vratis sve. Tako je za sada videcemo sta nam novo dolazi od kontrolera u buducnosti

Svakako da cemo jednog dana imati samo i isklucivo SSD-ove u masinama, samo je pitanje kada.

Pozdrav

Zivece klasicni hdd-ovi jos dugo, jer rastu velicine filmova-igara-programa, tako da ce ssd biti samo ya sistem bar jos 3-4 godine,po meni

Zivece klasicni hdd-ovi jos dugo, jer rastu velicine filmova-igara-programa, tako da ce ssd biti samo ya sistem bar jos 3-4 godine,po meni

bas tako jos dugo ;) i po meni barem jos 3 4 ali bice to ga i posle svi prelazi traju dugo koliko DDR1 > DDR2 | AGP > PCI EX
a ovo je jos radikalniji prelaz no 4 komada po 32Gb u radi 0 mislim da je izuvanje :D a pored dok dodje to jos ce pasti cena HDD a i onda neka 4 HDD za radi 0+1 i milina :) investicija od 400e ali osetis i znas zasta si dao

Nazad
Vrh Dno