Šta je novo?

SSD vs. HDD, Q4 2009.

Ja sam kupio Kingston 40GB, on je (nesrećno) označen kao V-Series, mada je realno brži od svih V-Series SSD-ova koji imaju JMicron kontroler i Tošibine NAND čipove, dok ovaj mali Kingston ima Intelov kontroler druge generacije i Intelove NAND čipove u 34nm. Njegov rezultat je prikazan na slici. Mislim da više nikad ne bih mogao da se vratim nazad i da za sistemski disk koristim mehanički disk. Na stranu ove sintetičke brojke, ceo sistem radi lepše, življe, tečnije i pri tom se disk ne čuje. :) Čak i njegov (jadan) sekvencijalni write od 40MB/s se u realnom radu sistema ne oseti, čak ni pri instalacijama kada se najviše i vrši upis, čak sve ide osetno brže nego sa mehaničkim diskom.

a sa SSD-om očekujem drastičan pad zagrevanja, a isto tako i drastičan porast performansi.

Eh, da, zagrevanje... mali kingston je jednako hladan kada radi i kada ne radi, znači čak nije ni mlak, zagrevanje gotovo da ne postoji!

Prilozi

• Kingston SSDNow - CrystalDiskMark - 100MB.jpg
    Kingston SSDNow - CrystalDiskMark - 100MB.jpg
    44.9 KB · Pregleda: 51
Poslednja izmena:
Ja uskoro menjam sistemski hard u miniju sa jednim od ovih diskova, ima da legne kao detetu šamar, s obzirom da je u miniju sa Scorpio Black-om gužva, pa s toga i visoka temperatura, a sa SSD-om očekujem drastičan pad zagrevanja, a isto tako i drastičan porast performansi.

Ringe, valjda bre ko "budali shamar", a ne detetu. Ih bre :d:p

Pa šta znam, čipovi, ovo ono :D znam da su prve serije SSD-ova imale problema sa zagrevanjem.

Mislio sam na ukupno zagrevanje u skučenom miniju, gde je samo jedan od izvora toplote HDD, izgleda da nisam bio dovoljno precizan. Znam i ja da nema SSD na osnovu čega da se greje, to sa starim SSD-ovima i zagrevanjem zbog glupog kontrolera ne računam.
Btw Marko, jel ima neku posebnu oznaku taj V-Series Kingston na osnovu koje mogu da provalim da je u pitanju taj tvoj model sa Intel-om, a ne onaj sa jMicron-om, ide mi žena sledeći vikend preko pa bih da je angažujem da mi donese jedan SSD, ali ne bih da se z. i kupim buđavi jMicron.

Poslednja izmena:
da... V series od 40gb je intel G2, ovaj sto i ja imam |>

Trebalo bi da su svi Kingstoni 40GB sa Intelom.:)

Da i ja mislim da su sve 40-ice takozvani 40V Boot Drive-ovi.
Oni stariji sa sumnjivim jmicronima su samo 32 i 64GB, tako da ne bi trebalo da bude greske.
Ako smo u zabludi neka nas neko ispravi da se ne zeznemo svi koji planiramo novi "Cizma drajv" :D

Mislio sam na ukupno zagrevanje u skučenom miniju, gde je samo jedan od izvora toplote HDD, izgleda da nisam bio dovoljno precizan. Znam i ja da nema SSD na osnovu čega da se greje, to sa starim SSD-ovima i zagrevanjem zbog glupog kontrolera ne računam.
Btw Marko, jel ima neku posebnu oznaku taj V-Series Kingston na osnovu koje mogu da provalim da je u pitanju taj tvoj model sa Intel-om, a ne onaj sa jMicron-om, ide mi žena sledeći vikend preko pa bih da je angažujem da mi donese jedan SSD, ali ne bih da se z. i kupim buđavi jMicron.

Bio si dovoljno precizan, razumeo sam šta si želeo da kažeš, samo sam hteo da naglasim da se SSD baš ni malo ne greje...

A što se tiče kontrolera, napisao sam to na jednom mestu, evo ga copy paste:
Kingston SSDNow E Series - (Intel Gen 1 Controller, 50nm Intel SLC NAND, 16MB Cache)
Kingston SSDNow M Series - (Intel Gen 1 Controller, 50nm Intel MLC NAND, 16MB Cache)
Kingston SSDNow V+ Series - (Samsung Controller, Samsung MLC NAND, 128MB Cache)
Kingston SSDNow V Series - (JMicron Controller, Toshiba MLC NAND, No Cache)
Kingston SSDNow V Series 40GB Boot Drive - (Intel Gen 2 Controller, 34nm Intel MLC NAND, 32MB Cache)

Inače svi Kingston SSD-ovi od 40GB su Intelovi, bilo je reči da će ih i Intel pod svojim imenom prodavati posle nove godine. Radi se o Intelovom modelu od 80GB bez polovine NAND čipova (zato ima i duplo slabiji write). Evo kako izgleda izntura, na NAND čipovima i kontroleru se vidi malo "i". Jedini čip koji nije Intelov je keš memorija i to je ovaj manji čip iznad kontrolera, on je JMicronov.

9_full.jpg

Jos samo kad bi znali sta se desava sa TRIM komandama na V+ i na V40.

da, to bi bila korisna informacija...

@ Alk0 u kakvoj bi zabludi bili? Ja sam 2 meseca cekao da drive dodje u prodaju i cim je promolio nos sam ga pazario... radi bas kako bi trebao...

A inace ssd-ovi mogu da se greju, naravno... doduse ovaj trosi 0.15W, ali oni sto trose 2-3w, sta mislite gde odu ti watti, ako ne u toplotu??

E da, RingeRaja... ovaj v40 sam ja ovde platio 95E, u usa je oko 120$ bio u tom momentu (doduse negde su nudili taj mail in rebate, al je tek to *******cija), tako da cak ni u odnosu na usa nije bilo bas jako skupo... u odnosu na italiju, necu ni da pricam... pa tamo su diskovi 20% vise nego kod nas (sve interne varijante), kao i ram, procesori i ostali hw koji bas nije za siroke narodne mase da sami ugradjuju...

Poslednja izmena:
Ok, hvala svima za info, našao sam u Budimpešti za 90 evra ovaj Kingston 40 GB preko ovlaštenog distributera za Mađarsku (baš fini neki ljudi, lepo su mi promtno odgovorili na mail i uputili me gde da kupim Kingston SSD-ove) pa će supruga najverovatnije za vikend da ga kupi, ako ja dotle ne nađem u Bg-u. Zvao sam BH, ali su rekli da nemaju i da očekuju da dođe, pa će me obavestiti.
Inače, Kingston M-Series 80 GB je oko 240 evra, a V+-Series 64 GB oko 190, tako da je ovaj 40 GB best buy definitivno.

Jos samo kad bi znali sta se desava sa TRIM komandama na V+ i na V40.

Kad se pogleda Kingston 40GB iznutra:
2ue5mqh.jpg

Vidi se da je čak i PCB made by Intel, tako da će novi firmware sa TRIM podrškom biti raspoloživ onda kada ga Intel napravi jer očigledno na ove drajvove Kingston samo lepi nalepnice, što znači verovatno posle nove godine kad i Intel krene da ih prodaje pod svojim imenom.

A što se tiče V+ serije, to zavisi verovatno od Samsunga jer je njihov kontroler u tim drajvovima...

Poslednja izmena:
Ne ocekujem da ce da crkne, ali 5e bas nikakva usteda nije..

sto se trima tice, tu je ona prica... nasi ssd-ovi imaju reviziju fw-a koja bi po intelu trebala da ima trim i intel diskovi sa tom verzijom imaju trim, no u onom drugom topicu su ljudi proveravali i ispada da nema trima... kako i zasto, ne zna se... osim toga probao je neko da primeni intelov FW na v40 i flash alatka nije prihvatila.

samsunzi imaju trim, ali je nekako drugacije implementiran (citao sam o tome, ne secam se bas), tako da moguce da v+ ustvari ima trim ili isto tako treba cekati da kingston prepakuje fw da radi na njihovim diskovima...

@ Alk0 u kakvoj bi zabludi bili? Ja sam 2 meseca cekao da drive dodje u prodaju i cim je promolio nos sam ga pazario... radi bas kako bi trebao...

Mislio sam na tezu koju je nas nekoliko iznelo da postoji samo ta Kingstonova 40ica. Tj. da su drugi Kingstonovi drajvovi 32, 64, 128...
Da budem jos jasniji... da ljudi mogu da se upravljaju time da traze 40GB Kingston i da budu sigurni da dobijaju bas taj koji treba. Ne moze da bude 40GB sa starim jmicronima.

Nije u pitanju nikakva zabluda po pitanju performansi, svi se slazemo da radi ko zmaj :wave:

Problem je što ih nema kod nas, verovatno ga zato uzima tamo.

sto se trima tice, tu je ona prica... nasi ssd-ovi imaju reviziju fw-a koja bi po intelu trebala da ima trim i intel diskovi sa tom verzijom imaju trim, no u onom drugom topicu su ljudi proveravali i ispada da nema trima... kako i zasto, ne zna se... osim toga probao je neko da primeni intelov FW na v40 i flash alatka nije prihvatila.

Da, tu priču sam ja i pokrenuo ovde na Benču, ali niko nije imao konkretan odgovor, a ja ni po stranim forumima nisam uspeo da nađem zašto je to tako. Novije serije Kingston 40GB SSD-ova stižu za 02HA firmware-om koji ima TRIM podršku (recimo ovi drajvovi koje je prodavao Pakom su imali fabrički 02HA firmware), ali ipak Crystal Disk Infro prijavljuje da disk nema TRIM. :trust:

S obzirom da je Kingston rekao da će verovatno biti TRIM podrške za 40GB SSD drajv, može se zaključiti da verovatno ne postoji neko hardversko ograničenje. Moje mišljenje je da je TRIM disableovan jer nisu stigli da testiraju kako se ponaša na ovim drajvovima, a već je bilo problema sa većim Intelovim drajvovima, pa možda nisu hteli da rizikuju...

Zvao sam danas Pakom da se raspitam imaju li nešto od Kingston SSD-ova i imaju u principu sve osim onoga što mene intersuje, a to su SSDNow V-Series 40 GB i SSDNow M-Series 80 GB, tako da i meni nije bitna ušteda od 5 evra (gore/dole, ko ih šiša, ovde dobijam garanciju, a napolju....šipak), ali ga jednostavno nemaju i čovek u maloprodaji nije imao pojma da li/kada će ga nabaviti.
Inače, imaju SSDNow 64 GB V+-Series po jako dobroj ceni od cirka 165 evra, što je sasvim ok, s obzirom da je kod ovih u Mađarskoj oko 190.

edit: preteče me Marko

samsunzi imaju trim, ali je nekako drugacije implementiran (citao sam o tome, ne secam se bas), tako da moguce da v+ ustvari ima trim ili isto tako treba cekati da kingston prepakuje fw da radi na njihovim diskovima...
To sam nesto citao i ja, samo sam zaboravio koji je sajt. Pisalo je da firmware zna da cita FAT tabelu i automatski koristi "TRIM" kada drajv ne radi nista, i da to radi iskljucivo za NTFS fajl sistem. Ako je tacno onda je bolje (bar meni) od prave TRIM komande za koju jedino MS drajveri imaju podrsku.
Ali to je pisalo na samo jednom sajtu, nikakvih vise informacija nema pa mi je to nesto klimavo. :)

ima li kod nas neki hibrid, sa normalnom cenom ? izvinjavam se ako je bilo diskusije

mene hibrid posebno zanima, jer se ponasha skoro isto kao SSD, a pritom ne dolazi u rizik da umre za 2-3 godine zbog limitovanog read/write-a

Evo šta Intel navodi za svoje SSD-ove druge generacije:
Minimum Useful Life
The drive will have a minimum of 5 years of useful life under typical client workloads with up to 20 GB of host writes per day.

Moj disk, koji već 33 dana radi kao disk na kojem je instaliran operativni sistem ima ukupno 200GB upisa (host writes - može da se vidi pomoću programa Crystal Disk Info 3.2.0), dakle 6GB dan, ali treba uzeti u obzir da u ovih prvih mesec dana korišćenja upadaju sve instalacije, vraćanje image-a jedno 5 puta, testiranje iz test programa, a da će nadalje upis biti daleko manji.

Drugim rečima, svaki SSD poslednje generacije će verovatno nadživeti bilo koji mehanički disk, a naručito ako se uzme u obzir koliko su klasični hard diskovi osetljivi na mehaničke šokove.

Poslednja izmena:
ima li kod nas neki hibrid, sa normalnom cenom ? izvinjavam se ako je bilo diskusije

mene hibrid posebno zanima, jer se ponasha skoro isto kao SSD, a pritom ne dolazi u rizik da umre za 2-3 godine zbog limitovanog read/write-a
A sta bi uopste bio hibrid? I dobra strana (brzina) i losa strana (ogranicen upis) SSD-a je zbog memorijskih celija.

Ne pitam zbog cega bi hteo hibrid nego sta bi od obicnog diska ubacio u SSD pa da bude hibrid?

Hibridi su obični diskovi sa par stotina megabajta fleš memorije u kojoj se keširaju mali fajlovi kojima se često pristupa. Koliko mi se čini to je više bio pokušaj, ali nešto se nije primilo na tržištu.

Meni je najzanimljivija ova priča oko toga da će SSD da rikne jer njegove ćelije imaju ograničen broj upisa, pošto je očito da ili mi nismo dovoljno pričali o tome u testovima, ili oni koji to zaista misle nisu čitali ništa o tehnologiji (ili jesu, ali ne obraćaju pažnju). Ili sve to skupa.

Neće da rikne SSD zbog ograničenog broja upisa, nego će neka memorijska ćelija ako se u nju upisuje X desetina/stotina hiljada puta da javi kontroleru da je u nju već puno puta upisivano i onda će kontroler da upisuje podatke u druge memorijske ćelije, a ovu će držati u rezervi. Kako je memorijskih ćelija na milijarde, brzina upisa i čitanja uniformna po celom disku, a taj ciklus upisa-brisanja nije baš toliko čest kao što mi mislimo da jeste jer se ne džapa svaki sektor hard diska / ćelija SSD-a svakog dana, taj SSD će trajati boga oca. Sigurno duže nego hard disk sa svojim mehaničkim ograničenjima, sa te strane gledano.

Druga stvar su problemi sa firmverima, kontrolerima i slično, ali to je neka potpuno druga priča.

ma ja samo kazem, za sad .. u sushtini, verujem da ce to da se reshi, nekom metodom poput rasporedjivanja write-a - da firmware obraca paznju na to da pishe tamo gde je najmanje pisano, to je verujem jednostavan proces za proizvodjacha, obelezi sektore, i udari im counter.

Pa svaki noviji SSD koristi neki wear leveling algoritam, to je već danas sasvim normalna pojava kod svakog boljeg SSDa! :)

Filipenko je zaboravio da pomene još jednu veoma pozitivnu stranu SSD-ova. SSD "zna" kad ne može više da trpi upis, tako da ne može da dođe do toga da podaci nestanu sa njega, jednostavno u jednom trenutku neće biti moguće upisivanje novih podataka, a podaci koji su već na njemu ostaju tu, što je neuporedivo bolje u odnosu na klasične hard diskove koji sa sobom u večna lovišta povuku i sve podatke na njima.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno