Šta je novo?

SSD na AMD masinama?

Ja ne znam zasto meni nije htela da zapocne instalacija OS u AHCI modu. Nikako mi to nije jasno.
Uvek je izbacivalo poruku da stavim CD sa OS a on je bio unutra, nisam mogao da dodjem do opcije da biram da lo hard ili cd rom, floopy,...

Windows 7 Ultimate, mada i kada sam krenu u IDE modu trebalo mi je nekoliko puta da krene dizanje sa diska. Videcu da nabavim Original pa da probam sledeci put.
Kako sam glup kupujem one SATA Power kablove 2 odvojena prvo posle zamalo da kupim i jedan koji se racva za 2 diska taman za oba i pronadjem dva takva kabla u kutijama starim. Sta sam SATA kablova pronasao jos one MSI stare jos su nekorisceni sa onom plastikom na krajevima narandzasti, sada imam svih mogucih, revoltec shatro sleeve (koji se ne vidi jer je sve iza ali se nisam smirio dok ih nisam kupio), chiftec crni, narandzaste za onim sto se zakacinje i bez toga, zute ugaone, z\ute obicne. Koliko hoces.
Provalio sam da sam 1 izuzetno lako ofarbao a ja kupio one chiftec crne sto se odozgo kace pa moram da ih savijam nekako ruzno a onda dodiruju gornji ventilator. Sada cu sa onom zakacaljkom ofarbati 2 komada u crno koja nisu ugaona obicna i na jednom i drugom kraju onu metalno i njih staviti.

Poslednja izmena:
upravo instalisan ocz vertex-2 120gb na amd masini. stavio sam amd ahci drivere kazu da podrzava sve sto treba (trim). windows je 2008-r2

U najnovijoj verziji (koji dolazi uz catalyst 10.12) je podrzan, ali su performanse kod mene nesto slabije. Zato koristim msahci.

Samo jedno pitanjce.. instalirao sam najnoviji win7 na vertex2 u ide modu. Kada sam na u biosu promenio na ahci, win je samo primetio neke promene i instalirao hardove. Jel to znaci da je sve ok i da ne moram da cackam nista oko drajvera?

Meni su rekli da ima onaj program AS SSD Benchmark i da na njemu pise da li je Msahci ili PCIIde.

Nisam prisvojio nego ljudi su u fazonu katastrofa ne kupujemo SSD jer dize za 18 sec a nas HDD za 23. To ima svoju granicu i vise ispod toga nece moci da ide 8-9 sec i ispod ne moze. Ali to ne znaci da je HDD malo losiji ako dize 5 sec sporije. Jer svakome je sistem drugaciji, svako drugaacije optimizuje. A ako se zbog toga kupuje SSD onda stvarno.... Kupujem ga da ne bi cekao tih 20 sec da otvorim skype ako slusam muziku i extractujem igricu.
Rekao sam da sam pre neki dan zaboravio da igram jednu jer sam otisao na youtube da vidim neki deo kako se prelazi otisao napolje i posle 15 minuta upalio druugu igricu i igrao je odredjeno vreme nisam ni znao da je ova spustena dole. samo.

Jel ti uopste znas zasto ljudi kupuju SSD?

Mene samo zanima sta se desava, zasto nisam mogao da instaliram system u AHCI Modu??? Na netu sam nalazio svasta od toga da su ljudi reklamirali SSD zbog toga do koliko sam razumeo instalacije drivera sa externog diska. Ne razumem se i ne znam kako se to radi.
Kada sam instalirao u radnji gde sam kupio instalirali smo u IDE. Kada sam ja instalirao probao sam u AHCI i zvao da pitam zasto nece rekli su "Resices ti to, polako", nisam uspeo. Nebitno sta su rekli.
Poslacu Kingstonu pitanje mozda odgovore. Za 36h su mi odgovorili da mogu da uparim moju memoriju(1.7V -1.9V trenutno na 1.5V) sa istom koja radi na 1.5V. Morao sam da budem siguran svasta se desava ljudima da nece da im proradi a skoro ista memorija. Ali oni traze broj diska koji je unutra sada i kada budem otvarao kuciste zbog necega zapisacu to.
Sada me zanima zasto nece da instalira u AHCI Modu kada normalnio mogu da ga promenim posle instalacije i sam prebaci u driver, ne treba ja da instaliram nista Win7 tto sam obavlja, prihvati, zatrazi restart.
Samo da mi objasne da li je do diska ili do Windowsa to sto uvek dobijam poruku da ubacim instalacioni disk unutra. HOcu to da resim do sledece instalacije sistema. Nije mi hitno ali voleo bi da znam u cemu je problem. Do diska ili do Windowsa ili do instalacionog diska.

To me zanima samo zato sto svaki put kada sam menjao na AHCI sve je postalo gore. Brzinu u radu ja nisam osetio da je gora ali se Windows Index smanji, losiji su svi skoro rezultati benchmarkam, svih, ne secam se koliko nisam belezio. U IDE dize system za 17-18sec u AHCI za 23-24sec. I promenim na IDE i odmah ponovo za 17-18 i ksoci Wind Index za 1-2 poena. A svi kazu da je bolje AHCI. Da se razumemo disk radi priblizno onome sto je zapisano ali moguce da bi nakon istalacije AHCI pre OS radilo jos pribliznije. Ne znam, jednostavno bi zeleo da probam sledeci put za 2-3 meseca kada budem podizao OS ponovo. Do tada da skapiram sta je problem.

Poslednja izmena:
Najbolje da skines neki win7 sa integrisanim update-om(npr za januar), meni nisu trebali nikakvi drajveri, odmah je video disk na instalaciji. Sta si ti instalirao?

Win 7 32 bit u IDE modu sam instalirao. Kada sam promenio na IDE instalirao je normalno. Negde sam procitao da stisne nesto F6 pa se ubaci i USB na kome je neki AHCI driver valjda. Ja ne znam ni odakle da skinem AHCI driver za AMD niti kako to radi. Niti da li se driver raspakuje na USB ni da li prvo pokrenes driver, to ne znam. Win je sve sam to obavljao posle promene u registru posle instalacije sistema kada sam iz IDE menjao u AHCI. Poslacu Kingstonu za koji dan poruku kada budem menjao napajanje otvaracu komp da zapisem ime diska. Ako Kingston tehnicka podrska kaze da moze da se instalira Win 7 u AHCI modui ja ne budem mogao sa original diskom posle odnecu dobavljacima Kingston i Win 7 OS da oni instaliraju OS. To traje 5-10 min. Ne znam na garanciji pise ko je to za Kingtston SSD. Ali to otom potom. Nije hitno. Hocu samo da saznam sta je problem. Iz kog razloga posle moze a pre ne moze.
Uff OS da skidam sa neta, ko zna sta je tu pa to treba napraviti disk za pokretanje, ma idi.
Ja sam mislio sa original diska da instaliram ako moze.

Poslednja izmena:
AHCI drajver skini sa sajta proizvodjaca ploce,ako vec hoces tako. Onda pri instalaciji f6 i nadjes taj drajver.
Ako imas original win, ne znam, ali moguce je da tu skinuti kopiju windowsa aktiviras normalno(jer si kupio). I sto 32bit?

Ne nemam ja uzeo bi od nekog disk. Ima lik i jedan i drugi tako je kupio. A 32 bit tako sam ja se istripovao zbog programa i nesto nisam bio siguran da li ce to i kako sve da radi na 64bit.
Mislio sam da ima manje programa i da ih je teze naci. Sada cu sledeci put 64bit instalirati. Ja sam instalirao sada sa diska a na usb imam onaj kao djavo sto posle instalacije odradi.

Ima neki SATA RAID driver(Press F6 tokom instalacije sa floopya, valja moze i sa USB-a) ako je to to.
Ima i AMD Chipset driver,...AHCI nema.

Poslednja izmena:
Kod mene izgleda TRIM nije radio sa AMD AHCI drajverom, tako da ili ostavi default windows ahci drajver ili ako staviš amd proveri da li trim radi (imaš temu o tome na ovom forumu).

Po ko zna koji put, TRIM (trenutno) ne radi sa AMD AHCI drajverom. ;)

Nabavi win7 neki najnoviji iz januara, i ne moras nista da se mucis sa drajverima. To je najprostije.

Ne znam zasto TRIM ima neke veze uopste. Ne znam zasta sluzi uopste. Pise u HD Tune da ga poseduje disk a sada sto ne radi ja ne mogu nista tu.
To je vec do AMD ali ne mozemo se ljutiti ljudi su zauzeti nemaju kada da isprave to.
To je bolest mozga koju primecujem od dana kada sam poceo da razmisljam o kompovima. Tipa naprave jednu stvar i reklamiraju koje mogucnosti ima a kada kupis shvatis da podrska za to i ne postoji jos i da prave mogucnosti ne mozes da vidis jel zavisi od neceg drugog. USB3.0 manija i dalje vllada. Neki su promenili po 2 ploce sa podrskom za USB3.0 a kupili nadajuci se da ce se pojaviti i potpuno zameniti ovaj.
Placali bi ljudi i 20e vise samo da ima podrsku za USB3.0.
Ali konkretno ja ne placem bas za TRIM-om sem ako je on razlog zasto ne mogu AHCI pre a mogu posle instalacije OS.
Driver AMD kazu da je ocajan. Ja ga iskreno nikada nisam ni video.

Poslednja izmena:
Vrh Dno