Šta je novo?

SSD na AMD masinama?

Ovo sam zaboravio da uradim pre da vidim jer bi bilo sporije ili brze. Ali ako je sve brze na IDE nema razloga da i boot time bude na AHCI brzi.

7Qins.jpg

Samo on me tada nece vise ni pitati da li da instaliram tako da ne znam kako to da uradim da bi mi se pre instalacije ponovo pojavila poruka koji hocu.

Nema te sta pitati, ako koristis Win7 (a koristis, koliko vidim). Znaci, prosto je, prebacis u BIOS-u na AHCI, i jednostavno instaliras sistem - AHCI drajver je vec ukljucen u samoj 7-ci.

Evo na ovo sam stavio SSD i ima tacno ispod mesta za jos 1 na istom ramu ovom.

FcVjs.jpg
xKgqr.jpg

Osim sto je write-read sporiji kada se ukljuci AHCI na AMD i Windows Index je opao za citava 2 poena sa 7.1-6.9 i posle povratka na IDE skocio je na ponovo na 7.0. Sada zasto nije na 7.1 bas nije bitno, mozda ce biti prilikom sledece instalacije Windowsa ali AHCI nije sporiji mnogo ali malo jeste.
Probacu sledeci put kada budem ceo disk cistio formatirao za 6 meseci pa instalirao windows ponovo da instaliram od pocetka AHCI, mada vidim da ga je Windows sasvim leppo prihvatio i instalirao drivere tak oda mislim da nece biti neke razlike izmedju AHCI pre Windows instalacije i posle Instalacije. Iskreno ni sada ne mogu bas da dam totalno savet za IDE ili AHCI, krajnja brzina je skoro ista samo je IDE brzi u onim pocetnim ocitavanjima 0.5-1.0-2.0 u ATTO-u. I brze dize sistem za nekih 2 sec.

Ali preporucujem svima SSD cak i od 30GB jer meni je 14.7 GB zauzeto sada.
A imam Office 2010, Nero, Testove, neke stvarcice za ciscenje, Power DVD, neke security, neke gluposti ovako, program za mobilni, windows live, acronics, ...
Ali ima tu i za 30GB SSD mesta jos i za Photoshop i testova jos gomilu ja imam samo 2-3.
A ako zafali uvek mozete dodati neki od 30GB jos za 7-8.000 i da vam sistem bude brzi nego 60GB da ste uzelil. Ali 60-128GB je prava stvar. Ipak je po meni bolji 60GB jer je jeftinije dokupitui za RAID a onda do to postaje ekstra.
Trebao sam odmah kupiti sa kompom ovo ali ko je znao.
Za one koji nisu zaludjenici za Kingston moja preporuka A DATA OD 12.000 ja mislim da je 280/270 write read.
Iskreno sada ko izabere nesto za OS sem SSD(ne racunajuci ljude koji nemaju mogucnosti da kupe sebi SSD) ali nesto tipa Raptor, Scorpio mislim da je to greska.
Jako me cudi samo da cena VelociRaptora i slicnih hardova nije bas pala, tipa za 20%-30%. Kao sto me cudi za 5870 seriju da ne pada. I te ce kartice ostati neprodate garantujem. Prodace se za 100-150e za 2 godine.

Poslednja izmena:
Znam ja to ali ti imas skuplji i procesor i skuplju maticnu a ja za Intel nisam imao pare a pitanje za ovo zasta meni treba koliko bi Intel bio bolji.
Nikada nisam ni pomislio da je AMD bolji. AMD je za nas da se izivljavamo na igricama i vezbamo klokovanje rad dok se ne uozbiljimo i predjemo na Intel. On ima totalno sve bolje pa i AHCI driver i AHCI tools, AMD nema nista od toga, promenis registar, BIOS i radi ili ne radi. I to je uradjeno ne da bi radilo jer mnogima nece ni raditi nego cisto da se kaze Intel moze ajde da moze i nama.

Meni je ovo prvi komp da kazem da vredi.
I jedan sto sam imao skup on je vozio 5 godina igrice bez problema kupio sam najskuplji tada AMD koji je bio. Trazio jedan model a stigla tek serija 3200+ i ja uzeo njega umesto 3000+. Eno ga radi neociscen kod keve klokovan na max sto moze da podigne sa box coolerom, komp oce da se istopi. Maticna MSI K8Neo(svaka joj cast sta trpi)

Samo prelazak sa jedno na drugo je tesko bar meni i ako je bolje nesto. Mada iskreno NVIDIA cu da probam a verovatno da je neko od vas za mojim kompom da bi to sve bolje radilo samo ja nisam bas jos naucio te sitne stvarcice.
Intel ima i Triple Channel a mi 2 stapa brza ikli 4 sporija pa ko sta voli. Ali za igrice i kucnu upotrebu je vise nego odlicno.

Poslednja izmena:
Sta ce da kazu oni kojima treba 30 sekundi dok im podigne SSD sistem a na Intelu bi taj bio brzi verovbatno. Najvise zavisi od SSD-a ali zavisi i da li je na Intelu ili AMD-u.
Mislim nije toliko mozda skuplje ali Intel ne bi razmisljao bez 4 jezgra i 3.0ghz i dobra maticna za to je 20.000 vise nego AMD. U igricama kolika su poboljsanja, Ucitace je 3 sec brze ili sta???
Ne radim Photoshop, ne radim 3D aplikacije, ne pravim igrice. Bitno mi je bilo samo da nekoci najnoviju da ne koci grafiku koja je morala da podrzava sve filter eukljucene znaci UltraHigh mi ne znaci nista ako je iskljucen AA i AI.
Mada na 1980 nije kada nemas AA kao na 1280 kada ne ukljucis ali opet AA mi je najbitniji za igrice. Bez toga mi se ne mili da ih ukljucim uopste.
Sada sam ucitao Far Cry 2 i polako sve igram, svaki dan po pola sata, susnjas se, uzivas u svakoj eksploziji, ono klizi kao da je 2000 napravljena igrica. Kako stisnem quit te sekunde sam na dekstopu i za stoti deo sekunde pokrece bilo sta drugo. To mi je bitno kod kompa. Ili da nesmetano radi skeniranje antivirusa, slusam muziku i igram zahtevnu igricu bez kocenja a ne da je komp mrtav kada kopiram igricu na eksterni ili slicno...

Poslednja izmena:
Ovom najj-u ne verujemo nista, poznati cheat-er sa OC takmicenja. :D

11 sec, ja verujem nije nemoguce sobzirom da ja nisam iskljucio neke startupa programe a ima Intel, i brz SSD i strucan j u podesavanju ali bre to je maltene brze od paljenja monitora. 11 sec.
Danas brisem sve test programe, za to nema vise potrebe, skenirana je graficka, procesor, memorija na grafickoj dobro je da ima 0 error. SSD i to je to vise za testiranjem nema potrebe, jos da sam stelovao pre igrice i posle svake u zavisnosti koja je ja bi odlepio od podataka.
Podesen je kako treba, radi dobro i to je to. Sada da ga ulepsam na izgled, video sam neke stvri koje kazu da se cekaju na carini pa vec znam sta cu kupiti. Ovaj mesec tj pocetak sledeceg ce me unakaziti tj naredna 2. Posle toga odmor od nekoliko meseci. Mozda samo kablovi i sitnice ako se pojave.

Poslednja izmena:
Ovom najj-u ne verujemo nista, poznati cheat-er sa OC takmicenja. :D

Neverujes da mi sistem se dize za 11s:p
A to oko OC takmicenja je duga prica zato ih sada maksimalno izbegavam jer zna da se svali na nekoga ni krivog ni duznog krivica:d

E pa ja ne znam onda da podesim i nemogu da se turudim vise oko toga.

Neko me je pitao za ove drzace za SSD odakle mi i to. Ja mislim da se to dobija sa CM 690 II Advanced modelom samo nisam siguran, ja imam CM 690 II i to uz njega ne ide, a verovatno ima da se kupi ovako negde dodatno.
Jedino bi voleo da mi neko kaze da li SSD a i obican hard mogu da se povezu iz Molexa nekako, zato sto su oni kablovi odvratno kruti i najradije bi ih cusnuo negde a koristio sto manje, samo zasta mora. Aklo ima negde da se kupe i mogu neka neko ostavi gde.

Ne uopste mi nije bitno da mi radi na 18, 20, 15 ili 11. Bitno mi je da se ne podize 45-50 sekundi i naravno ako znam da ne moze bolje ne bunim se nego me je kopkalo da nisam mozda podesio nesto.
Jer ja sam sam hteo Kingston iako sam dobro gledao i citao performanse svih da mi je to bas bilo bitno stavio bi 2x40GB Mushkin Calisto sto je moj iskren savet svima da urade sem ako nisu fanovi Kingstona. RAID mode i komp ce mu biti kao Emerson Fittipaldi.
Ja nikada memoriju niti sta drugo sto postoji Kingston nisam imao. Jedino sam sada kupio Transcedent Flashmemoriju jer je takvih prica bilo za Kingston da sam morao to da uradim. A i sam sam osetio moc smrzavanja Data Traveler mada na XP.

Poslednja izmena:
SSD-u treba 18s za boot? :zgran: Evo koliko meni treba sa HDDom, samo se avast dize s win-om:
attachment.php

Prilozi

• boot.png
    boot.png
    104.6 KB · Pregleda: 420
Zavisi kako koji SSD ide muskinov dize za 11.8s isto kao i moj Exceleram sto je duplo brze nego HDD:)

Bas me NET zeza stalno moram da restartujem ruter sada cu ponovo sam servere da namestim.
Sto se tice diska vratili su mi danas neki ljudi dug i odmah sutra i dem da kupi 2x Mushkin Calisto i 6970 taman da dodam jos 50e i za to imam, ali zamalo. Nisam poblesavio toliko jos da na to dajem pare sada. Ovog meseca samo G510 i ako stigne H70 i budem mogao da ga uguram u kuciste.
A za hard za godinu dana ima vremena kada se pojavi neki ekstremno brz ali ne u podizanju sistema jer moram u BIOS ipak da udjem nego ovako brz. Ovaj mi je dovoljan da radi i vise stvari u isto vreme a ne da cekam da zavrsi operaciju da bi pustio igricu i slusao muziku.

Poslednja izmena:
Meni su najbitnije od svega sto mi brzo raspakuje igricu, smesno je zbog toga kupovati SSD ali je meni to najvaznije pre sam ih raspakivao kada idem da spavam. Sada dok se umijem i aparat napravi kafu gotovo je.
Jer ja tako kada bi gledao sve bi pare dao na komp a to ne moze, pantalone sam kupio skoro kostaju 6000 vise od Kingston V+. Nije sve komp kada bi nosio nesto bez veze mogao bi i vise ali ne moze i Replay i najaci komp u Srbiji. Neko moze ja ne.

Poslednja izmena:
Moj hard na AGP masini dize sigurno za 28-30 sek sistem i sta onda da kazem da ne valja SSD.
Sada sam video onaj ludi Samsung monitor za Eyefinity na to bi dao pare kada bi imao sada niko me ne bi zaustavio. Hard sdisk je zavrsena prica a vi ako vam dize OS za 23 sec Hard onda nemate razloga za SSD, zar ne???
Ako kupite novi hdd podicice i za 20 mozda. Ja sam vidjao teme gde ljudima dize Raptor za 35-40sec 20% popunjen sto bi se ja zalio za 18 sec.

Poslednja izmena:
Offtopic:
Vlada si bas prisvojio ovu temu! :D

Nisam prisvojio nego ljudi su u fazonu katastrofa ne kupujemo SSD jer dize za 18 sec a nas HDD za 23. To ima svoju granicu i vise ispod toga nece moci da ide 8-9 sec i ispod ne moze. Ali to ne znaci da je HDD malo losiji ako dize 5 sec sporije. Jer svakome je sistem drugaciji, svako drugaacije optimizuje. A ako se zbog toga kupuje SSD onda stvarno.... Kupujem ga da ne bi cekao tih 20 sec da otvorim skype ako slusam muziku i extractujem igricu.
Rekao sam da sam pre neki dan zaboravio da igram jednu jer sam otisao na youtube da vidim neki deo kako se prelazi otisao napolje i posle 15 minuta upalio druugu igricu i igrao je odredjeno vreme nisam ni znao da je ova spustena dole. samo.

Mogu i ja na HDD-u da imam 2 igre upaljene a da win ne usporava, to je vise stvar same ram memorije nego hard diska :). Bas danas sam ubacio jos 2GB, i jednostavno se oseti razlika u svemu. Kada sam sa 2GB trebao da izadjem na desk da upalim FRAPS recimo, trebalo mi je dosta vremena jer je HDD swap-ovao (tu bi SSD popravio stvar), a kad sam ubacio jos 2GB, onda se ta operacija obavlja gotovo trenutno. Tako da price da tu ssd ima neku ulogu ne stoje.

BTW, uspeo sam da izvucem 19.999s (LOL :D) za boot (avast je jos uvek bio upaljen!), ako ne verujes, kacim SS ;)

Poslednja izmena:
BTW, uspeo sam da izvucem 19.999s (LOL :D) za boot (avast je jos uvek bio upaljen!), ako ne verujes, kacim SS ;)
Mozes i po netu naci da se ljudima dizao Win za manje od 10 sekundi na SSDu, i sta onda? :)
Sve zavisi od masine, od podesavanja itd.
Al' ono sto sam ja skontao da je razlika izmedju SSDa i HDDa cak i najmanja kod bootovanja, mada je i tu SSD bar duplo brzi.

Ma boot je nista kolko brzi odziv ima SSD 0.1ms naspram HDD 10-15ms 100x bolji odziv:D

Verujem ti da ti dize za 19 sec jer meni je dizao za max 25. Caviar Blue, da sam stavio Raptor bilo bi i brze. Da vidjao sam i ja da je negde SSD 1 sec brzi ili isto zavisi koj SSD i koji Hard, ali ja sam imao 2x2GB i znam kako je ponasanje hard diska kada upalis WinRar pa donju skalu pomeri za 1 na 5 minuta. Ili kada skenira Nod ili Kaspersky. Da vidim kako pusta film open pa cekas, open pa cekas, pa pusti, pa ako premotas malo opet cekas. A ako se na pustanju filma i skeniranju odlucis da upalis i browser ili microsoft office, bolje pauziraj skeniranje.
Mene *****ava sto sam ja sada poremetio skroz registar nesto iskljucujucu Prefetch, Superfetc pa vracajuci pa sklanjajuci ono belu zastavicu i meni vise Boot Timer ne radi uopste ja restartujem komp. ali on ga ne podigne posle toga. I nisam znao da service mogu da se gase i na msconfig u servisima kada stavim na hide microsoft service tu je cudo, od acronicsa non stop backup, acronics scheduler2, arcsoft, amd external events, logitech proces monitoring i jos mnogi sve je na running. Videcu da izmerim vreme kada budem imao cist sistem bez gasenja onih gluposti. To sledeci put samo gasim izguglacu sta mora da stoji a sta moze stop. i registar necu menjati uopste. Ja vise ne znam ni sta sam stavljao na 3 sta na 1 a sta na 0. Zato sam uninstalirao sada Crysis i Crysis Warhead i kada zavrsim far cry 2 i kane and lYnch se naigram menjam sistem. Mozda sa 64bit i sa jos 4GB jer su pojeftinile. Ako me bas ne ubedite da je bacanje kesa.

Poslednja izmena:
Moj mali rekord. Ja sam srecan i sa ovim iako je vama to smesno. Ovo je u IDE modu, vi bio mozda podesili bolje kod mene. Sada nisam gasio ni service, tweakovao windows, samo sam pogasio neke startup programe. Torent USB3 Utility i tako sto mi ne treba.

ZgGJK.jpg

Vi restartujete/gasite racunare?

Sta ce mi komp ukljucen nocu ako nema sta da radi? Prestao sam sa WCG-om (vraticu se 1. da pomognem u challenge-u), i nemam sta da skidam.

Vrh Dno