Šta je novo?

SSD M.2 PCI-E x4 240GB Kingston HyperX Predator

sekspir019

Cenjen
Učlanjen(a)
23.12.2014
Poena
180
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 3700x - Be quiet! Dark Rock Pro 4
Matična ploča
MSI MAG B550 tomahawk
RAM
G.SKILL Trident Z Neo 16GB 3600MHz CL16
GPU
MSI RTX 3060Ti 8gb gaming x Trio
Storage
SAMSUNG SSD 970 EVO PLUS 500GB NVMe M2 2280 - KINGSTON HyperX Predator 240GB, PCIe Gen2 x4 - Samsung hdd 1TB ST1000LM024
Zvuk
Integrisan
PSU
Coolermaster G650M 650W
Kućište
Thermaltake Commander C32 TG ARGB Edition
Monitor
LG 24MP76
Miš & tastatura
Asus echelon - Redragon Vata K580 RGB
Laptop
Lenovo Ideapad
Mobilni telefon
Honor Magic 5 Pro
Pametni uređaji
Huawei watch GT2
Pristup internetu
  1. Optički internet
Moze li ssd disk M.2 PCI-E x4 240GB Kingston HyperX Predator da se ubaci i radi po deklarisanim brzinama na maticnu plocu MSI 790FX GD70, koja je sata2. Molio bih za sto hitniji odgovor jer se spremam da uzmem ovaj disk.

To je ta ploca, nema M.2 slot ali bi se ovaj ssd ubacio u pci-e x16 slot za graficku kartu. Neznam samo da li bi radio po deklarisanim brzinama jer on ima taj adapter za pci-e slot.

Da,nisam izguglao da je u pitanju SSD za PCI-E slot.Jedino ako neko koristi tu kombinaciju može ti reći kako radi.
Malo skup sport ali ako ti je bitna brzina...

Jeste ali jos uvek ne mislim da prelazim na drugu platformu pa zato i hocu njega da kupim.

Do sada si radio na hdd i bilo ti dobro i sada bi presao na pci-ssd da bi bilo sto brze umesto na ubrzas "samo" na sata2 sa ssd?
Jedino ako ti je tako mnooooogo bitno da bude brze nego na hdd...

Ne, nego ne planiram skoro da predjem na drugu platformu a ovime bih imao punu deklarisanu brzinu na pci-e. Kad je bal neka je sa muziku!!!

Za sta ti treba ssd ("obicni" ili pci varijanta)?
Sta radis na kompu?
Ako ti zaista ne treba sto veca brzina kojom ces stedeti vreme i ubrzati izuzetno zahtevne radnje (koje god) u radu, poslu za profesionalnu upotrebu, onda ti pci-ssd ne treba, previse je skupo.
Ako "samo" hoces ubrzati sistem, odziv i slicno, slobodno uzmi obicni ssd, nakaci na sata2 i uzivaj jer osetiti razliku je tesko izmedju sata2 i sata3 ssd-ova ili savremenih obicnih sata3 ssd-ova na sata2 i sata3 plocama/konektorima.
Malo, malkice, retko, na trenutak, skro pa beznacajno se moze mozda naslutiti da je mozda malkice sporije nesto na sata2 konetoru nego na sata3 a i to je cesto umisljanje korisnika.
Uzmes kvalitetan ssd koji ima brz odziv i jednog dana kad zamneis komp onda razmisljas da li zadrzati stari ssd ili uzeti neki m.2. ssd ili nesto jos novije...

O kojim cenama nabavljas sve sto ti treba za pci varijantu a posto je dobar obicni ssd?

Ma znam da je pci-e varijanta duplo skuplja ali sta cu. Hteo sam da uzmem samsung 850 evo od 250gb ali sam se ipak opredelio za ovaj. Kad budem menjao komp, tj. prelazio na nesto novo iskoristicu ovaj kingston.

Duplo? Platices 200e za 240GB (tako kaze najniza na Geizhals), za sta mozes maltene i 1TB SATA SSD uzeti, to je 4x koliko se ja secam matematike 🙂

27k u radnji na w..w.., a 850evo od 500gb je 25k u istoj radnji. Kazem da mi je najvise zbog ploce koja je sata 2.

Ko još kupuje u tim radnjama, stvarno pomute čoveku pamet

Nema se para za drugu soluciju, znam sta je bolje ali sta cu!

Nema se para za drugu soluciju?
Skoknes do Beca, Segedina, Dortmunda... ili sa KPa. I izadje te mnogo manje.

"Nema se para" - nema smisla reci to a kupujes u najskupljim radnjama na svetu mozda.

Šekspire a da li znas da neces osetiti posebno razliku u brzini izmedju pci i obicne varijante na sata2?
Govorim ti da ne "bacas" pare ako ti za POSAO ne treba velika brzina, sve ostalo je u korist obicne varijante.

Koji je razlog za kupovinu ssd-a?
Koji je razlog glavni po tebi da kupis pci varijantu?
Ima li neki ozbiljan razlog, neka potreba bas za pci ssd-om?
---------------

Ko ima ssd na sata2, ajde javite se i opisite svoje iskustvo sa ssd-om na sata2 ...

Pogledaj Šerspire ovde: http://forum.benchmark.rs/showthrea...o-vam-radi-SSD-(CrystalDiskMark-i-ili-AS-SSD) neke rezultate ssd-ova na sata2.
Znas li da su oni "mali" brojevi za "4K" u stvari najvazniji za brzinu rada i da je odziv (acc.time) sto brzi (manje bolje) ono sto je bitno za ssd?
Znas li da su rezultati "4K" skoro pa isti na sata3 i sata2?

Može ssd na sata2 bez problema, samo što će da ima ograničenu brzinu upisa na 300MB/s umesto na 600, a i to je više nego duplo brže nego bilo koj klasičan hdd.

Što se m.2 diskova tiče, oni postižu brzine i preko 1000 MB/s (teoretska propusna moć za nvme je 4 GB/s) mogu da se bodu preko sata adaptera, ALI, ploča mora da podržava NVM express standard u biosu.

Postoje novije AM3+ ploče koje podržavaju nvme i m.2, ali većina proizvođača nema nameru da izdaje nove biose za ploče iz 2011 godine.

Poslednja izmena:
I za sta ce se koristiti 1GB/s na 240GB? Da se kopira sa njega na njega... a gde da se kopira, na tolicko prostora? 😀
(ne napadam tebe, znam da tako zvuci 🙂)

Cisto, razmislite malo realno, cemu to? Da je 2TB, imalo bi smisla mozda, ovako ni za kopiranje nema gde 🙂

Jeftinije ti je ako vec imas 200 i kusur evra da uzmes neki sata 3 ssd za 80e poput onog pominjanog Transcend 370s, 120e u dzep, prodas tu plocu i proc i za preostali novac uzmes sveziju platformu sa sata3 i nekim i5-3xxx procesorom.

ja bi uzeo plocu sa m2 zadnja generacija npr neki gigabyte z170 i m2 ssd samsung 950bpro 2 mislim da je brzi od predatora i mnogo povoljniji mislim da je oko 170e 250gb

Sent from my LG-D855 using Tapatalk

To mu se ne uklapa u tih 200e.

Covek bi dao 27k za ssd? Bacanje para. Moj predlog bi bio da kupis ssd u m.2 verziji, kao sto je Intel 600p ili cak i 850 EVO (m.2 verzija). Kupis onaj pci-e adapter sa slotom za m.2 za 20 dolara, ubodes taj ssd i ustedis duplo. Ako ti je slobodan taj slot na ploci, posto vidim da postoji samo jedan. Stvarno nema smisla bacati pare za taj Kingston. Bolje ulozi pare u novu masinu, ali sacekaj prvo da vidis sta ce uraditi AMD Zen.

taj adapter neće da radi ako ploča nema nvme opciju u uefi biosu. o tome se radi.

slobodno nek uzme najjeftiniji ssd od 240gb i ubode ga na sata2 port, videće iha-haj ubrzanje.

za brže, će morati da pređe na novu platformu, a sad je , kako veljko kaže, najmudrije sačekati zen
(eventualno i intelov odgovor, koji je još od dual core priče, po pravilu ubedljiviji).

ja bi uzeo plocu sa m2 zadnja generacija npr neki gigabyte z170 i m2 ssd samsung 950bpro 2 mislim da je brzi od predatora i mnogo povoljniji mislim da je oko 170e 250gb

NEMOJ gigashit...

------

A to da mu ne treba pci ssd vec da uzme obicni ogovrim vec vise postova, dal me cuo ili nije, dal je shvatio sta se pise ili nije saznacemo kad se javi i kaze sta je uradio...
Kako se ucutao mislim da je vec narucio (nesto) a sta je to videcemo ako se javi...

ok moze onda asus z170a..ja sam sebi porucio ovu plocu..mislim da je najbolji izbor u tom cenovnom rangu...bar meni tako deluje..

Ok, igleda da mi nije palo na pamet da li njegova ploca uopste podrzava nvme. Lepo uzme 850 EVO i resena stvar.

Pitanje za Zeha - ja licno preferiram Asus, ali sta konkretno fali Gigabyte-u i ostalima?

To je GIGAshit.
Bios im brljavi, bagovito uvek nesto, kolizija s kojekakvim komponentama uvek s njim.
Uzmes lepo Asus plocu i ne mislis se.

Zašto bi uzimao samsung 850 kad sata 2 podržava upis do 300 mb/s?
Bolje je da ide na kapacitet. Naravno proveren ssd kontroler se podrazumeva.

Nisam neki strucnjak za SSD ali mislim da ovaj kingston uopste nije NVMe M.2 SSD tako da mu podrska za to na ploci nije ni potrebna. Drugim recima meni se cini da bi mogao da radi normalno u AHCI modu. E sad koje bi brzine bile na toj ploci to niko nebi mogao garantovati dok se ne proba.

Ja teram Patriot Blast 240GB na 890FXA-GD70 i radi lepo na SATAIII. Doduse nista zahtevno LOL, CSGO, ARK, GTAV, surf. Mislim da sam ostavio rezultat bas u temi o SSD.

Slozio bih se sa kolegama da je veliko pitanje koliko bi dodatno ulaganje u odnosu na neku buzdet varijantu ovde bilo opravdano. Ali ako je covek entuzijasta onda imam razumevanja.

Poslednja izmena:
Narucen je kingston hyperx predator od 240gb m.2 varijanta sa pci-e adapterom, cekam da stigne u w..w.. od dobavljaca jer ga slabo ima. Ovaj m.2 ssd ne podrzava standard nvme. Razumem ja sve vas da je ovo bacanje para ali kad necu skoro na drugu platformu barem da zadovoljim svoj ego ovim barem malo. Hvala svima na savetima.

Nazad
Vrh Dno