Šta je novo?

SSD Lock pri instalaciji Windowsa 8 Pro

bbK1ng

Čuven
Učlanjen(a)
15.09.2002
Poruke
2,524
Poena
725
Prolog:

Na mašinu iz potpisa je bio instaliran Win 7 x64 i radilo je sve ok. Pre 10ak dana sam uradio upgrade (opcija da sačuva sve programe i podatke) na Windows 8 Pro x64 (ovaj kupljen online za 40USD) i instalacija je prošla bez problema.

Sada sam hteo da uradim čistu instalaciju i uradio sam sledeće:

- restartovao računar i bootovao sa USB sticka sa instalacijom Windowsa koja je kreirana tokom downloada. Napominjem da je isti USB stick korišćen i kod prve instalacije.
- iz disk managera kod instalacije obrisao particije sa SSDa i pustio instalaciju na čist disk.
- sve je prošlo ok dok nije zatraženo da izvadim stick i restartujem računar kako bi nastavio proces instalacije
- kod samog boota BIOS se zalgavio na očitavnju diska priključenog na SATA1 (to je SSD) i ni makac dalje. Ne mogu da uđem ni u BIOS ni u BOOT drive selection. Jedino kad uspem da prođem dalje je ako fizički isključim napajanje iz SSDa
- isključio sam tu granu u BIOSu i pustio ponovo instalaciju sa USB flasha i kada je ponovo stigao do diskova uredno je video SSD ali ponovna instalacija na njega je dala poruku Drive is locked (ovo po sećanju).
- Probao sam da vratim SATA sa AHCI na IDE ali tada BIOS ne vidi disk i kada je priključen

Finale:

Upravo sam probao SSD u jednom notebooku (Dell Lattitude E6420) i najnormalnije je prepoznat i nastavio je sa instalacijom tako da je SSD očito u redu.

Zaključak:

Pretpostavljam da je neki problem sa P35 pločom i njenim SATA kontrolerom ali nemam ideju šta može biti.

Ima li neko ideju ili još bolje rešenje?
 
Problem je najverovatnije u firmwareu drajva - mislim da poslednji firmware rešava taj lock - SSD se praktično zaključa kad detektuje power loss. Imao sam dosta problema s njim pre ovog poslednjeg firmwarea zbog toga - ako ga nemaš flešni ga. Ujedno, pojavio bi ti se i na toj mašini kad uradiš power cycle. Tako da mislim da je sve ok. Pošto ti se pojavio na notebooku, power cycle je rešen. Možeš nastaviti install i onda uradi flash firmwarea.
 
Upravo sam uradio update FWa sa 000F na 040H. Laptop ga i posle toga normalno vidi. Kad dođem kući probaću da ga vratim u desktop.

Tnx za brzi odgovor. Mirniji sam sad. :wave:
 
Ako se dobro secam neko je imao isti/slican problem sa M4. Treba pogledati u temi za taj SSD.
 
Evo da se javim da sam sredio. Kada sam samo ubavio ponovo u mašinu (sa novim FW) i dalje nije radilo, tj. sve isto kao i ranije.

Onda sam otkačio HDD i DVD i pogasio S.M.A.R.T na svim portovima i prošlo je. Šta je od tog dvog pomoglo nisam siguran. Nisam nastavljao prethodnu instalaciju već krenuo sve ponovo i ovog puta je sve prošlo skoro* bez problema. Kad je sve bilo gotovo ponovo sam priključio HDD i DVD i vratio S.M.A.R.T i sad sve super radi. Hvala na pomoći.

Hvala na sugestijama.

* Ovo skoro je bez obzira što ta opcija postoji clean install Windows 8 Pro koji je kupljen kao upgrade nije moguć, tj. po istalaciji nije moguća aktivacija (sa glupom porukom da KEY nije u redu, a ne šta stvarno nije problem). Taman sam pomislio da ću morati da instaliram prvo 7-cu (isto legalna) da bih je gazio ponovo 8-com kad sam naišao na ovo rešenje baš kod MS :eyebrows:
Uštedeli su mi 2 sata glupog maltretiranja.

Kod:
1. Run the registry editor (regedit) 
2. Find the following key: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Setup\OOBE 
3. Change the value for 'MediaBootInstall' from 1 to 0 
4. Open an elevated command prompt (run as admin) 
5. Run the following command: slmgr -rearm 
6. Reboot
 
Pomoglo je to sto si iskljucio ostale SATA uredjaje, tj. ostale hdd i dvd, tako sam i ja resio problem kada u jednom trenutku posle zaglupljavanja win7 i reseta, ssd se vise nije video u bios-u.
 
Naravno, kad se meni to desilo oladio sam se u sekundi. :D
 
Crucial recommends a power cycle procedure when the BIOS does not recognize the drive.

1: Attach the SSD to power but do not attach the SATA cable.
2: Turn the computer on and let it sit for 30 minutes.
3: Power off
4: repeat 1-3
5: Attach the SATA cable and power on.
6: if it works you must update the microcode to 000f. There is a bug that causes random errors after 5,100ish hours of use.
7: if not call crucial and RMA your drive.

Power cycle je tu suština svega i Crucial ga svesrdno preporučuje - ovo je ugrađeno u sam firmware. Možeš odspojiti i spojiti šta hoćeš - nema ništa od toga. Probano više puta sa starim firmwareom.
 
Nazad
Vrh Dno