Šta je novo?

SSD Kingston V-Series

marko_n

Slavan
Učlanjen(a)
28.02.2006
Poena
380
SSD Kingston V-Series 64GB je već neko vreme prisutan na našem tržištu, cena mu je 10.140 din, što je već prihvatljivo, a kapacitet od 64GB je više nego dovoljan za instalaciju Windows 7.

Ovaj SSD mi deluje kao best buy na našem tržištu (koliko god to smešno zvučalo, ali izbor je nikakav), pa otvaram temu da razmenimo informacije, testove, linkove, pre eventualne kupovine. Sva iskustva iz prve ruke su više nego dobrodošla! :)

Tweaktown :Kingston SSDNow V Series 64GB SSD Upgrade Kit

Tweaktown je napisao(la):
-Introduction

"The Kinston SSDNow V Seriesuses an updated JMicron controller with 64K cache. Don’t be turned off by the name so fast, the problematic JMicron controller only used 16K of cache so the issues of the past shouldn’t apply here, but we will test to verify"

-HD Tune Pro

benchmark_hdtune.jpg

write test

"In the write test we see that the V Series still shows some signs of the issues associated with the JMicron 602 controller. The drive has a few points where the drive stumbles."

-Final Thoughts

"The cost versus performance of the V Series is the best ratio of any solid state drive on the market"

"There will always be ill feelings about the JMicron 602 controller; the damage done runs so deep it can be considered a scandal. Just because the controller used in the V Series is based on the 602, it would not be fair to Kingston and Toshiba to consider it a one to one match. The chipset has been improved upon thanks to Toshiba and Kingston. In our very real world usage test, where it is installed in one of my systems as the boot drive and running applications, we were not able to force the system into a state where stuttering was noticed."

"The best thing about the V Series is that it still retains the best quality in solid state drives, low access times. When it really comes down to it, most users rarely need to transfer 200 MB/s, but everyone feels instant data access. Low boot times and having a sustained transfer rate of over 100MB/s isn’t too bad either."

Hardwarebase: Muke pri izboru kontrolera malo informacija vezanih za problematiku SSD-ova.

Dakle ono sto mene brine je zlosretni Jmicron 602 kontroler, sudeci po testu ovdje se radi o unapredjenoj verziji sa vecom kolicinom kesa i bolje se ponasa od starog.

Najveca prednost ocigledno low access time.

Cekam iskustva iz prve ruke. :wave:

Edit: Pitanje za ucesnike na Kingston SSD drive promociji - Bench House, da li se spominjala TRIM podrska na Windows 7 za ove drajvove?

Poslednja izmena:
Ma bre, ovo je prava stvar... http://www.bjorn3d.com/read.php?cID=1660

128GB, V+ serija, 20MB u sekundi sporiji read nego Intelov X25-M G2, ali ima dosta više prostora i što je još bitnije, ima dosta brži upis od pomenutog intela od 80GB. Ništa bolje vam od V+ serije ne treba, poželjno samo da je 128GB i da se formatira recimo na 110, za sistem i aplikacije (i igre). Kontent, tipa filmovi i ostatak storidža na neki WD green i pesma! :)

Ja sam se zagrejao za onaj V40, ako bude cena kao sto su rekli ima da uzmem sebi jedan da drzim sistem i razvojne alate.. :p

Cena ce biti 115$, pa mail in rebate 30$ (ovo su vec poceli da daju za neke druge modele), ako pricamo o newegg-u.
Obzirom na hype, garant ce ih biti otprilike pola sata, pa ih onda neko vreme nece vise biti |)

Evo i ja malo da se priključim.

Bio sam na prezentaciji Kingstonovih SSD-ova juče i eto dobio na poklon onaj V+ od 64GB :banana:

Ceo dan sam se juče igrao sa njim, pa evo i nekih rezultata.

Moj laptop je sa ovim SSD-om dobio dosta bolji odziv, recimo startovanje W7 64 je sa nekih 40s smanjeno na 25s. I startovanje aplikacija je brže, Word 2007 se recimo učita za 1s (prvo startovanje). Nažalost, laptop je starije generacije, pa sam ostao ograničen SATA I portom i brzine za čitanje i upis nisu prelazile 115MB/s. Ipak, odziv sistema je u odnosu na HDD :D

Onda sam ga prebacio na desktop (konfiguracija u profilu).

Nisam prebacio sistem sa stripe-a na SSD (to ću danas) već sam samo radio testove, kopiranja i sl.

Kod velikih fajlova (>100MB) brzine SSD-a i RAID0 su bile uporedive - SSD je malo brže čitao, a na RAID0 se brže upisivalo. Konkretno SSD je čitao neki 190MB/s, upisivao 145MB/s.

Kod srednjih fajlova (512k) SSD je već primetno brže čitao, a upisi su ostali tu negde, malo je vodio RAID, ali ne nešto mnogo.

Mali fajlovi (4k) su mi potpuno porazili RAID0. SSD je u svim testovima koje sam startovao, kao i pri ručnom merenju (štoperica). Rezultati su bili 2 do 3 puta bolji na SSD-u.

Nažalost, nisam sve stigao da zapišem, ali ću danas odraditi još par testova, pa ako vas budu zanimali ostali rezultati, postovaću.

Verovatno, biće uvoza do 20 komada i rasprodaće ih sve u roku od pola sata.

Po tekstu koji je postavio Miki, ipak se isplati sačekati ovaj boot drive, Intelov kontroler, Intelovi NAND čipovi, i to novija generacija 34nm.

Kingston SSDNow E Series - (Intel Gen 1 Controller, 50nm Intel SLC NAND, 16MB Cache)
Kingston SSDNow M Series - (Intel Gen 1 Controller, 50nm Intel MLC NAND, 16MB Cache)
Kingston SSDNow V+ Series - (Samsung Controller, Samsung MLC NAND, 128MB Cache)
Kingston SSDNow V Series - (JMicron Controller, Toshiba MLC NAND, No Cache)
Kingston SSDNow V Series 40GB Boot Drive - (Intel Gen 2 Controller, 34nm Intel MLC NAND, 32 Cache)

Juče na prezentaciji je rečeno da će V40 koštati 90€, a s obzirom na ostale cene koje su pominjali (za uređaje koji su već dostupni na našem tržištu), to je cena pre PDV-a.
Dakle, opet će biti preko 100€.

byMax, jel ima negde kod nas u MP da se kupi V+? Koja je cena?

Koje su cene kod nas za V+ 64GB i 128GB?

@Falcon
Mislim da nema da se kupi kod nas.

PS. Ako može neki mod da renameuje temu u "SSD Kingston V Series", kako tema ne bi bila striktno vezana samo za jedan model SSD-a. Hvala!

Poslednja izmena:
Ni ja nisam kod nas video V+, ali sam juče pitao Škuleta kad će biti i on je rekao da su distributeri povukli neke količine. Pakom, Asbis i Kimtec... još ih ne vidim na stanju. Na ebay je katastrofalna situacija sa cenama.

Evo rezultata malog testa za V+ 64GB na mom kompu u PCMark Vantage X64:

http://imgshare.co.uk/viewfull/19/6501.jpg

Levo je SSD, u sredini su 2*WD6400AAKS u RAID0. Desno koliko puta je SSD bolji od RAID0 u ovim testovima.

PCMark koliko vidim u ovim testovima nije baš naklonjen RAID0-u jer rezultati nisu mnogo bolji od onih sa jednim diskom.

Sistem je identično podešen, tj. bio je instaliran na RAID-u pa je kloniran na SSD.

Da li neko zna da li će ih uskoro neko od distributera dobiti koji V+ ili V40? Otišlo bi odmah par komada.

Poslednja izmena:
PCekspert:
Intel X25-M G2

Posto je Kingston SSDNow V Series 40GB Boot Drive ustvari 1/2 ovog intela ovaj test nekako spada u ovu temu.

Za izvor informacija, odnosno "PCekspert hardware EZine" ne moze se reci da je svjetski poznat, ipak preferiram testove na "lokalnim" jezicima jer ne znaju bas svi engleski.

Evo jedan i na engleskom, ko zeli da uporedi :

Anandtech Intel X25-M G2

Čuo sam se sa g. Škuletićem iz Kingstona, pa mi je rekao da Pakom u orderu ima nekoliko V+ SSD-ova i da će cena za 64GB biti bitno ispod 200 evra, a 128GB nešto preko 200 evra. E sad, pošto je generalno shortage tih modela, nisu mogli da uzmu mnogo (mada je pitanje koja je poenta da uzmu više od 10-ak pošto se to kod nas još uvek slabo traži), ali ćemo dobiti informaciju kad ih bude, a možda i sredimo nekakav popust ;)

A oce biti onaj v40.. castio bi sebe sa jednim za novu godinu :D

Čuo sam se sa g. Škuletićem iz Kingstona, pa mi je rekao da Pakom u orderu ima nekoliko V+ SSD-ova i da će cena za 64GB biti bitno ispod 200 evra, a 128GB nešto preko 200 evra. E sad, pošto je generalno shortage tih modela, nisu mogli da uzmu mnogo (mada je pitanje koja je poenta da uzmu više od 10-ak pošto se to kod nas još uvek slabo traži), ali ćemo dobiti informaciju kad ih bude, a možda i sredimo nekakav popust ;)

Javi čim bude, počastio bih se jednim V+ :)

Naravno da ću javiti - tu smo! :)

V+ i V40 u Pakomu na stanju.

Extra :)
Ne zato što ću da potrčim da uzmem jedan od njih, već 9. novembar je bio day 1 za prodaju V40 modela u svetu :)

V+ i V40 u Pakomu na stanju.

Hvala! :)

SNV125-S2/40GB 40GB SSDNow V-Series SATA2 2.5" 91,80
SNV125-S2/64GB 64GB SSD Now V Series SATA 118,80
SNV125-S2BD/64GB 64GB SSDNow V Series Sata2 2.5"w/Bundled Desktop UpgradeKit 124,20
SNV225-S2/64GB 64GB SSDNow V + Series SATA2 2.5" 162,00
SNV125-S2/128GB 128GB SSDNow V SerieSata2 2.5" 205,20
SNV125-S2BN/128GB 128GB SSDNow V-Series SATA2 2.5" w/Bundled Notebook Upgrade Kit 205,20
SNM125-S2/80GB 80GB Intel X25-M/Kingston SSDNow M Series SATA 2.5" internal SSD 216,00
SNM125-S2B/80GB Intel X25-M/Kingston SSDNow M Series 80GB SATA2 2.5 216,00

Dao sam preporučene maloprodajne cene... dilerske su naravno niže, plus PDV, pa ko ima mogućnosti neka požuri...

Poslednja izmena:
porucio ja od njih... v40

iz usa je danas na shellshock na NE, pa jos ima mail in rebate, sto je cimanje, a svejedno bih morao castiti donosioca... tako da...

jedino ne znam sta ce mi biti sa garancijom na aceru kad skinem nalepnicu sa diska, da ugradim ovo...

Cene nisu uopste strasne koliko sam se nadao |]
Al mi je trebalo sad da pljunem te pare, ko rupa u glavi, no |))

Poslednja izmena:
Hvala! :)

SNV125-S2/40GB 40GB SSDNow V-Series SATA2 2.5" 91,80
SNV125-S2/64GB 64GB SSD Now V Series SATA 118,80
SNV125-S2BD/64GB 64GB SSDNow V Series Sata2 2.5"w/Bundled Desktop UpgradeKit 124,20
SNV225-S2/64GB 64GB SSDNow V + Series SATA2 2.5" 162,00
SNV125-S2/128GB 128GB SSDNow V SerieSata2 2.5" 205,20
SNV125-S2BN/128GB 128GB SSDNow V-Series SATA2 2.5" w/Bundled Notebook Upgrade Kit 205,20
SNM125-S2/80GB 80GB Intel X25-M/Kingston SSDNow M Series SATA 2.5" internal SSD 216,00
SNM125-S2B/80GB Intel X25-M/Kingston SSDNow M Series 80GB SATA2 2.5 216,00

Dao sam preporučene maloprodajne cene... dilerske su naravno niže, plus PDV, pa ko ima mogućnosti neka požuri...

Ja poručio jedan V40 (dilerska cena naravno :)

Ovo je ispalo jeftinije nego što sam mislio. Taman ću ga uporediti sa onim V+ koji sam dobio na prezentaciji.

Čak i cena za M seriju nije nešto strašno, mislo sam da će biti dranje.

Mozda lupetam, ali sam ubedjen da ce se u narednih 6-10 meseci cene ovih modela bukvalno prepoloviti. :)

Poslednja izmena:
nece...

Sve zavisi koliko se primi..
Nije NAND skup deo, nego kontroler (pa cim isplate R&D..)

E, sad, jedino je problem sto neki jos imaju gomilu nerasprodatog NAND-a :D

Iskreno se nadam da za 10 meseci nećemo razgovarati o ovim uređajimi, već nekim novijim, sa boljim kontrolerima....i više memerije, s obzirom da ona nije problem....ili sam samo previše optimističan...

Naručio sam u Pakomu, ali još im nije stigla roba tj. trenutno je u carinskom magacinu.

Da li možda zna neko koliko se roba može zadržati u carinskom magacinu? :S: Pazario sam i Windows 7, pa sam nestrpljiv da ga instaliram (još uvek koristim RC :D).

Inače, kako najjednostavnije, kad instaliram W7 i sve podesim, da napravim image te particije na butabilnom DVD (ili više njih) i da ga samo vratim nazad na SSD ako zatreba? Idealno bi bilo ako postoji alat koji ne mora da se instalira, tj. portabl verzija.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno