Šta je novo?

Srpski sindrom u preduzecima ili...? [opsta,non IT tema]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

DukeLander

Administrator
Administrator
Učlanjen(a)
03.11.2008
Poena
1,205
Posto nemamo Mad Zone ili sl. sekciju,moram ovde i moram na ovaj forum jer mi se cini da se ovde nekako "vrte" najnormalniji u ovoj drzavi i ima dosta nasih "preko grane" pa me zanima i njhovo misljenje da li je to tako i "preko" a i slika/dokument od kolege sa foruma me "naterao" da podelim sa vama:
http://forum.benchmark.rs/showthrea...e-slike-2013&p=3351806&viewfull=1#post3351806

Moram malo u detalje da smaram,da bi bilo jasnije.Moram biti diskretan,razumece se.. Radim u poznatom servisu viljuskara poznate marke i odrzavamo masine najvise u Vojvodini u vecini "vodecih" kao i malih preduzeca.
Idemo cesto i u Madjarsku,ali tamo nisam (makar pred nama) video nit cuo za ovakve situacije...
I u poslednje vreme sve cesce se srecem sa datom situacijom kao danas u Subotici a bogami je bas u ekspanziji i to se desava na svim nivoima,nebitno na velicinu preduzeca i pogotovo od danas me pocinje zesce nervirati...

Ovako to ide,konkretan primer danas,skracen,nabedjivanje je trajalo oko 15-20 minuta i skoro da kolega i ja popijemo krivicnu za fizicke napade:

Zvekne viljuskar,hitan poziv,idemo,stignemo,njih 6 oko kolege i mene pa nam sve disu za vrat,na trenutak sam pomislio da smo u emisiji " Ja imam talenat!" a ovi su komisija...
Dijagnoza,nadjen kvar,popucali kablovi elektronike,izgubili kontakt,oma pao "Error" na displeju i blokada masine...nista strasno,sredicemo vrlo brzo... Inace cesta pojava,pogotovo kod starijih masina od 4-5 god,toplo-hladno,vibracije,kablovi su tik iznad motora...

Odradimo,ispisemo radni nalog,zovemo nadredjene,kazu odmah ce glavni za magacin.Naravno u svakoj firmi u Srbiji 10 sefova na 5 radnika a nikad nigde sefa kad ti treba...
Dolazi stariji ugladjen covek,sednemo,pita sta je bilo,kazemo popucali kablovi,prelemili smo kontakte,sad je ok.
- Ok,ljudi,ali ko je kriv za kablove? pita sef
Gledamo se kolega i ja...
- Pa niko nije kriv,popucali kablovi,sredili smo i to je to... kaze kolega
- Razumem ja vas,ali ko je odgovoran za to?
-Pa ne znam ko je odgovoran za viljuskar ovde ali... krene kolega i prekidam ga
-Kolega,on trazi krivca za popucale kablove... informisem ja kolegu posto se mnogo vise krecem na terenu od njega.Covek stao i gleda me i vidim da se pogubio skroz,nije mu jasno... i krenem ja:
-Gospodine,nema odgovornog,to je radna masina koja se koristi i naravno...
-Da da,znam ja to,ali koga da mogu da optuzim za kvar?!
-Gospodine,krivi su vreme,koriscenje masine,nije stojala u salonu,razumete...Jednostavno amortizacija...
-U redu je to,ali ko je mogao da cacka te kablove? e pocinje da puca film i kao epilog sledi:
-Niko nije osim nas cackao kablove,niti ih je neko kidao,sekao ili pekao!Ako vi kao sef magacina niste upoznati sa pojmom amortizacija molim Vas da me vodite kod Vaseg pretpostavljenog,mozda on zna! Ja stvarno ne znam kako drugacije da Vam objasnim! nije mu se svideo ton...
-Znaci toplo-hladno,vibracije...
-DA,TOPLO-HLADNO-VIBRACIJE!
-Hm...... i zamisli se sef... kad upada sefof sef... ***,i cudimo se sto propadaju firme...
Mali sef daje velikom blic brief,ovaj nas mrko pogleda i kaze:
- Slobodno recite ko je kriv,odgovorni se mora naci!
i opet nanovo sve i na kraju sam vec vukao kolegu da ne napuca nekog i ispratise nas mrki pogledi sefova misleci da nismo hteli da kazemo ko je kriv (al ce svakako neko fasovati),zbunjeni pogledi radnika magacina koji rade za 20k plate u prasincini i portir koga zabole za sve :)

i kao slag na tortu u povratku svratimo do druge firme,gde plate nisu ispod 60k,puklo crevo hidraulike duzine 40cm (smesna cifra popravke) i tamo nas pitase ko je "eventualno" kriv,ali su brzo odustali posle predivnog pogleda kolege... smesno...
Prosto mi je neverovatno da se bas toliko trude da BILO STA prikace/nakace/uvale radniku i ne vidim poentu osim ako nije izivljavanje ili skupljanje poena... preterase ga vise... i strasno mi je sto je to skoro svugde,makar sto se tice Vojvodine

Zanima me od NS i nize (malo sam isao "dole"),inostranstvo i da li je to u svim granama tako (verovatno za Srbiju jeste..).... ne znam,zato pitam...

Poslednja izmena:
Chek brate,jesu to bile privatne firme? Privatnici uglavnom znaju tako da se izivljavaju....

Vecina je privatizovana,neka su i drzavna,mada ta izbegavamo jer ne placaju...

Jeste slicna situacija. I vrlo cesto to jako opravdavam, iz licnog iskustva! U smislu da su radnici krivi sto nisu pravu opremu stavili/predlozili.

Ali cik ti takvim sa kojima si pomenuo iskustvo objasni da je u vecini slucajeva kriv sam sef/vlasnik jer ne zeli da placa redovno odrzavanje :) Jer to je vec slucaj opreme koja je u celini kupljena, a samo treba da se odrzava, nije nesto sto se iz delova montira.

Poslednja izmena:
Za opremu i odrzavanje si u pravu i ja to vrlo rado napominjem,jer mi nije jasno da im nije zao dati i do 45k evra za masinu a puno im 100 evra za full servis koji se radi u proseku jednom godisnje,zavisno od koriscenja...

Stoji i za radnike u globalu ali posto su ovo u vecini slucajeva jako skupe masine ljudi su svesni i ne zezaju se,znamo mi biti i normalni radnici kad treba,cesto ljudi koji ih voze spasavaju katastrofe jer ih bas paze a ovi ih jos plus zezaju odgore...

Poslednja izmena:
Cuvaj zivce druze. Zivis u Srbiji a bice samo gore, nikako bolje.

Prosto mi je neverovatno da se bas toliko trude da BILO STA prikace/nakace/uvale radniku i ne vidim poentu osim ako nije izivljavanje ili skupljanje poena... preterase ga vise... i strasno mi je sto je to skoro svugde,makar sto se tice Vojvodine

Zanima me od NS i nize (malo sam isao "dole"),inostranstvo i da li je to u svim granama tako (verovatno za Srbiju jeste..).... ne znam,zato pitam...

Svacega ima, nazalost, cak i stvari koje mi nikad ne bi pale na pamet. Cuo sam recimo za slucaj da je gazda sklonio neku robu iz magacina, pa je svim radnicima odbijeno od plate, kad je radjen popis, da bi se naplatila "steta" :zgran:

Dok sam radio u jednom restoranu, umalo ne dobismo otkaz (kuvar i ja) jer se aspirator zamastio/zapusio. Cudi se menadzer kako to ? A ciste ih 1 u dve godine cisto da se cela kuhinja ne zapali.
Srecom gazda je imao malo vise mozga.

U tim slucajevima se ide linijom manjeg otpora iliti pravis se neuracunljiv da ne kazem lud.
Em sacuvas zivce, em mozda gazda dobije ideju da nekog drugog nakalemi itd. Ako se uneses u sve to dusom i telom, neces doziveti penziju.

U firmi u kojoj sam radio se materijal (papir) koji je dugo stojao na lageru (citaj: pogresno porucen uglavnom od strane menadzmenta) namerno postavljao u magacin gde prokisnjava krov kako bi naplatili osiguranje za isti. Glavne masine su od vise mil EUR, plate su u nekim odeljenjima 150EUR, hemijsku olovku moras doneti od kuce, posto dobiti istu je nepotreban trosak. Prostorija u kojoj je instalirana masina od 200k EUR i ima radnu temperaturu 22-25C se instalira klima 9BTU i to polovna (cirka 50E) koja ne moze da ohladi prostoriju, pa se onda pitaju sto to tako sporo radi. Racunar koju upravlja tom masinom ima kinesko napajanje od 10EUR. U kancelarijama su stolice prosecno 20god matore.

Poslednja izmena:
Kami,jedno je pederluk (da izvinete) drugo je: kupicu masinu od xxxxx evra,postavicu radnika i hebacu ga zato sto mi je voza i zaradjuje mi pare...

Da malo razjasnim,vecina su specijalke,nisu "opsti" viljuskari vec namenski,znaci ne mozes bilo koga staviti,moras ga obuciti (i fizicki i pravno tj mora imati sertifikat za viljuskare),mora da vodi racuna o masini tj pazi je ko oci u glavi + robu koju transportuje.
Npr jedna fabrika na paleti poluproizvoda ima 2 tone i vrednost 120.000 evra pa se ti zezaj dok je nosis...
I tako 8 sati svaki dan i jos pokusavaju na ovakve nacine da ti saplicu noge a mene iritira sto je to extremno rasporostranjeno,ko da je in da zezamo ljude po svim mogucim osnovama...

Plasim se da je to sve varijanta "kada se opanak opapuci" vodeci se primerom nekoliko firmi u kojima je bilo ok raditi dok je bio stranac koji je kupio i zaveo red a kada su otisli i ostavili nasima ovima je valjda prvo bilo udri po j... u zdrav mozak pa onda ostalo...

Oprostite mi,toliko sam shit-a i pokvarenosti u pokusaju video (a gde je jos sto nisam) nad ljudima koji rade to sto treba da rade da mi je ...ne znam ni sam sta... znam,ima toga svugde...

Mada sam i sam doziveo zez u pokusaju danas od firme,kazu: trebalo bi da imas sertifikat za upravljanje spec. masinama.Imas dve opcije: sam da finansiras (kosta oko 100 evra) ili da ti firma plati ali onda se obavezujes na radno mesto 3 godine,tj ne mogu da dam otkaz 3 godine (frka im za ljude jer nema puno nas koji ovo znaju/hoce a nece da plate...klasika..)
Rekoh vi mene hocete za 100 evra da "kupite" na 3 godine? Pffffff.... Ja bih ipak onu trecu opciju... Koja treca,imas samo dve? - kaze sef.
Ne ne,imam i trecu a to je da necu one prve dve opcije...
Videcu sta me ceka sutra... :)

Poslednja izmena:
Ne postoji grana ili drzava u kojoj je u svakoj firmi tako , kao sto ne postoji drzava/ grana u kojoj ni u jednoj firmi nije tako. Na hiljade je firmi . SVaka je prica za sebe i naravno da u mnogima ima takvih budala

Imao sam prilike da radim na kratko, dok traje određeni projekat, u stranim firmama (Evropskim) i nigde nije k'o kod nas syebano. Niti je to toliko učestalo. Da budem precizan, to što vidim u svakoj firmi u Srbiji, nisam video ni u jednoj u EU. Čak ni u Italiji, gde je generalno, najgore od EU varijanti.

Kod nas je situacija koliko toliko ok u ono malo firmi koje se bave uskostručnim i visokokvalifikovanim poslovima (čitaj, teško dolaze do dobre radne snage), IT npr. Ali u firmama koje se bave normalnijim delatnostima (čitaj, lako se nalaze i obučavaju radnici) kod njih je za ne poverovati kakvi su međuljudski odnosi, i odnosi menadžmenta prema radnicima. A ovih drugih je ipak većina u svakoj privredi.

Uopšte mi nije jasno kako u Srbiji uspevaju najblesaviji/najtupaviji/najnesposobniji da se proguraju u menadžersko rukovodeće funkcije? A da uspevaju, uspevaju, svaka im čast (što naravno, nije na čast).

Poslednja izmena:
E bas to Lasice,to je ono sto mene cudi sto prirodom svog posla sam u specificnoj grani i gde god da odemo ista prica,to je ono sto me cudi.

Nije bila namera da prepricavamo svaku budalu u firmi jer toga ima svugde,vec je mene cudi sto je ovde specificno izrazeno.

Evo petak,idem po firmama,svaki broj jedna firma i to sve za 8 sati rada sa putem:
1-masina matora 20 (!!!) godina,piska ulje na sve strane,dodje boss i psuje radnike kako su je razhebali i urla po sred hale kako ce im skinuti sa plate za generalku... nismo prihvatili jer nema delova,proizvodjac zatvorio fabriku pre 10 god
2-krajem prosle godine prijavljen kvar na kocnicama (popravka 80 evra,nije odradjen jer "nemaju vremena"),vozen do sada ubacivanjem u kontra smer (ides napred i ubacis u R da bi kocio),naravno totalno riknuo automatski menjac,nov oko 4-5k evra,radnik dao otkaz jer je dobio nalog da ce mu se skidati sa plate 30% dok se ne otplati jer nije vodio racuna
3-zamena spec. vila/hvataljki jer su pukle usred istrosenosti("guli" se o beton),cifra vesela a jos proslog leta pri servisu smo primetili/napomenuli da treba zamena napismeno,na nase oci je manager tako ponizavao vozaca da mi doslo da ga puknem...
4-otkazali "uslov-safety" senzori na vertikalnoj platformi (ako ne stanes u bezbednosnu zonu na samoj platformi nece krenuti masina,reaguju na tezinu tj pritisak) posledica savijanja kablova od gore-dole,sef magacina prozivao radnika da su riklnuli senzori jer je citiram "svinja debela"
5- sto mi ulepsalo dan,radnik dobio nagradu 100 evra u Zrenjaninskoj firmi jer je primetio na sekundu nesto cudno sa skupom masinom koja dize 14 m u vis,odmah nas zvao,ispostavilo se da je nastavio sa radom sprzio bi kontrolni panel vrednosti 4000 evra i boss ga nagradio... eto,ima i lepog,ali jako jako retko...

Pa slicno u ponedeljak,pa danas... sta je ovo mislim se... pa radnik ce da popizdi,namerno da zezne masinu i na miru da otkaz i onda su radnici stoke...

A u Novom Sadu ima jedan Toyota viljuskar,ima preko 20.000 radnih sati (citaj: svaba bi ga 3 puta bacio u otpad) a masina ko nova,redovno odrzavana,samo 1 vozac,cikica legenda koji je mazi i pazi od prvog dana i ZNA da vozi i masina nije imala za neverovati ozbiljnijih problema... koliko je taj covek ustedeo/zaradio toj firmi?

Poslednja izmena:
^^ Ovakve primere (zajedno sa poslednjim, pozitivnim) treba dokumentovati javno objavljivati... (jest da ćete popiti tužbu zbog klevete, ali negde se mora početi)

Svedok sam nekoliko upropašćenih firmi ne zbog krize i lošeg tržišta, već zbog vlasnika i mangera pavijana.

Prosto mi je neverovatno da se bas toliko trude da BILO STA prikace/nakace/uvale radniku i ne vidim poentu osim ako nije izivljavanje ili skupljanje poena

Verovatno da bi mu odbili od plate. Svakog meseca neko se nadje kriv za nesto, zakasni pola sata, taj se smori i ode, dodje novi koji se nada necemu, na kraju godine, fina usteda. Mali preduzetnici prezivljavaju (a neki i vrlo lepo zive) tako sto eksploatisu i ne placaju radnike.

Kod nas je situacija koliko toliko ok u ono malo firmi koje se bave uskostručnim i visokokvalifikovanim poslovima (čitaj, teško dolaze do dobre radne snage), IT npr. Ali u firmama koje se bave normalnijim delatnostima (čitaj, lako se nalaze i obučavaju radnici) kod njih je za ne poverovati kakvi su međuljudski odnosi, i odnosi menadžmenta prema radnicima. A ovih drugih je ipak većina u svakoj privredi.
Ovo ce uvek biti ovako.
Takodje dok sam radio u restoranu, trazili mi jednog pomocnika u kuhinji (jer su ponekad gosti cekali po pola sata na porudzbinu), i menadzer nam dovede nekog njegovog malog, koji ne zna ni luk da isecka.
Posle par dana sve je prste iseko. Na kraju ga je kuvar otero u pm i doveo neku klinku koja je znala sta da radi.

Ti "menadzeri" i "sefovi" su uglavnom iskompleksirani nepismeni sljam,kojem je dusevna hrana da drka nekog ispod sebe...zbog jedne takve krave sam popio otkaz pre 10tak god u jednoj prodavnici obuce u Ns-u,toliko mi je izvukla zivce da.sam je skoro zadavio! Sreca pa me nisu tuzili:):):):):)

Imam i ja koleginicu koja kao da ima zlatnu chavku pa joj direktor prasta konstantno, a moj posao zavisi od njene pripreme. Ne znam kako da se covek pomiri sa, u najblazem smislu receno, nekompetentnim ljudima za odredjeno radno mesto. Cutis, trpis dok ne padne krv na oci a onda dupetom zatvaras vrata

ajde da kazem i ja koju - iz ugla poslodavca. trazili smo dosta dugo dobru bebisiterku za dete i posto svi kukaju za posao i kako ga je tesko naci, racunao sam da cemo moci da biramo...
ko sto kazu: pretpostavka je majka svih zaheba. kako mi najbitnije za cuvanje deteta NIJE bila cena, isli smo preko agencije i dobili smo takvu plejadu likova da je ze neverovati.
sto smo bili bolji i korektniji, to smo vise problema imali. das platu ranije - pokvari se; pustis ranije kuci - pokvari se; trazis nepusaca, ulovis je sa cigaretom - kaze ti da je nepusac, samo pusi 10ak dnevno; uzmes stariju/ozbiljniju - posle 10ak dana ti kaze da je bole ledja od dizanja deteta. za kraj - vrhunac: lujka je dosla, sela, jela, procitala sve casopise, upalila tv i kada joj je zena rekla da moze da ide kuci - pitala je da li moze sutra da zakasni?!? kada joj je receno da nece morati da dolazi, trazila je punu dnevnicu i kao problem je navela sto nije ocekivala da ce roditelj da bude kod kuce...

na kraju smo promenili agenciju, pa smo najzad nasli normalnu osobu koja je srecna sto je dobila posao, odgovorno ga obavlja i potpuno je posvecena detetu. ali ispada da je ona izuzetak koji potvrdjuje pravilo - da je vecina spremna samo da kuka kako posla nema ili kako je gazda grozan...

inace, pricam komsiji koji drzi lokalnu trafiku svoje muke oko bebisiterki - on mi pokaze jednu zenicu sa dvoje starije dece. radi kod nekih dr.kadzija - ne zna se ko je gori otac ili majka; radi 12 sati svaki dan i SUBOTOM, cuva, cisti, kupuje, sprema i sve to za 25.000... pri tome joj gazde stalno prebacuju, zakidaju - ma mrcvare. a radi kod njih od kako je stariji bio bebac.
eto, to je neka poenta: sto si veci dr.kadzija i stalno drzis radnika u strahu, a jos ako valja; imas duplu korist. a radnici, narocito losi - samo gledaju u fazonu: nasla, pa zasla...

mislim da je prosto kod nas vec par decenija u punom jeku negativna selekcija i da ce biti sve gore i gore...

Nama definitivno treba metalna komunisticka ruka, bar na 10ak godina, na osnovu ovog sto Iznogood napisa. Da bude kao otac sto mi je pricao - Radi u Beteksu, u smeni, dolazi nadlezni organ kaze: javljeno je direktoru beteksa da ti, ti ti i onaj tamo, od sutra kopate novi beograd. Plata za vreme kopanja je 1.5x onog sto primate ovde. Beteks ce da se snadje dok ste odsutni. sutra ujutru na kop.

A na kopu - kamioni idu u krug. Iz razloga sto kopaci stoje oko cele jame velicine fudbalskog terena i dok kamionce obidje krug ono je prepuno zemlje. Onaj jedan iz beteksa sto se nije pojavio, odlezao je nedelju dana al ne u zatvoru, nego u rudniku. Posle mu je bilo krivo sto nije isao na Kop.

Sledeci put kad ti dodje sef i pita ko je kriv, opusteno mu reci: "Kako ko je kriv...? Pa TI, covece!" :p

Ajde da i ja kazem koju rec na ovu temu, mislim da problem nije u ¨sefu¨ ili ¨radniku¨ vec u ¨stoci¨ koja je glupa, neobrazovana, pokvarena, ljubomorna i zavidna. Takva ¨osoba¨ svoju glupost skriva bezobrazlukom i arogancijom i bukvalno je na sve spremna da se docepa bar delica vlasti. Zbog te gluposti je nesposobna da pomisli da bi mozda nesto mogla i da nauci i da se obrazuje vec one koji znaju vise gleda na sve moguce nacine da ponizi i spusti ispod sebe. Zato takve osobe cesce dolaze na mesta sefova. Naravno da nisu svi sefovi takvi ali ih ima. Mesta za sefove ima mnogo manje nego takvih osoba pa neke moraju i da budu radnici pa odatle i te bebisiterke ...

I zakljucak - tenkre je tenkre bez obzira da li je sef ili ne, da li je crn, beo, zut, crven ili zelen samo sto kod nas izgleda ¨uspevaju¨ bolje nego u ostatku sveta.

P.S. Imao sam prilike da sretnem takve sefove ali na svu srecu nisam ih imao.

Poslednja izmena:
Ima još jedna stvar kod nas Srba: kompleks boga i malih bogova. Baš sam juce pričao o tome, kako su svi prisutni ti likovi koji zbog funkcije umišljaju da lično oni trebaju da zavode red. I nije im dosta te vlasti koje su dobili, već ko da u svakom čuči Ilija Čvorović.
Zemlja nam je tako nadarena da nam uvek mora da vlada neki "bog", a kao da ti radiš za boga, a da nisi i sam manji bog... i tako naniže. Pa i običan pandur, kontrolor ili komunalni sebi dozvoljava previše.

Problem je isključivo ekonomski - da dobar radnik može lako da promeni posao, ne bi za istu platu trpeo iživljavanje. Tada bi takvom šefu ostali samo loši radnici koje bi on kinjio, a ovi bi ga sabotirali, i apsurdno bi time šef bio u pravu kako su svi loši. Ovako sada dobar radnik trpi loš sistem sa svih strana samo zbog plate i pukog preživljavanja.

Sadan je opisao otprilike šta je muka kod nas. Problem je što je takvih u Srbji mnogo veći procenat nego u zemljama koje bi mi hteli da dostignemo.

A ljudi koji se mnogo susreću sa ovakvima, i rade u sredini koje jeste takva, i samo takvo ponašanje usvajaju kao nešto "normalno".

Kami,jedno je pederluk (da izvinete) drugo je: kupicu masinu od xxxxx evra,postavicu radnika i hebacu ga zato sto mi je voza i zaradjuje mi pare...

Isto je, jer se iza postupaka kriju isti motivi, bez obzira na cenu opreme i velicinu firme :trust:

Nama definitivno treba metalna komunisticka ruka, bar na 10ak godina

Za ovu bolest drustva mora da se uzima dozivotna terapija, tako da je 10ak godina nedovoljno ;)

I zakljucak - tenkre je tenkre bez obzira da li je sef ili ne, da li je crn, beo, zut, crven ili zelen samo sto kod nas izgleda ¨uspevaju¨ bolje nego u ostatku sveta.

+1, mada je verovatno razlog za povecan % tenakre to sto je masa finog sveta davno napustila ovu teritoriju :wave:

Izneverovo sam za ono ko je kriv :D
Tako ce biti dok ekonomski ne ojacamo. Dobar radnik mora da trpi da ga klepeću po ušima jer nema izbor.

+1, mada je verovatno razlog za povecan % tenakre to sto je masa finog sveta davno napustila ovu teritoriju :wave:

Da, masa finog ali kukavičkog sveta koja je zarad nešto više para a dosta više rintanja otišla i ostavila tom istom šljamu zemlju. I tada je bilo šljama na bitnim mestima, ali ga nije bilo toliko. Tada je i postojao kakav takav sistem. Danas je šljam sistemski ugrađen. Stoga pusti ti te "pametne" i "uglađene" od njih nema leba za ovo društvo ni tad a sad još manje.

nisam ni na jednoj strani ali burazer je otisao u inostranstvo i radi isti posao, ovde je imao 30.000din a tamo ima 20-30 evra dnevno, i laksi mu je posao, ko je ovde lud

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno