Šta je novo?

Srpski raspored na amer. tastaturi - pitanje

Novim

Slavan
Učlanjen(a)
21.05.2008
Poena
319
Pokušao sam ovde search, ali nisam našao. ;)

Dakle, pitanje (novajlije, MacBook dobijen juče): prijavio sam mu Serbian Latin tastaturu i dobio naša slova tamo gde su ona obično. Ali moj Mac ima američku tastaturu, pa se jedan deo znakova (oni iznad brojeva i sl.) ne poklapaju. Kako da zbudžim to poklapanje? (Na Linuxu, na primer, edituje se ascii fajl u /usr/share/X11/xkb/symbols/rc, u Windowsu ima ParaWin program ili MS dodatak za pravljenje rasporeda - ima li ovde nešto tome slično ili neka alatka druge vrste?)

Zahvalan unapred za pomoć.

Pokušao sam ovde search, ali nisam našao. ;)

Dakle, pitanje (novajlije, MacBook dobijen juče): prijavio sam mu Serbian Latin tastaturu i dobio naša slova tamo gde su ona obično. Ali moj Mac ima američku tastaturu, pa se jedan deo znakova (oni iznad brojeva i sl.) ne poklapaju. Kako da zbudžim to poklapanje? (Na Linuxu, na primer, edituje se ascii fajl u /usr/share/X11/xkb/symbols/rc, u Windowsu ima ParaWin program ili MS dodatak za pravljenje rasporeda - ima li ovde nešto tome slično ili neka alatka druge vrste?)

Zahvalan unapred za pomoć.

O.K., sređeno programom za remapiranje Ukelele (http://scripts.sil.org/cms/scripts/page.php?site_id=nrsi&id=Ukelele).

Ili tako ili ako koristiš našu tastaturu, klikneš na ikonicu zemlje, pa na Open International -> Input Menu -> Keyboard Viewer i posle ga uključiš opet klikom na ikonicu.. dobiješ pregled karaktera i onih koji se dobijaju modifikatorima :)

Aj kada vec pricamo o tome kako efikasno da se menja sa srpske na englesku tastaturu. Na winu je to alt+shift kako je to na mac-u?

Kako definišeš. Pogledaj na International -> Input Menu pod stavkom Input menu shortcuts :)

Alt + Shift na Mac-u neće može, ali zato Ctrl + Shift radi bez problema... ;)

Default shortcut za promenu tastature je "jabuka" + space.

Default shortcut za promenu tastature je "jabuka" + space.

Eh, nekad bilo... Od pojave Tigra i Spotlight-a, to više ne funkcioniše kako treba. Cmd + razmak je savršeno lepo menjalo tastature. E, onda je Džobs odlučio da za novu Spotlight funkciju mora da se dodeli najpraktičnija kombinacija, te je stoga uzurpirao baš onu koja je godinama korišćena za promenu tastature. Da bi stvar bila još gluplja, kad se aktivira više od jedne tastature u sistemskim preferencama, više se automatski ne dobija i odgovarajauća tastaturna kombinacija. To je zbog toga što su Apple-ovi inženjeri ostavili staru kombinaciju (cmd + razmak) kao standardnu za promenu tastature, ali pošto je ista sada već zauzeta za Spotlight, onda se kombinacija ne aktivira. Kad korisnik ode na sistemske preference za tastaturne komande i potraži odgovarajuću za promenu tastature, ista je deaktivirana i pored nje naravno stoji ikonica sa znakom usklika - pošto postoji duplikat koji je aktivan.

Ja sam na ovo navikao, pa tako još od tigra uvek ručno dodelim Ctrl + razmak za Spotlight a ostavim Cmd + razmak za tastaturu, jer mi je to važnije (često menjam latinicu, ћирилицу, englesku i francusku). Mislim da je ovo kardinalna glupost i Apple bi trebalo stvarno da se potrudi da ovo promeni u Snow Leopard-u.

ja menjam tastaturu na ctrl+alt+cmd+space i vrsi mi posao , posto najcesce koristim usa i cirilicni kodni raspored koristim, mapirao sam na gore pomenutu kombinaciju tastera da mi vraca na zadnji korisceni jezik tako da se setam izmedju ova 2 iako imam jos i ruski i srpsku latinicu , znaci napravim kombinaciju zavisno od potrebe , malo je kabasta precica ali meni vrsi posao

Vrh Dno