Šta je novo?

Srbija u Navteq-u

vertujte, cela kancelarija ceka kada ce omoguciti na svima platformama. To nazalost, nije do lokalnih ljudi

^verujemo :)

Mali update:
cela mapa je update-ovana:
u Beogradu imate zgrade :) kao i update geometrije, naming-a, itd
kompletan Nis i Kragujevac su updateovani na mapi.
ako je neko iz Nisa ili Kragujevca neka da neku primedbu/sugestiju :)

trebalo bi, ali to sve zavisi od korisnika (IGo, Garmin), i njegovog prilagodjavanja nasih podataka svom sistemu...

Mali update:
cela mapa je update-ovana:
u Beogradu imate zgrade :) kao i update geometrije, naming-a, itd
kompletan Nis i Kragujevac su updateovani na mapi.
ako je neko iz Nisa ili Kragujevca neka da neku primedbu/sugestiju :)

Što se tiče Niša, konačno su ispravljene brljotine iz prethodne verzije mape.

pa to je uradjeno davno, samo je sada implementirano.. nisam hteo da javljam da ne ispadne da lazem :)
nadam se da je sada ok (mostovi, kruzni tokovi, itd)

Dobro, kad će više neka normalna mapa Srbije da se pojavi od Nokije? Nokia Suite mi je prijavio apdejt mapa, skinuo je jedno 1,5 GB, a od toga je mapa Srbije smanjena sa 54 MB na 26 i vraćena na staro, još gore stRanje gde piše Beograd, Novi Sad Niš i ima tri ucrtana druma. Dakle, skinuo je krdo podataka i unazadio je proizvod. Još je broj verzije ostao isti, kao i datum izdavanja, 9.1.2013.

kao sto rekoh, to uopste ne zavisi od lokalne kancelarije. prema informacijama koje ja imam, trebalo bi da ce to biti uskoro- tacan datum je i za mene ?

To "uskoro" slušam nekoliko godina unazad. Uopšte je upućeno lokalnoj kancelariji... koja očigledno ničemu ne služi kada su mape u pitanju, pa zašto bi bilo njoj i upućeno?

Imao sam bolju mapu (malo bolje s.ranje, ali ipak bolje) na telefonu, od oko 54 MB. Nokia Suite prijavi da postoji apdejt mapa koje su na telefonu, iako je minut pre toga isto provereno iz telefona i nije bilo ičega. U okviru tog masivnog apdejta (bazna mapa Evrope 1 GB + mape zemalja koje su stavljene tj. još 500 MB barem), nadje se "apdejt" mape Srbije od celih 26 MB koji je, u stvari, prethodna, stara mapa (ako takvo nešto može da se nazove mapom, djak prvak bi više stvari ucrtao) koju sam opisao. Sada ni apdejt iz telefona ne pokazuje da postoji išta novije, tj. mapa koju je ova prepisala. Umesto napred, "apdejt" ode unazad. Može li iko to da objasni? Ne verujem.

Isto d.rkanje i pred.rkavanje godinama već, slepčine iz Nokije koje ne mogu da plate za postojeću mapu Contrastu iliti PlanPlusu, kao ostali provajderi, a kamo li da je sami naprave. Ako im se dimi za samu Srbiju, neka razmisle za ostatak sveta kada se možda nekad nadje ovde i poželi da koristi navigaciju.

Poslednja izmena:
Pozdrav.

Da li se zna kada ce korisnici Windows mobile 7.8 moci da koriste ove mape?
Konkretno imam Lumia 900, mape su jos uvek one stare sa dva putića i jednim izvorom :)

tu informaciju stvarno nemam. To uopste ne zavisi od nas (kao sto sam vec i napisao)... prema svim informacijama koje mi imamo trebalo je odavno da bude dostupno :(
svakako se nadamo nekim svezijim informacijama...
cim budem imao nesto konkretno, javljam

Ok, super. Hvala...

A inače u planu je?

Mislim, imam Nokia Drive i Nokia Maps... Sam Nokia drive skine nekih 50ak Mb, ali nema ničega posle. Kada odem set destination npr on daje ulice, i rutu, ali nema puteva.

Poslednja izmena:
U planu je da drive i maps stignu na sve Nokijine telefone (symbian, winphone 7 i winphone 8). Zasto jos nije aktivno, to je pitanje nezavisno od lokalne kancelarije. Mi se svi nadamo da ce biti sto pre, jer je i nama feedback krajnjih korisnika prilicno vazan :)

@Maksim Gorki: Jako poštujem i cenim entuzijazam "lokalne kancelarije", a naročito to što se ima sluha za krajnje korisnike. Kada pogledamo datum početka teme i izveštaje o radu pomenute lokalne kancelarije, svestan sam da ste obavili ogroman posao od koga krajnji korisnici molinih uređaja imaju koristi oko 0%. Mislim da je veća šteta naneta tim istim korisnicima da će se nešto promeniti "uskoro", "ubrzo", "tek što nije" i slično, pa je u skaldu sa tim i feedback krajnjih korisnika takav - negativan.
I posle 9 strana teme, i posle godinu dana trajanja teme i čitave dekade koliko korisnici Nokia telefona čekaju mape Srbije na svojim platformama efekat je i dalje isti, odsutan.
Iz svih postova, sam zaključio sam da će se nešto promeniti po pitanju lokalnih mapa kada 'tamo neko', ko nije iz lokalne kancelarije reši da se nešto promeni. Do tada je cela tema, po meni, samo davanje lažne nade, da će se nešto promeniti uskoro (neodređeno vreme).
Lično sam voljan da uvek dam feedback kada se nešto novo desi vezano za lokalne mape. Kako sam svestan koju ste količinu posla morali da obavite da bi se makar i online mape prikazale na aktuelni način, mislim da je davanje lažne nade kontraproduktivno.
Neka se desi, kada se desi, pa će tada oba korisnika Symbian platforme u Srbiji (sada sam ironičan naravno), dati svoj sud o mapama Srbije u 20xy godini.

P.S. U poruci sam aludirao prvenstveno na Nokia kompaniju sa namerom da je pokažem kao nesposobnu. Ograđujem se od ostalih 3rd party kompanija koje mogu imati koristi od ovoga. Upravo smatram da je Nokia ta koja ima radni moto poput ovog iz potpisa člana Maksim Gorki. Želim i da se ogradim - postove pomenutog člana jako poštujem i cenim. Moja negativna kritika se odnosi na 'ne-lokalne kancelarije'.

Poslednja izmena:
ako me neko pita privatno moram da se slozim sa tobom ducka. zasto neko tamo nije "pustio" mape, je stvarno van moje ingerencije (sam L&C je ogroman sistem). Ja za ovu komunikaciju nisam placen, niti mi ulazi u opis radnog mesta, ja se licno trudim da prenesem neke informacije.
takodje, sto se tice "uskoro", "samo sto nije", itd, razumem ogorcenost...par meni bliskih ljudi je kupilo uredjaje zbog tih featura, a oni (jos) ne rade. verujte, teze mi je da trpim njihovo samaranje, nego par kritika sa foruma :)
elem, moje licno nadanje je da ce se u buducnosti vise pricati o samom sadzaju mapa, a ne o ovakvim problemima :)

pzodrav svima...

Mogu ja, a i ostali, da pretpostave da nisi plaćen/zadužen da nam prenosiš. Na tome sam ti zahvalan a verujem i ostali. Iako nemamo pregršt konkretnih informacija dobro imati člana koji je voljan da nas obaveštava "sa lica mesta".

Stigle mape na uređajima koji vrte Belle, Nokia N8, 808PV itd. Dobila je i N9 (MeeGo).

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    106.8 KB · Pregleda: 128
  • 2.jpg
    2.jpg
    129 KB · Pregleda: 116
  • 3.jpg
    3.jpg
    137.4 KB · Pregleda: 115
  • 4.jpg
    4.jpg
    154.3 KB · Pregleda: 123
ako neko ima neke tehnicke ili sadrzajne primedbe/sugestije tu sam...

Stigle i na S60 v5 (onda sigurno i na v3). Ne verujem da sam doživeo, posle godina "uskoro" izjava. Sad još prvom prilikom da vidim kako rade.

Sad jos mi sa WP uredjajima da dobijemo mape... Proverio sam i dalje je aktuelna ova od 22mb

Stigle mape i na (bajatu) Nokiu 5800... i rade lepo, detalji veoma dobri, bar ovo po NS što sam proverio. Po inostranstvu to odavno koristim i uvek sam bio zadovoljan.

Uzgred, navigacija na Nokijama jeste jedan od boljih ntelefonskih navigacionih softvera te ću ovaj telefon zadržati do daljnjeg eto da radi bar kao navigacija. Dobar je i iGo na Androidu, ali je ovo sada ipak mnogo jednostavnije za update i za neki osnovni rad.

Kad mu istekne rok trajanja, ja svoj pretvaram u čistu navigaciju modifikacijom firmvera. Em nema potrebe za telefonskim funkcijama, em će da bude dostupno više slobodne radne memorije. Ceo svet u mapama ima 11,3 GB, što ostavlja još 3+ GB (od 15) za štošt: SymDVR snimanje puta, muziku,...

Mozete pomisliti kakvo je bilo moje odusevljenje kad sam video da su mape stigle za vecinu telefona, a onda hladan tus! Za Nokiju E72 (Symbian S60v3) jos uvek nema mapa. Nadam se da necemo jos dugo biti poslednji Mohikanci bez mapa... :( Ako neko ima neku informaciju, molim da okaci na forumu...

Poslednja izmena:
Meni nije prikazao novu mapu od 80mb preko Nokia Suita, pa sam onda direktno skinuo sa telefona skinuo mapu. U pitanju je Nokia 500.

Preko Nokia Suite prijavljuje 50mb mapu, kao i pre, ali kada to skine, mapa jeste nova, detaljna.

Osvežavanje mapa je inkrementalno, kao zakrpe za OS ili igru. Ako postoje neki podaci na telefonu, ažuriranje će da skine i doda razliku, a ne celu mapu od nule. Sada je Srbija teška 125 MB, pre je bila 54.

Da li pricamo o istom symbian-u? Za symbian v60s3 (Nokia E72), Ovi Maps daje samo osnovnu mapu Srbije sa glavnim putnim pravcima, velicine 14,9 MB.

Pa ne znam.
Imam N5800 i u njoj: 9.4, Series 60 5.0
na E72 je valjda: 9.3, Series 60 3.2

Izgleda da definitivno ne zele da izbace update za Symbian s60 v3 telefone (E52, E72...) :(

Vrh Dno