Šta je novo?

Srbija u Navteq-u

izasle Navteq mape 2013 Q1....mapa Srbije je veca 783.872 bajta, manje od jednog Mb...npr. mapa Hrvatske je veca 3Mb, pa je dosla do 15Mb....od dodatnih fajlova za Srbiju, kao i u prethodnoj verziji ima .fda fajl /28kb, prethodni 18kb/....

Mislim da su apdejti samo razlika izmedju mapa, a ne cele mape svaki put.

Testiram novu mapu... za sada po Novom Sadu, uglavnom, I potpono sam zadovoljan, još nije bilo grešaka niti kakvu primedbu. Jedino, nedostatak brojeva u nekim ulicama ...

Poslednja izmena:
Koja je oznaka nove mape?

Hvala. Kakva je mapa? Ili je bolja Serbia_R3_Contrast_2012.07_120910.fbl ?

Hvala. Kakva je mapa? Ili je bolja Serbia_R3_Contrast_2012.07_120910.fbl ?

Hmmm... Pa ova mapa nema grešaka, za sad nisamn igde uočio(po Vojvodini)... mislim da je podjednako detaljna kao I Contrastova. Jedino brojevi kuća su polovično urađeni - tu je najbitnija razlika. Verovatno će uvek biti malo bolja mapa lokalnog provajdera, ma da Navteq to odlično radi. Mape su već jednake veličine(u MB). U poređenju, ove dve mape, sada su samo subjektivni utisci I finese. Naglašavam da je nisam probao po jugu Srbije(od Niša na dole), ali za vikend se upravo i spremam na put pa javim utiske.

P.S. opet pohvaljujem I dodatni fajl za saobraćajnu signalizaciju, koji veoma precizno odrađuje posao - *.fda

Mapa testirana NS-BG-NIŠ-Pirot. Potpuno korektno I bez grešaka. Lokalni putevi oko NIša I Pirota potpuno pokriveni. U Pirotu dobro odrađeni I brojevi ulica. Ja trenutno nemam nikakvu zamerku. Navteqova mapa jako lepo radi u Srbiji. Uvek volim da napomenem, da navigacijama(mapama) verujem 95% posto. Dakle, greške su uvek moguće, ali uvek će vas dovesti na odredište. Takođe, ne treba biti ni subjektivan pa se buniti ako navigacija ne vodi "putem kojim ja svaki dan idem na posao" pa reći da lose radi.
I mala ispravka mog prethodnog posta, sada je Navteqova mapa veća(u MB) u odnosu na Contrastovu

Izašla je nova Here (Navteq) mapa Srbije. Sada ima više od 9MB i značajno je veća od stare Contrast mape. Da li može neka inside info, koliko možemo da se oslonimo na novu Here mapu i da li je konačno bar isto toliko, ako ne i bolje, detaljna i tačna kao Contrast?

A u međuvremenu je izašla još novija mapa Srbije sa oznakom 2013 Q4.

Navigon одавно користи мапе navteq Q1.2014.

Kad ce ta nova mapa HERE-a za Srbiju,zadnja je iz zadnjeg kvartala 2013-e?
Po nekom pravilo trebalo bi vrlo brzo da izadje i prva u ovoj godini i nadam se da ce ona vec biti bolja od Contrast-a

Изашле су одавно, Навигон је избацио већ друго издање Q2.2014. а на њима и даље нема петље на мосту на Ади?
Ако си мислио када ће за iGO, то је нешто друго и нема везе са here и мапама Србије него са купцем.

Ahahah kakvi ludaci,da ne ubace most majko moja.
Za iGo sam mislio kad se ocekuju,jel se zna?

Išao za Grčku i nazad. Koristio iGO R3 HERE 2013.Q3 Europe. Odlične mape, čak i poi za poznatije plaže u Grčkoj (Halkidiki). Jedina primedba, u Srbiji, gotovo na celom autoputu neka anomalija koju nisam mogao da isključim. Sa leve strane, vizuelno upozorenje prekoračenja brzine, svakih par sekundi menja stvarno ograničenje i ograničenje u uslovia snega valjda (zvezdica).

@selenjak Pa ako su tebi odlicne q3 2013,onda nema da omase ni q4 2013,naprotiv mogu biti samo jos bolje ;)
Samo ne mogu docekati iGO HERE za ovu 2014-u,one ce vec biti prava stvar ;)

Mene je u stvari najviše interesovalo da li je još neko primetio ovaj glič, godinama koristim IGO i prvi put vidim ovako nešto.

@selenjak

Ovo nije glitch - to je informacija o ograničenju brzine u uslovima snežnih padavina, i ona se smenjuje sa "regularnim" ograničenjem brzine na IGO-u. Gde god na mapi postoje informacije o ograničenju brzine u odeđenim uslovima (kiša/sneg/led) IGO prikazuje to na ovaj način. Proverite da li može da se isključi ako smeta.

Poz

Po meni je glitch zato jer čim uhvatiš signal, imaš vreme, datum i sve ostalo, ako je leto, ne bi trebalo to da pokazuje, možda od oktobra do marta. Opciju za isključivanje tog obaveštenja nisam našao.

Poslednja izmena:
kako?

Pa o tome i pričam, da može da se isključi onda ne bi bio, pošto ne može da se isključi - onda jeste. Sve i svašta sam menjao u podešavanjima i nema šanse. Ako neko skonta, nek javi, ali čisto sumnjam.

Kod:
[warning.driveralert.settings]
max_display_count=3
show_timeout=10
show_vehicle_pictograms=1
preactivate_distance=300
warn_method=2

Meni to ovako odgovara a ti prilagodi sebi.

EDIT: nisam u mogucnosti da proverim ali mislim da bi ti ovako odgovaralo:

Kod:
[warning.driveralert.settings]
max_display_count=0
;show_timeout=10
show_vehicle_pictograms=0
;preactivate_distance=300
warn_method=0

Poslednja izmena:
Je probao neko CityNavigator 2015.01 za garmina? Kakva je mapa Srbije? Da li je bolja od SCG route 2.80?

Probao sam ja i iako kazu da je pokrivenost Srbije odlicna deinstalirao Garmin Street Pilot na neodredjeno vreme. Moji razlozi su bili to sto mi je kod pretrage za Bulevar Mihajla Pupina u BG, kod upisanih slova "bul" izbacio samo dva bulevara a kod upisivanja "mih pup" izbacivao i bulevar i ulicu u Mirijevu. Konfuzno dozlaboga. Korisnik treba da zna sta on voli a sta ne voli da ga pittas.

@marxista -search engine u navigacionim uređajima i aplikacijama nije kao google :) često se osećam razmažen guglovim search engineom. Probaj na primer Mihaila ili Pupina + kućni broj i verovatno će naći, daj mu bar jednu reč, siroma ne mož' da se snađe :)

2015.01 pokriva celu Jevropu, pa ako mu ukucaš Bul, teško da će nešto pametno da izbaci - zamisli koliko POI-a imaš koji pošinju na bul...

Uf, ne staj mi na muku, Garmin Street Pilot ima onaj prepotopski interfejs koji imaju i sami Garmin uredjaji - hehe, slovkajte drzavu, slovkajte grad i tek onda unosis ulicu... I pazi, cim posle svih tih slovkanja ukucas " bul" on ti izbaci KOMPLETNU listu pretrage od samo dva bulevara u Beogradu?!

I da, sada kad slovkas grad ne kucas "beo" jer ces dobiti samo Beocin vec "bel" jer smo od ovog update-a u Belgrade-u :d

Ne bih ja kritikovao Garmin da za to nema razloga - ni iGO nije google pa mu je predikcija ipak dobra kao u samom guglu a i on je samo navigacioni software ;)

Garminov softver i pretraga su nešto najgore na beli svet. Neće oni još dugo opstati ako nastave tako...

Na nuvi 56lm pretraga - kad kucaš Mih, on ti prvo ponudi alternative Mihajla, Mihaila ... pa ti klikneš Mihaila Pupina i on ti ondaK izlista sve Bulevare, ulice trgove Mihaila Pupina u Srbiji i sortira ih po gradovima...

Mislim da je Bul. mnogo sirok pojam za pretragu, a ovaj redosled u nuviju je ok.

Aman, država i grad su već izabrani a nisam ja software terao da mi već posle prva tri slova "bul" izbaci rešenje i to od samo 2 bulevara u celom BG, dodavao sam ja i ostala slova ali to naravno i nije moglo da proširi spisak rezulltata nego samo da ga smanji, zar ne? Proveri pa ćeš videti o čemu pričam.

Inače nije slučajno što kucam baš Bulevar Mihajla Pupina 10b, to je vrlo zgodna adresa da ustanoviš da Navigon (takođe Garmin brend :slap: ) ne zaslužuje da se zove navi aplikacijom jer kad ne zna da nađe adresu a eto čak ni ovu adresu nije sposoban da nađe, on te vodi na prvi najbliži broj, nema veze parni ili neparni a to se u ovom slučaju završava vođenjem na broj 9 koji je udaljen i više od 1,5KM od desetke! ...ta adresa je zbog slova zgodna i da vidiš da li je neka aplikacija omogućila pretragu i sa slovom uz broj (garmin za razliku od daleko boljih navi aplikacija tu mogućnost dozvoljava ali nažalost otkako im mape ne pravi infoteam od toga nema koristi) ...reč "bulevar" uz ime koje nosi i ulica u Mirijevu samo bez tog "bulevar" je po logici neophodna za kucanje baš kako bi aplikacija mogla da razluči te dve preko 10KM udaljene ulice a ti mi kažeš baš obrnuto, da sam trebao da izbegnem reč "bulevar"?!
Najbolju pretragu ima ona aplikacija koja poštuje korisnikovu logiku uz što manje korisnikove interakcije a to je iGO - njemu je dovoljno ukucati "b mih" ili "b pup" da dobiješ PRAVI odgovor.

EDIT: živ nisam bio dok nisam proverio - za slova "bule" iGO u quick search oko Beograda izbacuje 39 rezultata a za slova "miha" izbacuje čak 86 rezultata! Ovo mi je trebalo kao krunski dokaz ( :d ) da nije "bulevar" širok pojam nego "mihajlo" i to preko 2x širi. Nažalost da BG ima tako malo bulevara ali eto to je istina, bulevar je određeniji upit od mihajla.

EDIT jo5: Hehe imam još krunskiji dokaz ...u stvari pitanje na koje ti možeš samo da odćutiš :d ...objasni zašto Garmin na ukucana slova "bul" izbaci Bulevar Umetnosti kao rešenje a ne izbaci Bulevar Mihajla Pupina? pwnd :p

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno