Šta je novo?

Sporo do bola

Goxy

Čuven
Učlanjen(a)
06.03.2002
Poena
710
Juce sam imao divno iskustvo. Recimo desilo mi se da mi Intel p4B 2.4GHz, MB Gigabyte GA-8SG800 (SiS648), 1x512Mb DDR333 Kingston ; HD Maxtor 60Gb 7200RpM radi kao najjadniji Pentum 2 i to odjednom, posto je prekjuce radio normalno. Palenje windows exlorera i control panela traje po 5-6 sekundi, a aplikacija tipa Norton System Works, Roxio program za rezanje i izmedju 10-15 sekundi. Naravno radi se o njihovom prvom palenju. Sta bi mogao biti uzrok, jer ja smatram slozicete se da je za ovakav sistem ovo previse sporo.

Takvo usporenje mozes da imas recimo ako ti u pozadini radi neki proces koji "zdere" 100% cpu i recimo prioriteta high. Imas li neki AV?

Proveri cooler, moguce da nesto sa njim nije u redu (ne radi) pa je P4 automatski poceo da obara sebi klok... (malo moguce, ali opet vredi proveriti), takodje moguce da je i do hard disk-a (kada uvuce program u memoriju, tj kada ga procita, sve ide normalno naravno).

Norton!!
Iskljuci tog smaraca pa vidi kako je bez njega. Kako se snalazis u setovanju NSW? Ako si ostavio default on se uvukao u sve pore sistema:) Zvuci kao politicki govor ali je tako. 99% je to uzrok problema...

Sto se tice AV imam Norton antiVirus 2003, ali nije do njega jer da je do njega i ranije bi usporavao kompjuter a ne samo juce.

Stanje kulera sam proveravao u BIOS-u i tamo je prikazivao normalna broj obrtaja oko 2600 a i temperatura procesora nije bila visoka tj. oko 37C.

A neznam sta bi moglo da bude do harda, do sada je radio normalno (Diamond Max 9+ mislm da je)

Broz je napisao(la):
Norton!!
Iskljuci tog smaraca pa vidi kako je bez njega. Kako se snalazis u setovanju NSW? Ako si ostavio default on se uvukao u sve pore sistema:) Zvuci kao politicki govor ali je tako. 99% je to uzrok problema...

Druze Tito znaci ni ti nevolis Nortona. Voleo bih i ja da ga promenim, jer mi sa njim ulazi 3 minuta u windows. Ali sta da stavim (samo mi nemoj preporicivati Kaspersky jer te sigurno necu poslusati)

Ja koristim ZoneAlarmPro a protiv virusa - nista. Jednostavno pazim sta otvaram i nema problema...
Sto kaze ortak - za Nortonom izgubim 30 frejmova u Quake-u:D
BTW a sto ne probas da instaliras samo NAV i pogasis sve zivo sto radi automatski i ostavis samo da skenira incoming meil, tako sam ja uspeo donekle da ga izignorisem:)

Goxy je napisao(la):
...

Druze Tito znaci ni ti nevolis Nortona. Voleo bih i ja da ga promenim, jer mi sa njim ulazi 3 minuta u windows. Ali sta da stavim (samo mi nemoj preporicivati Kaspersky jer te sigurno necu poslusati)

Iz celog NSW paketa instaliraj samo NAV i kao što reče Broz ostavi ga da samo skenira poštu. A ako ti treba još neka stvar iz NSW tipa speed disk ili ndd njih možeš da nađeš i odveojeno jer je svojeveremeno par ljudi sa bencha uspelo da ih natera da radi bez instalacije celog paketa. Sam Speed Disk za systeme sa NT jezgrom može da se nađe po netu bez problema.

Ma dobro, da se ne kacimo oko antivirusa :), one meni radi dobro, ali ova spora desavanja su se pojavila juce a norton koristim otkako koristim kompjuter.

Goxy je napisao(la):
Ma dobro, da se ne kacimo oko antivirusa :), one meni radi dobro, ali ova spora desavanja su se pojavila juce a norton koristim otkako koristim kompjuter.

A jel se dešava da u tom usporenom periodu npr. trza miš dok ga pomeraš? Može da bude da ti disk nije u DMA modu...

Pa nisam nesto primetio, a kako da inace proverim da li mi je disk u DMA modu?

Ako si instalirao intel application accelerator, ne znam, gubi se ovaj tab:
system properties>hardware>device manager>ide ata/atapi controlers>primary ide channel>ADVANCED SETTINGS
pa tu

Sigurno je instalirao IAA na SiS plocu :D :D :D
Jakso majstoru ;)

Goxy je napisao(la):
Pa nisam nesto primetio, a kako da inace proverim da li mi je disk u DMA modu?

A ja se spremao za tu konfiguraciju. Da nije pukao Windows?

Koji operativni sistem koristis?
Da li si instalirao SIS-ove drajvere za plocu i cipset? Nadam se da nisi instalirao Intel Application Accelerator na SIS plocu...

Varijanta druga je da si pokupio virus ili nesto slicno sto stalno radi u pozadini... Ako imas Win2K/XP pogledaj sa CTRL+ALT+DEL koliko je opterecenje procesora "u mirovanju" tj. kad se sistem digne i kad ne radis nista...
Nakon toga cemo ti moci reci da li je u pozadini neki proces koji smara CPU, ili da trazimo nesto drugo...

Norton... bljak!

Istina... taj se zabode i gde treba i gde ne treba. Kao AV koristim f-secure, koji zauzima više RAM-a od Nortona, ali sistem svakako živahnije radi (govorim o WinXP). btw f-secure sadrži u sebi i Kaspersky definicije virusa (i još dodatne).
Možda ti Start>Programs>Accessories>System Tools>System Information može dati odgovore na neka pitanja.

Good luck!

Goxy je napisao(la):
...

:D Pa iskljuci opciju da se pali zajedno sa winom.
Ako imas 98se ovo mozes uraditi start/programs/acc./system tools/system inf/tools/sys.conf.utility/startup i iskljuci sve sto ti nije potrebno svaki put kada upalis komp. Meni je ukljucen samo program za stampac i neki internat.exe. Sve ostalo sam pogasio i u win ulazi za par sec. A u nortonu imas opciju da disable-ujes AV, pa kad ti padne na pamet ti lepo stavi da skenira ceo disk ili kako vec hoces.

Broz je napisao(la):
Sigurno je instalirao IAA na SiS plocu :D :D :D
Jakso majstoru ;)
ja gledao ono, p4
ko jos stavlja p4 na ne-intel plocu :)
moja velika greska :zgran: :S
izvinjavam se

Kad nista ne radim CPU Usage mi je izmedju 0 i 16% tj varira. Current DMA transfer Mode mi je 5. Poslao bih Vam dve monohromatske slike sa spiskom background radova u task manageru ali kad odem na add atachment on ih kao doda ali ih je ne vidim u replayu

Izgleda ipak da je do Nortona, berem 70-80%. Jer kad ga ukinem komp radi osetno brze, pa usudio bih se reci da radi onako kako bi trebao da radi.

Goxy je napisao(la):
Izgleda ipak da je do Nortona, berem 70-80%. Jer kad ga ukinem komp radi osetno brze, pa usudio bih se reci da radi onako kako bi trebao da radi.

Mislim da nisi u PRAVU!
33%-55-ok ALI...
Proveri da slucajno nemas u onom spisku od DVE slike i MDM!

TO je Microsoft virus koji je (do sada, i meni) najpoznatiji...

Slazem se sa Dejanom sto se Nortona tice. Verovatno su ti ukljuceni onaj glupavi SistemInfo i Install Monitor ili tako nesto, ali nema sanse da ga bas toliko usporavaju - mora da je jos nesto u pitanju.
Pogledaj sta sve tacno imas rezidentno...

dejandj je napisao(la):
...

Mislim da nisi u PRAVU!
33%-55-ok ALI...
Proveri da slucajno nemas u onom spisku od DVE slike i MDM!

TO je Microsoft virus koji je (do sada, i meni) najpoznatiji...

Imam "mdm.exe". A sta je to i cemu sluzi i moze li da se ukine u potpunosti ako je nepotrebno?

Goxy je napisao(la):
...

Imam "mdm.exe". A sta je to i cemu sluzi i moze li da se ukine u potpunosti ako je nepotrebno?

To ti je Microsoftov virus!

Taj je krivac!

TO je Microsoft Debug Manager i oce da te prijavi Microsoftu za zlocine koje si ucinio...

Pobi to djubre nacisto.

Dosta je otporan a uvlaci se iz office XP paketa koji je jos uvek u fazi debugiranja...

Gde god da vidis MDM.exe brisi.
Isto, da ga ne bi reinstalirao izbrisi ga iz registrija ali trazi i mdm7 i mdm8 itsl...

neznam za 7 i 8 ali samo je jedan ukljucen, Machine Debug Manager. Video sam u Control Panel-Administrative Tools-services da moze da se stopira njegovo paljenje (ne znam da li je brisanje neophodno), sto cu da probam, jedino ne znam da li program takvog tipa moze da uzrokuje extremno usporavanje racunara u sto neverujem. Najsumnjiviji su mi u zadnje vreme ovi ¨critical updates¨sa windows update sajta. Da li neko od Vas skida ove zezalice i da li su one uopste potrebne¨?

Goxy je napisao(la):
Najsumnjiviji su mi u zadnje vreme ovi ¨critical updates¨sa windows update sajta. Da li neko od Vas skida ove zezalice i da li su one uopste potrebne¨?

Pa zavisi od toga da li imaš licencirani OS ili ne! :D
Ja to ne skidam. Kada izađe zvanični SP upgrade-ujem i to je to,
Kakvi bre crni "critical"-i? Uostalom, trebalo bi i da isključiš Automatic update...

Pozdrav!

Kakav licencirani windows. Za te pare mozes da kupis kompjuter. Voleo bih da vidim nekog home usera koje kesnuo preko 300e za licencirani windows.
Ja samo mislim da ti tzv hotfixevi imaju neke veze sa mojim usporenjem.

Hotfixevi tesko da imaju ikakve veze sa tvojim usporavanjem masine,a u svakom slucaju su recommended,ali ko ce se jos cimati oko toga :D
Iskljuci Automatic update i sacekaj SP2(beta je vec uveliko procurila)

Zbog SP1 ja sam morao da reinstaliram win 2 puta dok nisam skapirao sta mi pravi problem, tako da cu i kada izadje sp2 cekati bar mesec dva dana da vidim koliko ce sa njim problema biti (znaci nije pitanje da li ce biti, nego koliko...)
Koliko sam shvatio to usporenje je verovatno nastalo posle instaliranja nekog od microsoft patcheva/hotfixova ?
Evo interesantne vesti koja ce ti mozda pomoci.

Microsoft Reworks Win XP Patch - Microsoft is revising a security patch for Windows XP systems with Service Pack 1 installed after customers complained that installing the patch slowed their systems to a crawl. Microsoft is working on a revised patch for Windows XP Service Pack 1 and will reissue that patch when it has been completed and fully tested, the Redmond, Washington, software maker said in a revised version of its security bulletin MS03-013 posted late Wednesday. I strongly recommend you to uninstall this amazing slowdowner...ehrmm "patch" (#811493) from your PC.

Nazad
Vrh Dno