Šta je novo?

Sporet elektricni problem sa tinjalicama

Sale6112

Poznat
Učlanjen(a)
29.11.2020
Poena
41
Pozdrav svima,
imam odredjeni problem sa elektricnim sporetom Elin (uputsvo za upotrebu izgubljeno) sa 4 ringle sa ravnom plocom i rerna ona koju zovu turbo. Zamenio sam obe tinjalice i sijalicu u rerni jer prethodne nisu radile. Prethodno stavljen nov trofazni utikac i kabel debeo sa 5 zica i povezano kako treba (uzemljenje je bas kako treba, nije nulovano ni u sporetu ni u uticnici). Uticnica proverena i rade sve faze. Sada se desavaju sledece situacije:
1. Sve pogaseno a sporet ustekan u uticnicu - gori crvena tinjalica kao kad je rerna upaljena a pri paljenju termostata rerne cim se cuje klik sijalica se gasi a ponovo pali zajedno sa drugim prekidacem koji odredjuje koji grejaci peku , tad se upali i zuta lampica. Pri paljenju bilo koje ringle (a prethodno je ugaseno sve) gasi se crvena i pali zuta lampica i svetlo u rerni.
2. Sve pogaseno a sporet ustekan u uticnicu bez sijalice za osvetljenje rerne - gore obe tinjalice i zuta i crvena ali slabo. Pri paljenju ringli gasi se crvena a pojaca se intenzitet zute lampice, pri paljenju rerne, samo termostat odmah se ugase obe cim klikne a pri paljenju i drugog prekidaca koji odredjuje grejace pojacaju se obe lampice.
Sporet pored ovog problema inace radi kako treba sve ringle i rerna su ispravni (bar kuvaju i peku relativno dobro po meni) i crvena lampica se gasi povremeno kako rerna postize tempraturu a zuta gori stalno dok rerna radi. Fidova sklopka ne iskace. Problem je kad je ugaseno sve i pri paljenju ringli sto se pali i svetlo u rerni naravno kad je uvrnuta sijalica.
Ako neko ima neki savet, bio bih zahvalan...

Imaš li multimetar? Jesi siguran da si zaista povezao faze i nule gde treba, možda si nekim zamenio mesta? Proveri i tinjalice još jednom.
Imao sam sličnu situaciju sa jednofaznim kablom. Ispade da je plava žica trebalo na fazu a braon na nulu. Suprotno od prethodnog kabla a stvar još otežavale nejasne (izlizane) oznake na šporetu.
Boja ništa ne znači, proveri gde su faze u utičnici i koja žica završava na kojoj stopi na utikaču.

Može biti da su zamenjena mesta nule i uzemljenja na utičnici ili u šukou, možda je nešta prevezivano u šporetu da bi se rasteretile faze i još gomila drugih stvari a sijelice nisu pregorele prekjuče sigurno.

Kod mene je svojevremeno bio problem u termostatu...

Problem se manifestovao samo zimi, tj. kada temperatura u prostru padne ispod neke temperature.

Imaš li multimetar? Jesi siguran da si zaista povezao faze i nule gde treba, možda si nekim zamenio mesta? Proveri i tinjalice još jednom.
Imao sam sličnu situaciju sa jednofaznim kablom. Ispade da je plava žica trebalo na fazu a braon na nulu. Suprotno od prethodnog kabla a stvar još otežavale nejasne (izlizane) oznake na šporetu.
Boja ništa ne znači, proveri gde su faze u utičnici i koja žica završava na kojoj stopi na utika
Nažalost nemam multimetar a poznavanje elektro tehnike mi je na nivou osnovnog. Nisam ništa dirao osim te dve sijalice i sijalice rerne.
Boja ništa ne znači, proveri gde su faze u utičnici i koja žica završava na kojoj stopi na utika
Nažalost nemam multimetar a poznavanje elektro tehnike mi je na nivou osnovnog. Nisam ništa dirao osim te dve sijalice i sijalice rerne.
Kod mene je svojevremeno bio problem u termostatu...

Problem se manifestovao samo zimi, tj. kada temperatura u prostru padne ispod neke temperature.
Meni je on bas i sumnjiv, znaci kada je sve ugaseno a gori crvena lampica, termostat kad pocnem da okrecem cim se cuje onaj klik lampica se ugasi dali to mozda nesto signalizira?
Aha trofazna je, moja greška.
da trofazna, ne mogu da okrenem, a ne znam da prevezem na monofaznu
Može biti da su zamenjena mesta nule i uzemljenja na utičnici ili u šukou, možda je nešta prevezivano u šporetu da bi se rasteretile faze i još gomila drugih stvari a sijelice nisu pregorele prekjuče sigurno.
U pravu si, sijalice dugo nisu radile znaci pregorele odavno kao i za rernu sijalica

Prilozi

• 20241119_174909.jpg
    20241119_174909.jpg
    165.1 KB · Pregleda: 16
  • 20241119_173157.jpg
    20241119_173157.jpg
    163.3 KB · Pregleda: 13
  • 20241119_173206.jpg
    20241119_173206.jpg
    304.6 KB · Pregleda: 11
  • 20241119_173648.jpg
    20241119_173648.jpg