Šta je novo?

Spora LAN konekcija

SpookyKiwie

Zapažen
Učlanjen(a)
06.04.2022
Poena
11
Pozdrav,
Potrebno mi je da prebacim veliku kolicinu podataka sa laptop-a na desktop, pretpostavio sam da bi za to najbolje resenje bila LAN konekcija, kada ih povezem preko rutera ethernet kablovima dobijam brzinu do 10mb/s, kada ih povezem direktno preko CAT.5 kabela onda ne mogu ni da pristupim deljenom folderu, uvek dobijam access denied, pokusao sam i preko mreze kada je lap povezan na WIFI a desktop preko ethernet kabela, iste brzine... Hardver i na lapu i na desktopu bi trebao moci mnogo vise od toga, isto je i sa ruterom. Da li se neko susretao sa tim?
Eventualno sam razmisljao o USB 3.0 bridge kabelu ili 2x USB 3.0 ethernet adapteru (znam da je nakaradno).
Nisam previse upoznat sa umrezavanjem pa ne zamerite ako sam nesto propustio :)
Hvala

Direktna veza između dva računara zahteva crossover kabl,ako su starije mrežne kartice,kod novijih može i običan,i ručno dodeljene ip adrese iz istog opsega.Rekao bih, po tvom postu,da to nisi tako uradio,nego samo bocnuo kabl?

Posto je hardver novije proizvodnje pretpostavljam da moze, u pitanju je maticna tuf b550-plus a kod lapa je u pitanju xmg pro 17 iz 2019. (nisam siguran za tacnu specifikaciju ploce), imam obican kabel, bukvalno sam uzeo kabel viska koji je dosao sa ruterom. Rucno sam dodeljivao IP adrese na IPV4, za prvi racunar 192.168.1.101, drugi 192.168.1.102

Moraju i računari da budu u istoj Homegroup, mada je to bilo nekad, ne znam da li i za Win10/11 mora tako.

Ako se računari vide a dobijaš acess denied,jasno je da problem nije u mrežnoj konekciji.Nisam dovoljno pažnje obratio na prvi post

@SpookyKiwie Čitam tvoj prvi post i ne mogu da razumem problem. Kako dobijaš brzinu od 10 Mb/s? Uspeo si sa laptopa da pristupiš deljenom folderu na desktopu pa se tom brzinom kopiraju podaci?

@SpookyKiwie Čitam tvoj prvi post i ne mogu da razumem problem. Kako dobijaš brzinu od 10 Mb/s? Uspeo si sa laptopa da pristupiš deljenom folderu na desktopu pa se tom brzinom kopiraju podaci?
Bas tako, kada se prilikom lokalne mreze povezu, preko rutera onda je brzina prenosa 10mb/s, ocekivao bih po specifikacijama hardvera i rutera do 100mb/s posto su sve Gigabitne kartice u pitanju, kao i ruter

Meni se čini da brkaš megabite i megabajte. Ako ti kopira 10 MB(ajta)/s onda upromeni LAN kabl pošto te on limitira. 100 MB/s teško da ćeš postići osim ako kopiraš sa SSD-a na SSD.

Nadam se da ne brkam :D U gigabitnoj mrezi koliko razumem maksimalna teoretska brzina prenosa je do 125mb/s, ja ne postizem ni 10% toga, to me muci, ako bas nisam nesto pobrkao :) Da, kopiranje se vrsi sa SSD na SSD, pokusacu sa drugim kabelom, hvala!

Pozdrav,
ja bih prvo krenuo odavde: u postavci adaptera imas status dugme i pod naslovom connection imas Speed i trenutni uspostavljen link izmedju uredjaj, ako tu vidis 10mb status ili na jednom 100mb a na drugom 1gb verovatno je problem u kablu (pod uslovom da su ti svi interfejsi portovi 1gb)

@SpookyKiwie bajt se obeležava sa B, bit sa b, i otud zabuna. takođe, neki brkaju MB/s, Mb/s i Mbps.
moj savet je da pišeš merne jedinice kako treba (inače, u informatici je dozvoljeno da se kilo piše sa K iako je pravilno k).

koja je to CAT.5 kategorija kabla?
postoji CAT 5 (ne podržava 1Gbps) i CAT 5e (podržava 1Gbps, mada neki CAT 5 uvaljuju kao CAT 5e)

Nadam se da ne brkam :D U gigabitnoj mrezi koliko razumem maksimalna teoretska brzina prenosa je do 125mb/s, ja ne postizem ni 10% toga, to me muci, ako bas nisam nesto pobrkao :) Da, kopiranje se vrsi sa SSD na SSD, pokusacu sa drugim kabelom, hvala!
Daj molim te prvo izguglaj šta je Mb a šta MB pa onda lepo objasni ovde koja ti je brzina protoka... Ovako nikom nije jasno koji problem imaš i ne možemo da ti pomognemo...

Vrh Dno