Šta je novo?

Spor rad sa diskom na nForce 2 ploci

Laza

Čuven
Učlanjen(a)
05.09.2001
Poena
765
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 7600X 4.7GHz & Thermaltake Toughair 510
Matična ploča
AM5 Gigabyte B650M AORUS ELITE AX DP/M.2/DDR5
RAM
DDR5 32GB 5200MHz Kingston Fury Beast 2x16GB
GPU
MSI Radeon RX 5700 XT, 8GB, 256-bit, RX 5700 XT MECH OC 8G
Storage
M.2 NVME 1TB AData 5000MBs/4200MBs
PSU
Be Quiet Pure Power 12 M750W BN343 Gold Modular
Kućište
Fractal Design Define R4 Black Pearl
Monitor
IIYAMA ProLite 27, ULTRA SLIM LINE, WQHD, IPS, 5ms, FreeSync, Zvučnici, XUB2792QSU-B1
Miš & tastatura
LOGITECH MK470
Pristup internetu
  1. Optički internet
Sistem je sledeci
Epox 8RDA3I (nForce 2) maticna
Barton 2500+
2x256 RAM
Maxtor 80GB 8MB cache

Maxtor je podeljen na dve particije. Kada kopiram neki fajl sa jedne na drugu, brzina je odlicna, medjutim kada stavim da se kopira jos jedan fajl, dakle dva istovremeno, brzina ne opada duplo kao sto bi trebalo, vec brzina kopiranja padne ispod 1,000 kbps za svaki fajl ponaosob. To ne stvara samo problem prilikom kopiranja, vec prilikom bilo koje vazne operacije koja koristi hard disk, simultani rad sa nekim drugim programom postane nemoguc, umesto samo duplo sporiji kao sto je na drugim kompjuterima. Dok rezem nesto na dvd, kompjuter postaje neupotrebljiv za druge stvari.

Instalirao sam razne verzije nForce drivera od 4.24 do 6.51 i nisam primetio nikakvu razliku. Operativni sistem je Win XP. Pomagajte!!! U kom smeru da trazim uzrok problema???

A jesi li namestio DMA mod.
Ja imam Epox 8RDA+ i kada sam instalirao zadnje drajvere, imao sam probleme slične tvojim, pa sam slučajno primetio da mi je Transfer mod bio PMA.

Stavi nForce 5.10 drajvere (zadnja verzija za nForce 2). Kada te pita da li hoces one nVidijine drajvere za IDE odgovori sa Da (po default-u je Ne).
:wave:

d@rko je napisao(la):
...pa sam slučajno primetio da mi je Transfer mod bio PMA.
Mislis PIO?

Disk je u DMA modu. Instalirao sam IDE SW drajver. Ni drajveri 5.10 nisu pomogli.

verovatno ti je crkla kes memorija na hardu. To se i meni jednom desilo na mom starom Maxtor-u

Mozes opusteno da probas sa 6.66, oni su takodje za NF2, ja ih korisitm i rade bolje od 5.10

Bobiko je napisao(la):
verovatno ti je crkla kes memorija na hardu. To se i meni jednom desilo na mom starom Maxtor-u

Kako to da proverim ili testiram?

Nisam siguran, ali bi trebalo da PowerMax iztestira sve što se tiče harda (pa verovatno i keš). Skini sa Maxtorovog sajta

ne secam se sta sam tad radio ali mislim da moze da ti pomogne Maxtor diagnostic ili tako nesto, neznam bas tacno kako se zove program za diagnostiku i on bi trebao da ti da neki kod ako je hard neispravan ali se ne secam da li je meni javljao nesto.

Probao sam da pokrenem powermax ali nista nisam uspeo sa njim da dijagnostikujem. Kako god u Total Commanderu pod copy options izabrao also big file copy mode (not using cache) umesto use dafault method only (reliable, not very fast).

E sad ne znam da li to znaci da je sa mojim sistemom sve u redu, odnosno da cache na hardu ipak nije riknuo?

Da napomenem da kada rezem dvd ne mogu skoro nista drugo da radim (kada pokusam da otvorim neki program dolazi do pada buffera a program se dize mnooogo sporo). Da li je tako i kod vas i da li tako mozda treba da bude?

Poslednja izmena:
Laza je napisao(la):
Disk je u DMA modu. Instalirao sam IDE SW drajver. Ni drajveri 5.10 nisu pomogli.

Skini taj SW drajver i instaliraj standardni IDE kontroler (ili tako nešto).

Ovo je poznat problem sa SW drajverom.

Instalirao sam sve moguce Nvidia drajvere od verzije 2 pa na ovamo nije pomoglo. Probao sam i sa nekom stvarcicom koja uklanja taj SW IDE drajver, i vraca Microsoftov, ni to nije pomoglo.

Total Commander resenje je ograniceno samo na total commander. Najvise me nervira kad hard disk nesto radi, ostatak sistema se veoma uspori, mnogo vise nego sto bi trebalo, a onda i taj posao koji hard radi takodje se uspori. Ne znam da li sam bio jasan?

Nema sta nisam probao, ne znam sta da radim?? Pomozite!

Probao sam HD Tach program i dobio rezultate koji ne odstupaju od normalnih.

Šta se sve "diže" sa WinXP-om? Malo da vidimo koji procesi i servisi su uključeni...

Imao sam problem na kompu pri rezanju dividija da mi blokira masinu i da ne mogu da pokrenem nista na njoj dok traje rezanje. Uzrok je bio service pack 2, sad ga nemam na masini i radi odlicno. Ynaci ako je on instaliran moze da stvara problem.

Nije problem do SP2, naravno...

Formatirao sam disk full formatom NTFS, ponovo napravio dve particije iz windowsove instalacije i problem se javlja na svezem sistemu. U pitanju je WIN XP SP2. Nije do procesa, barem ne do instaliranih programa.

Probaj da zamenis IDE kabel, ako to ne pomaze, prebaci disk na IDE2 granu i u BIOS-u ne zaboravi da probenis BOOT sekvencu da ide sa Ide 2 ili koja je vec opcija, pa onda probaj, moguce je i da ti je rikno 1 IDE kanal na ploci, a moguce i kontroler, probaj da odneses disk kod nekog garise da probas...

Zameni IDE kabl. Imao sam slicne probleme sa jednim od hdd-ova. Sve sam zivo isprobao. I kad sam hteo da ga odnesem na reklamaciju, setio sam se da probam sa drugim kablom. I sve je bilo ok. Probaj ovo cisto da otklonis jedan moguci faktor problema.

Mozda sam dosadan ali ako ti ne uspe sve ovo prethodno sto su naveli ostali ja bih ipak probao sistem bez SP2, uvek naknadno mozesda ga instaliras.

Ovako. Imam dva IDE kabla u disku, za svaku granu, i probao sam da prikljucim hard na 2 IDE granu, i problem je ostao. E sad, oba IDE kabla su dosta izguzvana, probacu da ovih dana pozajmim neki normalan, mada je mala verovatnoca da simptomi budu isti. Prikljucio sam bio hard na drugi molex, ali to je prouzrokovalo cesto kliktanje i gasenje harda, a po povratku na prvobitni to se unormalilo. Ne znam da li to ima ikakve veze.

Da bih izbacio Windows i drajvere kao problem, pala mi je na pamet misao da isprobam hard u Knoppixu (live linux koji se dize sa cdroma). Medjutim kada u njemu mountujem hardove i "enable"-ujem disk za read and writing i stavim da se kopiraju fajlove, izadje mi poruka da na hard nije dozvoljeno pisanje. Posto slabo stojim sa linuxom, koji je najbolji nacin da kopiram fajlove, a da pritom koristim NTFS particije. Mislim da je knoppix zgodan za ovaj test, kako bi se posle eventualno usredsredio na hardverski problem, ukoliko i pod linuxom postoje problemi.

Definitivno sam izbacio IDE kabl kao uzrok problema. Probao sam jos jedan i sve je po starom.

Instalirao sam i WinXP SP1 na drugu particiju i isto se desava.

Ovih dana cu odneti hard na drugu masinu pa cu videti sta je po sredi.

Jos jedna interesantna stvar. U device manageru pod disk drive stoji Maxtor 6 6Y080P0 SCSI Disk device i kad udjem u properties i odaberem jezicak policies opcije su sive (optimize for quick removal i optimize for performance [this enables write caching in windows...]) i nijedna nije cekirana, a koliko sam video na drugim racunarima druga bi trebalo da bude. Da li u tom grmu lezi zec??

Poslednja izmena:
Tvoj hard disk, jel' SCSI ili nije. Ta opcija koja nije čekirana definitivno ima veze sa brzinom prenosa.

Naravno da nije SCSI. Imao sam instaliran Vista XP skin, pa nisam primetio da ta druga opcija ipak jeste checkirana, tako da je to sve normalno.

Epilog: sve mi radi kako treba. Ja sam posumnjao da kod mene nesto ne valjda kada sam video da kod druga to ide mnogo brze, ali je stvar u tome sto je on imao dva hard diska. Kada sam probao istovremeno kopiranje dva fajla sa harda na samog sebe i normalno je da im brzina opadne ispod 2,000 kbytes/s za svaki jer hard istovremeno cita i upisuje. On je imao totalno drugu konfiguraciju, intel plocu i Celeron.

Nazad
Vrh Dno