Šta je novo?

Spor net na win7

perkestefan

Cenjen
Učlanjen(a)
14.10.2012
Poena
154
Zdravo drustvo imam jedan problem, znaci samo na Win 7... Kada instaliram Win 10 sve radi normalno pokazuje speed test extra wifi je u pitanju, cim instaliram win 7 sve se uspori filmove online ni jedan ne mogu da pustim, zanima me sta moze da bude to... Probam vec neko vreme i drugi win 7 i sve samo nece i nove drajvere i sve zivo nece i nece, a win 10 mi po malo usporava komp ne znam kako imam i5 procesor 2,4 ghz quad core. Ram 16gb, graficka 2gb. Hard disk 1tb. :)

Pozdrav.Kupi jedan ssd disk,na njega instaliraj windows 10,a taj disk od terabajta koristi kao skladištni prostor...to će ti ubrzati desetku sigurno.

Zameniš HDD sa SSD-om a stari HDD u tray za CD/DVD.

Zdravo drustvo imam jedan problem, znaci samo na Win 7... Kada instaliram Win 10 sve radi normalno pokazuje speed test extra wifi je u pitanju, cim instaliram win 7 sve se uspori filmove online ni jedan ne mogu da pustim, zanima me sta moze da bude to... Probam vec neko vreme i drugi win 7 i sve samo nece i nove drajvere i sve zivo nece i nece, a win 10 mi po malo usporava komp ne znam kako imam i5 procesor 2,4 ghz quad core. Ram 16gb, graficka 2gb. Hard disk 1tb. :)

Kako da koristim na laptopu ssd?

Koji laptop je u pitanju?

Ako ima slot za m.2 diskove, tada ćeš SSD uzeti u toj formi.

Ako nema, kupiš standardni 2.5" SSD, na njega instališeš sistem i sve ostale softvere (oko 1280Gb je sasvim dosta ako ostaneš na Win i većini osnovnih programa, recimo ne keširaš igrice na sistemskoj particiji)
HDD staviš na mesto optičkog drajva, u HDD caddy. Na njemu držiš podatke.

99% laptopa podržava rad sa ovakvim caddy-jem na mesto optike.
Ovakvu kombinaciju koristim u laptopima već dugo, od kada su se pojavili prvi pristupačni SSD-ovi, i radi jako jako dobro.

Optički drajv se jako retko koristi, a i ako ustreba ponekad, dokupiš ovakav kabel, i taj izvađeni CD/DVD drajv koristiš kao eksterni.

BTW, ako ti Win10 bolje radi, ostani na njemu.

Poslednja izmena:
120GB je realnih 110 za C: pa onda treba ostaviti bar 10-20GB uvek prazno a 20GB je realno za Windows i osnovu.

Poenta je da je SSD od 128Gb dovoljan za sistemski disk, za osnovne potrebe.

Jeste dosta je za osnovne potrebe. Imam W10 Insider verziju na 120GB Kingston-u ali tu su samo windows i neki benchmark programi + Office 2013 i to je već 70GB+ zauzeto. Ništa od igara, downloads i ličnih fajlova.

Ok, i meni Win10, ceo Office, Photoshop, Acad i još jedno 30-ak raznih aplikacija, zauzimaju 85GB. Preko toga nema šta da se puni na C, osim instalacije igrica (ali tada svakako 120GB nije dovoljno), ili virtuelnih mašina.
Downloads, lični fajlovi, sve to ide na D particiju, tj. na HDD.
Administriram jedno 20-ak računara, retko retko ko prelazi 100GB na sistemskoj particiji, za sve standardne kućne i office potrebe (i opet, osim za gejmere i virtuelne mašine).

Pokreni Disc Cleanup, uzmi u obzir i sistemske fajlove, očisti disc shadow i restore point, i očistićeš dobar deo sistemske particije.

Naravno, SSD uzimaš onoliki koliki ti budžet dozvoljava.

Poslednja izmena:
Iskljucivanje hibernacije, ukoliko se ne koristi, oslobadja prostor na C particiji.

Vrh Dno