Šta je novo?

[SPLIT] nVidia Quadro Softmod

qaz

Slavan
Učlanjen(a)
11.02.2007
Poena
320
nvidia onemogucila softmod u novijim generacijama, koliko sam video po netu:S:

nvidia onemogucila softmod u novijim generacijama, koliko sam video po netu:S:
Pa onemogući ona za svaki novi model, pa se pojavi rešenje posle nekog vremena :d, ne beri brigu ;). Tako je bilo za 8800 i nije ih bilo dugo vremena, pa sada ima.

Najbitnija razlika između igračkih i quadro karti je u tome što nisu isti drajveri. Drajveri za Quadro donose bolji 2D (diskutabilno), pravi overlay, brži "odziv" kada u sceni ima dosta poligona, bolje filtriranje tekstura i predefinisane profile za svaku "ozbiljnu" aplikaciju koja koristi OpenGL, hardverski antialiasing linija itd. itd...

Takođe drajveri za quadro donose minimum 5-6% i više pada performansi karte u igrama...

Kada se softverski moduje kartica, lako je utvrditi šta se tačno dobija modifikacijom, samo se pokrene neki test za "ozbiljni" OpenGL (recimo specperf) pre i posle modifikacije i onda se uporede rezultati.

A recimo, dok dx9 nije zaziveo, maxtreme drajveri za 3dsmax su bili nenadmasivi, i po brzini i po par zgodnih stvarchica u prikazu/viewportu, tipa max. rezolucija teksture od 4096, magla, enviroment, dodatne opcije za AA itd. I oni rade samo na Quadro kartama, pravim ili softmod, nebitno.

Uh, ja i dan-danas na svakih par meseci probam da modujem 7900GTO u softquadro, sa nekom novom kombinacijom drivera i RT, nadajuci se da cu pronaci rupu. Imam ortaka koji i dan danas za low-polu jos radi sa TI4800@Quadro980 i ne treba mu bolje.
Sto kaze JI, GF2<>Quadro 2 ili GF4<>Quadro4 bilo je dupe<>glava, sad je skoro pa isto.

Poslednja izmena:
Pa onemogući ona za svaki novi model, pa se pojavi rešenje posle nekog vremena :d, ne beri brigu ;). Tako je bilo za 8800 i nije ih bilo dugo vremena, pa sada ima.

Gde ima da se nadje Softmod za 7600gs. Hteo bi da vidim da li ce da radi Nvidia Gelato
hardware render za Mayu
---

Poslednja izmena:
Gde ima da se nadje Softmod za 7600gs. Hteo bi da vidim da li ce da radi Nvidia Gelato hardware render za Mayu
Sve se to radi sa RivaTuner-om, trebaju ti običan drajver i drajver za Quadro:

1.Staviš običan drajver (taj koji već imaš instaliran)
2.Odeš u RT, target adapter/Low level sys tweaks
3.Odatle instaliraš NVstrap drajver
4.Izabereš Graphic adapter identification- tu odabereš
od ponuđenih Quadro model, ako ti ne nudi nijedan
određen izabereš samo Quadro (generički)
5.Restartuješ windows
6.Proveriš kako ti se sada zove kartica, mada treba
win sam da prepozna
7.Deinstall drajvera + restart
8.Instaliraš Quadro drajvere (koje si skinuo sa nvidia.com)
9.To je to (Enjoy!)

Napomene: RivaTuner bi trebalo da može da pretvori svaku PCIE karticu u Quadro, barem generički. Ako se desi da dobiješ plavi ekran u toku instalacije Quadro drajvera, to je zato što nisi potpuno deinstairao obične drajvere. Klokovi za memoriju i GPU će ostati isti. Ako imaš karticu sa aktivnim hlađenjem, ventilator će ti se vrteti na max, moraćeš da ga kontrolišeš preko RivaTuner-a.

Ja imam Gelato + Mayu, nisam Gelato ni stigao da probam a imam softQuadro već godinu i po dana, kad Maye ćeš najveće ubrzanje primetiti kod PaintFX-a.

5.Restartuješ windows
6.Proveriš kako ti se sada zove kartica, mada treba
win sam da prepozna
7.Deinstall drajvera + restart
8.Instaliraš Quadro drajvere (koje si skinuo sa nvidia.com)
9.To je to (Enjoy!)

Napomene: RivaTuner bi trebalo da može da pretvori svaku PCIE karticu u Quadro, barem generički. Ako se desi da dobiješ plavi ekran u toku instalacije Quadro drajvera, to je zato što nisi potpuno deinstairao obične drajvere. Klokovi za memoriju i GPU će ostati isti. Ako imaš karticu sa aktivnim hlađenjem, ventilator će ti se vrteti na max, moraćeš da ga kontrolišeš preko RivaTuner-a.

Ja imam Gelato + Mayu, nisam Gelato ni stigao da probam a imam softQuadro već godinu i po dana, kad Maye ćeš najveće ubrzanje primetiti kod PaintFX-a.

Koristis 7600@softquadro u mayi?
Koje sve promene imas osim PaintFXa?

Poslednja izmena:
Ja sam trazio za GF 7300 go, nigde na netu (guru3d) nisam video da je neko prijavio uspesan mod.:S:

Da li karta na taj nacin moze da se osteti nekako, i da se dovede u neko stanje gde vise nema povratka nazad, na default?

5.Restartuješ windows

E ja stignem do ovog dela, i posle restarta WindowsXp se boot-uje u 640*480 sa 16 boja :) (Doduse posle toga nisam probao da instaliram drajvere za Quadro.....)

Ajde sad cu da skinem Quadro drajvere pa sutra javljam da li ovo fercera....:type:
---

Ja sam trazio za GF 7300 go, nigde na netu (guru3d) nisam video da je neko prijavio uspesan mod.:S:

Da li karta na taj nacin moze da se osteti nekako, i da se dovede u neko stanje gde vise nema povratka nazad, na default?

Ne moze fizicki da se osteti.....Ja sam moju bivsu 6600 drzao non stop kao Quadro, posto ponajvise radim u Mayi
---

e....sad videh na Nvidia sajtu gooomilu Quadro varijacija :D Koju da izaberem za moju 7600gs
PS. pod Quadro FX ima najvise modela
---

Poslednja izmena:
Vidi u koju ti RT dozvoljava da maskiraš. Ako je generički quadro, skini drajvere za fx 540, mada su ti to sve u principu isti drajveri, pogledaj pod compatibility list, videćeš da su skoro svi quadro podržani.

BTW, ako si stigao do tog koraka, onda je sve OK, uspešno si izvršio mod.

Je li se ista prica za soft mod odnosi i na 7600GT?
Kada sam polovinom prosle godine trazio soft mod nije ih bilo za 7x00 seriju.

hektor2...
Radi li?

Evo sa Nvidia foruma:

You need Riva Tuner 2.01.+

And a Quadro FX4600 driver.

Driver cleaner professional software.

After installing Riva Tuner. Go to the settings menue.
And set Riva Tuner, to start with Windows.

Then, click the button right under where your card is listed. Then click the ikon with the video card.

Now, check the box " Use ROM Straps for PCI Device programming"

And change the "Graphic adapter identification" from Geforce to Quadro.

And activate " Unlock professional capabilitys". Leave the other settings as they are.

Uninstall the old Forceware driver in Windows control panel.

Then run Driver Cleaner pro.
Activate "use multiple filter setting" in the cleaner. And then, add : Nvidia, Nvidia WDM and Nvidia stereo.

Start cleaning and reboot.

Install the Quadro driver and reboot. Try some different update frequensys for the monitor when adjusting the driver settings after this. My 7950GT / Quadro FX 3500, works best at 72 MHz.

Hopefully, you now have the best of 2 worlds! The Quadro cards image quality. And the 8800 cards power.

I gained a noticable image quality improvement.
Never had so many headshots in BF 2 playing as sniper before with the 7950GT as with this, soft modded Quadro FX 3500

I know this can be done to 7900GS, 7900GT and GTO , 7950GT and 8800GTS at least. This, as they are close to identical with the Quadros

Može i da se flešuje, ima i bios-a ovde:
http://www.s155158671.websitehome.co.uk/

Kada se karta soft moduje u Quadro, koja je je onda prednost prave Quadro kartice ?

Nightwalker, hvala na brzom odgovoru, al je moja seprtljavost bila jos brza...:DD

Usvakom slucaju sam uspeo da je kvazi modujem, al ne mogu da instaliram vise ni jedan drajver. Sad cu probati Driver Cleaner Pro, pa javljam sta sam uradio...

Poslednja izmena:
Kada se karta soft moduje u Quadro, koja je je onda prednost prave Quadro kartice ?
Više novca u nvidijinom džepu? :d

Šalu na stranu, pravi quadro obično ima više frekvencije gpu/mem, ima bolji "ostatak" kartice, kondenzatore, PCB, to bi trebalo da daje bolji 2D (opet diskutabilno). GPU je isti za "igračke" kartice i quadro, tako da su ostalo sve finese...

Nvidija je odvojila drajvere za quadro i obične kartice otprilike kada se pojavio GF MX2, pre 6-7 godina - još uvek imam negde te poslednje zajedničke drajvere :( ...

@okmijum:

Imam 6600 -> quadro fx 540.

Sam si odgovorio:

Ukratko kao da imaš novu mašinu.

Ja sam prvenstveno modeler, pravim modele za prodaju (NURBS, poly), softver - Maya, Aliasstudio, modo i max (za export/import) i ova mašina koju imam u potpisu + sofquadro mi je više nego dovoljna (znači retko radim full texturing/rendering, u 95% slučajeva radim samo clay render/occlusion pass).
Bez modovane kartice, maya radi potpuno drugačije: imaš lag od 1-2 sekunde kada selektuješ smooth proxy/subdivision objekte, hypershade prozor je spor strašno, high quality rendering u viewportu se vuče, ima problema sa hardware fog-om, PaintFX je gotovo neupotrebljiv (isto ima lag) itd. itd...

Vi koji radite u maxu ste manje više pošteđeni ovoga, jer max može da radi i sa D3D, ja sam zbog problema koje sam naveo gore pretprošle godine naručio pravi Quadro fx540, međutim otkazah narudžbinu u poslednjem momentu zahvaljujući uspešnom softQuadro-u :happy:

Nego odosmo u žestok OFF sa ovim softQuadrom, možda bi bilo dobro da moderator prebaci ovo u neku drugu, odgovajuću sobu...

On topic:
Quadro FX 3700 će koštati oko 860 evra na evropskom tržištu.
Pa i nije loša cena za nov model, ranije su bili mnogo skuplji u startu (tipa 1500+ US$).

Nemoze da se moduje nista preko 6800gt/ultra/vanilla (nemogu ni sve 6800 zavisi od revizije chipa moze NV40 za AGP ili NV45 za PCI-E). Nemojte gubiti vrijeme pokusavajuci, prosto nemoze.

Nemoze da se moduje nista preko 6800gt/ultra/vanilla (nemogu ni sve 6800 zavisi od revizije chipa moze NV40 za AGP ili NV45 za PCI-E). Nemojte gubiti vrijeme pokusavajuci, prosto nemoze.
Ne može jedino ako ovi sa nvidia foruma lažu u onom tekstu koji sam past-ovao malopre.

Evo nekog lika sa 8800 GTS:

"Processor is a AMD 4400+ (2200mhz).
Well, running Run_maya.bat only:

8800 GTS with Forceware 154.22:
<div style="margin: 5px 20px 20px;">
<div class="smallfont" style="margin-bottom: 2px;">Code:</div>
<pre class="alt2" style="border: 1px inset ; margin: 0px; padding: 6px; overflow: auto; width: 640px; height: 242px;"><div dir="ltr" style="text-align: left;"> ------------------------------------------------------------------------
Test Weight Frames DLB Visual Double Frame Buffer Depth Stencil
# Per Sec Sec ID Buffer Red Green Blue Alpha Buffer Buffer
-------------------------------------------------------------------------------
1 11.00 37.0 N/A 7 True 8 8 8 0 24 0
2 11.00 21.2 N/A 7 True 8 8 8 0 24 0
3 11.00 14.2 N/A 7 True 8 8 8 0 24 0
4 11.00 28.3 N/A 7 True 8 8 8 0 24 0
5 12.00 17.0 N/A 7 True 8 8 8 0 24 0
6 11.00 17.0 N/A 7 True 8 8 8 0 24 0
7 11.00 12.1 N/A 7 True 8 8 8 0 24 0
8 11.00 12.1 N/A 7 True 8 8 8 0 24 0
9 11.00 28.3 N/A 7 True 8 8 8 0 24 0
-------------------------------------------------------------------------------</div></pre>
</div>
maya-02 Weighted Geometric Mean = 19.31

8800 GTS with Quadrodriver 160.02beta

<div style="margin: 5px 20px 20px;">
<div class="smallfont" style="margin-bottom: 2px;">Code:</div>
<pre class="alt2" style="border: 1px inset ; margin: 0px; padding: 6px; overflow: auto; width: 640px; height: 242px;"><div dir="ltr" style="text-align: left;"> ------------------------------------------------------------------------
Test Weight Frames DLB Visual Double Frame Buffer Depth Stencil
# Per Sec Sec ID Buffer Red Green Blue Alpha Buffer Buffer
-------------------------------------------------------------------------------
1 11.00 37.3 N/A 7 True 8 8 8 0 24 0
2 11.00 21.2 N/A 7 True 8 8 8 0 24 0
3 11.00 14.2 N/A 7 True 8 8 8 0 24 0
4 11.00 28.3 N/A 7 True 8 8 8 0 24 0
5 12.00 17.0 N/A 7 True 8 8 8 0 24 0
6 11.00 17.0 N/A 7 True 8 8 8 0 24 0
7 11.00 14.2 N/A 7 True 8 8 8 0 24 0
8 11.00 14.2 N/A 7 True 8 8 8 0 24 0
9 11.00 42.5 N/A 7 True 8 8 8 0 24 0
-------------------------------------------------------------------------------</div></pre>
</div>
maya-02 Weighted Geometric Mean = 20.93"

Ovo su rezultati sa Specviewperf testom.

Moj ortak je modovao MSI 7900GTO u QuadroFX 5500 tako što je flešovao sa one adrese koju sam malopre naveo, video sam to, znači mogu 100% da garantujem.
E sad ako ovi na nvidia forumima lažu za ove ostale kartice, lažem i ja vas...

Poslednja izmena:
Nisam uspeo nista sa softmodom, ako resim nesto pomocu nekog flesha javljam u novoj temi u odgovorajucem podforumu. Mada koliko sam sada video, spominje se samo 7900 GS GT GTX GTO i 7600 GO , i dalje nista za 7600GT:(

Polako sa flešom, koji je tačno problem bio kod instalacije drajvera?

RT ne prepoznaje karticu, driver nece da se instalira zbog ne postojanja odgovarajuceg hardvera. Problem sam resio deinstaliranjem RT-a i ciscenjem drajvera Driver Cleaner Pro programom Posle toga restart pa instaliranje drajvera i sve proradi.

hektor2...
Radi li?

Evo upravo sad krecem da skidam drajvere.....javljam
Inace koji je najnoviji Gelato koji ima crc :-devil-:

RT ne prepoznaje karticu, driver nece da se instalira zbog ne postojanja odgovarajuceg hardvera.
A jel` ti dao RT pre toga da odabereš Quadro?

I kod mene je bilo tako, posle deinstalacije "običnih" drajvera RT nije prepoznavao karticu, tek kada sam stavio quadro drajvere, sve je opet "oživelo", znači verovatno je nvstrap drajver bio sve vreme aktivan iako se to nije videlo. Nisam mogao ni da instaliram običan drajver, isto je pisalo da nema odgovarajućeg hardvera.

BTW, Kada sam ja radio mod, na guru3d je pisalo da ne može sa mojom revizijom čipa da se uradi, pa ipak radi.
Da nisam uopšte probao da modujem, potrošio bih dosta više love na pravi quadro...

Lik koji je tvrdi da je softmodovao ove 7xxx kartice je izabrao Quadro na "Use ROM Straps for PCI Device programming", pogledaj atachment, on je izabrao Quadro tamo gde sam ja izabrao custom. I ovaj lik sa 8800GTS je isto tako uradio. Obojici je posle toga prošao Quadro drajver. Jel` tebi na tom delu nije hteo da se instalira Quadro drajver?

PS ne radi kačenje atachment-a...

Isao sam na ovaj generic Quadro. Kada odaberem custom i sa selektovanim "Use ROM Straps for PCI Device programming" nema ni jedan quadro mod. Ajd sad cu opet proveriti, za svaki slucaj.

EDIT:
Nema definitivno.

Poslednja izmena:
Ne mora da ima da bi radilo, onaj lik sa 7xxx karticama i ovaj sa 8800gts su odabrali generic Quadro, pa su kod njih prošli drajveri, znači kod tebe nisu hteli iako si izabrao generic?

Upravo. Mada se nebavim toliko modelovanjem, vise 2d AutoCAD, po nekad Archicad, a poceo sam i Cinemu 4D da ucim... Nije jos tolika frka za (soft)Quadro. Ima vremena.

A jel` ti dao RT pre toga da odabereš Quadro?

I kod mene je bilo tako, posle deinstalacije "običnih" drajvera RT nije prepoznavao karticu, tek kada sam stavio quadro drajvere, sve je opet "oživelo", znači verovatno je nvstrap drajver bio sve vreme aktivan iako se to nije videlo. Nisam mogao ni da instaliram običan drajver, isto je pisalo da nema odgovarajućeg hardvera.

u majku mu.....nece da radi :trust:
U RT sam stavio samo Quadro i posle unistalacije starih drajvera i ciscenja sa onim Cleaner-om Quadro drajveri nece da se instaliraju zbog nepostojanja odgovarajuceg hardvera :mad:
Sta znaci ono "verovatno je nvstrap drajver bio sve vreme aktivan iako se to nije videlo" Da li to znaci da treba da se disable-uje pre nego sto krenem sa instalacijom Quadro drajvera ?
---

Ni jedna karta posle 6800GT AGP sa NV40 (samo odredjene revizije GPU-a) ne moze da se moduje u Quadro. To sto vam se "prijavi" kao Quadro i sto ste instalirali drivere ne znaci i da radi kao Quadro. Manite se corava posla. Kome treba Quadro ili FireGL neka kupi neku 2600xt ili 2900pro/xt kartu pa neka moduje. One se posle moda i ponasaju u realnom radu kao FireGL za razliku od ovih "pokusaja" koje vi imate da modujete 7000 ili 8000 seriju NV karti u Quadro. To jednostavno ne ide jer NVidia nije htela da "ide". kao sto su "zakljucali" karte posle 6800 i 6200 serije za otkljucavanje PS i VS, tako su i zakljucali Quadro mogucnosti, fizicki, dakle laserom secnuli i cao. Niko nije ni jednu kartu 7000 ili 8000 serije otkljucao po pitanju PS/VS ili SP, tako da nece ni Quadro da vam ide.

Poslednja izmena:
Ni jedna karta posle 6800GT AGP sa NV40 (samo odredjene revizije GPU-a) ne moze da se moduje u Quadro.

Probah i ja da objasnim ali nece niko da slusa.. btw moze i PCI-e NV45 chip mislim

Kome treba vise informacija neka cita guru3d forume, tamo ima sve detaljno, tema je prezvakana na stotine puta i diskusije traju godinama vec..

Vrh Dno