Šta je novo?

Spisak naj... firmi ,dilera

anime_freak je napisao(la):
Pa i nisi u pravu. Po zakonu porez je ukinut na sve pojedinacne delove racunara koji ne mogu da funkcionisu samostalno a ne na celokupne konfiguracije.
po tebi porez na štampače, skenere nije ukinut??? grešiš.

anime_freak je napisao(la):
Pa i nisi u pravu. Po zakonu porez je ukinut na sve pojedinacne delove racunara koji ne mogu da funkcionisu samostalno a ne na celokupne konfiguracije.

U Pravilniku koje je izdalo ministarstvo za nauku i tehnologiju se jasno navode: racunari (kao komplet) i odredjene komponente (stampaci, skeneri...). Dakle, NE pominju se mobo, CPU, CPU cooler-i, kucista...

Aj da se vratimo na temu

ako zelite da napravimo taj spisak ako ne na forumu moze na e*-mail ili na P.M ..........................................................................................

Ovako....

Neka moja skorija iskustva.....
1. Da ne ispada da branim Manchu, ali drugar je juce u MBsoftu kupio plocu. Sad vas molim da shvatite da je to velika firma, mislim vecito neka guzva, cekas u redu, pa je i sasvim moguce da se desi neka greska. Kao stvar koja mi je bila izuzetno simpaticna pomenuo bih bombone :D u komercijali (cisto kao mali znak paznje, a ne da odmah zazalis sto si usao u tu radnju). Stvar koja mi se i nije bas dopala je ta sto na jednom mestu platis, a na drugom mestu podignes robu (jeste sve to jako blizu, ali ajde). Inace na tom mestu je bas bila guzva: musterije cekaju, da preuzmu robu, neki eventualno donose nesto na reklamaciju, momci koji rade opet donose novu robu.... Bas onako pristojna guzva, ali opsti utisak je OK.
2. List. zadnji put kad sam bio kod njih je bio onda kada su uveli porez i tad sam kod njih kupio zvucnu. Sve do juce. Kupio sam sa gore pomenutim drugom najobicniji kuler, ali firmu skoro da nisam mogao prepoznati. Osoblje u odelima, Samsung TFTovi na kojima rade, Ona prelepa,prelepa Chieftecova kucista koja odmah vidis po ulasku... Onako, bio sam prijatno iznenadjen (doduse nije bilo bombona:D:D:D).
3. Iako sam pre izvesnog vremena na onom glasanju na Benchu izmedju odlucujucih faktora izabrao cenu, shvatio sam da je mozda bolje neki put i izdvojiti 2-3€ vise i otici u neku firmu koja ipak ima neko ime i tradiciju iza sebe (sa kojom se valjda ne zele igrati). Cini mi se da tu neku dodatnu sigurnost i neka kasnija baktanja sa garancijom i vredi platiti malo vise (pogotovo sto se sad cene medju firmama i ne razlikuju radikalno). Ovo se ne odnosi samo na firme nego i na one pojedince . Ono sto mi se nije dopalo je sva ta guzva, neki put i ubedjivanje sa prodavcima oko nekog dela (volim da mi se isporuci ono sto zelim) i objasnjavanja tipa "Uzmi taj Celeron 1.7 on je skoro isti kao P4 na 1.7 samo... (ostatak dopisite sami)". Zbog toga mi se i dopao onaj post u kome neko objasnjava kako Simpson "zapeni" objasnjavajuci nekom o znacaju odabira te i te komponente (iako mozda neki put i na svoju stetu, ali makar da lepo objasni kupcu kakva je stvar i sa sebe skloni neku kasniju odgovornost).
Za kraj, da li se ono "naj" u naslovu odnosilo na najgori ili najbolji. Ako najbolji, onda cu ubuduce svoje poverenje pokloniti nekome ko je strucan i OK (citaj korektan sto se tice cena i uslova garancije) kao prodavac.

Pozdrav

:wave;
P.S. Primetio sam da u nekim firmama su poceli ponovo da pecate kucista. Krajnje nepopularna mera.

Znate kako...firme se ponasaju tako , samo zato sto nam je drzava puna mafije i bande koja bi da zaradi na obicnom svetu. Boli njih uvo za zakon: ko ce da ih natera da ga postuje???? Da nece mozda FIAT i Peugeot? Ne bih rekao. nego, resenje je rigorozan, striktan zakon koji ce da dobro kazni onoga ko obmanjuje kupca. To se zove zastita potrosaca.
Ja licno, necu da platim porez na bilo sta u nekoj firmi. Samo zato sto ja kupovinom u firmi nista i ne dobijam: klimava garancija, nikakav servis, i nikakav zakon koji ce da ih natera da postuju garanciju: sve se svodi na neciju volju. A ljudi su ocajni jer kad prvi put kupuju ne znaju u sta se upustaju. medjutim, lako je pricati kad si upucen. Problem je sto oni koji imaju vlast nemaju pojma o racunarima, a glasaju za zakone o telekomunikacijama, o porezu...Kad dodju kompetentni ljudi, bice pomaka..

Cores - cena iz maloprodajnog cenovnika za radeon 9500 -178,20 Eura
cena koju mi je rekla neka riba iz maloprodaje - 220 eura.
Tehnicom radeon 9500 pro - 212 evra izvor Digital
cena preko telefona 18400 dinara. Pa ko koga ovde ...
A ovo su kao ugledne firme. E sad nastavak ce da sledi zato sto sam se zaintachio, dakle ako je samo do poreza onda nema Boga da je nabavim jeftinije u tim firmama, a ako se desi nesto drugo znachi po sistemu kako ko naleti.

stax je napisao(la):
***** karticu kazem sebi, kad ce stici zaostale plate 2 u staroj i 3 u novoj firmi cirka 2600-3200 demona.

Ako si samo deo ovog stava izneo u Milleniumu, prilicno je jasno
zasto su te ...

stax je napisao(la):
Rikne mi graficka Asus V7100pro TV-out .....

...*****avali.
:)

Pozdrav!

Jedan negativan glas za BelComputers ...mislim stvarno...
Klasika , nabudzen enterijer i ribe koje prodaju komponente kao sminku (al' se razumeju k'o marica u krivi) .
Cena za R9500 ta i ta , e sad cena je u dinarima , kada su pravili cenu mnozili su evro sa 65 ali eto evro ne primaju , a jos i slag na tortu porez od 20 % .
Da li neko zna placa li iko od tih firmi porez ?

Znam da se ova firma reklamira u Digital-u pa se nadam da nece biti pljuvanja i ostalih propratnih radnji ;)

Pozdrav , Misa...:boom:

MichaelZ je napisao(la):
Klasika , nabudzen enterijer i ribe koje prodaju komponente kao sminku (al' se razumeju k'o marica u krivi) .
Cena za R9500 ta i ta , e sad cena je u dinarima , kada su pravili cenu mnozili su evro sa 65 ali eto evro ne primaju , a jos i slag na tortu porez od 20 % .

Znam da se ova firma reklamira u Digital-u pa se nadam da nece biti pljuvanja i ostalih propratnih radnji ;)

Te "ribe" znaju malo vise o HW nego sto mislis.I sve firme koje imaju maloprodaju mnoze sa 65.I taj slag na tortu u vidu 20% moraju jos uvek da naplacuju za neke komponente.I placaju porez drzavi i to debelo.

Znam da se reklamiraju u PC pressu za Digital nisam znao

MichaelZ je napisao(la):

Mislim da nisi sagledao situaciju na nasem trzistu u celosti. Porez se ne placa na kompletne konfiguracije i periferne uredjaje kao sto su stampaci, skeneri i sl. ali se ipak placa na komponente koje cine osnovu racunara ( ploce, procesori, memorije...)
Sto se tice situacije u pomenutoj firmi oni samo stite svoj interes. Znam nekoliko ljudi koji kod raznih firmi dobijaju komponente za evre i to bez poreza. Ne mozes ocekivati da takvi uslovi vaze za sve. To sto su tebi u cenu uracunali porez je sasvim normalna stvar i na taj nacin oni obezbedjuju koliko toliko "regularno" poslovanje, jer sto vise je komponenti prodato sa porezom vise njih ce moci da se opere i da bude prodato mimo svih legalnih tokova, tj. ono sto ti prodaju sa porezom to i prijave upravi prihoda (bilo bi sumnjivo da kao mesecni promet ne prijave nista), a ono sto prodaju za kes to ide gazdi u dzep, a deo tog kesa sluzi i za isplatu zarada zaposlenima (svi znamo da kod vecine privatnika imate prijavljenu platu i onu koja se stvarno isplacuje, a ta razlika u kesu se nekako mora zaraditi).

cek kao na ceo komp se ne placa porez a na komponente da...
pa jel firma nabavi ceo komp pa onda prodaje takvog prodaje musteriji ili nabavi komponente pa sklopi komp?
i firma kada nabavlja komponente jel placa porez drzavi?
ili nabavi komponente bez poreza pa onda i jos ti naplati porez...kapiram da oni i na ceni bez poreza imaju zaradu...i ne kapiram to sto bi ja imao razumevanje za privatnije i kako on prima radnike i kako ih placa?
99 osto tih radnika nemaju beze sa vezom kad ih nesto pitas pogledaju te tako da izgubis volju za zivot...ono daju ima cenovnik kada dodje musterije on procita koja je cena necega kada musterije ode on igra komp pusta muziku telefonira sa drugaricom ili deckom lakira nokte...
pazi bio sam jednom u predstavnistu hansola ja mislim da je kod dusanovackog musta ono kancelarije ceo sprat ...i pitao ja za neki monitor ona mi kaze cenu i ja pitao pa dobro a koje osvezavanje ima i ladno mi devojka kaze "pa ono ima osvezavanje...." da ne kazem da sam je cekao nekih bukvalno 20 minuta da se isprica sa drugaricom kako ide na more na par dana kako je nezadovoljna sa deckom sto joj kontrolise mob a ona nije nista lose uradila to su joj bila samo neka 3 stara druga iz detinjstva sa kojima se dugo nije videla....:)

Mislim da je tema odlicna, ali da se diskusija malo rasplinula oko (ne)placanja poreza na konfiguracije i komponente, ma da je i to OK da se utvrdi.
Evo sta predlazem da bi postovi izgledali preglednije npr.
TA I TA FIRMA > DOBRO ISKUSTVOcheers

TA I TA FIRMA > LOSE ISKUSTVO:rocket:

Da se malo jasnije i vidljivije izdvoji.
Tako bi letimicnim pregledommogli da vidimo misljenja o firmama, a posle, ko ima vremena, ili se zainteresuje za neku firmu moze detaljnije da cita

rnikola je napisao(la):
cek kao na ceo komp se ne placa porez a na komponente da...
pa jel firma nabavi ceo komp pa onda prodaje takvog prodaje musteriji ili nabavi komponente pa sklopi komp?
i firma kada nabavlja komponente jel placa porez drzavi?
ili nabavi komponente bez poreza pa onda i jos ti naplati porez...kapiram da oni i na ceni bez poreza imaju zaradu...i ne kapiram to sto bi ja imao razumevanje za privatnije i kako on prima radnike i kako ih placa?
99 osto tih radnika nemaju beze sa vezom kad ih nesto pitas pogledaju te tako da izgubis volju za zivot...ono daju ima cenovnik kada dodje musterije on procita koja je cena necega kada musterije ode on igra komp pusta muziku telefonira sa drugaricom ili deckom lakira nokte...
pazi bio sam jednom u predstavnistu hansola ja mislim da je kod dusanovackog musta ono kancelarije ceo sprat ...i pitao ja za neki monitor ona mi kaze cenu i ja pitao pa dobro a koje osvezavanje ima i ladno mi devojka kaze "pa ono ima osvezavanje...." da ne kazem da sam je cekao nekih bukvalno 20 minuta da se isprica sa drugaricom kako ide na more na par dana kako je nezadovoljna sa deckom sto joj kontrolise mob a ona nije nista lose uradila to su joj bila samo neka 3 stara druga iz detinjstva sa kojima se dugo nije videla....:)

Vidim da si kao i mnogi imao losa iskustva sa pojedinim firmama i njihovim prodavcima. Ovde nije poenta da li bi neko od nas trebao ili ne bi trebao da ima razumevanja za njihov nacin rada ali ja sam samo objasnio zasto oni stvari rade onako kako ih rade. Apsurdno je da te nerviraju tamo neke prodavacice, mislim ako si nezadovoljan njihovom uslugom to im odmah i reci, digni frku pred svima pa ako takvo njeno ponasanje na radnom mestu ne smeta njenom sefu onda izaberi neku drugu firmu u kojoj ces da kupujes. Mislim takva je situacija u nasoj zemlji, sta ces.

rnikola je napisao(la):

:D :p :D

vlada_o je napisao(la):
Ne radi se o pranju kroz papire. Radi se o tome da svi zele da zarade na mufte,a ima onih koji zato ispadnu budale i namagarceni .Procitaj ceo deo sluzbenog glasnika koji se odnosi na novi zakon.

Uostalom ko ce da mi kaze na koje maticne ploce je ukinut porez a na koje nije?!ctp; Gluposti!
Razmisljajte malo svojom glavom i nedajte da vas nasamare!!!

TACNO je da porez nije ukinut na komponente!!!! vec samo na konfiguracije, tj. "cele" racunare, a zasto je tako idi pa pitaj Djelica!!! i malo bolje procitaj zakon kada se vec pozivas na njega

Sto se tice utisaka, obzirom da redovno uzimam samo komponente - ne samo za sebe vec za celu familiju, najbolje iskustvo imam sa Easy Computers, mada Nesa malo sere, a i cene su im medju boljima u gradu. Ubedljivo najgore iskustvo imam sa List Groupom - pederi su hteli da mi uvale mini kuciste kao midi - gledam i nemogu verujem, a da ne pricamo kada dodjes da reklamiras; konkretno , kupio sam tastaturu kojoj je kabal jedva 40-45 cm, i odem da zamenim (sutradan!!!) i naravno doplatim za drugu, jer mi treba duzi, jedva su mi zamenili kao da je ne znam sta u pitanju.
I ja sam cuo za mnogo slucajeva o zapecacenim kucistima i tome da ne vazi garancija ako ga otvoris, i to iz prve ruke znam da su mom prijatelju uvalili pola polovnih komponenti (ne List - neka firma na Bulevaru) i da je "na krv na noz" jedva uspeo da zameni i to samo graficku.

Vrh Dno