Šta je novo?

SpeedTest.net: merenje brzine Internet konekcije

• Začetnik teme delimir
  • Datum pokretanja
Mora da ima F.U.P.

Evo kada kažu: Šta ste se uhvatili za rumuniju i bugarsku ....
Evo da se malo hvatamo i za Poljsku ...

32193d1324506214-how-fast-your-internet-how-much-do-you-pay-1339840942.png

"On paper 50Mbit/s at night 100Mbit/s
I pay 64PLN about 18USD a 3 year contract. "

"Faster than 99% of PL".

Zakljucak: paket sa ovom brzinom po ceni od 13 evra (18USD) bi uzeo ogroman broj ljudi da za to postoje mogucnosti. Ovo je verovatno neki FTTH prikljucak, koji je dostupan samo retkim srecnicima, s obzirom da 99% testiranih ima manje brzine. I kod nas postoji FTTH na par lokacija (Belvil npr.), ali to je zanemarljiv broj ljudi da bi se uzelo kao relevantan podatak za neku zemlju. Ako kacite podatke o brzinama u drugim zemljama, bilo bi dobro da kacite samo ponude koje su dostupne statisticki znacajnom broju ljudi.

Ne kazem da Poljaci nemaju dobar net, vec samo da se na osnovu ovakvih podataka nista ne moze zakljuciti.

edit: evo nije mi bilo tesko da iskopam preciznije podatke o internetu u Poljskoj: glavni igraci na polju kablovskog neta su ASTER i UPC.

UPC ima sledece pakete: 10/1 (13 evra), 25/1.5 (16 evra), 50/5 (19 evra), 100/8 (24 evra), 150/10 (37 evra).
ASTER ima sledece pakete: 10/1 (14 evra), 20/2 (17 evra), 60/4 (22 evra), 120/6 (27 evra) -sve brzine kod ASTERA vaze preko noci, dok su preko dana upola manje.

Napomena: brzine od 100 mbps i vise su dostupne samo na pojedinim lokacijama u nekoliko poljskih gradova.

Sto se tice adsl-a, glavni igrac je Neostrada (poljski telekom), i njihove cene su sledece (uz ugovor na 12 meseci):

1 Mb/s - 11 evra
2 Mb/s - 13 evra
6 Mb/s - 15 evra
10 Mb/s - 17 evra
20 Mb/s - 18 evra

Izvor:

UPC
ASTER
Neostrada

Poslednja izmena:

Veliko je pitanje koliko speed test daje relevantnu brzinu jer neobračunava prosek već maksimalni vrh u dato momentu i to uzima kao brzinu. Dakle npr. pokazuje sve vreme testiranja oko 4 i na samom kraju skoči na 6 i ona pokaže d aje brzina 6 iako je realno u datom trenutku mal oiznad 4

Kriza, pa mora da se stedi :D
Inace na prva dva testa koja si kacio se verovatno zabagovala speedtest aplikacija. Desava se to.

Šta da pojasnim za mikrotik? Kratko rečeno ko želi da meri bilo kakvu brzinu sa jeftinim kineskim ruterima neka zaboravi na to.
Isto važi i za bilo kakve speedtest aplikacije hostovane na udaljenim serverima.
Za kućnu mrežu mikrotik RB750 i imate na raspolaganju mnogo toga.

Uf... Tesko da ce to biti tacno... Mozda varijanta da meris protok izmedju dva mikrotika koji su postavljeni na razlicitim lokacijama... Ovo oko rutera ne pije vodu...

Sent from my HTC Desire HD A9191 using Tapatalk

Čuj "ne pije vodu" takve fraze ne koristim,ipak svako ko zna šta je mikrotik zna o čemu pričam.
Ipak jedan tp-link najčešće korišćen kod nas(imam ih više komada)ne može da se meri sa bilo kojim ozbiljnijim ruterom ni po čemu,siromašni su sa opcijama itd,da ne nabrajam.
Ako znaš neki dobar jeftin ruter koji to radi dobro podeli to s nama.

Koji radi sta? Ja uopste ne razumem sta ti govoris :) Zasto bi nekom trebao mikrotik da bi izmerio brzinu internet konekcije ka nekom serveru? Zasto bi mu uopste trebao bilo kakav ruter kad smo vec kod toga?

Čitaj prethodne postove,neću da ponavljam svaki mrežni administrator zna kako se najtačnije meri protok između određenih tački.
Mikrotik nije neophodan,primer pustiš speedtest pokazuje ti brzinu koja varira u pikovima na kraju testa pokaže neku brzinu dok ti mikrotik pokazuje celo vreme stvarnu brzinu koja prolazi kroz njegov interfejs.
Prema tome ako mi speedtest pokaže brzinu 10 megabita,gledajući mikrotik svo vreme trajanja testa ono je 8 megabita.
Dakle speedtest je pokazao krajnju brzinu koja je u pikovima dostizala tu vrednost iako je celo vreme ona bila manja.

P.S. Valjda sam malo pojasnio

Upravo tako, jedno je pik a drugo je prosecna brzina za svo vreme ili ceo mesec.

A jos mi objasni samo zasto ne bih stavio 1 GB fajl da se skida, i prosto izmerio ukupno vreme skidanja (uz pomoc jednostavnog programa) i podelio velicinu fajla sa tim vremenom. Dakle dobijes suvi prosek brzine downloada, bez ikakve potrebe za mikrotikom ili bilo kakvim ruterom. Ne treba ti ni speedtest aplikacija, ni ruter. Uostalom to je ono sto nas najvise i zanima kad merimo brzinu konekcije - prosecno vreme potrebno da skinemo neki fajl.

Čuj "ne pije vodu" takve fraze ne koristim,ipak svako ko zna šta je mikrotik zna o čemu pričam.
Ipak jedan tp-link najčešće korišćen kod nas(imam ih više komada)ne može da se meri sa bilo kojim ozbiljnijim ruterom ni po čemu,siromašni su sa opcijama itd,da ne nabrajam.
Ako znaš neki dobar jeftin ruter koji to radi dobro podeli to s nama.

1692287637.png

D3 modem -> TP Link WR340G, sa ovom brzinom izlazi na kraj bez problema, čak i kada pustim na Delugi >800 konekcija za torente i kada download torenta popuni ceo bandwidth. Ne štuca, ne trokira, jeftin, ima sve što prosečnom korisniku treba ( http://www.tp-link.com/resources/simulator/TL-WR340G/userRpm/index.htm )... Slažem se da je mikrotik pouzdaniji i bolji, ali osim ako ga ne koristiš da bi pravio nešto tipa distribucija neta okolini ili nešto slično, ne vidim razlog da neko od "standardnih" korisnika koristi bilo šta što je jače od običnih rutera. Ipak za podešavanje mikrotika preko konzole ili winbox-a treba dosta više znanja nego za TP Link, D Link itd...

Tacno godinu dana od kako sam uzeo na akciji 4 Klik + IPTV na 2 godine ugovor kod Telekoma. Od ovog meseca pa narednih godinu dana moram da placam i IPTV dok je do sada bio 1 din/mescno. Nadam se da ce do sledece godine 4 Mbit/s biti pocerna brzina za oko 15 evra a moze i vise sto se mene tice. Upload su povecali za oko 50 % od letos bio je uvek uspod 0,5 Mbit/s.

Tacno godinu dana od kako sam uzeo na akciji 4 Klik + IPTV na 2 godine ugovor kod Telekoma. Od ovog meseca pa narednih godinu dana moram da placam i IPTV dok je do sada bio 1 din/mescno. Nadam se da ce do sledece godine 4 Mbit/s biti pocerna brzina za oko 15 evra a moze i vise sto se mene tice. Upload su povecali za oko 50 % od letos bio je uvek uspod 0,5 Mbit/s.[/QUOTE]

Hm, i ja koristim click 4 ali nije povećana brzina UL :)

1694110659.png

Prvi put vidim da mi je DL preko 6Mbps na speedtest-u..ali je zato ping zesci-.

Vrh Dno