Šta je novo?

SPEDICIJA pri narucivanju stvari iz inostranstva

pailhead

Slavan
Učlanjen(a)
12.08.2004
Poena
319
Kako funkcionise ta "spedicija"? Secam se onog clanka sa b92 od pre par godina gde ljudi naruce knjige koje su im potrebne za doktorske studije i koje kostaju par desetina dolara a troskovi carine i poreza ukljucujuci i tu spediciju ih izadju par stotina. Treba da mi stigne nesto kabasto ali jeftino iz Amerike, obicna posta bi bila u pitanju - paket u postu, adresa u srbiji i off it goes. Strah me samo sta da ocekujem ovde od dodatnih troskova.

Zavisi sta je u pitanju. PDV i carinu ces svakako platiti i to ne treba da te brine ako je jeftina roba tj. mala osnovica. Samo da znas da ti se u osnovicu za obracun carine racunaju i troskovi postarine, a u ocarinjeni iznos se dodaje i iznos carine pa se na sve ukupno plati PDV.
Npr. roba 100USD+ postarina 30USD = 130 + 5% carina= 136.5 +18%PDV

Ne znam dali se jos negde u svetu placa porez na carinu?

Sto se tice ostalih troskova zavisi. Moze da te izadje 4000-6000 din ako ti robu carine po jedinstvenom JCI-u ili par stotina din ako bude islo u zbirno carinjenje tj. ako sve sto stigne sa tim kamionom - avionom budu carinili na jednom JCI-u po najvisoj car. stopi. Tada sve troskove magacina, spedicije, taksi, angazovanja bankarske garancije itd. dele svi primaoci jedino sto se sva roba carini po najvisoj tarifi robe koja je u paketu. Obicno to bude 15-20% ali i to je bolje nego da sam placas sve troskove.

Poslednja izmena:
A kako dolazi do tog grupisanja primaoca? Jel to zavisi od velicine paketa?

Ako je obicna posta zavisi sta ti salju, skoro uvek tu nema troskova spedicije, nego 10% carina + 18% PDV + neki sitniji troskovi.
A ako udje spedicija u sve to, posta to ne radi, koliko znam, nego ti moras da angazujes nekog speditera.

@soko, u zapadnom svetu uglavnom nema carine, ona vazi samo za zasticenu robu (da se zastite domaci proizvodjaci), za sve ostalo se samo PDV naplacuje.
(akcize i slicno za pica i cigarete su druga stvar)

... zbog ovoga sam i postavio temu. Voleo bih da vidim tog carinika koji bi nasao vrednost te robe na netu, ali to je druga stvar.

skoro uvek tu nema troskova spedicije

uvek placash full dazbine shpedicije, a to je 4000-5000 din

Alfa, ti kazes skoro uvek nema troskova.

Driver je opet 100% siguran pa kaze uvek ima troskova.

??

Nema tog ko ce ti to sa sigurnoscu reci. Carina, carinski postupak i procedure su ti mracna pecina u kojima je sve moguce i nista nije moguce. Ako mu se bas digne, nece ni da trazi koja je vrednost. Samo ce da ti odbije fakturu i odreze koliko mu se cini a na tebi je da dokazes da to nije tako.

To je sve vezano za carinu. Ok, jasno mi je bilo i pre nego sto sam postavio temu da se carina naplacuje i na postarinu jer to je vrednost paketa kada stigne u nasu zemlju (njegova vrednost plus postarina).

Nisam doduse znao da se PDV naplacuje na ceo iznos ali dobro, 20% od 20% i nije tako strasno.

Ono sto me zanima je ta spedicija, sta je to, kako se to odredjuje, kada to nastupa, da li uvek nastupa, zasto nastupa....

Stizali su mi pre tehnicki paketi. Jednom cela maticna ploca, tyan serverska, sa dva opterona, davno kad je to dosta kostalo, i stiglo je na kucnu adresu sa nekom bednom nadoknadom.

Posle toga sam se nacitao slucajeva gde futrola za telefon moze da kosta $200 nakon svih nasih dazbina.

Ne mora da znaci. Pre 2 nedelje mi je stigao paketic za firmu DHL-om. Zvali su me da pitaju da li hocu da mi carine po jedinstvenom JCI-u ili zbirno. Sad ne mogu da ti kazem koliki su bili troskovi zbirnog carinjenja, sekretarica je platila fakturu ali znam da mi je ova iz DHL-a rekla da ce biti simbolicni 300-400 din.
Takodje sam davno, cim sam dosao iz vojske radio u TNT-u i znam da su nam i tada stizali paketi u Savsku i da su carinjeni posebno. Dakle, nema pravila.

Na grupisanje paketa ne mozesh da racunash, zato shto si ti naruchio pojedinachni komad robe, uvek placash full dazbine shpedicije, a to je 4000-5000 din, u zavisnosti kod koga radish shpediciju.
Ako stize obicnom postom, ne uvek! Meni je stizala i memorija i procesori, sa normalnim cenama, platio sam nekad 1+8%, nekad 10+18%... bez spedicije.

A drugo, carinici na aerodromu su mladi i znaju da koriste internet, ali nisu bash toliko napredni, tako da ako im se cena na paketu uchini i malo sumnjiva, naplatice ti dazbine po tarifi najskuplje online prodavnici u Londonu
Najskuplje??? Meni su rekli da posaljem link najjeftinije na netu uopste, ne mora cak ni London :D

Slicno, TNT paket je stigao i cela stvar je kostala <2000 din (znaci carina/PDV/takse).
Jedino sto je sigurno, kao sto rece soko je da nema niceg sigurnog :D

Ako ti carine "zbirno", bar sto se tice dhl-a, uzimaju tog dana najvecu stopu carine za robu koja se carini zbirno i sve fakture u zbirnom carinjenju carine se po istoj stopi - najcesce 20-25%. Jedina prednost zbirnog carinjenja je sto se roba oslobadja isti dan po prijemu, tj svi carinski postupci se zavrse isti dan kada posiljka stigne u magacin DHL-a. Naravno na to ide i njihova usluga ukoliko si fizicko lice.

Treba da porucim nesto iz Nemacke i prodavac obicno salje Fedexom. E sad da li mi se isplati da ga moljakam da mi salje obicnom postom (ako i pristane, postoji opasnost da se posiljka usput negde zagubi!) ili da narucim preko fedexa, ali grupno, znaci vise nas. Pretpostavljam da u tom slucaju delimo troskove spedicije, pa ne bi trebalo da nas izadje nesto puno?
Mislim, ona tarifa od oko 4000din je ista kupio-uvezo ti 1 kom ili 10, zar ne?

FedEx NECE da radi spediciju za preko 5 stvari. Bar nisu radili kad sam ja nesto porucivao pre koju godinu - proveri pre nego porucujes FedEx-om, jer ces u suprotnom morati da trazis speditera i da izgubis i novac i vreme.

Vrh Dno