Šta je novo?

Specificni zahtevi...nadam se ispunjivi

The pocetnik

Čuven
Učlanjen(a)
05.12.2000
Poena
649
Ovako potreban mi je kompajler(c++ ili c#) koji bi trebalo da zadovolji uslov da kada kompajliram taj program koji ce da radi i sa bazom da mi napravi takav exe fajl da kada isti prebacim na drugi komp da isti radi na njemu tako sto cu na tom drugom kompu da instaliram sto manje stvari(eventualno .net framework) koje bi trebalo da budu ili free ili legalne.

Najveca frka mi je sa bazom, jer ne zelim da to isprogramiram i da posle vidim da na tom drugom kompu nece da radi ako ne instaliram nesto sto nije besplatno.Dakle sa bazama nisam radio u takvim okruzenjima(tipa visual c++ isl) pa ne znam sta da ocekujem.

Predlazem kombinaciju

C++ Builder (Borland) - postoji nacin da se podesi da ako je potrebno, citav
program bude jedan .exe fajl (bez dodatnih .bpl-ova i .dll-ova, osim ako naravno
ne koristis neke 3rd party dll-ove ...)

Firebird baza - pogledaj da nadjes standalone verziju (nisam siguran da je bas
tako zovu) a u pitanju je verzija koja se ne instalira nego ti pruza mogucnost da
kopirajuci odgovarajuce dll-ove imas funkcionalnost baze podataka bez podizanja
servera (instalacije i pokretanja service-a) ...

I c# i vb.net mogu da ti naprave samo exe fajl. Cak i ako imas neke dll-ove iz kojih vuces neke funkcije, mozes ih integrisati u exe. Naravno, NET framework je neophodno instalirati (mada ce to uskoro biti instalirano svuda, kao DirectX).

Sto se baze tice, imas Microsoft SQL Server Express koji je kompletno besplatan i lak za koriscenje (imas program za administraciju a moze i preko visual studia). Naravno, kad distribuiras aplikaciju, kod korisnika moras da ga instaliras.

Ako ti ne treba serverska baza (da vise kompjutera koristi jednu bazu podataka), mozes koristiti Microsoft SQL Server Compact. U tom slucaju tvoja aplikacija bi se sastojala od dva fajla, exe i sdf (baza).
E sad, da bi SQL Compact radio, moras da pustis instalaciju na tom kompjuteru koja samo instalira fajlove za podrsku (nikakav server). Ta instalacija moze da se izbegne tako sto ces u rootu aplikacije da snimis nekoliko dll-ova koji su za SQL Compact. Pre nekog vremena sam probao da te dll-ove ugradim u exe ali mi nije uspelo. Dakle ili instalacija ili jos par dll-ova uz program.

Osnovno na sta treba da obratis paznju to je koju tehnologiju da koristis za pristup bazi.
Ako radis u C++, onda mozes koristiti ODBC, OLEDB, ADO (koji je baziran na OLEDB)...
Za svaku tehnologiju pristupa postoje drajveri.
ODBC je cross-platform, a OLEDB ima samo na Windows.
Drajveri su neki besplatni a neki se placaju.
C# koristi ADO.net (tu takodje imas dosta besplatnih drajvera, ali radi samo na Windows)
Mozes probati Javu i JDBC tu imas najvise besplatnih drajvera, a i sve je cross-platform.

Treba voditi računa da se zadovolji uslov da program može da se instalira na bilo koju mašinu i radi. To znači da uslov treba da zadovolji i sveže instaliran windows na kojem nema baš ništa. To dalje znači da treba ili instalirati minimalne drajvere (tipa mdaca) ili koristiti kao "bazu" nešto što ne treba uopšte drajvere - sve zavisi od toga kakve su potrebe oko te baze; možda su minimalni uslov stored procedures i transakcije, možda uopšte ne treba da se radi SQL, nego je dovoljno imati nekoliko tabela, što može da završi i jedan xml ili csv fajl (samo za čuvanje podataka, inače se u run timeu drže u nekoj hash tabeli, stablu ili sličnoj strukturi).

Vrh Dno