Šta je novo?

[Sound Card] Asus Xonar D1

DarkSideR

Cenjen
Učlanjen(a)
24.09.2010
Poena
170
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 9800X3D + Deepcool AG620 BK ARGB
Matična ploča
MSI x870e Tomahawk Wifi
RAM
2x32GB Kingston 6000mhz cl30
GPU
Powercolor rx 9070 red devil
Storage
3 ssds +2 Nvme gen 4
Zvuk
Logitech G535+Logitech z906
PSU
Bitfenix whisper 850W gold
Kućište
Phanteks P600S White
Monitor
Philips Oled 1440p 360Hz + LG C3 42" 120hz
Miš & tastatura
Marvo KG980B+Lamzu maya X 8k fnatic+Artisan Ninja FX Zero
Laptop
Asus 17"
Mobilni telefon
s20 fe
Pristup internetu
  1. Optički internet
uzeo sam najposle karticu pa rekoh da spodelim svoje utiske i da dam jedan nestrucan mini review i unapred se izvinjavam za los srpski jezik al nadam se da necete mi zameriti :p
Package Contents:
Sama kartica je dobro opakovana , dolazi u lepoj predpaznoj foliji da ne bi se povredila kartica. Za svoju cenu se moglo i ocekivati da kartica ne dolazi sa mnostvom dodatne opreme, tu je prirucnik(koji ce pomoci svakome ko nije siguran i ne zna kako da instalira karticu i drajvere), low profile bracket, CD sa drajverima, kao i opticki audio adapter.
The Card:

Asus_Xonar_D1_71_1.jpg

Kartica izgleda lepo, sa crnim PCB-om, nisko profilna, sa PCI slotom, sto ne bi trebalo da predstavlja problem, jer skoro svaka maticna ploca proizvedena u poslednjih par godina poseduje bar jedan PCI slot :). Uticnice su pozlacene i nisu bojadisane kao kod integrisane zvucne da vam pomogne prilikom povezivanja zvucnika, vec su imena izgravirana na samom backplate-u ( slika), jedan od uticnica ima i trojaku funkciju: Line/Mic ulaz i SPDIF opticki izlaz.
Srce ove kartice je ASUS AV100 High-Definition Sound Processor, koji u stvari je C-Media OxygenHD chip (CMI8788) sto ukazuje da se radi o dosta dobroj kartici.
Za prednje stereo izlaze je upotrebljen CS4398 DAC koji obecava signal-sum od citavih 120dB sa maksimalnim sample rate-om od 192Khz 24bit. Jedna lepa cinjenica : taj isti DAC je upotrebljen i u drugim high-end kartica a jedna od njih je X-fi Elite Pro :)
Za Analog inputs je iskoriscen CS5361 sa maksimalnih 114db.
» Output Signal-to-Noise Ratio (A-Weighted): 116dB for front-out, 112dB for other channels dB
» Input Signal-to-Noise Ratio (A-Weighted): 112 dB
» Output THD+N at 1kHz: 0.00056% (-105dB) for Front-out
» Input THD+N at 1kHz: 0.0004% (-108dB) for Line-in
» Frequency Response (-3dB, 24-bit/96kHz input): <10Hz to 48KHz
» Output/Input Full-Scale Voltage: 2 Vrms (5.65 Vp-p)

Od podrzanih funkcija tu su: Dolby® Digital Live, Dolby® Headphone, Dolby® Virtual Speaker, Dolby® Pro-Logic IIx, Smart Volume Normalizer, Xear 3D™ Virtual Speaker Shifter, Magic Voice, Karaoke Functions, FlexBass™, 3D Sound Engines, DS3D GX2.0.
Odmah jedan minus sam zabelezio je nedostatak podrzke DTS formata, al dobro sta je tu je :)
TEST:
Test je radjen sa dosta dobrim Logitechom Z-5500, operativni sitem je windows 7 64bit, korisceni su najnoviji drajveri.
Za test je upotrebljen winamp kao i windows media player bez nekih tweakovanja 
Zanr muzike : pop, rock, hardcore, dead metal, house, srpski pop-folk :p

TESTING:
Zvuk koji vadi ovo malo cudo od tehnike je neverovatan, jos uvek sam ne mogu da poverujem! Razlika izmedju realteka i xonara je neopisiva i ne mogu da pronadjem tacne reci kako da opisem tj. docaram zvucnu sliku koju reprodukuje ovaj malisan.
Do pola pojacam 50% i to se ne podnosi majke mi, bass je toliko izrazajniji, jaci, dublji i pojacan do kraja nema izoblicenja nikakvih a visokotonci u mozak diraju:guitar: ZVUK JE FENOMENALAN samo to mogu da kazem!!!
Nemam kameru da slikam da pokazem sta radi sada bass, sve zivo se trese i voda u jednoj flasi kao da kipi :,,: a pre toga nije bilo.

Mogu da kazem da tek sada uzivam u lepoj muzici :) i ne samo u muzici i filmovi su sada ekstra, jos uvek nisam probao igrice kako se cuju jer imam nekih posla, al sam siguran da i tamo zvuk je dobar.
Gledao sam dva horora, znaci premro sam od straha :d

Aj da pitam,oni koji su culi doticne,koja je bolja d1 ili ds? I koja je razlika izmedju d1 i d1A?

^ Jako dobro pitanje.
Mene recimo zanima koja je od te 2 ili 3, ako u izbor uzmemo i DX model, najbolja za stereo reprodukciju na kucni Hi Fi?

Poslednja izmena:
Nisam cuo DS al mislim da je D1 bolja :) , a razlika medju D1/D1A mislim da nema to je isto ime za jednu te istu karticu, kao i DX model nosi oznaku jos i XD.

Svasta,a skuplja je nekih 600 din,no dobro. Video sam i taj test,jos onda kada si ga izbacio,sve pohvale,ali "lakse" bi mi bilo da je i d1 bo na testu,mada koliko sam skontao D1 isto sto i DX samo sto je D1 PCI), PRobao sam D2,lepo zvuci, dosta bolji,jasniji,jaci zvuk od creative 24bit,ali je bilo muke oko 5.1,srednji mi je bio right,woofer je bio srednji,srednji woofer.. :D znaci shou)

A koja je prednost ako je kartica na pci express-u u odnosu na pci ? Mislim, ako su hardverski potpuno iste d1 i dx zasto bi neko uzeo dx a ne d1 ? Mislim da je pitanje jako korisno za sve koji citaju ovaj thread.

Svasta,a skuplja je nekih 600 din,no dobro. Video sam i taj test,jos onda kada si ga izbacio,sve pohvale,ali "lakse" bi mi bilo da je i d1 bo na testu,mada koliko sam skontao D1 isto sto i DX samo sto je D1 PCI), PRobao sam D2,lepo zvuci, dosta bolji,jasniji,jaci zvuk od creative 24bit,ali je bilo muke oko 5.1,srednji mi je bio right,woofer je bio srednji,srednji woofer.. :D znaci shou)
Ko je skuplji 600 din? DX je skuplji tipa 2000 od DSa.
A koja je prednost ako je kartica na pci express-u u odnosu na pci ? Mislim, ako su hardverski potpuno iste d1 i dx zasto bi neko uzeo dx a ne d1 ? Mislim da je pitanje jako korisno za sve koji citaju ovaj thread.
Nema prednosti cak je D1 po meni bolje resenje jer DX ima cip prevodilac (native je PCI) pa se greje vise i potrebno je floppy napajanje -> vise toplote i kablova u kucistu. ;)

D1A skuplji 600 din od D1,bar ako je verovati itsvetu

kakva je PCI Express X-Fi Titanium u odnosu na asusove modele ???

Ovo bih i ja voleo da znam, D1 vs Titanium?

Da, imam strasnih problema sa njim :(

Da, imam strasnih problema sa njim :(

Uzmi onda DX.
Moje misljenje je da ASUS ima bolji support za drajvere.
Sto se DXa tice, kartica super zvuci, nisam je poredio sa Creative kartama, pa se ne bih usudio da kazem da je bolja od Titaniuma, ali bih je pre pazario.:)
:wave:

Ja sam pre DX-a imao XtremeMusic (a pre nje Audigy 2ZS) i mogu da potvrdim da je Asus dosta bolja karta za muziku. Creative je imao prednost dok ja EAX bio u modi (BF2 npr.) ali ga sad duvaju i na tom polju. Jedino što mi kod ove Asusove karte ide na živce jeste zna da ode u infinite loop kad se zapuca igra ili neki AV plejer. I tada samo restart pomaže

Poslednja izmena:
^^
Kad ti se to desi, probaj iz device manager-a da disejblujes zvuk ("caknuce" relej karte, pa onda enejbluj-opet ce da "cakne" kad je drajver preuzme pod svoje) i trebalo bi da se "oporavi" bez restarta

Inace se dosta ljudi na asus forumu posvecenom xonarima zali na drajvere, barem za ovaj moj D2, neki ih "proklinju" da vecito izbacuju beta drajver i da su digli ruke od dobrog hardvera (sad vec starog 2-3 godine od predstavljanja) svojim losim drajverima

Za mjuzu i multimediju je meni ok karta, za igre (je) ponekad zeza(la), mada to nije pravilo-znam da meni nije radio svojevremeno zvuk na CoD W@W i morao sam da ga igram na integralki, jer su dosta kasnije sredili drajver za tu igru konkretno

Poslednja izmena:
Vrh Dno