Šta je novo?

sortiranje muzike

Mirko BGD

Slavan
Učlanjen(a)
26.01.2005
Poena
319
pozz
imam na hddu MNOGO muzike oko nekih 20ak GB ali sve je to ne sortirano, nabacano, duplirano itd.
mene zanima koji program mi savetujete za najlakse sortiranje muzike? i da li postoji mogucnost da se informacije o numeri (zanr, naziv) ucitaju automatski jer ne mogu svaku pesmu pojedinacno da preimenujem...

Svaki player koji bi koristio ima media library koji indexira sadrzaj fajlova i u zavisnosti da li ima metadata podatke i onda ih prikazuje kao neku vrstu baze podataka sa podacima o iyvodjacima, godinama nastanka, nazivu albuma i jos mnogo cemu...ja koristim winamp za 100 gb muzike u flacovima i sto se tice pregleda media library meni je neprevazidjen...ima i opciju auto tag da taguje fajlove koji nemaju metadata podatke a to moze i da se radi sa posebnim softvareom kojeg ima na netu...dakle winamp i njegov media library - moja preporuka. Ako nemas metadata u fajlovima taguj ih a posle duplicate mozes da ukonis automatski ako su 100% duplicati a ne drugacije veryije istih numera....

Poslednja izmena:
i da li postoji mogucnost da se informacije o numeri (zanr, naziv) ucitaju automatski jer ne mogu svaku pesmu pojedinacno da preimenujem...
Ne postoji.

Za duplikate koristi "Easy Duplicate Finder" (ne samo za pesme nego za sve). Trazi i po nazivima i po sadrzaju (bits ili bytes, ne secam se tacno)...

Total Commander Ultima Prime (mislim da moze i obican TC, ali ga davno nisam koristio pa ne mogu da tvrdim) za razvrstavanje. Namestis mu da vrsi pretragu po celim recima. Onda samo kucas npr: Metallica i on ti u sekundi odmah izbaci sve fajlove sa tom reci u nazivu, pa onda Cut i prebacis u folder "Metalica" koji napravis. Taj search radi samo u okviru datog foldera.

P.S. 20GB muzike nije mnogo :) ali je mnogo za razvrstavanje :d
Il' razvrstavaj ili skidaj ponovo (bez kompilacija, samo albume) :)

Edit: Pretece me exste
Ono sto je rekao stoji, ali za stranu muziku. Oni koji imaju flac-ove oni su upuceniji u tematiku, pa vec imaju sve razvrstano. Pa sam predpostavio da ti imas mp3 prosecnog bitrate-a i to uglavnom nase, a tu ne znam koliko pomaze auto tag...

Poslednja izmena:
uopste nije bitno kakav je naziv fajla vec da li ima metadata ili nema...ako ima, onda selekciju i odabir radis direktno iz playera i kopiras ako treba da neki nosac, usb, dvd, cd, sta god...winamp ima play list copier plug in koji sve sto je u play editoru kopira bez obzira gde se nalazi na hardu...generalno, komotno upravljanje bazom muzike ne ide bez metadata podatka a ceo menadzment ne radis iz fajl menadzera kao je TC ili bilo sta drugo vec iz media library nekog od playera i opcijama koje imas na raspolaganju... nazivi fajlova nisu toliko bitni... evo npr kako to moze da izgleda

Prilozi

• Untitled.jpg
    Untitled.jpg
    389.6 KB · Pregleda: 163
Ako nije neka "mega giga ultra" retka muzika, savetujem da skines muziku po albumima ponovo. Znas vec gde. Ja sam svoju muziku sredjivao godinama, da bih pojavom flaca shvatio da sam radio uzaludan posao. Ali recimo da ti kazem kad sam hteo stranu nesortiranu muziku da sredim samo po godinama naleteo sam na zanimljiv program:
http://musicbrainz.org/doc/MusicBrainz_Taggers
koji ubacuje metadata podatke koji nedostaju i ima filtere po kojima pravi nove direktorijume. Moze da ti olaksa posao. Radi samo sa mp3, ne i sa flac-om.

@exste
Razumem sta hoces da kazes, ali ti mene nisi razumeo.
Velika vecina nasih pesama nema nikakav metadata ili u njemu samo stoji www.****.com u zavisnosti od sajta odakle je skinut, tako da od toga nema nista. E sad, mozda muzika pokretaca teme ima metadata, ali je to malo verovatno ako je vec tako nabacana i nema nazive (oni koji ubacuju tagove uvek stave i nazive po nekoj logici - izvodjac, broj pesme...), jos ako je domaca, il' mozda bolje receno "domacinska" (Sinan Sakic i kompanija), od metadate nece da vidi ni M :d

skinuo ovaj musicbrainz medjutim nista mi nije uradio.. znaci ostaje mi da RUCNO preuredjujem i da dodajem sam inforamcije u fajlove? inace muzike ima razne od Sinana pa da hard rock-a :) i tacno 4183 pesme

Poslednja izmena:
Ako su bar imena fajlova uredna moze iz nekog tag editora (npr. mp3tag) filename > tag
To je polu-rucno.

@exste
Razumem sta hoces da kazes, ali ti mene nisi razumeo.
Velika vecina nasih pesama nema nikakav metadata ili u njemu samo stoji www.****.com u zavisnosti od sajta odakle je skinut, tako da od toga nema nista. E sad, mozda muzika pokretaca teme ima metadata, ali je to malo verovatno ako je vec tako nabacana i nema nazive (oni koji ubacuju tagove uvek stave i nazive po nekoj logici - izvodjac, broj pesme...), jos ako je domaca, il' mozda bolje receno "domacinska" (Sinan Sakic i kompanija), od metadate nece da vidi ni M :d

hmmm da, u pravu si, nisam skapirao da je sinan & co. u pitanju...u tom slucaju rucni rad ne gine :S:...ili mozda da razmisli o tome da slusa neku drugu muziku ,)....koja ima metadata :d

Poslednja izmena:
haha ovo je dobro... "a koju muziku slusas?", "pa svaku koja sadrzi metadata" :D

Ja sam posle evo nekih desetak godina skupljanja svakojake muzike, shvatio da je sortiranje u principu uzaludan posao, ne treba ga raditi u detalje jer zaista nema poente posto svako ko ima iole vecu kolekciju, koristice neki player koji ima indexiranje a samim tim je sortiranje po folderima uzaludno. Jedno vreme sam se trudio, a sada samo sortiram na domacu/stranu i dodajem foldere za svaku godinu i u to sve trpam, albume kao odvojene foldere, a singlove u jedan folder pod imenom razno. Iskoristi biblioteku u winampu, ili media monkey-u, to ti je najbezbolnije resenje. Inace i da uzmes rucno da je sredjujes, nije to mnogo velika kolekcija, odvojis jedan dan i sredis po volji sve :) Ja imam malcice vecu kolekciju, nekih 170GB i opet se snalazim, a znam ljude koji imaju po par terabajta muzike, to su stotine hiljada pesama, al kazem ti, zato je tu winamp da te resi muka :)

Ja kombinujem MusicBee i mp3tag i za sad (oko 1.5 TB) sam zadovoljan.
Normalno podeljenu na nekoliko biblioteka : domaca, strana, klasika, world i sl ...

ajde polako, kako sa winampom mogu da resim problem? msm do sad sam muziku pustao preko WMPa, navika... danas sam skinuo i instalirao winamp pa da vidim kako on moze da mi uprosti stvari?

Dash mu da odskenira folder s muzikom. U Media Library kliknes na Local Media i u Search ukucas sinan (ne treba pravopis, velika slova i tako to...)

On ima svoju biblioteku u koju mozes da smestis celu kolekciju, a mislim da postoje i pluginovi za uklanjanje duplikata a mozes i da skines neki program specijalizovan samo za to. Sto se tice sortiranja u folderima, pretpostavljam da ti je kolekcija haoticna, i da nemas mnogo albuma vec uglavnom pojedinacne pesme, tako da sortiranje po folderima dubinski nema mnogo smisla. Savetujem ti da ih podelis u dva foldera, domaca i strana muzika, i u svakom folderu napravis foldere za godine i eventualno zanrove. Za 5k pesama trebalo bi mi plafon 2h da ih rasporedim. :)

Nazad
Vrh Dno