Šta je novo?

Sopstveno održavanje klime

Ddee

Cenjen
Učlanjen(a)
15.08.2021
Poena
175
Ovde pišite kako sami održavate vaš klima uređaj između godišnjeg servisa.
Ja lično perem filtere na svakih 10 dana toplom vodom i posle poprska asepsol. Za sada ovako,da li neko stavlja pe za dezinfekciju i kako ih koristi ?

Paaaa sad, za ove 4 godine što imam prestižnu vivax klimu, održavao sam je tako što sam jednom promenio baterije u daljinskom.
Šalu na stranu, pošto se klima koristi isključivo za hlađenje, čistio sam par puta one nazovi filteri na unutrašnjoj jedinici i isprskao isto asepsolom, a u zadnjih godinu ipo sa onim alkoholom za dezinfekciju ruku. Ako ne prskaš u letnjem periodu `oće te glivice da se uhvate pa da smrdi iz unutrašnje jedinice. Za grejanje ti ne bih mogao pomoći pošto se grejem na nešto drugo.

Ja filtere cistim na 2 nedelje.Operem ih pod tusem toplom vodom i osusim. I to je sve. Prskao sam jednom na njih neko sredstvo za ciscenje klima,ali obicno nisu toliko prljavi...

Dva puta godišnje, pred sezonu, operem filtere pod vodom i blagim deterdžentom, isprskam asepsolom, unutrašnju jedinicu malo prebrišem od prašine i to je to. Spoljnu bolje da ne diram na šta liči :D

Dok sam aktivno grijao sa klimom: ciscenje filtera svakih par dana. I jednom cistio sam Zep Venture pjenusavim sprejem. Jako se dobro pokazao.

U radnjama za klimatizaciju ima da se kupe sprejevi baš za čišćenje i dezinfekciju klima uređaja. Rade odlično, I za kućnu upotrebu, traju dugo.

Ja naprskam time, ostavim neko vreme, te ponovo obilno naprskam običnom vodom.

Filtere operem tušem, istresem vodu koliko mogy te ih odmah vratim gore i uključim klimu. Jako brzo se osuše dok struji vazduh kroz njih.

Jednom godišnje operem unutrašnju jedinicu vodom.Izmenjivač i turbinu izađe tu crne vode dosta.Ali je posle tog pranja klima kao nova.Filtere perem na nedelju dana ili malo više.

Filteri na dve nedelje otprilike uglavnom usisavanje, ponekad pranje deterdžentom i toplom vodom. Izmenjivač po potrebi usisavanje (stavim onaj mali dodatak sa četkom na usisivač), vizuelno pogledam jel potrebno ako ima prašine između rebara. 1 x godišnje, paročistačem pod pritiskom perem unutrašnji izmenjivač i turbinu bez rasklapanja UJ ( treba dobro zaštititi zid iza klime pošto tu zna da prska na sve strane 😁). 10 god se grejem klimama, nikada godišnji servis nisam uradio, niti se koja klima usmrdela. Za produženje garancije jedne sam platio, samo da ne rade ništa (vizuelno proverili da je ok).
btw. ja sam sve one male fensi filtere iz klima povadio, kod Fujitsua i LG sam čak povadio i horizontalne usmerivače vazduha i isekao deo plastike UJ, po meni to samo otežava protok vazduha i čišćenje. Takođe, otkad koristim prečistače vazduha (rade 24/7) mnogo manje prašine u klimi završi.

Jesam ja nekad davno u kolima, fino osveži uvonjan sistem koji je nedostupan za pristup i brisanje/čišćenje. Napravi penu koja dezinfikuje kanale za ventilaciju.

Ako pitaš za auto, savetujem ipak specijalizovani servis. Ovo mi se nije pokazalo kao dobro rešenje.

Čitao sam na Hrvatskom forumu kako je neko penom za čišćenje klima mislima baš u automobilima napunio toliko unutrašnju jedinicu Fujitsu LT da je pokvario motor turbine.Izbacila i neka zaštita pa su otvarali i spoljnu jedinicu.Koliko se sećam motor i majstor izašlo negde 100e.

Axel Sgrasso i isprskaš dobro turbinu kao i izmenjivač i ispereš toplom vodom, tako već godinama perem LGC bez skidanja turbine i rasklapanja klime. Kada hlade isprskam Coil Disifektant svakih 15-20 dana i to je to. Spoljnu jedinicu ne perem same se isperu zimskim kondezatom.

Uf, uzimao preko drugara, bilo samo 5 litara pa sam uzeo litar i po za mene, platio nesto oko 1800din cini mi se, dugo to traje jer se malo prska.

Klima je postavljena u septembru a pocela da se koristi u oktobru.Svake dve nedelje se opere filter mlakom vodom i feri.Pre nekoliko dana sam osetio kao neka vlaga da se oseća iz klime.Ali samo po nekad.Nije stalno.Sta je najbolje da se kupi.

Ako je samo grejala nema razloga da se oseca na vlagu mada zavisi od okruzenja, ako je puno vlazno tu kod tebe mada na grejanju ne bi trebalo da se oseca.

Čitao sam na Hrvatskom forumu kako je neko penom za čišćenje klima mislima baš u automobilima napunio toliko unutrašnju jedinicu Fujitsu LT da je pokvario motor turbine.Izbacila i neka zaštita pa su otvarali i spoljnu jedinicu.Koliko se sećam motor i majstor izašlo negde 100e.
Cuj neko. Zoran, the man, the myth, the legend.

Ovde pišite kako sami održavate vaš klima uređaj između godišnjeg servisa.
Ja lično perem filtere na svakih 10 dana toplom vodom i posle poprska asepsol. Za sada ovako,da li neko stavlja pe za dezinfekciju i kako ih koristi ?
Asepsol je odlično rješenje jer je pod a) skoro pa džabe (ako kupiš 1l i razrjediš po potrebi) i mnogo važnije b) kad se naprska i ostavi da se osuši stvara film, koji nekoliko dana štiti površinu od razvoja bakterija i mikroorganizama.

Kod mene je prvo mehaničko ispiranje vodom, onda mlaka voda + sapunica da malo odstoji (pola minute-minut), pa ispiranje vodom.

Nije valjda da sam prvi ove godine čistio klime?

Danas odradih dve, međutim iz Vivaxa je posle čišćenja počelo da se oseti na buđ. Sutra ću morati da ponovim postupak.

Htedoh da skine turbinu na LG, ali na kraju odustadoh jer je ne mogu da skinem turbinu sa osovine...

Da li mozes to da propratis slikama...ja cekam majstora tamo u avgustu 😄

Završnih za danas. Ako se setim, napraviću fotografije kada budem čistio Vox.

Inače, posle klima, očistio sam paročistačem i gumu za dihtovanje na sudomašini. E to sam trebao da fotografišem. Strašno šta je izašlo ispod nje.

Kakva su vam iskustva sa onom penom za ciscenje klima iz energyneta?Da li je neko cistio klimu sa tom penom i da li stvarno klima mirise kad se ocisti sa penom?

Izgleda da je taj sprej namenjen za čišćenje klima u automobilima što ne znači da nije pogodan i za kućne klima uređaje.Ja koristim ovaj sprej Zep foaming coil cleaner i zadovoljan sam kako opere klimu.Pena ne ekspandira puno ali turbinu očistim sa tim sprejem bez skidanja isto lepo očisti izmenjivač na UJ.Sačekam oko pola sata ili manje onda vodom operem.Posle pranja malo se oseća miris spreja ne na hemiju malo su dodali neki neutralni miris svežine.

U redu hvala.Gde ima da se kupi taj sprej.Posto je meni klima pocela da smrdi treba da je ocistim.

Koliko vidim samo Loren ima taj sprej.

Da oživim temu, šta se danas i gde može kupiti od sredstava za čišćenje klime? Prethodni put kad sam plaćao majstore da dođu oni imaju neku tečnost u ručnoj prskalici sa pumpom i to napumpaju da bude pod pritiskom i naprskaju unutra po onim rebrima kada skinu masku i tako ostave, ništa ne ispiraju niti išta curi sa klime kada to urade, šta to koriste i gde mogu da nabavim? Ili neki drugi sprej za kućno čišćenje i dezinfekciju sada pred sezonu?

Nazad
Vrh Dno