Šta je novo?

Sony Xperia Z4

The 21 MP IMX230 is 1/2.4" in size, which is a tad smaller than the 1/2.3" in the Z3, for instance, but the difference is negligible.

Cao, zdravo.

Edit: I naravno led bljeskalica uz ovog prcoljka.

Poslednja izmena:
Ma soni je prso skroz. Gledao sam sa drugom u radnji, izlozeni z1 z2 i z3, to je sve trebalo da stane u dva modela maksimalno, sada vec dolazi ovaj, sami ubijaju vrednost telefona

Ne znam sta da mislim u vezi tog izbacivanja vodecih telefona svakih 5,6 meseci. Definitivno ima i prednosti i mana u toj strategiji.

Svaka firma ima politiku kojom se vodi; dugorocno, vreme ce pokazati koliko je to soniju bio pametan potez.

Evo ga jos jedan slicnih karakteristika

http://www.phonearena.com/news/Android-flagships-to-break-the-24-MP-camera-res-frontier-as-OmniVision-unveils-two-new-stacked-sensors_id62937

Znaci to je sve sto moze da se ocekuje od kamera na androidima u 2015, OIS + ovi novi senzori i mozda bolji dual led blic, 2/4k snimanje sa 240 fps. A i kako ocekivati veci pomak kada canon s1xx serija i dalje ima najveci senzor (1/1.7'') od kompakta fotoaparata do 300e, svi ostali su na 1/2.3 ili 1/2.5'', cak i prosumeri od 2 kila :d

Znaci G4/Z4/S6/OPO i slicni ce imati 1/2.3-1/2.4'' senzore, mozda S6 preuzme kameru iz Note 4 (1/2.6''), htc ko zna sta ce da uradi.

Svaka firma ima politiku kojom se vodi; dugorocno, vreme ce pokazati koliko je to soniju bio pametan potez.

Pa s'obzirom da su u vecem delu Evrope treci po prodaji (iza Samsunga i Apple-a a ispred LG sto je zanimljivo), u Japanu drugi iza jabuke to za njih nije lose, nego ih sahranjuju Kinezi u vecem delu Azije, posebno u Kini a u S/J Americi nemaju ni 1% trzista a tu je LG pokidao u poslednje 2 godine.

Poslednja izmena:
Kakav Sony, najkvarljiviji fon ubjedljivo.
Ja prvi put čujem.Znači postojala je anketa od nekoliko hiljada odgovora korisnika pa se tu utvrdilo da je najkvarljiviji?nisam znao.znaci ubedljiva neka anketa.onda Sony bolje da ne pravi više telefone. :D

I ja mislim da je bolje da se bave iskljucivo fenovima za kosu...ovo ostalo im je krsh.

ma ja sam imao xperiu zl do skoro radio ok cim mi je istekla garancija od god dana posle mesec dana ode baterija sto je najjace fon uzeo ovde kod nas a baterije nema nigde ni u sonijevom servisu :O sva sreca pa sam nekako nabavio bateriju preko eb*y i uspeo da ga popravim i odma prodao da se vise ne cimam :) tu sam se bas razocarao u sony

Ja prvi put čujem.Znači postojala je anketa od nekoliko hiljada odgovora korisnika pa se tu utvrdilo da je najkvarljiviji?nisam znao.znaci ubedljiva neka anketa.onda Sony bolje da ne pravi više telefone. :D

Samo prenosim svoje iskustvo ovdje, da spasim nekog od gubljenja zivaca ili novca.
Što dalje od Sony mobitela.
Od tri osobe koje znam, dvijema je fon riknuo jos pod garancijom.
U pitanju je bio Z1 model.

E nemoj da lupas gluposti i da generalizujes zato sto od tri osobe koje poznajes dvema se pokvario Z1.
Ne moze se reci ni za jednu marku telefona od ovih jacih marki da pravi kvarljive telefone.
Pojedinacni slucajevi su nesto drugo.

Ja znam skoro 15 ljudi koji imaju neki Sony telefon (ili su imali pa presli na neki noviji uredjaj, raznih os/proizvodjaca a neki su i ukradeni), od najjeftinijeg tipo i xperie E1 (uzet pre 2 nedelje pa tek treba da se pokaze) preko starijih xperia L, J, S, V, T-P-SP (po 2 komada), S, Acro S (ima sestra, telefon potapan vise puta i radi kao sat iako svuda ima jbne cepove koji su losije reseni od novih) pa do Z1 (2 komada), M2 i Z1c. Broj kvarova i hardverskih problema NULA. Ovo potpisujem, jednostavno je tako.
Imam XP 2 godine i osim ocekivanih (na ICS manjih) softverskih problema za android iz 2012 sve ostalo radi kao sat, recimo kameru sam koristio kao 10 prosecnih clanova foruma zajedno (3,5k fotografija i preko 80Gb 1080p snimaka za nepune 2 godine) pa radi kao da je nova, telefon je ispadao i sa 1,5m visine na beton (al je bio u silikonu), koristio sam na kisi/snegu kad je to neizbezno, led blic koristim svaki dan, stajao je upaljen i duze vremena pa i dalje radi. Mala baterije (1300 mAh) izmrcvarena sa stotinama punjenja ali radi. SE ne racunam jer je to proslost a mnogi od tih telefona su bili i ostali neunistivi (al su i mnogo manje osetljivi zbog razlike u tehnologiji).

Softverskih problema je itekako bilo, posebno sa starijim android uredjajima ali to nije nista cudno jer je android dugo bio polu-proizvod, svaki apdejt nesto donese i odnese u isto vreme. Znaci sitni bagovi i lagovi, restarti koji se kad-tad dese i sve ono sto je karakterisalo android pa slobodno mogu da kazem do kraja 2013 na uredjajima koji nisu Nexus, a i danas android ne radi kao ios/wp sto se toga tice.

''Najveci'' problem je bio ocajan odziv ekrana na xperia tipo dobijenom za dinar u vipu, to je reseno u servisu, preko vipa, novim kernelom i softverom. Bio sam ubedjen da je displej felerican ali se ispostavilo da je do softvera. Toliko o problemima za koje znam.
Takodje kucni prijatelj je serviser (nokijas) i za ovih 15 godina koliko radi je svasta video i popravljao, bukvalno svaki proizvodjac je imao problematicne serije telefona/serije ocajnog kvaliteta, nema izuzetaka. Od benefona, sagema i alcatela db :d i slicnih do najskupljih nokia, samsunga, SE/sony, LG..

U poslednje vreme jedino imaju vece probleme sa odredjenim htc telefonima (npr desire x, prve serije su masovno crkavale). Sve ostalo se svodi na to da svaki telefon moze da crkne tj uvek moze nesto da otkaze, i na zte od 100e i na bilo kom flagshipu.

Generalno, bas malo ljudi (koje poznajem) se danas pati sa telefonom bilo kog prozvodjaca a da sami nisu unistili displej, kuciste, da telefon nije poliven vodom/pivom, unisten padom i slicno (logicno mislim na hardver, android sw je posebna prica). Jedini primer je G2 koji ima ortak, menjao je ekran (sam je kriv, ispao sa oko pola m i kraj) a displej koji je zamenjem u LG servisu sada ima neki ''fleku'', sama od sebe se pojavila.

Sa druge strane bilo je primera (na forumu) sony telefona koji su crkli iz raznih razloga ali generalno niti imaju epski bolji niti sad nesto losiji kvalitet hardvera/pouzdanost od ostalih poznatijih proizvodjaca, sve je to danas isti k uz odredjene problematicne serije koje se javljaju kod svih proizvodjaca i nikada sumnjiviju kontrolu kvaliteta koja danas ispasta iz mnogo razloga.

Poslednja izmena:
Znaci to je sve sto moze da se ocekuje od kamera na androidima u 2015, OIS + ovi novi senzori i mozda bolji dual led blic, 2/4k snimanje sa 240 fps. A i kako ocekivati veci pomak kada canon s1xx serija i dalje ima najveci senzor (1/1.7'') od kompakta fotoaparata do 300e, svi ostali su na 1/2.3 ili 1/2.5'', cak i prosumeri od 2 kila :d

Znaci G4/Z4/S6/OPO i slicni ce imati 1/2.3-1/2.4'' senzore, mozda S6 preuzme kameru iz Note 4 (1/2.6''), htc ko zna sta ce da uradi.

Ne znam dokle se može sa povećanjem senzora u telefonima, ali računajte da će svako povećanje senzora voditi i ka povećanju debljine celog foto modula, a s' time i do debljeg telefona. Jednostavno, da bi objektiv pokrio ceo senzor, što je senzor veći, objektiv mora biti udaljeniji od samog senzora, sa više stakla,, većeg prečnika i veće ukupne "dužine" (od početka prvog do kraja poslednjeg stakla).

Dojmim se da je 1/2.3 malo +/- maksimum da telefon ne postane predebeo, a da optika išta valja.

Tu je i Nokia 1020 sa 1/1.5 senzorom. Debela nešto preko 1cm. Gornja granica podnošljivog. A i za nju mi nije jasno kako su spakovali onolicni objektivčić ispred onolike senzorčine. Ne sumnjam da se vrše ozbiljne sofverske ispravke grešaka u optici pre konačnog fajla.

A ovo za kvarove, do svih smartfonova za koje znam od svih ljudi oko mene, znam ukupno 4 da su se pokvarila. Moj HTC Wildfire S (zamenjem kod Mađara u garantnom roku), 2x Samsung Glaxy Nexus (zamenjeni kod Mađara u garanciji (došverali smo iz HU 10-ak komada kada su bili povoljni)) i jedan Samsung S2, ali tada već veoma mator.

I to je to.

Ne znam dokle se može sa povećanjem senzora u telefonima, ali računajte da će svako povećanje senzora voditi i ka povećanju debljine celog foto modula, a s' time i do debljeg telefona. Jednostavno, da bi objektiv pokrio ceo senzor, što je senzor veći, objektiv mora biti udaljeniji od samog senzora, sa više stakla,, većeg prečnika i veće ukupne "dužine" (od početka prvog do kraja poslednjeg stakla).

Dojmim se da je 1/2.3 malo +/- maksimum da telefon ne postane predebeo, a da optika išta valja.

Tu je i Nokia 1020 sa 1/1.5 senzorom. Debela nešto preko 1cm. Gornja granica podnošljivog. A i za nju mi nije jasno kako su spakovali onolicni objektivčić ispred onolike senzorčine. Ne sumnjam da se vrše ozbiljne sofverske ispravke grešaka u optici pre konačnog fajla.

Naravno, apsolutno se slazem. Verovatno ce svako dalje povecanje senzora i uvodjenje kompleksnije optike imati manju ''grbu'' na kucistu kao posledicu ali meni to ne smeta ako se dizajnerski dobro resi.

Recimo da bi smanjili malo debljinu Z3 u odnosu na Z2 novi modul sa 1/2.3'' senzorom je malo tanji u odnosu na onaj iz dvojke. I to je neki maksimum za sada.

Ne treba zaboraviti da neki prosumeri ''od 2 kila'' i dalje imaju 1/2.3'' senzore kao i velika vecina kompakta tako da je nerealno ocekivati ios/android telefone sa nekim vecim senzorima i kompleksinijim kamerama mada ce sigurno biti eksperimenata kao sto je panasonic pokusao a i samsung ce nastaviti sa zoom serijom samo to nisu fensi tanki flagship uredjaji nego hibridi.

Ako neko predje na vece senzore i ozbiljniju kameru u ''fensi'' android telefonu/phabletu visoke klase to ce biti Sony ili Samsung.

Sto se 1020 tice softverski se dosta toga odradi ali ne bih rekao da se ispravljaju bilo kakve greske.
Imas RAW pa vidis odmah sta i kako i to odmah pored jpg, uglavnom je jpg malo svetliji i sa manje realnim bojama naravno. Ja se svaki put iznenadim koliko su dobre RAW slike.

Dakle razlike u odnosu na ono sto kamera vidi i jpg su minimalne kao sto sam rekao, Nokia ima dosta dobar softver, bolji od pa recimo svih ostalih koji vestacki i sminkanjem pokusavaju da nadomeste hardverske nedostatke.

E da i: Deblji telefon sa velikim senzorom >>>>>>>>>> tanak sa prcoljcima.

Poslednja izmena:
^ da samo sto ne postoji bilo koji telefon sa flagship specifikacijom 2014 i senzorom vecim od 1/2.3''. Tj postoji onaj panasonic ali to je eksperiment koji bas i nece masovno zaziveti. HW najaktuelnija Nokia ima 1/2.5'' senzor tako da je sve to isto, ios/android/wp i ko zna da li ce M$ uopste imati motiv da izbacuje kamera telefone kao 808/1020.

Nemam ja nista protiv te debljine ako ispostuju i ostatak telefona pa ubace vecu bateriju!

100 ljudi 300 zelja :)
Oni izbacuju sta prolazi kod vecine a ne kod 1% potencijalnih kupaca

Svaki novi flagship je sve tanji.. evo ovi kinezi su spustili ''debljinu'' na nivo malo debljeg papira. A taj trend i drasticno vece baterije, kompleksnije kamere.. to ne ide zajedno.

Ma dabog im se svaki iskrivio i umrli od bankrota!

Kakav Sony, najkvarljiviji fon ubjedljivo.

Pazi, uvek se i kod svakog proizvodjaca dogodi da postoji odredjena losa serija telefona sa nekim kako hardverskim tako i softverskim problemom. Tako da ne mozes da sudis na osnovu toga, sto eto znas par ljudi kojima se to desilo.
Koristim Xperia T model, za koji se takodje pricalo da ima nekih hardverskih problema sa baterijom i maticnom, tipa gasenje, resetovanje telefona iz cista mira, eto kod mene to nije slucaj telefon radi kao sat. ;)

ma ja sam imao xperiu zl do skoro radio ok cim mi je istekla garancija od god dana posle mesec dana ode baterija sto je najjace fon uzeo ovde kod nas a baterije nema nigde ni u sonijevom servisu :O sva sreca pa sam nekako nabavio bateriju preko eb*y i uspeo da ga popravim i odma prodao da se vise ne cimam :) tu sam se bas razocarao u sony

Pa sta ti je, danas se i vecina proizvoda programira tako da se neki deo pokvari odmah ili ubrzo po isteku garancije. Program zastarelosti proizvoda. ;)

100 ljudi 300 zelja :)
Oni izbacuju sta prolazi kod vecine a ne kod 1% potencijalnih kupaca

Problem je što je ta većina totalno nenormalna.
Z3 je tako premijum super mi je toplo oko srca kad ga pipnem i onda BAM!!! u neku skrnavu plastiku/silikon jer telefon prokleto klizi.

Nek se telefon ugoji 2mm ali da može da se koristi bez dodatnog kućišta i eto prostora za malo bolju optiku i za veću bateriju.
Umesto tupavog stakla nek zadnja strana bude neka kvalitetnija legura plastike, kevlar šta god i nek bude izmenljiva.
Nek naprave sistem da ceo telefon upada u masku i onda kad je izguliš daš im kolko treba za novu masku i telefon kao nov.

Ovaj trend da se imbecili za sve pitaju ima rezultat koji vidimo...

Alleged 5.4" Xperia Z4 specs and pictures leak, coming January 5th alongside a 5.9" Z4 Ultra

The Z4 is expected to sport a 5.4" Quad HD Triluminos display (not the 5.5" we heard before, but it might be a matter of rounding the diagonal up or down). Next in line is the chipset - those who were expecting a Snapdragon 810 one, tough luck, as the source indicates the Z4 will be equipped with an 805 generation, and we are inclined to believe them. January would be too early of a timeframe for a chipset that will only ship to customers in the first half of the year. Moreover, if history is any indication, Sony usually doesn't place the latest that's in tight supply, but usually goes a notch below, and a Snapdragon 805 is nothing to sniff at anyway.

Pa da, moraju nesto da ostave i za 6 meseci kasnije tj Z5 (mislim na s810) :D

Ovo je pokusaj Phone Arene da skupi jos par iljada pregleda, ko zna ko je dobacio ovu dojavu. Prema svim iole proverenim izvorima kompletna Z4 serija stize na MWC u martu (osim Z4c koji ce mozda sacekati IFA-septembar).

Ako bude u martu onda moraju ići na s808 ili s810. Mada znajući njih..

Pa upravo to, ceka se MWC i Z4 serija ce imati S810. Mislim sve je moguce sa njima ali sve proverene informacije govore o predstavljanju na MWC i aprilu kao pocetku prodaje Z4.

NA CES-u bi trebalo da predstave neke nove televizore, kamere i slicno, mozda neke telefone nizih klasa ali svi ciljaju na S810 za flagship telefone 2015 i mozda jos slican exynos (S6 sa exy. iz note 4 ili novijim).

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno