Šta je novo?

Sony Xperia Z3

Odlican rezultat danilel,ako je svo vreme na 4g onda pogotovo,mada je i za 3g odlican.

Z3 nocne su iz nekog razloga katastrofa.

Svi ovi low light semplovi su ocajni, cak su na N4 hdr i Z3 auto jedni od najboljih uz L930 (drugi primer) a u prvom primeru su failovali Z3 auto i L930, mutne su iz nekog razloga, verovatno nije smirio ruku. Uglavnom su svi LL semplovi jedva prihvatljivi ili neprihvatljivi.

Poslednja izmena:
Xperia Z3 and Xperia Z3 Compact vs Nokia 808 - Photographic start, round one

Test u auto modu, 20mpix vs 38mpix. U drugom delu ce testirati 8mpix Z3 i pureview 8mpix.

Naravno bolja je 808 ali se oba Z3 dobro drze. Sto su tezi svetlosni uslovi - 808 sve jasnije pokazuje ko je i dalje tata mobilne fotografije :) Realno, uz 8mpix pureview mod i rucna podesavanja za low light pojela bi oba Z3 i sve ostale kamere na telefonima zajedno.

Ipak u ovom ''auto'' testu Z3 kamere su se dobro pokazale. Ne treba zaboraviti da 808 ima skoro 3x veci senzor i kompleksniju optiku, xenon ali opet zbog testiranja u auto modu razlika u korist 808 je manja nego kada bi se koristio pureview.

Poslednja izmena:
Recimo da je samo na gajbi prebacio u wifi mod inace je celo vreme bio ukljucen 4G sto je nekih 80% vremena za tih dan i 15h.Testiracu je jos ali sve bolje i bolje pokazuje baterija.
Evo par slika od jutros dolazeci iz trece smene.
Cisto da se zna da je bio mrkli mrak u 6h jutros i oblacno.

Prva slika je manual 20mp iso auto.

Druga je superior gde se vidi visi iso koji ide po deafultu.

Prilozi

• uploadfromtaptalk1413384349094.jpg
    uploadfromtaptalk1413384349094.jpg
    1,014.9 KB · Pregleda: 141
  • uploadfromtaptalk1413384458678.jpg
    uploadfromtaptalk1413384458678.jpg
    605.6 KB · Pregleda: 134
^ za takve scene koristi night scene mod jer ce SS biti oko 1 sek. a ISO ne veci od 1500 i onda ce liciti na nesto. Pogledaj exif ove druge, bas me zanima da li je iso 12800?

Evo jedan primer sta moze da se izvuce sa tim modom na Z3c (SS 1/2 sek. i iso 64) http://www.esato.com/phonephotos/cam/sony/d5803/201410122207SFoBj6.jpg

Mada ovde ima mnogo vise svetla, u uslovima iz tvog primera mislim da nista ne pomaze, mozda samo nokie 1020/808 sa najduzom mogucom ekspozicijom.

Poslednja izmena:
Probacu i tako...iso na donjoj slici je 4000 a gornja 800.

^ Uglavnom za neke nocne scene koristi taj mod (samo telefon moras da drzis sto mirnije jer ss ide do 1 sek.) a inace mozes da eksperimentises sa iso u manual modu.. sve to je samo jedva prihvatljivo resenje dok ne omoguce kompletnija podesavanja. U tom totalnom mraku bi sa 1/2.3'' senzorom pomoglo samo podesavanje SS preko 5 sekundi, iso do 400 npr i stativ a i to je pitanje na sta bi licilo.

[YOUTUBE]jy3iTagrSLg[/YOUTUBE]

[YOUTUBE]mo_QgXwUBMg[/YOUTUBE]

[YOUTUBE]jzgRyl0h9s8[/YOUTUBE]

[YOUTUBE]CD1j-7HU3cg[/YOUTUBE]

Poslednja izmena:
Jesi video što je LG predstavio novi kamera modul? Ovaj Sony 20.7MP senzor sa OIS. Ako odrade dobar sw sledeći LG bi mogao biti jako dobar što se tiče tog segmenta.

^ video sam, to vrlo lako moze da bude kombinacija za Z4 (zakrivljeni 1/2.3'' 20mpix senzor i OIS) ako ne predju na veci senzor (a pominje se 2/3'').

U svakom slucaju verujem da ce G4 ili slican novi LG imati odlicnu kameru.

Pa još sa Android L manual kontrolama... :)
Nema šta, telefoni se bliže savršenstvu u ovim okvirima u kojima ih sad gledamo

Eto Z4 u martu/aprilu :-D

Poslednja izmena:
Zanimljivo je da ne mogu da biram scene na manuel preko 8mp!? Recimo zelim da stavim nocnu scenu i zatamljena mi je opcija za biranje scena.

Ne moze fain2daniel,ne moze ni na Z1 ni Z2 da biras scenu na rezoluciji preko 8 mpx,tako su oradili softver ebiga.

Očekivao sam da to bude promenjeno do sada. Da li se Sony oglašavao povodom toga? I zašto je uopšte tako?

Ja kontam da Sony nece da ugrozi prodaju svojih pravih fotoaparata i da zato nece da naprave idealnu kameru. :/

Da može, sony bi sigurno odradio, što ne bi imao najbolju kameru na mob? Ali ne može, apple i samsung odrade najbolje softver za sada. I sony fotoaparati bar meni nisu popularni, niti kamera na mob može da ih ugrozi. Samsung takođe ima fotoaparate i ne vidim kako ih je ugrozio kamerom na mob. Sony se popravlja, ali stvarno sam očekivao da Z3 obriše konkurenciju sa kamerom, kad ono to uradi apple i samsung ponovo.

@fain2daniel, brutalan rezultat baterije.

Poslednja izmena:
Da može, sony bi sigurno odradio, što ne bi imao najbolju kameru na mob? Ali ne može, apple i samsung odrade najbolje softver za sada. I sony fotoaparati bar meni nisu popularni, niti kamera na mob može da ih ugrozi. Samsung takođe ima fotoaparate i ne vidim kako ih je ugrozio kamerom na mob. Sony se popravlja, ali stvarno sam očekivao da Z3 obriše konkurenciju sa kamerom, kad ono to uradi apple i samsung ponovo.

@fain2daniel, brutalan rezultat baterije.
Profi segment je uspešan. Imali su nedavno seriju aparata koja se prodala više nego što su računali. Jer je prilično jeftina u odnosu na ono što nudi.

Gde bre ne mogu, pa fotoaparati im kidaju od srednje klase pa do dslr (u nekim klasama jos uvek nemaju pravu konkurenciju, uglavnom mislim da premium kompakte) a generalno skoro svi jeftiniji fotoaparati su svejedno krs (osim canon S1xx serije), bilo koji proizvodjac da je u pitanju :) Lens kamere da ne pominjem, qx1 kida a i ostale su odlicne.

Samsung takođe ima fotoaparate i ne vidim kako ih je ugrozio kamerom na mob.

Samsung fotoaparati tek u poslednje vreme lice na nesto i to par skupljih modela, njima je taj market mnogo manje bitan od android smartfon divizije za razliku od sony-a.

Sony se popravlja, ali stvarno sam očekivao da Z3 obriše konkurenciju sa kamerom, kad ono to uradi apple i samsung ponovo.

I sony fotoaparati bar meni nisu popularni, niti kamera na mob može da ih ugrozi

Naravno da ne moze da ih ugrozi u potpunosti ali nisam siguran da znas da sony ima dzepne kamere HX serije (od 280-400e) sa slicnim 1/2.3'' senzorom koje u 20mpix P&S modu (vs Z3 20mpix) daju bukvalno iste rezultate kao Z2-Z3. Naravno da je to delimicno ugrozavanje P&S ponude. Opt. zoom i xenon naravno ne poredim jer Z3 to nema.

Evo i dokaz

http://www.photographyblog.com/reviews/sony_cybershot_dsc_hx300_review/sample_images/

Ovi semplovi nista nisu bolji od Z2-Z3 a ta kamera kosta preko 300e. Da ne pominjem da postoje modele konkurencije zvucnog imena koji prave losije fotografije a cena je slicna.

Za kamere kao 808 i 1020 sa primetno mocnijim hardverom moze da se kaze da brisu pod sa konkurencijom (mada ni to vise nije toliko ubedljivo kao pre godinu-dve) a nigde ja ne vidim kako to Apple, Samsung brisu pod sa konkurencijom (ili obrnuto) sto se kamera tice kad su sve te kamere dosta slicne po opstem kvalitetu, nemoj mi reci da IP6 ima sad nesto posebno bolju kameru od Z3/N4/G3 i obrnuto ;)

Mnogo ljudi hejtuju, za htc svi kazu ''ma samo da batale upix kameru i predju na neki obicnu, prosecnu 13mpix i vrh, ne mora da bude u vrhu klase'' a sony kada vec godinu dana na flagship Z seriji ima kameru koja je apsolutno u skladu sa klasom i u rangu sa konkurencijom (posebno apple i samsung) e onda to ne valja i fail je :) Ajde da su ugradili grbu i kameru kao na 808 pa da nije bolja od IP6 i N4 (ili da je primetno losija), takav hejt bih razumeo, ovako je totalno uporediva sa N4 kamerom od koje ima malo veci senzor ali nema OIS.

Z3 kamera je jedna od najboljih na androidu, u vrhu svoje klase, ima neke sitne prednosti i mane u odnosu na generalno najbolje kamere na flagship uredjajima koji nisu kamera-hibrid i to je to, niti je mnogo bolja a bogami nije ni losija.

To je prica kao iz Note 4 teme o autonomiji, dolaze ljudi i hejtuju to sto N4 nema duplo bolju autonomiju od vrha klase, smeta im to sto je autonomija odlicna i u rangu sa android vrhom a ne duplo bolja jer kada se nesto tako dobro odradi onda je to fail sto nije drasticno bolje :d

Poslednja izmena:
Ok za preminum segment sony, ne pratim, ali ko ovde ima takav sony? Niti lično znam nekog. Ja sam mislio na jeftinije oko 150+e koji se najviše prodaju, stvarno ne viđam sony kod ljudi. Možda je takvo moje okruženje. Ko ovde ima sony u toj klasi?

Naravno da ne moze da ih ugrozi u potpunosti ali nisam siguran da znas da sony ima dzepne kamere HX serije (od 280-400e) sa slicnim 1/2.3'' senzorom koje u 20mpix P&S modu (vs Z3 20mpix) daju bukvalno iste rezultate kao Z2-Z3. Naravno da je to delimicno ugrozavanje P&S ponude. Opt. zoom i xenon naravno ne poredim jer Z3 to nema.

Evo i dokaz

http://www.photographyblog.com/reviews/sony_cybershot_dsc_hx300_review/sample_images/

Ovi semplovi nista nisu bolji od Z2-Z3 a ta kamera kosta preko 300e. Da ne pominjem da postoje modele konkurencije zvucnog imena koji prave losije fotografije a cena je slicna.

Upravo dokaz da ne mogu više da izvuku.
Ne vidim kako bi im bilo u interesu da imaju slabiju kameru od konkurencije? I konkurencija ugrožava P&S, time što bi sebe oslabili na mobilnom ne vidim kako bi poboljšali prodaju P&S.

Ono čime nisam zadovoljan, što kamera nije bolja od note 4 ili apple. Imaju bolje foto aparate od samsunga, apple ne pravi foto aparate (možda sada treba da razmisle o tome, možda imaju najbolji softver, mogli bi da otmu i tu deo kolača). Kako onda sony nije najbolji na polju kamere? Još im prodaje senzore.
Takođe, sony ima mp3 playere, što nema bolji zvuk od apple i samsung? Samsung S5 i note 3 su odlični na sluškama (S5 bolji od note 3), bolji od većine, Z2 mi je bio tiši sa istim sušalicama. Šta reći za iphone koji ima sjajn zvuk. Opet sony ni tu nije bolji. U čemu je sony bolji i šta ga izdvaja, sem po meni zastarelog UI (lična stvar, lako rešiva)? Ništa ga ne izdavaja da kažem ovo može samo sony.

Poslednja izmena:
Ja imam sonyjev nex-5T alfa skoro godinu dana i mogu reci ja je strasan aparat.Ovde se bar kupuju itekako i sony brend je dosta jak.

@ Ivan I, aj pogledaj u Evropi i bogatom svetu koje napredne kompakte i mirrorless-e ljudi najvise koriste :) Nadam se da si svestan da ti sony (i slicni canon, fuji, panasonic) fotoaparati kostaju kao 2 prosecne plate ili 4 na jugu Srbije. Prosecan Srbin ima benq 12mpix :d kompakt placen 79.99 evra u Segedinu, to mu sluzi da ima da skljoca kad ode na more a potpisujem da 90% ljudi u Srbiji nema pojma o osnovama fotografije i foto hardvera, kako onda ocekujes da vidjas premium fotoaparate bilo kog proizvodjaca u zemlji gde ljudi jedva sastavljaju kraj sa krajem?

Na forumu ima ljudi koji koriste te fotoaparate, evo npr Marti koji je fotograf ih ima nekoliko (ako sam dobro razumeo) i on najbolje moze da ti kaze kakvi su. SretenBG je imao RX100 II a sada RX10, slobodno ga pitaj na pp sta misli :)

Upravo dokaz da ne mogu više da izvuku.
Ne vidim kako bi im bilo u interesu da imaju slabiju kameru od konkurencije? I konkurencija ugrožava P&S, time što bi sebe oslabili na mobilnom ne vidim kako bi poboljšali prodaju P&S.

Gresis, mogu oni ali to nije potrebno jer osim canona u toj klasi skoro niko ne nudi bolji kvalitet fotografije (osim sto fuji, olympus pa i neki nikon) mogu da budu egal, sto znaci da je to kvalitet koji trenutno odgovara svim tim proizvodjacima, nece da nude vise za sada.

Pazi sad, Nikon prosumer koji kosta 350e, uzmi pogledaj P&S semplove http://www.photographyblog.com/reviews/nikon_coolpix_p520_review/sample_images/

Ovoliko cudo od fotoaparata a ne pravi bolje P&S od sony hx ili Z3 (namerno naglasavam snapshotovanje jer andoid telefoni nisu sposobni za nesto vise od toga).

Ili npr ovaj, koji je malo jeftiniji http://www.photographyblog.com/reviews/nikon_coolpix_l330_review/sample_images/

A ovakvih ili jos gorih primera je dosta, uzmi pogledaj kakve semplove prave kompakti do 200e, svi su zesci krs (osim canona mada i on ima krseve).

Takođe, sony ima mp3 playere, što nema bolji zvuk od apple i samsung? Samsung S5 i note 3 su odlični na sluškama (S5 bolji od note 3), bolji od većine, Z2 mi je bio tiši sa istim sušalicama. Šta reći za iphone koji ima sjajn zvuk. Opet sony ni tu nije bolji. U čemu je sony bolji i šta ga izdvaja, sem po meni zastarelog UI (lična stvar, lako rešiva)? Ništa ga ne izdavaja da kažem ovo može samo sony

Sam sebi si odgovorio - sony ''ima'' tj proizvodi i prodaje audio opreme, muzicke plejere od obicnih do android walkman-a. Znaci najbolji audio hardver (kojim raspolazu) guraju u to (sto ne znaci da su najbolji, konkurencija je tu mnogo jaka ali su svejedno u vrhu). A zvuk na sony telefonima je daleko od loseg, naprotiv odlican je sto mozes da procitas u ozbiljnim testovima audio. sajtova blogova kao i u utiscima korisnika na head fi npr, ako te zanima guglaj. Kvalitet zvuka ne zavisi samo od jacine izlaza, cinjenica je da apple i htc imaju najjaci izlaz i najglasniji zvuk preko slusalica, apple i samsung telefoni se izdvajaju jos po wolfson/cirrus logic dac i tu su u prednosti u odnosu na sve ostale telefone.

Zatim, procitaj testove na whathifi gde kazu da bez obzira na slicne snapdragon Z2 i Z3 za njih imaju bolji kvalitet zvuka od G3 npr a odavno je poznato da Nokia sa istim cipsetom ne obezbedjuje kvalitet zvuka kao vecina ostalih proizvodjaca (to posebno vazi za 930).

Citiram za Z2
Incredible sound

If you’re impressed by the Sony’s picture, just wait until you hear its sound. Alongside the iPhone, this excels as an on-the-go music playback device.

As with past Xperia smartphones, the Z2 makes Android rivals sound pedestrian with its punchy, engaging sound. Strong dynamics, solid bass, plenty of detail – the Z2 has it all.

A sada za Z3

Strong music and video performance
Audio could go louder

We really enjoyed the standard audio performance on the Z2, so the addition of high-res audio to the Z3 makes us even more excited to try it out here.

High-res tracks are marked with an 'HR' logo so you know which is which, though just take a listen and you’ll be able to tell. It’s a much better high-res performance than that of the LG G3: exciting and engaging, with plenty of punch and attack.

It’s also a slightly leaner character than the iPhone 6, which still tops our pick of audio in a smartphone, but it comes close when it comes to detail levels and dynamic punch.

Slicne utiske mozes da procitas na head fi i to od korisnika koji imaju kvalitetne plejere, slusalice, uopste audio opremu a neki od njih cesto menjaju telefone pa su uporedili sve to sa samsung/htc/apple telefonima. Zakljucak je da sony nudi odlican audio kvalitet i da jedino fali malo jaci izlaz-jaci zvuk preko slusalca.

S'obzirom da sam i sam probao zvuk sa slusalicama iz profila na nekoliko skupljih telefona (a i matorim 3gs pa i 4s koji i dalje kidaju sto se zvuka tice) i Z1 (prosto odlican, zabavan zvuk sa ''warm'' karakteristikama ali jacina nije kao na One ili ajfonima) ovo mogu da potvrdim :)

Poslednja izmena:
Za jeftine kompaktne je Canon najbolji, pre svega što oni najmanje ograničavaju softver. Jedno vreme sam se aktivnije bavio fotografijom. Sada već godinama, jedva. I onda sam se iznenadio kako neko Nikon više klase od mog Canon-a S5is, starog šest godina, nema neke opcije, koje su očigledno samo softverski zaključene. Dok ih Canon daje, doduše i oni blokiraju neke stvar, tipa RAW itd. Ali to se da rešiti sa hack.

Naravno da je Canon najbolji (pre svega S1xx serija), ostali su uglavnom raspad osim par fuji/sony/olympus ali kada se prica prebaci u premium klase.. tu sony kida, naravno i Canon mada se i panasonic/fuji polako bude.

@ Ivan I

Ništa ga ne izdavaja da kažem ovo može samo sony

Ovo mi je promaklo, ok - to je skroz subjektivno i ne vredi polemisati. Licno ne vidim nijedan android telefon osim Note 4 koji je toliko unikatan u svojoj klasi (osim K zoom i onog panasonica sa 1'' senz) ali to nisu klasicni flagship androidi a opste je poznato da je ta klasa u poslednje vreme prilicno izjednacena ali ipak postoje oni ''malo bolji'' uredjaji.

A i sto se ostalih sistema tice, izdvajaju se samo 808 (mrtav os nazalost) i lumia 1020 (samo po kamerama), sve ostalo se svodi manje-vise na isto/slicno.

Ja realno ne vidim Z2-Z3 kao neke epske uredjaje vec kao prilicno kompletne androide sa najmanje kompromisa (uz unikatne opcije kao IP68, steadyshot za 4k itd). U sustini samo S5 moze da im parira kada se sve sabere i oduzme, vecini ostalih (osim N4 koji je phablet) fali bar nesto tako da bi to mogao da bude odgovor na tvoje pitanje - izdvaja ih to sto osim samsunga niko ne nudi toliko toga u jednom uredjaju ili vise od toga :)

Poslednja izmena:
Bravo Hsv,dobra recenzija sto bi rekli ovi iz Zagreba. :D

hsv.stoned objasnio si, skidam kapu. ;)

Prodaja jeftinih foto aparata je desetkovana već par godina zbog kamera na telefonima, taj biznis je pukao.
Onaj kome treba dobra fotografija taj će da nosi ozbiljan foto aparat, a ostali će da slikaju telefonima tako da sony ništa ne bi ugrozio...

Camera comparison: Samsung Galaxy Note 4 vs iPhone 6, iPhone 6 Plus, Sony Xperia Z3, LG G3, Galaxy S5, Galaxy Note 3

07-final-score.jpg

Poslednja izmena:
Tačno @hsv.stoned, lepo si napisao dosta stvari, ja se rukovodim stvarima ovde. Ali, ako i uzmeš tamo negde preko kako stoje stvari, sony je opet prosečan android, nema ništa što ga izdvaja, nešto čime bi se približio apple i samsungu (po broju prodatih mobilnih). Takođe i ovde, pogledaj koliko na forumu ima ljudi ima sony (@blue moon, ti si sony fan, tebi svaka čast). Gotivim sony, samo možda očekujem ono, sony, to je sony, taj kvalitet pruža samo sony, kao što si sam spomeno apple i htc za zvuk.

Nazad
Vrh Dno