Šta je novo?

Sony Xperia Z2

Root kad ubacis 4.4.2 preko XZdual recovery aplikacije odradis,tako sto kad startujes install l,izaberes opciju-root with towel root i on ce ti instalirati i root i recovery.

Dogadja se svasta. :D
Poslednji telefon sa kojim nisam imao problem je bio S2 koji o dalje razbija kod caleta. Posle sa svakim neka muka.
Valjda ce Z2 da razbija kao S2 nekad. :)
Imam ih ko zna koliko. :D
Aj sad kad sam tu, koja procedura za root? I ako stigne sa Lolipopom kako da ga vratim na KK (posto vidim da je baterija dosta bolja)?
Kao je bolja, ali apsolutno nema nijednog razloga za korišćenje KK, umesto L, žrtvuju se samo unapređenja, i sigurnost.

@blue moon odlicne slike! Nadam se da ce z2 dobiti full manual mod sa narednim updateom.

@blue moon odlicne slike! Nadam se da ce z2 dobiti full manual mod sa narednim updateom.

Nova kamera app. stize na nove Z telefone u Novembru, kada ce Z2 dobiti apdejt i na sta ce sve to da lici videcemo. Ne ocekujem previse ali ne bi bilo lose da ubace krsten LL manual mod.

Inace je dobro to sto Z2 i dalje ima daleko bolji default WB i bolje boje od Z3 npr, uz to mi se cini da je i sam sw malo bolji. Videcu ovih dana da ispucam fotke po prirodi, gradu, za sada mi kamera deluje sasvim solidno iako joj ocigledno fali OIS. SA preko dana i moze da prodje (opet ume da promasi i ne preporucujem taj ***** mod) a u LL uslovima moze da ''ubode'' ali kad se istripuje da dize ISO cak i uz led blic a cesto sve to uz 1/8s.. nastaje horor.

Dobro je sto ima i ISO 50 opciju uz vecinu podesavanja, lose je to sto uz digitalnu foto. stabilizaciju ISO ostaje zakucan na auto. ali opet je bolje i to nego da ne postoji nikakva (pa makar i digital.) stabilizacija.

Treba pucati u 8MP. modu (uz menjanje AF rezim po potrebi i uslovima), fotke su bolje (valjda oversampling odradi dobar posao, ne kao na lumiama ali moze da prodje) velicina jpeg fajlova je u tom slucaju najcesce izmedju 3-5Mb dok vise rezolucije jedu i do 12, 13Mb a po cropovima cesto ne izgledaju bolje od 8MP. Ovako uz obican pregled na 22'' monitoru deluju skoro isto pa cu skoro uvek koristiti 8MP mod zbog ustede u prostoru (klipove odmah prebacim na komp, fotke obicno sve ostavljam u memoriji telefona/na kartici).

Sa panoramama sam bio malo smoren sve dok nisam video da google camera app. snima bolje panorame od stock kamere (a i rez. je veca 20MP vs 5MP) tako da cu i ti probati ovih dana :)

4k kamkorder je vec u rangu sa najboljim (S6/G4), snima malo manje detalja ali se odlicno pokazao sto se stabilizacije i LL tice. Nisam snimao duze od 3 min i jos nisam video gasenje aplikacije a snimao sam po dvoristu i na 39c od pre neki dan (doduse telefon nije stajao na suncu tj nije se usijao). Probacu za ovih dana koliko max. moze da snima na ovim letnjim temperaturama..

Poslednja izmena:
Evo me preko tapatalk. [emoji13]
bef6f7022beef098948945c0f645bfed.jpg

f758e19d7fb1acf59fedd79f31adf2df.jpg

ja se jos razmisljam za Z2a .. odgovara mi sto je manji a sve ostalo je potpuno isto kao na Z2 osim prednje kamere koja je uzas 0.3mp .. plastika pozadi je odlicna.. ima da se kupi u fabricki neotpakovanoj kutiji za 295 eur.. dosta je to povoljnije a dobijes isti uredjaj

Kako dosta povoljnije kad ljudi nove primerke sa mts mreze prodaju za oko 300e? Samo cekaj takav oglas i to je to.. ili do 6m star Z2 sa domacom garancijom za 250-260e, imas i takve oglase.

Mada ni taj Z2s sigurno nije los, skoro sve je isto kao na Z2, samo je razlika u velicini displeja, dimenzijama i materijalima kucista.. i ima 200 mAh manje sto i nije problem uz 0.2'' manji displej.

Pre neki dan sam izvukao 5h 10 min sot za 24h uz oko 2.5h igranja sonic dash/hill c.r, red ball itd, oko 45min poziva, dosta slusanja muzike, whatsapp itd, H+ only sve vreme, G+/mondo i sl. notifikacije, gmail, malo 4k snimanja.. ali uz forsiranje osvetljenja na min 80% a cesto i na 100%. Veoma sam zadovoljan autonomijom, telefon se nije grejao kao sto sam ocekivao mada te igre nisu previse zahtevne, do 3 min po 4k snimku bez gasenja kamera aplikacije.. sve u svemu odlicno.

Ali.. na one epske sot 7,8-10h uz takvu upotrebu za 24h zaboravite tj moze ali uz auto osvetljenje do 50% kada je displej prilicno taman
, moze da prodje za indoor/sobno-kancelarijske uslove, napolju displej mora da bude min na 75% a ja drzim na 90-100% (450-460 nitsa) jer hocu sve jasno da vidim a ne cimam se za autonomiju pored 3200 mAh :) Mozda na 4.4.4 moze da izvuce malo vise, ne znam.

Znaci, autonomija je odlicna. Ali nikako bolesno brutalna/nestvarna itd.. to bi mogla da bude tek sa jedno 4500 mAh+ ;)

I da, preko usb kabla povezanog na PC.. telefon se puni jbno jezivo sporo! :d Preko fabrickog punjaca.. nisam tacno merio ali jedno 3h 0-100%. Imam i punjac od XP koji vazi za jedan od brzih sony, moram probati i sa njim.. sve u svemu ne smeta mi, fon napunim nocu i miran sam ceo dan mada bi svakako bilo dobro da ima neko brzo punjenje s tim sto ne znam kako bi to uticalo na vek baterije.. mozda je ovako i bolje s obzirom da je IP58 fon u pitanju. Kupicu ipak dock u skorije vreme..

Poslednja izmena:
Light usage

Stamina iskljucena juce :-D

403aef491cf9119e981ca8850d305e5f.jpg

Jedino sto mi smeta je osvetljenje nocu. Dali ja ne primetim ali ALS kao da ne smanjuje brightness nocu, inace drzim na 30, max 40% i to mi je super! A nocu malo smeta i tih 30%, na lumijama bar koliko znam za 720,920 i 1020 on ga smanji malte ne na 5% :)

Poslednja izmena:
Evo jos neke cinjenice o 4k/kameri i zagrevanju - napolju je 36c (u hladu, jos malo pa 4Q :d jbni kinezi), na suncu sigurno ima bar 5-6c vise. Uspeo sam da snimim 2x3min 4k, mrzelo me duze da setam po dvoristu ko ludak :d, posle 2x3min 4k snimanja temp. baterije je prema cpu-z otisla na 48c, oni senzori razni su isli 55-60c.

Posle max. 1 min pauze i macro fotkanja izmedju uzeo da snimim jos jedan 4k i aplikacija se ugasila posle oko minut i po. Baterija otisla na 50c, senzori 58-63c, otprilike (ima ih mnogo a i ne znam sta tacno prikazuju).

Telefon je bio vidno vruc u tom delu oko kamere/cipseta. Nastavio sam da koristim macro/background defocus mod i telefon je ostao vruc ali kamera aplikacija nije pucala.Tako da jedan kraci 4k snimak nece mnogo zagrejati fon, kombinacija foto/video snimanje za redom + 2-3 4k snimka.. e tu se vec dosta zagreje.

To je to otprilike, moze da prodje, prelazna ocena sto se mene tice. Da se gasi agresivnije na ovim temperaturama onda bih se smorio, ovako moze da se fotka/snima i na jakom suncu ali od 4k definitivno ne treba ocekivati duze snimanje odjednom, nekoliko puta po 2-4 min moze ali uz pauze. 1080p nisam probao, nisam se ni setio, verovatno se daleko manje greje. Cim malo padnu temperature probcu opet, kapiram da ce moci dosta duze da snima 4k.

Sto se fotografija tice, ko koristi manual mod neka obrati paznju sta od podesavanja telefon ''pamti'' a sta resetuje ''na 0''. Jos nisam provalio kako tacno to radi (sta pamti a sta resetuje), npr evo sad mi se desilo da sam skoro sve snimio sa EV -1 pa su fotografije podeksponirane uz jake crne senke. Nisam ni primetio dok nisam prebacio na komp. Background defocus app. ponekad ubode a desi se i da promasi to laziranje bokeh-a, touch to focus uglavnom radi ok.

Na ovako jakom suncu displej mora da bude minimum na 80% osvetljenja da bi se videlo sve sto treba, ja drzim na 90-100% jer sam procenio da u 95% situacija mogu totalno da se opustim sto se tice autonomije :)

Poslednja izmena:
Rootovan :-D malo sam ga na docku dopunio mozda 20% i nasao sam da google plus vuce bateriju pa sam iskljucio sinhronizaciju za to.
Stamina je dobra kad si van kuce, ovako moze se i bez nje :) ima tu jos da se cacka, evo vec mesec dana ga imam a nisam sve lepo podesio 8-}

Poslednja izmena:
Evo o cemu sam pricao, fon zapamtio EV -1 iz nekog prethodnog testiranja i onda su fotke podeksponirane (manual mod, touch 2 focus, iso 50)

Prvi problem koji sam primetio na z2 je grejanje kad koristim kameru. Napravio sam 7 brzinskih slika (kolko je moglo trajati ,par minuta mozda) i dobio sam poruku da ce se ugasiti kamera u jednom trenutku zbog pregrevanja. Mislio sam da to ima veze samo sa snimanjem 4k.

Jedno je poruka-upozorenje da ce se kamera ugasiti u tom slucaju a drugo je gasenje kamera aplikacije zbog pregrevanja koje se desilo. Pogledaj par postova iza sta sam napisao o danasnjem testu foto/video 4k snimanja na 40c na suncu..

Pratim ja temu ,nego nisam ocekivao ni to obavestenje da dobijem tako brzo,mozda me samo obavestava a ne bi ugasio samu aplikaciju jos dugo vremena,nisam testirao :D

Obavestenje se brzo pojavi ali sam se danas uverio da nema mesta cimanju od gasenja u foto modu ni na 40c, e sad ocigledno na toj temperaturi i na jakom suncu ne moze dugo da snima 4k, par puta po 3 min u proseku i to je to, camera app ce se ugasiti :) Bice bolje cim malo padnu temperature, kapiram da zimi moze po 15-20 min da snima 4k :D

Aha pa onda ok...4k me ne zanima ni malo :D
Znam da su ljudi uzimali kineske dockove ,sa aliexpresa npr, i znam da je bila neka prica da im je magnet jaci nego na originalu pa da moze da se desi da pocupa konektore,pa kakvi su utisci posle nekog vremena ljudi koji imaju kineza? Kinez je oko 5 evra a navodno original moze da se nadje za 20 na oglasima,pa sta bi mi preporucili?

Original svakako ako mozes da izdvojis novac. Ima li neko preporuku gde da pazarim magnetni kabl?

I mene to zanima, dock ili taj kabl? Dock bih uzeo original sa KP (kako znati da je original a ne kineski od 3$) a kabl koliko znam zvanicno i ne postoji u sony ponudi?

Lako, imas natpis na doku SONY velikim slovima, pozadi je ispisan model i made in China, sam magnet je manji tj kraci nego na kopiji, u pakovanju dolazi samo dock i dva slota i to je to.

To je to:

https://youtu.be/2S612F2gxgk

Zaista lepo lezi u docku, sada iz prve ga ubadam :-D samo sto je proces punjenja jako spor, gotovo smara i po 4sata.
Dok je npr preko power banka na 1.2 - 1.5A sve gotovo za nekih 2sata, mnogo brze.

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Nije valjda da i dalje ne postoji mod za MicroUSB koji podesavas sa desktopa a podizes na 1A .. ? ja evo sad trazim i ne ide me, a to za iPhone ima vec 2 godine.

elem, sad pretrazih na netu, izgleda da komplet sve Xperie (a i samsunzi, HTC-ovi, LG-jevi) imaju limitiran input tako da nece ni da prime brze punjenje, sve i da turis 2amp punjac. verovatno postoji neki tweak al za to moram dublje da kopam

Nema sta da se kopa model podrzava qc2 ali je sony namerno to onemogucio preko kernela.
Ono sto sam primetio a app Ampera je jasno pokazala je da preko punjaca iako je 1.5A output telefon ne prima vise od 1A.
Power bank mu preko usb-a daje do 1.5A iako je izlaz na banku 2.1A.
Ako power Bank nakacim na Dock onda preko njega ide do 0.7A sta je to mozda mu dock limitira punjenje ili preko magneta ne ide vise od toga...
Kako god na xda neki freakovi rade na tome da omoguce qc2 na sve modele z2 u stvari na D6503.

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=3163490
-----------------
Nego ljudi zasto ja imam staru boot animaciju a roknuo sam 5.1.1?
Ide prvo samo Soni logo pa na sledecoj slici powered by Android, zar nebi trebalo Sony Experia na prvoj slici?
A sumnjiv mi je i kernel, el moze neko da pusti SS kernel verzije sa 5.1.1? Hvala

Poslednja izmena:
Meni nesto bas slabo drzi bateriju. Da li ce se popraviti posle par punjenja, hebem li ga. Nocas mi je za 5h (ukljucih staminu) skinuo 9% sto je katastrofa.
45f331aff7d8a54b5b8c72d1130d47f5.jpg

888e6dc3749887e34889df3dd9f8dff9.jpg
]

Aj klikni na grafik da vidimo odnos awake/sot
Ali drži nešto def

Nazad
Vrh Dno