Šta je novo?

Sony Xperia P

Vidim ovde se (opet) pominje mana Nexusa sto ima kameru od ''samo'' 5mpix.. Nema to nikakve veze, ima Nexus sasvim ok kameru, bolju od vecine novih LG i htc. Kamkoder je prihvatljiv ali sa 24 fps sto i nije neka mana kada se zna da na quad core htc one x fps pada i na 13 :d

Zatim, lik rece da je autonomija na Nexusu ocajna, katastrofalna.. pa takva je na vecini Androida danas, osim na Razr Maxx, Note-a, ako se poredi sa skupljim telefonima, oni jeftiniji tipa Xperia Tipo, Xperia J, Alcatel 997.. imaju autonomije iznad proseka.
Samo sam konstatovao da ima manju rezoluciju, što ne znači nužno da je i kvalitet slike lošiji od modela sa većom, čak štaviše kažu da Nexus nije ništa lošiji od nekih 8MP modela, ali čisto sumnjam da može da se nosi sa kamerom na Xperia S, mada se nisam baš zagledao.

Posle skoro mesec dana koriscenja XP Sony-a mogu da kazem da je autonomija ok i nista vise od toga, za prosecnu upotrebu. Posle 24h ce morati na punjac i stvarno ne znam kako lik misli da surfuje 4h na XP a da mu baterija izgura 24h sa jos upotrebe tipa muzika, aplikacija, sms, pozivi. Retko koji telefon to moze.

Nema sanse da testiram koliko XP moze da izdrzi 3g/wifi pretrazivanja neta jer nema sanse da toliko blenem na netu preko jbnog telefona ali mislim da bi posle 4h surfa vrlo brzo morao na punjac.

Znaci, XP je odlican telefon za ovu cenu ali ne ocekujte cuda od baterije i 4h surfa i da tek posle 24h stavite telefon na punjac, ovo retko koji telefon moze, pa i Razr Maxx bi se brzo ugasio. Jeste da WhiteMagic stvarno stedi bateriju ali ona je ipak 1305mah i moze da izgura kao i ostali telefoni iz klase, 24h prosecne upotrebe.
Ovdje se opet nismo najbolje razumjeli, nisam toliki noob, jasno mi je kao dan da je poslije 4h surfa baterija na izdisaju, i da su pri takvom intenzitetu upotrebe neophodna min. 2 punjenja dnevno. Samo sam rekao da znam da će u svakom slučaju morati na punjač svakodnevno, odnosno i pri nešto umjerenijem korišćenju. A inače ne bih ga svakodnevno maltretirao surfom po 4h u kontinuitetu, 3-4h sam uzeo za maksimum, dakle u nekim "ekstremnim" uslovima.
Pa ova 2 LG-a koja privremeno i prinudno koristim su bukvalno konstantno na punjaču, prosto ne vjerujem da jedan fon može imati toliko lošu bateriju, tako da će mi eventualni prelazak na XP biti pjesma u tom pogledu.

I ne gledajte rezultate autonomije po netu, 90% tih rezultata je na GB Androidu kada je autonomija bila bas losa jer je baterija mnogo brzo nestajala i u idle.
Pa ok, ja sam kao referencu uzeo onaj test na GSM areni gdje je Nexus imao, blago rečeno, poprilično loše rezultate.

Ako bih prešao preko loše vidljivosti na dnevnom svjetlu, Nexus bi mogao da dođe u obzir, mada mi je za te pare Xperia S malko privlačnija opcija, ali kako to dosta zavisi od budžeta kojim ću raspolagati, zasad kao najrealnija opcija ostaje Xperia P.

Koja se šifra ukuca u num padu kada želiš da proveriš total call time, da testiraš da li ekran radi ok, vibraciju itd?

Ja na ovom firmware-u nemam problema sa kamerom.
Odugovlacio sam update bas zbog toga i kada sam ga ipak uradio nije bilo problema sa kamerom.

Sto se tice autonomije, sa novim firmware-om punim ga na svakih 3, 3,5dana. Maksimalno mi je izdrzao 4 dana i 5 sati s'tim da je ostalo jos 5% baterije.
Data mi je uvek iskljucen kao i 3G. Pogotovo sto data ne moram da ukljucujem iz razloga sto Sony za razliku od drugih androida automatski upali kada skida mms. Ne moram da upalim prvo "Data" pa da skidam mms.
wifi mi radi poprilicno kao i gps i muzika.
Vise kucam poruke nego sto razgovaram.

Ovo je test iz januarskog broja znate već kog časopisa. Npr. prva tri mesta su zauzeli 1.ASUS Padfone 2(ocena 427) 2.Samsung Galaxy Note II(427) 3. Samsung Galaxy S III(425).
DSC_0008.jpgDSC_0005.jpg

Poslednja izmena:
Meni se nazalost cini da ce to biti i poslednji update za H1 2012 telefone. Eventualno T/TX/V dobiju i 4.2 i slucajno ako se desi KLP. Sony je toliko telefona nastancao u 2012. da bi im trebala armija programera i testera da updateuju stare telefone paralelno sa novima koje izlaze.

Uzmimo samo mid/premium segment telefona koje je Sony izbacio tokom 2012. (2011. su vec prestali da updatuju):

Xperia S
Xperia SL
Xperia P
Xperia ION
Xperia Acro S
Xperia Acro HD
Xperia T
Xperia TX
Xperia V

Kada se uzmu u obzir regionalne razlike i razlike kod telefona raznih provajdera koji zahtevaju posebne izmene, problem se jos vise pogorsava. :)

Sa druge strane, T/TX/V mozda i nastave da updateuju, uz eventualo S/SL, mada i Arc S je izasao krajem 2011. pa ni Jelly Bean nije dobio. Samsung isto ima dosta telefona, pa neki iz 2011. su dobili Jelly Bean, tako da generalno gledano Sony i nema najbolji odnos prema kupcima od kojih su neki vrlo skupo platili telefone, koji su dobili 2 OS updatea i na tome se sve zavrsilo.

Meni se nazalost cini da ce to biti i poslednji update za H1 2012 telefone. Eventualno T/TX/V dobiju i 4.2 i slucajno ako se desi KLP. Sony je toliko telefona nastancao u 2012. da bi im trebala armija programera i testera da updateuju stare telefone paralelno sa novima koje izlaze.

Uzmimo samo mid/premium segment telefona koje je Sony izbacio tokom 2012. (2011. su vec prestali da updatuju):

Xperia S
Xperia SL
Xperia P
Xperia ION
Xperia Acro S
Xperia Acro HD
Xperia T
Xperia TX
Xperia V

Kada se uzmu u obzir regionalne razlike i razlike kod telefona raznih provajdera koji zahtevaju posebne izmene, problem se jos vise pogorsava. :)

Sa druge strane, T/TX/V mozda i nastave da updateuju, uz eventualo S/SL, mada i Arc S je izasao krajem 2011. pa ni Jelly Bean nije dobio. Samsung isto ima dosta telefona, pa neki iz 2011. su dobili Jelly Bean, tako da generalno gledano Sony i nema najbolji odnos prema kupcima od kojih su neki vrlo skupo platili telefone, koji su dobili 2 OS updatea i na tome se sve zavrsilo.

Arc S ima prakticno isti hardver kao i Arc, koji je izasao jos januara 2011 (a i tada nije imao top hardver), zbog toga nije ni cudo sto nisu izbacili JB, on jednostavno ne bi radio kako treba sa Timescape interfejsom. Stock je druga prica i CM10 odlicno radi.

Ne treba im armija programera, jer je hardver jako slican (S, SL, Acro S, Acro HD, Ion - prakticno isti; isto vazi i za T, TL i V). Dobra stvar je sto izlaze u susret developerima, pa otkljucavaju telefone za modovanje i daju im drajvere da bi mogli da srede custom romove. Sony je cak izabran za proizvodjaca godine, od strane XDA foruma. To mnogo znaci, i to je jedan od razloga zbog kojeg bi skoro uvek izabrao Sony pre, npr, LG-ja

JB je i najavljen za kraj marta a za novije verzije se ne brinem jer je tacno sve ovo sto je STrider napisao + je cipset isti kao kod SGS 3 npr a mali 400 drajveri odavno poznati kuvarima tako da ce lako zbudziti neke novije verzije za S3 mini i XP ;)

@ Dule DJ, ne ocekuj bolju autonomiju od Nexusa na XP. Ovo je moja prognoza..

Ceniš da će XP izdržati 4.2?

Ako mislis da li ce hardverski moci da podrzi.. pa sta to revolucionarno donosi 4.2 pa da dual core 1Ghz, 1Gb rama i mali 400 budu slabi? :d :)

Ceniš da će XP izdržati 4.2?

Android 4.2 skoro da nije doziveo gotovo nikakvo unapredjenje u odnosu na 4.1. Sto se tice zahtevnosti, postpuno su isti, malo su promenili status bar i to je to od promena, ostalo su samo aplikacije (nova aplikacija za kameru, nova tastatura i td) koje ionako neces imati na Sony-ju, posto oni koriste svoje aplikacije za takve stvari.

Imam Nexus 7 i na njemu 4.2 (kupio sam ga sa 4.1), a na telefonu (Xperia Neo) imam CyanogenMod10 (4.1.2 Android), tako da sam dobro upoznat sa ovom temom.

Arc S ima prakticno isti hardver kao i Arc, koji je izasao jos januara 2011 (a i tada nije imao top hardver), zbog toga nije ni cudo sto nisu izbacili JB, on jednostavno ne bi radio kako treba sa Timescape interfejsom. Stock je druga prica i CM10 odlicno radi.

Ne treba im armija programera, jer je hardver jako slican (S, SL, Acro S, Acro HD, Ion - prakticno isti; isto vazi i za T, TL i V). Dobra stvar je sto izlaze u susret developerima, pa otkljucavaju telefone za modovanje i daju im drajvere da bi mogli da srede custom romove. Sony je cak izabran za proizvodjaca godine, od strane XDA foruma. To mnogo znaci, i to je jedan od razloga zbog kojeg bi skoro uvek izabrao Sony pre, npr, LG-ja

Znaci, Xperia J sa singlecore S1 Snapdragonom moze da radi kako treba, a Arc/Arc S ne moze? Da ne pominjemo sto neki telefoni iz 2012. (Xperia U npr.) nece dobiti cak ni JB, sto je bas bezveze, jer je U zajedno sa S i P cinio prvi talas NXT serije.

Sto se tice hardvera, Sony je tokom 2012. izbacivao telefone na 3 platforme:
1) S3 platforma sa Adrenom 205 (Xperia S i derivati).
2) S4 sa Adrenom 225 (H2 telefoni).
3) ST NovaThor sa Mali 400 (P).

Tu su i neki drugi telefoni sa drugim platformama (J), ali oni mogu da otpisu naredne updateove sigurno.

Poenta je u tome da bi Sony morao da pravi updateove za 3 razlicite platforme i da ih testira i certifikuje na bezbroj mobilnih telefona, i to i na podmodelima za razlicita trzista i provajdere, sto se sigurno nece desiti.

Kao sto sam rekao, mozda S4 telefoni dobiju KLP i ostalo, ovi ostali jako tesko. Uostalom, Sonyeva praksa je obicno bila da low end modeli dobiju 1 update, dok high end dobijaju 2. :) Ovo vazi jos od X10 serije. :)

A za S3 mini nece biti potrebno jos skoro nista da se budzi, posto je on 4.1 cim ga izvadis iz kutije i dobice sigurno 4.2 i barem jos jedan update.

Poslednja izmena:
Znaci, Xperia J sa singlecore S1 Snapdragonom moze da radi kako treba, a Arc/Arc S ne moze? Da ne pominjemo sto neki telefoni iz 2012. (Xperia U npr.) nece dobiti cak ni JB, sto je bas bezveze, jer je U zajedno sa S i P cinio prvi talas NXT serije.

Ja ti garantujem da to nece raditi kako treba, zato sto je taj procesor u Xperia J jos slabiji nego u Arc-u, plus je 512mb malo za udoban rad. Ovo za U se slazem.

A za S3 mini nece biti potrebno jos skoro nista da se budzi, posto je on 4.1 cim ga izvadis iz kutije i dobice sigurno 4.2 i barem jos jedan update.

Ne mora da znaci. Galaxy S+ nije ni ICS dobio, a kamo li JB, iako ima isti hardver kao Arc/Arc S/Neo/Neo V/Neo L/Mini/Pro/Mini Pro/Ray/Live with Walkman, a svi ovi Sony telefoni su dobili ICS. Isto vazi i za Galaxy W. Ni jedan jedini update, iako ima isti hardver kao i svi ovi Sony telefoni

Android 4.2 skoro da nije doziveo gotovo nikakvo unapredjenje u odnosu na 4.1. Sto se tice zahtevnosti, postpuno su isti, malo su promenili status bar i to je to od promena, ostalo su samo aplikacije (nova aplikacija za kameru, nova tastatura i td) koje ionako neces imati na Sony-ju, posto oni koriste svoje aplikacije za takve stvari.

Imam Nexus 7 i na njemu 4.2 (kupio sam ga sa 4.1), a na telefonu (Xperia Neo) imam CyanogenMod10 (4.1.2 Android), tako da sam dobro upoznat sa ovom temom.

Pa i sam GOOGle je to priznao sa dve cinjenice
4.1 i 4.2 nose isto ime Jelly Bean
Google je rekao da ko ima 4.1 nije potrebna nadogradnja na 4.2,jer ima samo par minornih razlika.
4.2 je samo izbacen zbog Nexsus 4 premijere

Pa i sam GOOGle je to priznao sa dve cinjenice
4.1 i 4.2 nose isto ime Jelly Bean
Google je rekao da ko ima 4.1 nije potrebna nadogradnja na 4.2,jer ima samo par minornih razlika.
4.2 je samo izbacen zbog Nexsus 4 premijere

Upravo tako. To vise sluzi proizvodjacima da kazu - evo dobili ste (jos) jedan update, na 4.2 i to je to/izbacili smo telefon sa najnovijim sistemom, mnogo smo jaki

Na vise mesta sam citao da vecina Sony telefona preko zastitnog stakla ima neku Sony foliju koja moze da se menja, cak sam i na YT nasao za Neo ja mislim kako lik skida tu foliju ali je potrebna igla. Da li je ovo tacno tj da li XP ima tu foliju? Meni deluje da ima ali ne bih se zezao sad sa iglama :d, videh sad na dnevnom svetlu 2 mikroskopske ogrebotine pa sam mislio da tu foliju zamenim nekom najkvalitetnijom ako moze, mada sam citao po netu da su ljudi sa XS namerno skidali tu sony foliju jer malo kvari prikaz i skuplja otiske prstiju..

Poslednja izmena:
Jeste. Definitivno ima foliju. Ja sam odmah primetio, a i lik od kga sam kupio fon mi je rekao da nema potrebe da se stavlja dodatna. S tim što je folija savršeno nameštena(fabrički) i nema šanse da nađeš foliju koja ide skroz oko slušalice. E sad, kako misliš da je skineš, to ne bi znao. Ja sam kupio kožnu torbicu, gde uvek držim fon(bilo da mi je na stolu u kući, kafiću), a sve kada sam u gradu, to držim u torbici sa novčanikom i još nekim sitnicama. Pre ovoga sam imao Nokiu E 52 koju sam tretirao na isti nači. NI JEDNA ogrebotina na ekranu, kućištu ili zadnjem poklopcu. Tako planiram da tretiram i moje novo čedo i nema šanse da se nešto desi sa fonom. Jes' malo dosadno stalno vraćati fon u torbicu, ali za dve godine korišćenje Nokie na taj način mi nije ispao fon na betnom, niti je zaliven sokom, pivom, upao u WC šolju itd. Ja para za menjanje fonova toliko baš i nemam, pa sve te stvarčice kada kupim, trudim se da ih čuvam i održavam.
HSV, ja da sam na tvom mestu, ne bi dirao tu foliju dok se to ne bi proširilo da ti smeta prilikom čitanja poruka, gledanja klipova itd.

Ja imam par mikroskopskih ogrebotina na toj foliji, jedva se vide na dnevnom svetlu, prvo sam mislio da je prljavstina ali sam ispolirao, ocistio i definitivno su sitne ogrebotine u pitanju. Od 3 se samo 1 nazire na totalno beloj pozadini i nije nista strasno ali mislim da ce se vremenom broj povecavati pa razmisljam da narucim neku odlicnu foliju i da komsija u servisu to zbudzi.

Da ima vec fabricki zalepljenu foliju na ekranu.
hsv. Zar nisi dobio jos jednu u paketu? Da mozes da zamenis?
Meni je zajedno u pakovanju stigla jos jedna folija identicna onoj koja je vec zalepljena na ekranu sa malom krpicom i plastikicom za izbacivanje vazduha ispod nje kada se lepi.

Nisam dobio, telefon je iz vipa, nisam ni znao da se dobija nesto tako. Definitivno cu da kupim neku najbolju foliju koja moze kod nas da se nadje i dacu telefon komsiji da lepo to zbudzi u servisu.
Ove ogrebotine koje se jedva primecuju definitivno deluju kao ogrebotine na foliji a ne na ''staklu'' tako da nije nista strasno, samo me zanima kako ce posle zamene izgledati sve to jer nema sanse da folija bude ista kao ova Sony.

Koja li je najbolja folija a da moze da se kupi kod nas?

Ako kod nas nema nista bolje onda cu morati.. al 15$ folija, da nisu malo preterali :D

Sto se tice zastite telefona :) tesko da ces igde naci bolje od invisible shield.

Od cega je prave. :d Inace, dodatna folkja se dobija na retail modelima, ovi sa provajdera je nemaju.

Jedina folija koja vredi je zagg invisible shield, skuplja jeste, ali ima lifetime warranty ;)

Na svom Xperia telefonu imam upravo tu fabricku foliju koja je dosla sa telefonom. Nakon godinu ipo dana mogu da kazem da sam prezadovoljan. X puta je zavrsio u dzepu sa kljucevima pa kada se setim ja promenim dzep, ali nema nikakvih ogrebotina. Folija je definitivno mnogo bolja (manje se grebe, tanja je, ne primecuje se) od drugih folija koje sam kupovao za razne telefone kod nasih divljaka (500-1000din.) Citao sam da je moguce zameniti originalnu foliju u servisu, ovlascenom naravno, ali nisam imao iskustva sa tim.
Folije koje se kupuju kod divljaka su toliko lose da posle samo par dana koriscenja postaju toliko izgrebane da nisam mogao da verujem. Da se nisam sam uverio, rekao bih nekome da pravi rocket science od proste folije, ali...
Moj savet za hsv-a bi bio, uzivaj sa tom folijom, menjace je onaj kome budes prodao telefon, a mozda ni on.
Nisam imao iskustva sa Zagg folijama, ali po iskustvu sa Sony-jem nije mi ni trebalo.

Editovao ja: Ok, mozda takve "mikroskopske" ogrebotine postoje, ali pod mikroskopm gledam druge stvari, ne telefon.

Poslednja izmena:
Jedina folija koja vredi je zagg invisible shield, skuplja jeste, ali ima lifetime warranty ;)

Tako nesto bih i kupio ali cu da sacekam jos par meseci, ako ova fabricka Sony bude izgrebana (a za sada meni bar ne deluje mnogo pouzdano) pazaricu invisible shield, jeste da kosta dosta ali nikada ne bih kupio foliju od 100 din. I definitivno ne bih sam namestao tako nesto, kapiram da bih se zahebao, zato ce da ide u servis u va.

Pre neki dan sam naleteo na par postova gde su ljudi odmah skinuli fabricku foliju sa Xperie S, navodno koriste telefon bez ikakve folije i ekran se ne grebe a manje se prlja i ima jos bolji prikaz.

Jes', kako da ne. Zašto bi neko lepio zaštitnu foliju, da bi je drugi skidali i ekran bio bolji. Pa nećeš u photoshopu da radiš na fonu, pa da mi toliko treba jasna slika. To o čemu ljudi pričaju su minijaturne razlike u kvalitetu ekrana. Pročitaš poruku, proveriš mail, proveriš pozive itd. Znači to sve radiš 5-10 minuta kontinuirano, pa ga odložiš. Nemaš valjda toliko sobodno vremena da po ceo dan gledaš u ekran fona pa da proveravaš kvalitet ekrana?
HSV, kažem ti, kupi futrolu(onu sa ručicom) i nemaš brige. Ja sam kupio futrolu, kožnu, emrcase za 1000 dinara(kad kupiš ovako super elegantan fon, sramota bi bilo da uz njega imaš neku oljuspalu vrećicu od 100 dinara). Imaš model baš za XP. Čvrsta je, ne haba se i ako staviš u džeb, predpostavljam da neće biti oštećenja. Kažem predpostavljam, jer ja kako sam rekao držim fon u torbici.

Znas kad bi stavio foliju na moj SGS2? Nikad! Evo godinu i nesto, ni, ali ni jedna tackica.

Nazad
Vrh Dno