Šta je novo?

Sony Xperia 5 Mark II

Dužina jeste malo neobična ispočetka, ali benefiti manje širine uskoro preuzmu primat.
Poseban telefon. :)
 
Ако ништа друго ергономски гледано много лакше за држање у руци и куцкање него они шири.
Имам једно питање код подешавања јачине звона. Ако сам добро схватио јачина звона и нотификација су спојени као једно (Ring and notifications volume)?
 
Neko je danas postavio isto pitanje na XDA. Da vidimo šta će reći. Nisam čačkao još.

"I recently got this phone so I immediately updated it to Android 11, didn't test version 10. What I noticed in volume settings, Ring and notification volume are merged as one. Is there any option to set these 2 separately or I just have to go with it as it is now?"

https://forum.xda-developers.com/t/...pdate-on-my-5-ii.4221009/page-2#post-84693821
 
То сам ја написао на XDA 😄😄 Него сам рачунао да овде има већ нас пар који користимо телефон па је неко можда већ пробао. Овако како стоји, рекао бих да не можемо појединачно подешавати јачину. Али можда и има неко решење само ја не гледам
тамо где треба.
 
I na android 10 je takodje spojeno kao jedno podesavanje za Ring and notifications volume
 
Ево после неких 10 дана коришћења телефона да напишем и своје утиске.

Дизајн - прва ствар која боде очи код овог телефона, премијум осећај приликом коришћења. У горњем делу телефон има минимални безел, дакле без "water drop", punch-hole и "пилуле", и развучен је скроз до доле, тако да је уживање док се гледа видео садржај јер ништа притом не смета. Однос страница је 21:9, телефон је мало ужи у односу на остале. Пошто је од стакла, мана која би могла да се упути јесте иста као и за све остале телефоне који су направљени на овај начин, а то је да је клизав. Дакле ништа без маске.

Дисплеј - леп, читљив, како у затвореном простору тако и на отвореном. Брз одзив, а посебан угођај приликом коришћења оставља 120hz refresh rate. Ово ми је први телефон који има више од 60hz и мени је приметна разлика приликом читања садржаја и скроловања генерално. За оне којима ова функција није потребна постоји могућност да се искључи, односно да се врати на default 60hz.

Батерија - укључио сам опцију "Adaptive battery" тако да се аутоматски стављају у режим "спавања" апликације које не користим, самим тим да телефон учи и прилагођава батерију мом начину коришћења. Засад ми је утисак позитиван, генерално користим телефон највише за сурф и дописивање, помало на Јутјубу, батерија изгура цео дан, што ми је битно. Иначе користим ЛЕД нотификације, а екран по потреби пребацим на 120hz, иначе ми је увек на нижој вредности.

Перформансе - 128гб меморије и 8гб рама је сасвим довољно да све ради брзо и флуидно. Систем је малтене као клот Андроид осим пар апликација које су стигле преинсталиране али сам њих искључио пошто се не могу обрисати. Све радико сат, немам нешто посебно овде да додам.

Камера - постоје 2 апликације за камеру, једна је stock где има пар опција да се одабере, више је за point & shoot. С друге стране постоје 2 Сонијеве апликације: Photo Pro i Cinema Pro. Оне су такорећи профи, опције као на њиховим дигиталцима, једна за сликање, а друга за снимање. Нуди мноштво мануелних подешавања и потребно је мало времена да се човек упозна са апликацијом и онда може да слика и да се игра са камером. За почетак stock апликација је довољна за фоткање док се човек не ушеми са овим Про верзијама где се може извући максимум из камере. Видео слабо користим па верујем да ћу слабо користити и Cinema Pro, а што се тиче Photo Pro апликације када уђем мало у фазон онда ћу окачити фотке у посебној теми за то. Иначе камером сам задовољан.

Отисак прста - био сам мало скептичан по овом питању јер је отисак прста унутар Power button-a који се налази са стране, па може да буде мало незгодно за руковање због саме позиције сензора. Међутим откључавање ради одлично, откључавам телефон по природи са десним палцем и понекад са левим кажипрстом, обе варијанте откључавају из прве.

Лед нотификације - ово ме је пријатно изненадило јер не памтим када сам последњи пут имао телефон са лед нотификацијама. Ту је и AOD који сам нешто мало користио у почетку, а онда сам оставио ЛЕД нотификације пошто ми је довољно да видим да ми трепће телефон
:)


Стерео звучници - квалитет и јачина звука за мене одлични, немам замерки. Оно што ми мало смета јесте да се јачина звона и нотификација не може појединачно подесити јер су спојени у једно ("Ring and notification volume").

NFC - ово редовно користим да повежем телефон са Сони слушалицама, прислоним телефон уз слушалице и одмах га препозна и повеже.
 
Уколико је неко тражио, ево линка за Sony Album апликацију, APK фајл. Ово што сам досад испробао све ради како треба.

 
Treća sreca nadam se... Kasno javim sestri iz Madrida da mi poruci sa amazon.es Xperia 5 II, ona ga trazi svuda (vodafone ga ima), ali ga nigde ne nadjem. Flop!

Porucim kod lika na KP crni koji nisam hteo (samo 590) stize u petak, dodje Petak, kao bice za 15 dana. Flop II.

Brat ode u Dubai, nadjem telefon na Expansys.AE i to GREY, pise 10+ on stock, narucim, doplatim za DHL 30 eur jer je isporuka navodno 1-3 dana... narucim i sutra skontam da ga salju iz HONG KONGA :) i evo sinoc iliti 5 dan konacno delivery point u Dubajiu.
 
Porucim kod lika na KP crni koji nisam hteo (samo 590) stize u petak, dodje Petak, kao bice za 15 dana. Flop II.

Brat ode u Dubai, nadjem telefon na Expansys.AE i to GREY, pise 10+ on stock, narucim, doplatim za DHL 30 eur jer je isporuka navodno 1-3 dana... narucim i sutra skontam da ga salju iz HONG KONGA :) i evo sinoc iliti 5 dan konacno delivery point u Dubajiu.
Типично за КП, сви држе као да има а кад хоћеш да поручиш онда док провере, па тренутно нема, а неће да склоне оглас. И на крају џабе цена кад нема где да набави.

Аууу, сиви си нашао... То је топ! А не можеш га наћи, мислим можеш али по најскупљој цени, бар овде где сам ја гледао по Немачкој.

Узгред, да ли користите Battery Care и како то генерално функционише јер нисам сигуран да сам разумео?
 
Da sivi XQ-As72 8/256gb...model za Aziju, ali dual sim, za razliku od EU modela.

Battery care da.
Post automatically merged:

Sto se tice KP, ne samo KP vec i online shopovi su postali samo spisak lepih zelja, ne smes da platis karticom nista cak ni u Gigatronu kao u ozbiljnom shopu, a da ne pricam kod ovih manjih... Sve ima, narucis, zovu da ti jave da nema... A na KP haos, svako ima 300 oglasa, a kod sebe mozda ima dva telefona maksimum.

Porucim gume za auto... Zovu mi da mi jave da ce stici za 15 dana, a na sajtu sve oglaseno ZELENO, na stanju, +10 kom
 
Da sivi XQ-As72 8/256gb...model za Aziju, ali dual sim, za razliku od EU modela.

Battery care da.
Ако може мало детаљнији одговор од "Battery care da" 🙂 Имају неке 3 опције: Auto, Custom, Always. Кад се која користи и шта генерално добијамо са укљученом опцијом Battery care?
Нисам досад имао ове опције на Андроидима које сам користио па да се информишем.🙂

Што се тиче стања на залихама код онлајн поручивања, моје искуство са Гигатроном - и кад је зелени кружић да је производ на стању, треба звати и проверити, плаћање обавезно по уручењу да се не би вијали са њима и банком око поврата средстава са картице. А КП стандард, чекај да видим са добављачем, па биће поручено стиже тад и тад или оно нема тренутно на тржишту, а нико не склања огласе. Што кажеш све гомила огласа, а тек по који производ заиста имају или могу да поруче.
 
Battery Care - kao što samo ime kaže briga o bateriji, služi za očuvanje (produžava vek trajanja) baterije, ako se telefon ostavi duže vreme na punjaču, naročito je korisna opcija prilikom noćnog punjenja.

Ako se npr. postavi battery care u periodu 00:00 - 07:00 h, a zatim telefon stavi na punjenje, proces punjenja se odvija normalno (uobičajenom brzinom) do 90%, nakon čega prestaje tj. drži bateriju na 90% do nekoliko minuta pre zadatog krajnjeg intervala, nakon čega nastavlja punjenje do 100% do krajnjeg zadatog intervala (07 h).
Glavni cilj je da ne drži bateriju na 100% duži vremenski interval što utiče nepovoljno na životni vek baterije.
 
Е то, нисам баш био сигуран за Custom али сад је јасно. Always се одмах постави до којег нивоа желиш да пуни и затим стаје када дође до тог задатог нивоа (претпоставка да се телефон пуни редовно преко дана).
А ова прва опција Auto колико сам схватио он сам покушава да схвати када углавном прикључујем/искључујем батерију са пуњења и на основу тога одређује када ће укључити Battery care?
Мада не знам колико ова опција има смисла јер ја телефон пуним кад год видим да се батерија ближи крају.
 
Always opcija je dobra, ko želi da što duže baterija bude u dobroj "kondiciji". Zada mu se do 80-90% i do toliko puni.
Povremeno radi neku vrstu samo-čekiranja pa puni do 100%, kad god to radi piše.

Dobrodošlica novom kolegi sa istim modelom, samo drugom bojom. :)
 
Stigla nova japanka :) Sve je super u skladu sa ocekivanjima, ali ne znam da li se meni cini ili je IPS na XZ2 znatno svetliji na pola skale ili su skale razlicito podesene?

Ne dopada mi se sto je ivica polirana do visokog sjaja, a nije mat kao na XZ2 i sto je cradle za sim tj otvor za cradle ogroman kao na z3 maltene, vise mi se dopadalo ono fensi usko izdanje na vrhu telefona, ali je logicno da je moralo da se pomeri zvog ulaza za slusalice.

Inace, oseca se upgrade kako u fluidnosti, tako i u dizajnu. Format telefona mi je fenomenalan. Dizajn prednje i zadnje strane savrsen.

Je li neko kupovao silikonske futrole koje su dostupne kod nas, ima teracell, jedna no name i jedna sto kopira spiegen. Meni se dopade caseology case, ali ga nema na njihivom sajtu :(
Post automatically merged:

Tek sam pre neki dan skontao da ima duplo vise memorije kako radne tako i skladistene u odnosu na moj Surface Pro koji ima 4gb/128gb
 

Prilozi

  • DSC_0796.JPG
    DSC_0796.JPG
    453.9 KB · Pregleda: 48
  • DSC_0794.JPG
    DSC_0794.JPG
    166.2 KB · Pregleda: 40
Стварно је сива варијанта баш онако сведена, по мом укусу. Греота стављати маску😁
Не знам за те силиконске футроле код нас, ја сам по препоруци овде купио једну силиконску преко Амазона у Немачкој. Танка је и практична, Clear варијанта па ако си у том фазону.


Једно питање за све, у питању је потрошња батерије. Не знам да ли је мој неки субјективни осећај али имам утисак као да се батерија нешто брже троши у нормалном режиму рада (сурф и четовање, са понеким Јутјуб видеом). Да ли имате савет на шта да обратим пажњу, нешто да угасим, ограничим... Шта би могло да утиче на потрошњу осим стандардних ствари? Иначе NFC I GPS су ми искључени све време.
 
Mora futrola, nenormalno je klizav telefon, olupaćeš ga garantovano čak i ako ga samo staviš na sto i krene da vibrira dok nisi pored njega, eto ga na podu za čas... :)
Iako se slažem da je šteta oblačiti ga kako izgleda, vrlo je poželjno.
Ja se i ne sećam koju sam uzeo, mislim neki Španski store na ebay, providna silikonska i stakla, ali vreme joj je za zamenu odavno.
Sad sam samo stakla poručio od https://www.ebay.com/str/bitsnbobsuk2011 imaju dosta tih nekih sitnica za Sonije i ne bi trebalo da putuje vekovima kao iz Kine.
 
Маска свакако, више сам говорио теоријски да је греота стављати јер сам свестан колико је клизав телефон, а боја фантазија. Док сам имао Хуа Р30 један период док је био без маске "вијао" сам га јер склизне са било које површине, посебно док је на кревету и гледам ТВ :)
Ја сам у потрази за фолијом за екран пошто сам досад увек користио оне фабричке са којима је телефон већ стизао у паковању. Али пошто овде то није случај поручио сам из Немачке чисто да буде нешто на екрану, пошто ми стакло мало убија осећај приликом коришћења телефона (неки њихов сајт где имају све од тих заштита за екран)>>>

 
Ne dopada mi se sto je ivica polirana do visokog sjaja, a nije mat

Je li neko kupovao silikonske futrole koje su dostupne kod nas, ima teracell, jedna no name i jedna sto kopira spiegen. Meni se dopade caseology case, ali ga nema na njihivom sajtu
Malo, ali samo malo sam ljubomoran na 1 III matiranu zadnju stranu. :D
Не знам за те силиконске футроле код нас, ја сам по препоруци овде купио једну силиконску преко Амазона у Немачкој. Танка је и практична, Clear варијанта па ако си у том фазону.


Једно питање за све, у питању је потрошња батерије. Не знам да ли је мој неки субјективни осећај али имам утисак као да се батерија нешто брже троши у нормалном режиму рада (сурф и четовање, са понеким Јутјуб видеом). Да ли имате савет на шта да обратим пажњу, нешто да угасим, ограничим... Шта би могло да утиче на потрошњу осим стандардних ствари? Иначе NFC I GPS су ми искључени све време.
Da, ta Elyco futrola radi posao za sada, šteta što nemamo neki izbor u lokalu.

Što se baterije tiče, da li si pogasio rad u pozadini za aplikacije koje su instalirane? Bojim se da mora ručno, za svaku posebno, osim ako ti za pojedine nije neophodno.
Da li si onemogućio CoD/FB i slične bloatware aplikacije, kojih srećom nema previše?

Ako koristiš BT slušalice, opcija Adaptive sound control drži lokaciju na ON non-stop, što utiče na bateriju.
 
Je li neko kupovao silikonske futrole koje su dostupne kod nas, ima teracell, jedna no name i jedna sto kopira spiegen. Meni se dopade caseology case, ali ga nema na njihivom sajtu :(
Ja sam uzimao kod Mađara jer kod nas jedva da ima Sonija, a kamoli dobrih futrola.
 
kao sto sam bio pomenuo, kod nas ima ta providna teracell, neki lik ih prodaje kod kineza (mada kapiram da ce i poslati postom), uredno zapakovana u kutiju. lako ces ih naci preko kupujemprodajem. skoz ok. pa sad ako bas nesto uvek se lako naruci. te providne koju god da sam imao posle nekog vremena dobije neku zuckastu boju....
 
Malo, ali samo malo sam ljubomoran na 1 III matiranu zadnju stranu. :D

Da, ta Elyco futrola radi posao za sada, šteta što nemamo neki izbor u lokalu.

Što se baterije tiče, da li si pogasio rad u pozadini za aplikacije koje su instalirane? Bojim se da mora ručno, za svaku posebno, osim ako ti za pojedine nije neophodno.
Da li si onemogućio CoD/FB i slične bloatware aplikacije, kojih srećom nema previše?

Ako koristiš BT slušalice, opcija Adaptive sound control drži lokaciju na ON non-stop, što utiče na bateriju.
Elyco је мени засад одлична. Видећемо временом да ли ће почети да жути, што је карактеристично за већину тих силиконских провидних маски.

Што се тиче апликација, све непотребне сам онемогућио на самом старту. Е сад кад кажеш рад у позадини, да ли мислиш да им онемогућим коришћење батерије у позадини - тзв "Background restriction"?
Иначе повремено покренем и оптимизацију из Support апликације.

Screenshot_20210426-114355_1.png
 
Јутрос стигло неко ажурирање...

Screenshot_20210428-084642.png
 
Што се тиче апликација, све непотребне сам онемогућио на самом старту. Е сад кад кажеш рад у позадини, да ли мислиш да им онемогућим коришћење батерије у позадини - тзв "Background restriction"?
Da, moglo bi da pomogne. Testiraj par dana pa možda bude razlike.
Post automatically merged:

A evo i blagog ohrabrenja za Sony mobilnu sekciju i ljubitelje:

Sony’s smartphone business reports first profit in years

"Sony’s mobile business has turned a corner, reporting its first profit in years. Sony’s FY2020 results were published earlier today, highlighting its financial performance for the 12 months to 31 March 2021. Sony’s Xperia smartphone division delivered operating income of 27.7 billion yen ($254 million) in that period.

The news took Sony by surprise too, saying that the performance “exceeded our initial expectations” on the results call earlier today. Sony has delivered this performance through cost cutting and by increasing the average selling price (ASP) of their phones, rather than by selling more phones.
The number of units shipped during the year was marginally lower than the prior year at 2.9 million units (FY2019: 3.2 million). The fourth quarter performance was exactly in line with the prior year with 400k units shipped. "

Ovo je u skladu s nekim izjavama koje sam nalazio, da se fokusiraju na par uređaja godišnje: visoka i srednja klasa, s višom profitnom marginom.

Pozitivan razvoj događaja. :)
 
Пратио сам ових дана ако без промена. Нпр за 15 минута сурфа од некад 3-4% батерије. А доста апликација сам онемогућио и поставио забрану да користи батерију у позадини.
Не знам да ли ово има неке везе али... Пре месец и по дана када сам добио телефон, одмах ми је стигло ажурирање на Андроид 11 и ја сам то инсталирао. Међутим нисам се сетио да одмах урадим фабрички ресет и онда почнем са коришћењем, већ сам прескочио тај део. Пробаћу још једном да видим да ли има неких промена, у супротном мислим да ћу морати да га ресетујем јер много ми скида % батерије за кратко време сурфовања као што сам горе навео. А видео сам да има и неки Xperia Companion софтвер који служи за репарирање система али нисам се још упознао како то тачно ради.
 
Међутим нисам се сетио да одмах урадим фабрички ресет и онда почнем са коришћењем, већ сам прескочио тај део.
Da, to dosta ljudi preporučuje kao poželjan korak pri većim ažuriranjima. Nakon toga daj mu više dana da se "aklimatizuje" i nauči tvoje navike korišćenja itd. Čitao sam da je to kod mnogih pomoglo: da prođe malo vremena da sve nalegne.

O Xperia Companionu nakon ažuriranja na A11 (preporučuju ga i za bateriju, ako druge solucije ne pomognu):

Just do a software repair after updating to avoid 90% of the issues. Connect the phone to a PC and install the Sony Xperia Companion (you'll be prompted with the question if you want to install it after you connect your phone) and then select software repair. Keep in mind that the repair deletes everything in your phone.
Razlika između software repair i factory reset preko Xperia Companiona:

Software repair via Xperia companion on PC. It deletes everything on the internal storage on your phone, then reinstalls system files. Factory reset deletes everything on the internal storage, but doesn't reinstall system files.
 
То за "аклиматизацију" сам читао на GSM Areni када је један корисник након Андроид 11 надоградње и factory reset-a приметио нешто већу потрошњу батерије али се стабилизовало после неких 10 дана, док је телефон научио шаблон коришћења телефона. То ми је некако и логично, имаћу свакако у виду.

За Xperia Companion сам читао да је корисницима помогло око батерије која им се брзо трошила, само су написали да се ради Software repair али нисам сад до овог објашњења схватио о чему се ради.

Узећи све у обзир, препоручујеш да радим Software repair preko Xperia Companion као свеобухватан ресет да тако кажем?
 
Pored ostalih izvora, za iskustva iz prve ruke čitam šta pišu na Xperia subredditu pa sam uhvatio gorenavedene preporuke/pojašnjenja: nisu imale minuseve već par "pluseva".
Budući da do sada nisam to radio, ne mogu ti reći šta je bolje iz ličnog iskustva: na osnovu ovog što sam pročitao, glavna razlika je u reinstalaciji sistemskih fajlova.

E sad, nisam toliko napredan korisnik da znam da li je to bolje kad se radi "ispočetka", pa predlažem da još malo pročačkaš oko tih finesa, ili da nam neko od kolega priskoči u pomoć.

Svakako, srećno i javi kako je prošlo i koju si varijantu odabrao: sigurno će valjati nama ostalima nekad. :) Nadam se da će sve proći kako treba.
 
Nazad
Vrh Dno