Šta je novo?

Sony Xperia 5 (2019)

5 je samo malo veći u visinu od Z3 i Z5 koje sam imao, ništa posebno veliki telefon. Užasno klizav bez futrole, Z3 je malo dete za njega u tom pogledu.

Zvuk kroz ovaj default adapter je očajan, Beyerd Byron zvuče lošije nego one standardne Sony na Z5, a tek o WI-1000X da ne pričam, one nikako nisu za preko kabla i inače... Treba probati neki dobar adapter/DAC ako se već ide na kabl za slušanje na 5.

Ili sačekaj Mk2 da vidiš kakav je zvuka ako bude sa audio jackom.

Sent from my J9210 using Tapatalk

Za 5 znam da nije veliki, ali 1 već jeste. Pravi daljinac. :) Cena im je vrlo slična, pri tome.

Što se čekanja 5 II tiče, popustila mi je baterija na Z3 a ne bih sad da je menjam... 5 II će biti skup u startu, a ne čeka mi se da pojeftini. Pare mi nisu (toliki) problem, ali mi se ne daju za telefon. *mjau**mjau**mjau*, Lenovo T480 sam letos kupio za cenu Xperie 5. Meni je to besmisleno ali ajde, više od toga sigurno neću da dam.

I ja razmišljam o Xperia 5. Zapravo, imam dilemu 1, ili 5, ali mi realno ne treba tako veliki telefon koliki je 1, a i čitam da na 5 duže traje baterija. Hteo sam prvo da pazarim 9t pro, ali ga nigde više nema, a i nekako mi ne leži dizajnom i (čini mi se) kvalitetom kao sony. Nisam zahtevan korisnik i ne menjam često telefon (5 godina koristim Z3), ali baš zato želim flagship soc jer ni ono što sada kupim dugo neću zameniti.

Šta mislite, vredi li sony tih cca 200€ više nego šaomi?

Da li je sony i dalje root-friendly kao što je ranije bio? Hsv, imaš li informacije kakav je kvalitet mp3 plejera sa klasičnim slušalicama povezanim na usb-c preko adaptera? Z3 sam manje-više zbog kvaliteta zvuka izabrao.

Ja bih pre uzeo 1 nego 5, jeste veci uredjaj ali ne tako drasticno: https://j.mp/3aQ6cD2
Jedinicu bih uzeo pre svega zbog veceg displeja 4k rezolucije, kad vec izdvajam toliko novca onda da dobijem najbolje od 2019 hardvera u Android klasi.
Video sam na malobrojnim audio forumima da neki kazu da je audio kvalitet 1 modela (preko slusalica) bolji od 5. Koliko ne znam, ne bi trebalo da se radi o velikim razlikama jer oba koriste analogne adaptere i za zvuk je zaduzen isti Qualcomm Aqstic DAC, jedino ako su nesto omanuli na 5-ici, u implementaciji hw ili softverski.

Sony mid-range modeli nemaju sta da traze pored Saomi modela u istoj cenovnoj klasi, to je jasno. Ali zato (ex)flagship sony modele itekako ima smisla kupiti.
Iako sam u blizem okruzenju preporucio bar 5-6 9T i 9T Pro modela (300-400 evra u tom trenutku) i ko zna koliko ostalih Saomija, ipak sam kupio XZ2, jednostavno mislim da je to izuzetno kvalitetan, brz, svestran i pouzdan telefon (koji sam potcenio zbog dizajna), sa skupom odredjenih ''premium'' nijansi koje (za moj nacin upotrebe) prave razliku u odnosu na pomenute Saomije. Na kraju, vise mi odgovara i Sony UI, koji je u sustini vanilla android sa korisnim multimedijalnim funkcijama ali mu fale neke korisne opcije koje imaju ovi ''napucani'' UI.

Ne znam kakva je situacija sa root-om novijih Xperia, najbolje da proveris na XDA.

Ja bih (posle Z3) presao na XZ2 (nov 320e na KP, bilo bi bolje da je do 300e) ili XZ3 (445e nov na KP, sto je previse, 360e plafon) i koristio bih do pojave Xperia 1MK2 ili 5 MK2 na jesen i pada cena na prolece (a prema najavama taj telefon ce biti pun pogodak, odnosno Xperia 1 MK2 u manjem pakovanju).

XZ2/XZ3 - odlicni, veoma kvalitetni (ali i klizavi) telefoni, kvalitet materijala i zavrsne obrade je jedan od najboljih do sada, u rangu za najbolje izradjenim ajfonima. Utiske, foto semplove i ostalo imas u XZ2 temi. Prilicno sam potcenio taj telefon (zbog promene dizajna, sa OmniBalance na Ambient Flow) ali sam se brzo odusevio telefonom, dobio sam bukvalno sjajan fon za 300 i kusur evra, u rangu iPhone opsteg kvaliteta i filozofije uredjaja. Jedina mana je nedostatak OIS-a na glavnoj kameri, mada to nadoknadjuje nekim unikatnim mogucnostima kamere i kamkordera. Audio kvalitet (Qualcomm DAC, preko analognog adaptera) je odlican. Sve ovo vazi i za XZ3 s tim sto je to malo veci (ali i laksi) telefon, sa zakrivljenim OLED ekranom, za koji kazu da je jedan od najboljih OLED-a (nije neki kineski krs oled, sa raznim manama). Po trajanju baterije malo je bolji XZ2. Ali treba napomenuti probleme sa Android 10 apdejtom (XZ2/XZ2) - mnogima telefoni baguju posle OTA azuriranja, potrebno je odraditi repair preko PC Companion programa. U svakom slucaju su tu zabrljali, Android 9 radi odlicno.
Evo korisnih linkova/testova:
XZ2
XZ3
Xperia 5
Xperia 1

Zakljucak - od Sony-a se trenutno najvise (ili jedino) isplati kupiti XZ2/compact, XZ3 i Xperia 1 i 5, naravno po nekim realnim cenama. S tim sto bih ja sada do 300e uzeo nov XZ2 i cekao pad cena Xperia 1 MK2/5 MK2.

Tako da razmisli, dobrih telefona do 500-600 evra ima na desetine a ti sam proceni koji bi ti najvise odgovarao.
Ako neces Sony onda ili OnePlus 7T Pro (90Hz displej, brzina/UI su najbolje karakteristike) ili LG V50 (multimedijalne mogucnosti u rangu Xperia 1 + audio kvalitet koji je najbolji u klasi).
Objektivno, malo bolji od svih nabrojanih Androida su iPhone 11 Pro/Max, najskuplji su ali se i najlakse nalaze sa validnom garancijom, a imace i najduzu podrsku.
https://j.mp/2zHSjtW

Poslednja izmena:
iPhone me apsolutno ne zanima. Koristim SE kao službeni telefon i ta filozofija mi je katastrofalna. iOS ne može i nikada mi neće biti osnovni OS za svakodnevno korišćenje. Ja sam od onih koji sve vole da čačkaju i prilagode. Z3 sam dobio uveče, ujutru je već bio rutovan. Isto će biti i sa onim telefonom koji sada kupim. Sa jbnog iPhone ne možeš sliku da prebaciš bez da se napatiš...

XZ3 je odličan telefon, ali - ne volim sapunjav zaobljen dizajn i 855 mi je must. Ipak ne bih kupovao 2 godine star telefon sada. Kažem, plan je da i njega koristim 3-4-5 godina, a onda je ipak bolje da bude noviji.

Kvalitet sony hardvera me je kupio za ovih 5 godina. Dok su ljudima oko mene crkavali mikrofoni, slušalice, zvučnici, baterije, tačevi... moj Z3 gura kao prvog dana, osim male žućkaste flekice na displeju i baterije koja je posle 5 godina popustila, mada i dalje drži 1,5-2h SOT. Proždire je glupi vajber, a i igram Trials frontier za smirivanje živaca, a i on lepo potegne potegne procesor i potrošnju. Generalno mi se jako sviđa vanilla android bez kojekakvog bloata. Doduše, i da ima bloat leteo bi odmah posle roota, bez dileme. 90Hz displej... video sam kako to izgleda, lepo je i meni potpuno beskorisno. Više mi odgovara da baterija duže traje.

Xperia 1 jeste bolji telefon i kontam da bih se navikao na veličinu, ali mi se ne sviđa što mu (navodno) baterija značajno kraće traje nego na Xperia 5. Realno, to i nije čudno jer je ekran ipak značajno veći i sa većom rezolucijom.

Od Xperie 5 me odbija jedino nedostatak 3,5' izlaza za slušalice i nedostatak LED notifikacije. Nabijem ih baš na uštedu za LED notifikaciju. Ok je AOD, ali je led notifikacija jednostavnija i radi isti posao uz manju potrošnju baterije. A ako 5 II bude toliko bolji, pa ok... prodaću 5 i kupiću ga.

E, da, još jedna stvar. Kamera mi je na telefonu skoro pa potpuno nebitna, tako da o tome ne razmišljam uopšte kao o nekom bitnom faktoru pri izboru.

Hvala za linkove, pogledaću sve tokom robije za praznike. :)

Onda dobro proveri to za root na XDA, za bilo koji telefon mada bi ti u tom smislu najvise odgovarao OP 7T pro, koji je u top 5 Androida iz 2019 i ima solidnu XDA zajednicu, sigurno bolju od Sony-a.

Sto se XZ2/XZ3 dizajna tice, i meni je bas smetalo kad sam video da su ostar omnibalance dizajn zamenili sapunolikim ambient flow. I dalje mislim da je sony sinonim za dobar, ostar, industrijski dizajn ali sam vec u prvoj nedelji koriscenja ukapirao koliko je XZ2 ambient flow dizajn zapravo pametno osmisljen, telefon jeste klizav (kao i svi sa alu/staklenim kucistima) ali izuzetno dobro lezi u ruci i uopste ne deluje ruzno i debelo kao na slikama. Vrhunski kvalitet materijala i izrade, uz brutalno jak vibra motor i odlican ekran, samo zaokruzuju tu celinu. Kod XZ3 mi ipak smeta zakrivljen/edge displej, u smislu funkcionalnosti i moguceg loma pri padu, ali je sam displej bolji od XZ2, ipak se radi o odlicnom OLED panelu. SD845 nije drasticno slabiji od SD855, razlike su manje nego sto mislis tako da ni to nije problem.
Na kraju, i XZ2 i XZ3 imaju malo puniji zvuk preko stereo zvucnika od 1 i 5, upravo jer su ''mesnata'' kucista omogucila ugradnju ozbiljnijeg hw-a. Xperia 5 (OIS) kamera je bolja u low-light uslovima od XZ2/XZ3, ima malo bolji/brzi AF u svim uslovima ali zato ne snima 960fps @1080p, mada ti ovo verovatno nije bitno.

Od Xperie 5 me odbija jedino nedostatak 3,5' izlaza za slušalice i nedostatak LED notifikacije. Nabijem ih baš na uštedu za LED notifikaciju. Ok je AOD, ali je led notifikacija jednostavnija i radi isti posao uz manju potrošnju baterije. A ako 5 II bude toliko bolji, pa ok... prodaću 5 i kupiću ga.

Xperia 5 ima malu led notifikaciju, kao i Xperia 1.
Ni Xperia 1 nema 3.5mm dzek, odnosno 1, 5 i XZ2, XZ3 koriste analogni adapter, sto znaci da je za zvuk zaduzen interni Qualcomm Aqstic DAC. U slucaju da neko koristi zahtevnije slusalice i zeli dodatno da poboljsa audio kvalitet, to je moguce sa odredjenim usb-c DAC/AMP adapterima koji u tom slucaju preuzimaju ulogu D/A konvertera i uglavnom imaju bar malo jace pojacalo od svakog telefona. Takvih usb-c ima nekoliko 30-50$ i uglavnom su zvucno bolji od vecine telefona, osim LG V serije. 3.5mm dzek je vracen na Xperia 1 MK2 model (izgleda sa Cirrus Logic pojacalom), sto verovatno znaci da ce i 5 MK2 imati 3.5mm dzek.

I dalje mislim da je trenutno bolje uzeti XZ2/XZ3 i sacekati pad cena 1 MK2/5 MK2 (na 500-600 evra), sto znaci kraj godine ili na prolece sledece :)

Poslednja izmena:
Odlično za led, neverovatno da je ni u jednom review ne spominju. Kao što si i sam primetio, ne volim edge displej, volim oštar, kockast, industrijski dizajn. Uopšte ne sumnjam u kvalitet i mogućnosti XZ2/3 modela, ali ipak ne bih njih.

Videću još... Ni xperia 1 i 5 se ne nalaze i ne kupuju lako. Baš nisu popularni...

U svakom slučaju, puno ti hvala na detaljima i sugestijama.

Poslednja izmena:
Sony je ostao bez zajednice i samim tim postao pakao za root pristup. Ranije je bio problem sa DRM ključevima kad se rutuje, a sad se pitam da li je ikako moguće. Prelistaj XDA za model koji te zanima, ako tamo nema onda nema nigde.

Sony Xperia 5 gets bootloader unlock and Open Devices support

Neka proveri ostalo na XDA.

Mada je cinjenica da bi mu u tom smislu najvise odgovarao OP 7T Pro ili Pixel 4 ali ga razumem ako nece da izdvoji toliko para za uredjaj bez validne garancije, sto vrlo lako moze da bude problem i za kupovinu Xperia 5 modela.

Nije mi garancija mnogo bitna. I moj Z3 je kupljen na oglas u Zagrebu, od čoveka koji ga je dobi uzeo uz pretplatu na t-mobile mreži. Bio je 100€ jeftiniji nego isti takvi kod nas.

Mislim, ok, imao je 2 godine garancije, ali u Hrvatskoj. :)

Problem mi je što nijedan od telefona o kojima pričamo ne mogu da vidim uživo zbog ovog s....

Sledeće nedelje je predstavljanje Xperia 5 MK2, online ili na IFA, videćemo.

Navodno, razlike u odnosu na 1 MK2 su manje dimenzije/kompaktnije kućište, nedostatak bežičnog punjenja, manji 6.1'' displej ali sa otključanim 90Hz ili 120Hz osvežavanjem (zbog niže rezolucije, 1080 x 2520p), sve ostalo bi trebalo da bude isto kao kod MK1 verzije ali uz 3600 mAh bateriju.

Prvi leak/render.

tdypvgtb0cj51.jpg

Nisam mislio da ću ovo reći, ali mi stvarno nedostaje 3,5mm jack za slušalice. Ako ga bude na MK2, spreman da doplatim samo zbog njega. Jeste da imam (samo) Byron na kablu kao rezervu za WI-1000XM, ali kad ih ne koristim redovno, lakše je ubosti kabl nego čekati da se napune... a i tad umeju da se isprazne i onda opet čekaj jer ne rade dok se pune... A audio preko kabla na njima je očaj živi bez aptX, jedino za pozive može da prođe.

Inače drugih zamerki na telefon nemam posle 8 meseci korišćenja, sem možda bržeg menjanja između kamera. Na isprane boje koje uglavnom pominju kao neka slaba tačka se navikoh, mora minimalni post processing i onda budu OK. Za moje basic potrebe sasvim pristojne slike i u mraku.

Sony Xperia 5 II official announcement set for September 17

Navodno, kamera će biti malo izmenjena u odnosu na Xperia 1 MK2, verovatno neće imati 3D ToF senzor.

Ono što je zanimljivo, pominje se mogućnost da će imati 4000 mAh bateriju i otključano 120Hz osvežavanje displeja, uz 240Hz touch-sensing: https://androidnext.info/?p=6273
Ako je to tačno, onda će 1 MK3 gotovo sigurno imati otključan 120Hz/240Hz 4K OLED i verovatno blizu 5000 mAh.

Te specifikacije su preambiciozne naspram dosadašnjeg iskustva.

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Odlične specifikacije ako su tačne, veličina ekrana isto, ali ne bih mogao da koristim telefon sa takvim ivicama više nikad.

Sent from my IN2013 using Tapatalk

Što bi se reklo, odličan 5. ;)

Svidja mi se dizajn, podseca na XZ2 Compact.

I dalje maštamo o potencijalnoj kupovini, dok rekom prolaze svakakvi Lagsunzi i Šomiui......... Ne menjam moj xz premium sve dok ne budem u mogućnosti da kupim ovako nešto.

To je to, samo da ne prebace 1k s cenom...

Odlična širina.
Ali visina [emoji2957]

Sent from my SM-N9700 using Tapatalk

Ne znam dokle će više da se potura ta priča o visini? Telefon je podjednako visok (158mm) kao i recimo P40 pro, Mi 10 je čak i viši... a njima nešto ne vidim zamerke na visinu.
Jedino što je Sony uži 4-5mm, ali ne vidim ni šta je tu tačno konkretan upotrebni problem osim što eto, nekome 'deluje izduženo'?
Piksela ima skoro isto kao i gore navedeni, dimenzije su mu kompaktnije, specifikacije približne, ali se samo Soniju spočitava nekakva 'visina'...

^ +1

Samo se traži neki razlog da se oplete po Soniju, nekom sad smeta visina, nekom širina a mnogi se još uvek žale na oznake modela. xD

Meni je 21:9 odličan, sve ostalo sad deluje mnogo široko (posebno za upotrebu jednom rukom).

Galaxy S8 ima istu površinu ekrana (oko 85cm) kao Xperia 5.
I manji je 1 cm u visinu.

Kažem da se moglo bolje, jer Samsung je to uradio prije 3 godine...

Sent from my SM-N9700 using Tapatalk

Razlikuju se S8 i Xperia 5, u samom konceptu uređaja.
https://www.gsmarena.com/compare.php3?idPhone1=9840&idPhone2=8161

Samim tim što ima 21:9 AR displeja mora da bude duži telefon. Uz to, petica ima i za 2cm2 veću površinu displeja, koji nije zakrivljen kao kod Samsunga. Tu je i za nijansu veća baterija i na kraju, postavka kamera sa 2 modula više i stereo zvučnici. U prevodu, da S8 ima sve ovo, uz 21:9 panel, dimenzije bi bile veoma slične, čak bi S8 bio i za nijansu veći.

Ima i boljih primera za kompaktan, bezel-less dizajn, koji je atraktivniji od konzervativnih Sony-a :)

Poslednja izmena:
Iskreno ne razumem u čemu je problem - prvo se kaže 'visina', kad se nađu drugi telefoni iste/veće visine, onda je to 'korisna površina', kad se pokaže da je veća jer ima normalan oldschool ekran i više korisnih piksela, onda kako da dovučem gornju stranicu jednom rukom, kad otkrijemo gesture koji je spušta odakle hoćeš, onda je naprosto ružan jer je 'kao daljinski' ili ima ružne bezele, kad ti bezeli omoguće stereo zvuk ka korisniku... Svakakve fanbojizme videh i hejtovanja besmislenih, ali ovoliko... nisam skoro.

Da se bar uhvate ljudi za neke brojeve... 100+ megapiksele, 18 kamera, gigabajte, rezoluciju... ali ne. Super je telefon, ALI... ružan je jer je kao daljinski, čitaj - 'previsok'.

Suština - telefoni su upotrebljivi jednom rukom zbog širine, a prostor u visinu ne moram da pipam, ali mogu da ga vidim i čitam/manje skrolujem. Ni tel od 14-15cm mi ne staje u džep pa tako ni 15,8cm nije nikakav problem. Ako treba da biram između compacta iste širine i 2cm manje visine, onda mi je ovo upotrebljivije. Compact je nešto tipa max 5-6x11-12cm, ali ko bi to danas kupio?

Ako su ove specifikacije tacne nova Xperia 5 II ce biti bas skockana masinica. I lepo unapredjenje u odnosu na prethodni model. Xperia 5 vec ima odlicnu bateriju. E sada Xperia 5 II sa znacajno povecanim kapacitetom,stedljivijim komponentama bice lepo unapredjenje u odnosu na proslogodisnji model bar nekih 20%. Sa brzinom osvezavanja ekrana od 120hz baterija ce verovatno biti identicna kao na proslogodisnjeg modela sa 60hz. A ako bi manuelno moglo da se podesi da novi model koristi brzinu osvezavanja kao njegov prethodnik 60hz to bi onda bilo ovo pomenuto poboljsanje vec odlicne baterije na prethodnom modelu bar za 20%

Sent from my H8216 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Videćemo koliko će zakinuti ovu peticu. Zvuči previše dobro da je u pitanju 1 MK2 u manjem kućištu, sa otključanim 120Hz osvežavanjem @1080 x 2520p.

Pominje se da neće imati bežično punjenje ali nažalost ni 3D ToF, odnosno camera pro aplikaciju, dok će cinema pro imati: https://www.gsmarena.com/sony_xperia_5_ii_spotted_on_geekbench_and_in_plenty_of_product_images-news-45001.php

https://androidnext.info/?p=6345
Tako da je ovaj telefon izgleda fokusiran na gaming/multimediju, a ne Camera Pro aplikaciju kao 1 MK2. Što bi trebalo da znači da je namenjem malo mlađoj populaciji tako da čudi ovaj izbor dosadnih boja kućišta. Ne kažem da treba da izgleda kao Black Shark ali mogli su malo više da se potrude oko toga.

Mada, ovo su informacije sa Reddit-a pa je bolje sačekati predstavljanje telefona.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno