Šta je novo?

Sony Xperia 5 (2019)

I da primarna kamera nije 12MP nego 19-20MP (1/1.7'' npr.) a ove ostale kamere mogu da budu 12MP 1/2.5''.

Mada je pitanje da li je ovo 5 Plus ili 1 Plus, videcemo na MWC, verovatno 5 Plus jer postoje glasine i za model sa vecim ekranom, 4K HDR 120Hz, 4500 mAh i cak 6 kamera pozadi.

007vpwZcly1ganmye8ol0j30ue0puq4e-1_Renamed_by_IWS.jpg

FPS sa strane (mozda i najbolje resenje, po mom misljenju), nema glupu obrvu/suzu/rupu/pilulu a ni zakrivljen displej, bezeli najminimalniji za iole normalnu upotrebu u landscape, verovatno 90-120Hz 2k/4k HDR OLED, SD865.. samo da ne upropaste sve ovo sa baterijom ispod 4000 mAh. Bilo bi dobro i da ima 8GB rama, cisto kao future-proof ali je realnija kolicina 6GB jer vec 2-3 godine stede na RAM memoriji. A ne verujem da ce vratiti 3.5mm dzek, posebno jer je sony najzasluzniji za uvodjenje i popularizaciju LDAC, BT/TW slusalica itd.

Izgleda da ce senzor primarne kamere biti primetno veci nego do sada, jos da bude 19-20MP a ne 12MP..

Poslednja izmena:
Fps sa strane nije bas neki na Z5, svaki koji sam probao na ledjima radi bolje. Mada kazu na s10e radi super
Zbog cega nam je bitno min 90hz na mobu?

Sent from my phone

Jer je itekako primetna razlika izmedju 60 i 90, a kamoli 120hz. Po mom misljenju mnogo bitnije nego 2k rezolucija recimo.

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

^ I ne baš ako imaš touch to wake opciju + in screen fingerprint (kao što ja imam na Mate 20 Pro).

Zašto bih morao da stavljam prst sa strane ako mi je mnogo prirodnije da kada uzmem telefon u ruku a palac svakako ide u pravcu ekrana?

Dalje, znajući Sony - to će biti 6GB rama, što jeste svakako dovoljno ali sa marketinške strane težak fejl u 2020. godini, onda ekran neće biti ni 90Hz a kamoli 120Hz kao što će imati svi ostali flagshipovi. Kamera verovatno ništa neće napredovati od prethodnog modela, dakle isti kvalitet kao i Xperia 5 - u prevodu suvi prosek i iza ostalih flagshipova garantovano.

A što se tiče 3mm džeka, imajući u vidu da je leak od OnLeaks-a koji nikada ne greši u dizajnu onda to znači da ga definitivno vraćaju, 99%.

Poslednja izmena:
Fps sa strane nije bas neki na Z5, svaki koji sam probao na ledjima radi bolje. Mada kazu na s10e radi super

Nema to veze sa polozajem vec sa generacijom FPS a na kraju i uredjaja. Modeli Z5 serije iz 2015. i prvi Sony androidi sa FPS, isto bi radili i da su na poledjini telefona/ili napred (u home tasteru) kao kod starih samsunga, jer je prva generacija u pitanju. Novije verzije rade preciznije, brze, sto je i logicno.

Zbog cega nam je bitno min 90hz na mobu?

Pre svega zbog opsteg utiska i fluidnosti, 90/120Hz smartfon paneli su jedna od boljih/bitnijih inovacija u poslednje vreme mada je i dalje veoma mali broj uredjaja koji imaju takve panele.

Sony vec godinama koristi 120Hz panele na vecini flaghsip modela (sto su prvi otkrili na xda) ali ih ''zakljucava'' na 60Hz. Xperia 1 i 5 izgleda imaju automatsku aktivaciju 120Hz ali samo u odredjenim podrzanim igrama.

Od 2020. se ocekuje veliki broj smartfona sa 90/120Hz displejima pa ce se i tvrdoglavi Japanci pridruziti tom trendu, verovatno vec sa modelima koje spremaju za MWC.

Zašto bih morao da stavljam prst sa strane ako mi je mnogo prirodnije da kada uzmem telefon u ruku a palac svakako ide u pravcu ekrana?

Kada uzmem telefon prvo mesto gde zavrsi prst je upravo (sony) power dugme sa strane, to mi je ubedljivo najbolje mesto za FPS. Nisam fan FPS u displeju, takva resenja se nisu bas nesto pokazala do sada (sto ne znaci da nece napredovati u narednom periodu) ali i dalje mislim da je FPS ''sa strane'' najbolja opcija, bar za sada i za moj nacin koriscenja. Neka predju na skener otiska prsta u displeju tek kada to resenje skroz ''sazri'' mada sto se mene tice ne moraju uopste da menjaju side-FPS.

Dalje, znajući Sony - to će biti 6GB rama, što jeste svakako dovoljno ali sa marketinške strane težak fejl u 2020. godini, onda ekran neće biti ni 90Hz a kamoli 120Hz kao što će imati svi ostali flagshipovi. Kamera verovatno ništa neće napredovati od prethodnog modela, dakle isti kvalitet kao i Xperia 5 - u prevodu suvi prosek i iza ostalih flagshipova garantovano.

Mracis brate, previse :) Jedino se za kolicinu RAM-a slazem, nema sanse da ce ugraditi vise od 6GB u 5 Plus model. Za 3.5mm dzek mislim da je prakticno nemoguce da ce vratiti na flagship modele, ne Sony nego velika vecina proizvodjaca, gotovo je sa tim sto je odavno jasno.

Zavisi sta stize na MWC, ako je to Xperia 5+ onda to gotovo sigurno znaci 6GB rama (sto je sasvim dovoljno ali ne i future-proof), kamere ce mozda biti malo apgrejdovane, iste ili sa primetno vecim senzorima, videcemo, prema ovih leak-ovima ipak bi kompletan hardver trebao da bude solidno unapredjen.

Problem je sto niko ne zna koji model je spreman za MWC, svi ocekuju glavni flagship a taj model ce svakako imati top hardver, 90-120Hz HDR (2k/4k) OLED, SD865, 6-8GB RAM, 128-256GB uz primetno unapredjene kamera setup (veci broj modula sa vecim senzorima).

P.S

Vezano za 3.5mm dzek - ako si ovi leak renderi tacni (i uredjaj ima 3.5mm dzek) onda je to jednostavno neka mid-range Xperia sa malo ozbiljnijim camera setup-om :)

Poslednja izmena:
Ne mračim ništa, jednostavno Sony ne može pozitivno da iznenadi i da bude bolji od konkurencije i tu je kraj svake priče. :) Meni je krivo zbog toga jer Sony najviše volim ali jednostavno Japanci veze nemaju kad su telefoni u pitanju, i to je očigledno.

Ko ne očekuje top telefon onda mu je ovo verovatno skorz super, ali ko očekuje od Sony-ja nešto vrh vrh taj se uvek debelo razočara. :)

Ne da preterujes i mracis nego to nije realno :) A pritom koristis telefon koji je napravljen na veoma slicnoj osnovi kao sony (kombinacija kvalitetnog hw i softvera) i sa slicnim kamerama (ali ti u tom slucaju to ne smeta).

Xperie 1 i 5 su sam vrh ponude androida, bukvalno spajaju jaz izmedju Samsunga i Pixela, kombinuju top hardver (i to jos na cistoj SD osnovi) sa dobrim UI i podrskom uz odlicne multimedijalne mogucnosti. Nesto slicno kao OnePlus s tim sto najbolji OP ima 90Hz displej (+xda) a sony malo bolje MM mogucnosti (i 120Hz mod za odredjene igre) pa ko sta voli. Zato je veoma bitno da sony opstane jer pored tih telefona i OnePlus ja iskreno ne znam koji bih android jos koristio na duzi period.

Ne znam kakva ce biti ova Xperia 5 Plus ali mnogo ocekujem od glavnog 2020 flagship modela. Xperia 1 je odlicna osnova, uz 90-120Hz displej, 4000 mAh, unapredjene kamere to ce biti brutalno dobar telefon, sa jakom konkurencijom svakako ali kao sto rekoh, retko ko u android svetu nudi HW/SW paket + multimedijalne mogucnosti kao Sony i OnePlus, uredjaji ta dva proizvodjaca su (po mom misljenju) najbolji odgovor na Apple/iPhone filozofiju smartfona (mislim na pozitivne aspekte).

Poslednja izmena:
Koliko su globalno kao brend dobri i koliko im odlično idu ti paketi HW+SW i multimedija govori prodaja i tržište i to je jedino merilo.

Sony je do pre 4-5 godina bio jedan od poznatijih brendova na mapi mobilnih telefona a danas više ljudi ni ne znaju da ih Sony proizvodi. Kako su to uspeli? Pa verovatno razočaravajući svoje korisnike iz generacije u generaciju. :)

Ne kažem ja da je Sony danas treš, ja sam koristio samo Sony telefone ranije i dan danas očekujem da izbace nešto vrh i da kupim ali danas jednostavno nema smisla kupiti Sony, pogotovo po toj ceni, pored bilo kojeg drugog brenda.

Meni fali neki kompakt, i dalje... :(

5-ica kompakt npr.

@nikola1970

To moze da napise prosecan posetilac mondo portala a ne neko ko ozbiljno prati IT u posledniih 20 godina. Fanbojizam, hejt i slicne stvari me ne interesuju, hajde ozbiljno da polemisemo.

Svi dobro znamo da je opsti kvalitet sony telefona drasticno bolji od rezultata prodaje, zastupljenosti na globalnom trzistu i slicnih statistikama, jednostavno su propustili sansu da se nametnu na globalnom trzistu u periodu 2010-2012, sansu je iskoristio Samsung i to je to. Svako ko iole prati IT zna koliko je globalna ekonomska kriza masakrirala sony a posebno mobilnu diviziju koju u krucijalnim godinama i jesu vodili pogresni ljudi, dodatnu sansu su iskoristili Kinezi (posebno Saomi u low/mid klasi a i Honori) i tu se svaka prica zavrsava, tesko da ce sony ikada moci da dostigne te proizvodjace ali mene kao korisnika to uopste ne zanima, zanima me pre svega opsti kvalitet uredjaja a sony se tu itekako uozbiljio.

Kao prvo, sony(ericsson) nikada nije bio jedan od najjacih igraca na globalnom trzistu telefona, to je velika zabluda. Bukvalno ni u eri dumb/feature telefona nisu imali prodaju koja je na nekom izuzetno visokom nivou, Nokia je tada harala a cak je i Samsung imao primetno vecu zastupljenost globalno a Sony Ericcson je po prodaji generalno bio na nivou LG-a e jedino su na odredjenim trzistima bili solidno zastupljeni/popularni, npr. u vecini Evrope pa cak i u SRB, zato ljudi ovde i veruju kako je SE nekada imao brutalnu prodaju globalno a nije tako. Cini mi se da su imali udeo od nekih 8% globalno i to 2008. godine kada je SE imao citav niz zanimljivih telefona a konkurencija nije ni priblizno bila jaka kao danas.

Ne kazem da nije bilo fail-ova i pogresnih odluka (bilo ih je dosta) ali sa trzista su potisnuti pre svega jer mobilna divizija nije imala sredstava za agresivan marketing, saradnju sa operaterima, za predstavnistva, kancelarije, $aradnju sa tech medijima, YT-erima itd, upravo je Huawei (iza kog prakticno stoji drzava) odradio sve to sto Japanci nisu bili u stanju da sprovedu - agresivan marketing, hajpovanje specifikacija, leica marketing, brutalna $aradnja na raznim nivoima itd. a na kraju sve to uz dosta dobre telefone, recept za uspeh. Za to su Japanci krivi i ko ih ... ali mene interesuje kvalitet aktuelnih telefona a tu su Xperia 1 i 5 svakako u vrhu klase.

Mene zanima sta ko trenutno nudi, kakav uredjaj (hardver i softver, mm mogucnosti, rezultati prodaje su mi nebitni) a tu za moje standarde i navike koriscenja ne vidim bolje smartfone od iP11 Pro, OnePlus 7T Pro, Xperie 1 a na kraju i Note 10+ koji je ipak klasa za sebe. Svako ko kaze da je bilo koji od ovih telefona losiji/krs/djubre u odnosu na druge sa liste jednostavno ili troluje, ili je okoreli fanboj/hejter odredjenog brenda :)

NShappy
Meni fali neki kompakt, i dalje...

5-ica kompakt npr.

Nema od toga nista, troskovi razvoja su veliki a prodaja tako malih/kompaktnih telefona veoma slaba, tu samo Apple ima racunicu. I ta Xperia petica je dovoljno kompaktna u ovoj phablet eri.

Poslednja izmena:
Od kada je Japan preuzeo vođstvo mobilne divizije, odnosno kada su Sony i Erikson raskrstili puteve i Švedska više nije bila glavna za mobilni odeljenje tada je Sony mobilna divizija počela da propada i to je činjenica.

Sent from my LYA-L09 using Tapatalk

Cinjenice?
Da li ozbiljno mislis da bi bila drugacija (primetno bolja) situacija da je ostao Sony Ericsson, odnosno da se i Svedjani pitaju a ne samo Japanci? Nema sanse, eventualno bi imali malo vecu zastupljenost u Skandinaviji i bolju saradnju sa operaterima i velikim regionalnim marketima i to je to. Upravo su pogresne odluke u Sony Ericsson eri (uz globalnu ekonomsku krizu) doprinele da propuste sansu da idu ka vrhu u vreme lag/bagdroida. SE je izbacio niz nebuloznih modela, gubili su novac na glupostima bukvalno a i ovi iole smisleni modeli su bili hardverski osakaceni, taman toliko da u vreme bez ikakve ozbilljne konkurencije Samsung lako (i zasluzeno) ode na vrh.

Sad malo cinjenica (pisem na osnovu secanja, svakako moze da se proveri po netu) - najveci ''peak'' prodaje i najvisi udeo na trzistu, SE je imao 2007-2008 godine, mozda nekih 8-9%. Drasticno su zaostajali za Nokiom i bili su mozda 4-5 proizvodjac na svetu, dakle, daleko od nekih vrhunskih rezultata kao sto mnogi misle.

Odmah posle toga, u periodu 2009-2012, sledi najgori period koji je i najzasluzniji za to sto Sony nije ''uhvatio voz na vreme'', i SE kompanija belezi drastican pad prodaje i profita (posebno 2009-2011 godine). A to je bilo idealno vreme da krenu ka vrhu - imali su kakvu-takvu bazu korisnika, relativno popularne modele koji su samo trebali da dobiju odgovarajuce touch screen android naslednike. Konkurencija je bila prosto smesna u odnosu na stanje u poslednje 2 godine, samo su Samsung i htc bili jaki a svi androidi su lagovali, bagovali i imali jedva upotrebljive kamere ali lose odluke na nivou SE (+ finansijska kriza) su prokockale mozda i istorijsku sansu.

2012. godine Sony (bez Ericssona) nudi solidnu seriju NXT telefona ali su po cipsetu ipak zaostajali za Samsungom, doduse softverski su radili bolje ali Galaxy S brend je vec uveliko postao Android pandan Ajfon statusnom simbolu. Prodaja polako krece da se oporavlja.

2013/2014. godine su najbolje za sony mobile korisnike (ne i za samu kompaniju jer iako je prodaja rasla, nije bila dovoljna za odgovarajuci profit). U svakom slucaju tada su imali najvisu prodaju otkad posluju na Android trzistu.
2015. je bila solidna ali je ipak SD810 fijasko osakatio celu tu generaciju androida svih proizvodjaca koji su koristili taj cipset.

Najveca i najkobnija greska Japanaca bila je ponuda modela u 2016. godini. Bukvalno su propustili poslednju sansu da se vrate posle na velika vrata posle 2-3 godine dobrih androida Z serije/dobre prodaje ali oni su resili da stede i izbacili su X/X Performanse modele koji su radili dobro ali ih nisu kupovali cak ni sony fanovi (osim mozda na rasprodajama za 200-250$). Upravo u to vreme Huawei i Saomi drasticno jacaju, stizu nove generacije sirom sveta koje nemaju pojma da sony pravi telefone uopste i tu je bio kraj za neke ozbiljne rezultate. Posle toga su se strateski povlacili sa mnogih trzista i osnovu prodaje/korisnika imaju u Japanu, Evropi i Tajvanu, u ostalim delovima sveta prakticno ne postoje.

Ortakova sestra i zet rade za velike IT kompanije u DE, ne biste verovali sta sve kazu za Huawei marketing masineriju, koliko je cela ta prica (do problema sa USA) bila efikasna i jaka, toliko da su veoma lako poceli da potiskuju i ugrozavaju cak i Samsung pa i Apple u DE i EU generalno. Kada relativno male, lokalne redakcije vrse tako agresivnu promociju za kineskog giganta (sto imamo priliku da vidimo cak i u SRB u poslednje 3 godine) onda mozete samo da zamislite kako to izgleda na najbogatijim trzistima.

Tako je, kako je. Meni je, kao korisniku Android OS-a, bitno da postoji alternativa Samsung i Pixel modelima koje iz odredjenih razloga ne zelim da koristim/ne mogu da kupim legalno po ceni koja mi odgovara. Zato mi je vazno da OnePlus, Sony, htc nude dobre flagship telefone, ajd' htc je u bas losoj poziciji ali OnePlus i Sony itekako imaju sta da ponude u flagship klasi a to sto Huawei za 2 meseca proda nekoliko desetina miliona P30 Pro npr. (vise nego htc, OnePlus, sony svih telefona zajedno za 2 godine), to mi je totalno nebitno, ionako su OP7/t/Pro i Xperia 1 hardverski malo bolji i kompletniji uredjaji od P30 Pro, imaju SD cipset i mnogo bolji UI. A sve to je vrednije od kojekakvih ''in'' trendova i brojki prodaje :)

Poslednja izmena:
Nisam ja rekao da je bocno na z5 lose resenje zbog polozaja, vec upravo zbog loseg citaca + sto nema touch to wake nego mora klik, a kad se pritisne da klikne neprecizan je. Moglo je double tap to wake pa onda na citas samo blagi touch i to je radilo bolje ali 2 pokreta viska.

U isto vrijeme sam koristio i redmi 4, telefon od 130e koji je imao bolji touch to wake citac pozadi i to je bilo mnogo mnogo prijatnije iskustvo, ko sad na p30l.

A ispod ekrana mi nije prirodno ako moram da polozim palac jer ostaje otisak posred stakla koji me nervira i odma bi ga morao ocistiti.

Sent from my phone

Z5 serija je od pre 5 godina i prva sa takvim resenjem. Vecina prvih FP citaca (u home tasteru, na poledjini telefona) nije radila dobro kao najnovije generacije. Zamisli da sad ne kupis P30/Pro/lite zato sto je FPS na nekom Huawei-u od pre 4-5 godina radio losije, nema logike. Na kraju, implementacija FPS se razlikuje na novim Xperiama (1 i 5) u odnosu na staru Z5 seriju, pre svega zbog problema sa Apple patentom na odredjenim trzistima.

Na ovim ''ambient flow'' modelima (XZ2/XZ3) citac otiska prsta se nalazi na poledjini telefona, polozaj je daleko od idealnog ali sami citaci rade odlicno. Ipak, meni mnogo vise ''lezi'' FPS sa strane.

Konačno stigla prinova, očekivan je pre nove godine, ali zbog komplikacija na carini :d tek danas ga preuzeh.
Naravno, tajming nikad bolji, u sred sam selidbe :S: pa uhvatih samo par uporednih sa desetkom dok sam imao čime.

Nadao sam se da će update koji je iskočio odmah po uključivanju biti 10ka pa da i to odmah odradim, ali je ipak samo patch na 55.0.A.11.25.
Sačekaću još par dana dok ne završim sa stvarima pre nego krenem sa migracijom podataka i regularnim korišćenjem.

Za sada prvi utisak je brzina kojom je sažvakao update, 10ka to gnjavi i gnjavi...
Staklena pozadina je klizava nenormalno. Ne ostavlja neki wow efekat na prvi pogled, ali lep i elegantan uređaj.
Nije preterano upadljiv, oseća se razlika u kvalitetu u odnosu na srednju klasu već pri samom držanju u ruci.

Jedino mi tasteri za sada imaju preveliki hod u odnosu na 10 gde su u početku delovali prekratki, ali sam izgleda navikao.

Približno su identičnih dimenzija, par mm je veća 5, drži se i koristi isto kao i 10ka, 1 bi bila definitivno prevelika za moj ukus.

Staje uredno i u silikon od manjeg brata dok ne stigne njegov. :S:
Znam da se ne gađaju tasteri i otvori za kamere, ali posužiće nekoliko dana da ga ne izubijam odmah u startu u ovom haosu, a i silikon i stakla za njega je trebalo da stignu pre ng...

Prilozi

• DSC_1483-0007.jpg
    DSC_1483-0007.jpg
    269.7 KB · Pregleda: 131
  • 0-02-05-3bae4c7c2f830c52c5cd1061a437a4b7a5998ff5855fa4d46eaf415694108071_f4d96f9.jpg
    0-02-05-3bae4c7c2f830c52c5cd1061a437a4b7a5998ff5855fa4d46eaf415694108071_f4d96f9.jpg
    40.4 KB · Pregleda: 126
  • 0-02-05-a0ac23877afd8bfddbfaf594bf46559941e344849dd314540da97c9b9d0ec4cb_c2a7d1a5.jpg
    0-02-05-a0ac23877afd8bfddbfaf594bf46559941e344849dd314540da97c9b9d0ec4cb_c2a7d1a5.jpg
    33.5 KB · Pregleda: 130
  • DSC_1488-0000.jpg
    DSC_1488-0000.jpg
    215.4 KB · Pregleda: 133
  • DSC_1494.jpg
    DSC_1494.jpg
    189.7 KB · Pregleda: 127
Konačno se prebacih na 5cu, posle brzine, prvi utisak mi je - baterija.
Uredno juče ujutru krenuh sa 64% u proces selidbe podataka, pa na teren, pa tokom dana non stop podešavanje aplikacija, čačkanje po opcijama... i do 21h sam stigao na 15%.

Još sam na fabričkoj foliji u očekivanju da stignu stakla, pa ne uživam baš u OLED ekranu u punom sjaju, ali i ovako kroz mat foliju je slika vrlo dobra.

Fluidnost u radu - šta reći, posle mid range telefona, ovde sve leti i tačno se vidi razlika između flagshipa i slabijih modela.

Lowlight performanse i wide kamera su tačno ono što mi je nedostajalo da ne čeznem za nekim fotoaparatom u mnogim situacijama.
Malo je zahtevnija wide po pitanju svetla od standardne, budu nešto tamnije slike u istim lowlight uslovima.
Za sada sam samo na point&shoot, videću kad se još malo upoznam sa opcijama i manuelnim modom.

Sve u svemu - odličan telefon u (relativno) malom pakovanju, barem meni, pošto se navikoh na dimenzije 10ke.

Bices ti prezadovoljan sa Xperia 5 u svakom smislu. Telefon je odlican. Kad pomenu brzinu sistema tako je ranije pa i do skoro bilo, Sony modeli su ne bas za klasu ali su bar za pola klase brzi u odnosu na vecinu konkurentskih modela iz iste klase. I sad su vrhunski sa brzinom, ali je konkurencija ipak u prethodnih par godina poradila po tom pitanju i skoro pa stigla na Sony Xperia nivo. Sad su iz visoke klase svi brzi nema tu sta. Cak i modeli iz srednje klase lepo rade. Kada Sony predje na vece brzine osvezavanja ekrana u normalnom koriscenju to ce tek biti ono pravo.

Sent from my J9110 using Tapatalk

Prebacih se na 10ku (Android, nisam se vratio na Xperia 10 :d), za sada sve radi kao i ranije, osim što ne razgovaram gotovo uopšte pa nisam imao prilike da proverim jačinu zvuka na koju se većina žalila.
Kameru nisam kršteno ni probao još, uglavnom samo neki snapovi, trebalo bi za vikend konačno da imam malo slobodnog vremena pa ću okačiti ako uspem da uhvatim nešto reprezentativno.

Inače, trenutno sam potpuno impresioniran ovim malim RavPower GaN punjačima - uzeh slabiji od 30W da se ne bih zezao sa adapterima ovde preko bare i uredno mališa puni i T480 kroz PD (20V/1,5A), mada je preporuka uzeti za nijansu veći i jači model od 61W i rešiti pitanje punjenja za sve uređaje jednim ultra kompaktnim punjačem.

Jeste malo buckastiji od ovog Sony UCH 32, ali je zbog oblika konektora kompaktniji, a i kroz mali EU adapter zauzme manje mesta. Blitzwolf koji mi je bio 'kompaktan' je sad kao dinosaurus, jeste dual port, ali subjektivno ova druga dva kroz PD dosta brže pune. Videću i to izmerim ovih dana pa ću okačiti rezultate, ima li negde tema o punjačima da ne gušim ovde?

Prilozi

• DSC_0305.JPG
    DSC_0305.JPG
    113.7 KB · Pregleda: 94
  • DSC_0306.JPG
    DSC_0306.JPG
    112.1 KB · Pregleda: 89
  • DSC_0308.JPG
    DSC_0308.JPG
    86.5 KB · Pregleda: 91
Poslednja izmena:
Jako lep telefon i specifikacije. Šteta samo što je malo većih dimenzija e sad na testu kažu da je ipak zgodan za korišćenje za razliku od drugih sličnih, ne znam koliko je to tačno?
Kakav mu je ekran, audio kvalitet (zvučnici) i baterija koliko traje?

Sent from my SM-G970F using Tapatalk

@mickeyrs

Utisci posle nekoliko meseci koriscenja?

Clickbait u sustini al' 'ajde. Prica se da ce 5 MK2 model mozda biti odlozen, zbog covid-19 krize, mada neki navode da na IFA stizu i 5 MK2 ali i novi kompakt (HDR OLED, 5.5'' 21:9), verovatno sa mid-range Snapdragon cipsetom.

Poslednja izmena:
Ukratko - zadovoljan sam 5com, mada verovatno ne spadam baš u previše zahtevne korisnike, tako da bi i bilo koji drugi model sličnih karakteristika podjednako dobro poslužio.

Vesti, forumi, surf, aplikacije koje trošim su uglavnom čitanje + Deezer, EON, kameru koristim mahom za fotkanje, tu i tamo poneki video, igre ili nešto zahtevnije nisam ni probao.
Neko će reći da mi za to ne treba flagship, ali 10ka me je izluđivala što na tako trivijalnim taskovima ume da štucne, secne, neka animacija pojavljivanja ili gašenja prozora zastane, jednostavno nije fluidno. Ovde toga nema, sve radi glatko i tečno, kako i treba.

Split screen radi fenomenalno, konačno može standardna Youtube app u gornjem delu da pušta audio/video, a dole da se čita/piše/surfuje, jedan od benefita 21:9 odnosa.

Baterija može da izgura i ceo dan, ali dosta zavisi od toga kako koristite telefon, ja sam se već navikao da nosim powerbank ili punjač pa ni ne obraćam pažnju više koliko traje.
Dopunim kad vidim da je na 20-30%, pola sata punjenja ubaci oko 50% baterije.
Može da se isprazni i za oko 4h uz intenzivan wifi, fotkanje, Deezer u pozadini, a može da izgura i 2 dana i više ako nemate signal i samo slušate lokalnu muziku, empirijski utvrđeno u The Canadian-u :D

Ekran držiim na oko 30tak % osvetljenja, sasvim dobro se vidi i na jakom suncu kada se odvrne, ali tada otpada bilo kakva priča o trajanju baterije.

Zvučnici su OK, mada mi služe samo za razgovore preko speakera kada mi nisu pri ruci slušalice.
Mogu da posluže da se pusti i neka muzika/video u ne previše glasnom ambijentu, ali (meni barem) nije neki kvalitet.
Za te stvari ipak treba poneti neki mali BT zvučnik.

Fotke, pa šta znam, nisam baš nešto impresioniran, dobre su, mada sam uglavnom fotkao iz ruke, ređe ako imam negde da naslonim pa samo pridržavam telefon.
Glavna kamera je OK, može dosta toga da uhvati i pri slabom osvetljenju, ali je neophodan stativ pošto procesing posle okidanja ume da potraje i 2-3s i vidljiv je uticaj slikanja iz ruke.
Telephoto i wide su dosta mračnije u istim uslovima, probaću da iskopam neke reprezentativne slike.
Nisam baš neki ozbiljan fotograf, uglavnom point and shoot i potrudim se da kadar bude ok, a ostalo ostavim automatici.

Od stvari koje mi nisu legle:

- nakon upgrade na Android 10, fingerprint je prvih nekoliko dana radio savršeno brzo i sve prepoznavao skoro, da bi se vremenom vratio na neki default, bar 2x moram da naslonim prst da bi očitao kako treba

- prebacivanje na Wide kameru je veoma sporo, traje bar 1s i mora da se tipka po ekranu, cycle through primary - telephoto - wide, da bar može da se namesti neki shortcut na vol +/- ili da ima direktan selektor u interfejsu kamere, ovo me je u vozu baš iritiralo jer snimam primarnom kamerom, zatreba mi širi kadar, dok se prebacim na wide, već smo prošli...
Isto važi i za aspect ratio slike, 4:3 ili 16:9, dok se ode u podešavanja, pa odabere, pa vrati nazad...
Doduše, to su dosta specifični uslovi slikanja, profi turisti su bili sa 2 aparata sa različitim objektivima, ovako za reglularno fotkanje nije neka drama tih par dodira i sekundi da se prebaci.

- SideSense ni ne koristim, malo me i ovaj silikon ometa, ali i bez njega mi treba 3 puta da ubodem da se aktivira, a i deluje mi nekako kao nepotreban višak - imam već sve te aplikacije na ekranu, zašto bih otvarao mini prozor koji neće na prvu da se otvori, ali to je cenim više do Googla nego do Sonija

Ako treba o nečemu konkretnije da pišem, vičite. :)

https://drive.google.com/file/d/1Wt2GW4wMX-jHqFLlKHTNIc-Y_DHrYRQA/view?usp=sharing

Evo linka sa malo slika, čisto kao demo šta možete da očekujete običnim point&shoot u auto modu od sve tri kamere.
Ništa nije cropovano ili bilo kako editovano, kao što pomenuh gore, slikano je ili iz ruke ili samo naslonjeno na podlogu ili staklo.
Slike iz voza su u pokretu i kroz (ne baš najčistije) prozore, tako da treba imati i to uzeti u obzir, kao i ove sa tornjeva koje imaju blagi odsjaj od stakla.

PS. Ako ima zainteresovanih (da ne smaram ovde) za više slika (sve neobrađeno) sa putešestvija mi kroz Kanadu u ovo nedoba... vičite za link. :d
Edit. Telefon mi je inače stigao 3 dana pred put i sad kako se vratih, u karantinu sam već skoro 2 nedelje, zato i nemam ništa drugo od slika. :S:

Poslednja izmena:
Hvala za oba posta, mozes da prosledis i ostatak fotografija, kad stignes :)
Inace me najvise interesuje stanje sa softverom, Androidom 10 za sada, ostalo je manje-vise poznato.

Navodna specifikacija 5 Mark II:
"The parameters of Sony Xperia 5 II (mark 2) are also:
Qualcomm 865 + 8GB + 128 / 256GB
6.0 inch 21: 9 FHD + HDR OLED
Hold width 68mm
The same four-camera system as Xperia 1 II
One button for power fingerprint identification
IP68, Android 10, 3600-3800mAh battery"

Poslednja izmena:
Baš lepa specifikacija ali bojim se biće bolesna cena.

Ocekivano, ako je jedan Saomi dosao do magicne cifre 1000 sta onda ocekivati od Sony-a koji obican plasticni budilnik sa fm funkcijom ceni 50 evra :)

Mene ka ''1'' seriji vuce 4k displej, i taj neki trip da se radi o glavnom flagship uredjaju, a ka ''5'' kompaktnije dimenzije.

I ja razmišljam o Xperia 5. Zapravo, imam dilemu 1, ili 5, ali mi realno ne treba tako veliki telefon koliki je 1, a i čitam da na 5 duže traje baterija. Hteo sam prvo da pazarim 9t pro, ali ga nigde više nema, a i nekako mi ne leži dizajnom i (čini mi se) kvalitetom kao sony. Nisam zahtevan korisnik i ne menjam često telefon (5 godina koristim Z3), ali baš zato želim flagship soc jer ni ono što sada kupim dugo neću zameniti.

Šta mislite, vredi li sony tih cca 200€ više nego šaomi?

Da li je sony i dalje root-friendly kao što je ranije bio? Hsv, imaš li informacije kakav je kvalitet mp3 plejera sa klasičnim slušalicama povezanim na usb-c preko adaptera? Z3 sam manje-više zbog kvaliteta zvuka izabrao.

Nazad
Vrh Dno