Šta je novo?

Sony Xperia 1 Mark IV

hsv.stoned

Audio Guru
Učlanjen(a)
27.10.2009
Poena
2,095
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD RYZEN 7 2700/LC-CC-120
Matična ploča
MSI B450 Tomahawk Max
RAM
Kingston HyperX Fury 32GB (2x16GB) DDR4 3200MHz (CL16)
GPU
Sapphire RX 580 Pulse 8GB
Storage
Kingston A2000 M.2 NVMe 500GB, Toshiba P300 3TB, WD Black 750GB, 2 x WD Blue 10EALX 1TB
Zvuk
FiiO K5 Pro + Beyerdynamic DT 900 Pro X/Fostex TR-90/Sennheiser HD650/AKG K240 Sextett/PreSonus HD7/ATH-CKX9/SFR DT6 | 2.1 50W + FiiO E10k
PSU
Cooler Master G550M
Kućište
Cooler Master Mystique 632s Black & Silver
Monitor
GIGABYTE G27Q & AOC i2481FXH
Miš & tastatura
Asus ROG Chakram wireless & ROG Strix Scope RX, Logitech MK320 wireless
Mobilni telefon
Xiaomi 14 Ultra 16/512GB Black & Sony Xperia™ XZ2 Liquid Black
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
  2. Mobilni internet
Sony Xperia 1 IV unveiled with revolutionary continuous zoom camera
https://electronics.sony.com/mobile/smartphone/smartphones/p/xqct62-b
Sony Xperia 1 IV
Sony Xperia 1 IV review

gsmarena_422.jpg

sony-xperia-1-iv-05.jpg

Poslednja izmena:

Na tržištu za 3meseca i to u trenutku kada će svi novi skupi telefoni imati snap 8 + na tsmc proizvodnji ? Sony legende :)

If you have the money, pre-orders will go live in the next 24 hours and deliveries will start in June.
A u oktobru, novi 1899$ Pro model, sa SD8 Gen 1+ TSMC.

Pozdrav svima, posto nisam bio vise od godinu ipo dana na forumu. :D;) Skockano deluje nova Sony Xperia 1 IV, nema tu sta. A evo i informacija kada ce moci da se poruci, odnosno isporuci ovaj novi model. Prema ovm informacijama pre order krece od danas, a prva isporuka se ocekuje za mesec dana. Imajuci u vidu da su se prethodni modeli cekali po nekoliko meseci nakon prezentacije, mislim da je ovo zaista lepo videti. Naravno ovde kod nas ova informacija i ne znaci puno.

Evo link sa informacijama:

Gde si Đuro, legendo 🍻
Dobar je telefon ali što se tiče prodaje, ovo je samo malo manje nebulozno nego prethodnih godina, ranije su predstavljali telefone u februaru na MWC а isporučivali ih tek u junu ili čak u julu. Sada su malo skratili taj period od predstavljanja do početka prodaje ali im je ''tajming'' i dalje kritičan, s obzirom da se konkurentski modeli prodaju već mesecima.

https://www.flickr.com/photos/zeekmag/albums/72177720298837094

Izgleda da sve 3 kamere (ultrawide, wide i telephoto) snimaju 4K HDR sa 120 FPS, a podržavaju i Eye AF 20 FPS rafale sa HDR-om. Koliko vidim, fotografije snimljene svim kamerama su prilično konzistentne u smislu boja i WB.

Poslednja izmena:
Problem oko isporuke koliko vidim je najveci za Ameriku, njima u septembru isporuka o_O
Sto se mene tice, ovo je do sad najkompletnija Xperia, bar po meni, bas bi je volio imati, a u sustini rijesena su glavna dva nedostaka, baterija (a koja u stvari i nije bila neki problem, narocito poslije mk1), ali eto, ajde da navedem, a drugi je svjetlina ekrana, da na suncu je ponekad problem. A dalje, mastao sam o malo vecem optickom zoom-u e evo tu je, 5,2x...
Nocni mod meni nije potreban, jedino bih volio da je paljenje HDR-a dostupno i bez ulaska u Photo Pro. Ima jedna stvar sto niko ne spominje, a meni je u praksi dosta bitna, a Sony tu nikako da napravi promjenu, a to je led svjetlo, i to ne za slikanje jer tad i zasvjetli na trenutak mnogo jace i radi posao, ali sto se tice koristenja iste kao lampe, uuuu, lose jako lose, kad god zelim da prosvjetlim u mraku nesto, jedva se vidi, dok drugi telefoni i recimo stara XA2 Ultra koju sam imao, osvjetle 3 puta jace nego ove sad LED-ice na jedinicama i peticama (a i ranije su to unazadili, od XZ serije).
Koliko vidim na ovim klipovima, svi su uglavnom zadovoljni, jedino je MrMobile [Michael Fisher] onako, rezervisan, i zalio se, izgleda je ima bas neki od prvih prototipova pa kaze da su mu onako, problematicni klipovi i slike u nekim momentima.
Eh da, i punjac, odvratni trend kome je i Sony popustio. :)

Na kraju, za razliku od vecine prepotentnih likova u rozo-ljubicastim YT studijima i njihovih pre_eravanja, evo jedan fin, natural video Xperie 1 IV ovog ICELANDIC-a, video ima jedva 800 pregleda ali je (y)(y)(y)

Poslednja izmena:
Koliko videh iz testova, najvreci problem je pregrevanje (mozda update uradi nesto povodom toga) kao i samo 680nita osvetlenje ekrana (za ove novce trebalo je biti bar 950nita!).
Izgleda su gore uradili nego Oppo Find X5 Pro! Steta, bolje da su ga udebljali za milimetar, dva a resili odvod toplote...

Ostalo TOP !
:)
Drago mi je da su ovaj put ulozili vise u reklame i nadam se da ce to malo vise forsirati i da ce biti bolja dostupnost.

PS. Bas me zanima koliko ce se kvariti telefoto sistem sociva ?!

Ne verujem da će Sony serije 1 u skorije vreme imati brutalno napucano osvetljenje displeja. Čitao sam nešto na tu temu, tehnički je teško izvodljivo sa tipom 4K displeja koje koriste (i sa načinom funkcionisanja istih) a loše utiče i na trajnost samog OLED panela. Kao što ne forsiraju brutalno brza punjenja baterije, već tehnologije za pametno, umereno brzo punjenje i trajnost. Lično sam se uverio da su sony telefoni upotrebljivi i bez kvarova i posle 10 godina (što je svakako dug period i nebitan podatak za nekoga ko često menja telefone) ali je ipak pokazatelj kvaliteta i pametnog dizajna uređaja. Tako da ni u slučaju 1 MK IV ne očekujem veće QC probleme, ali videćemo.

Po mom mišljenju 650-680 cd/m2 je ok, posebno jer su stakla displeja na seriji 1 sve manje reflektivna, pa i to pozitivno utiče na čitljivost na jakom dnevnom svetlu. Evo merenja reflektivnosti za 1 MK3: https://androidnext.info/?p=11987

Ostatak hardvera i funkcija je ok. Nešto top, ponešto prosečno za tu klasu (npr. zvučnici, prednja kamera), pomenuto maks. osvetljenje displeja čak i ispod proseka klase, čipset takav kakav je, daleko od idealnog ali to je realnost u Android svetu. Dobro je što su ugradili 5000 mAh bateriju, bio je i red. U principu odličan telefon za dosadašnje sony korisnike i fanove, kao i za određeni broj tech entuzijasta. A cena svakako nerealno visoka. Mada me iskreno početne cene ne dotiču previše, ne postoji fon koji relativno brzo neće koštati primetno manje nego na početku prodaje, a hardver i softver ne mogu da ''zastare'' tako brzo kao pre 5-10 godina.

Sjaj ''brige za okolinu'' :D #1399€

8uwdij4axsy81.jpg

Poslednja izmena:
@hsv.stoned

I dalje tvrdis da imaju 4K ekran 😱 😂

Poslednja izmena:
Po meni najzaokruzeniji flagship. Steta sto su ciganili na punjacu. Nadam se da ce ga biti kod operatera.

@hsv.stoned

I dalje tvrdis da imaju 4K ekran 😱 😂
Ahahahahahah, čekao je 10 mjeseci da baci kost...

@hsv.stoned Šta mislis o glavnom IMX557 senzoru, i ima li tu još prostora za unapređenje, softverski, vjerujem da su sad naravno izvukli još više nego na III, ili bi više volio vidjeti neki drugi senzor ovaj put (a ne računajući, tj. da to nije ovaj 1" iz PRO-I / RX100 VII)?

Tradicionalno je da svake godine Sony misli da je izbacio telefon sa 4k ekranom, a zapravo se 4k sadrzaj ne moze gledati jer je to 2160p, a ovaj ekran je ~1600p. Tradicionalno @hsv.stoned tvrdi da je to 4k na bazi Wikipedia stranice.

Sad doduse imam svezu dojavu. Godina je 2025. Sony izbacuje "8K" telefon sa 42:9 odnosom stranica (moze sluziti i za samoodbranu) i rezolucijom 7680x1600p, @hsv.stoned ponosan, a od 8k sadrzaja koji se moze gledati na telefonu ni traga.. 😁

Treba napomenuti da eye tracking, hdr video I stabilizacija NE RADE ako se snima u 4k 120fps a ni u 4k 60fps. Da je auto mod za fotkanje i dalje na nivou 2019 god, da se automatski hdr ne može isključiti...

@ivanbass1

Tradicionalno spamuješ i pišeš gluposti 🤡

https://www.unravel.com.au/aspect-ratio-cheat-sheet
Pogledati pod 4K/UHD. Na kraju koga zabole za spinove u tech terminologiji, važno je da je neki displej kvalitetan, nebitno iz čije ''kuhinje'' dolazi.

Tako da ostaje savet od prošli put - žali se nekoj međunarodnoj tech administraciji, nekom tech tribunalu, napravi protest u rodnom gradu u saradnji sa Ei.. imaš brdo opcija :D

Poslednja izmena:
Displej je odlican ali oni par godina imaju probleme da stave 120Hz, a ti sada tvrdis da ne moze biti veliko osvetljenje zbog "4K" panela. Zarad razlike u PPI-ju od manje od 25% u odnosu na WQHD+, oni zrtvuju 120Hz i dobro osvetljenje 🤔

Deluje da im je jako bitno da na papiru pise 4K, mada nije mi jasno zasto kada ionako imaju slabu prodaju jer ne rade marketing, iako sami uredjaji deluju odlicno.

Slabu prodaju, tj. zastupljenost kompenzuju cenom. Tu je svakako neosporan kvalitet u smislu dugotrajnosti. To im je filozofija...

@ivanbass1
Ne tvrdim ja da li nešto može ili ne, nego prenosim šta sam čuo i pročitao u nekoliko tekstova, razni izvori su u pitanju, ne samo sony glavešine, ali se odnosi na panele koje koriste.
Njima je fazon to loženje sa 4K, još od 2015. godine, i to se neće menjati, valjda si se uverio da je taj termin prihvaćen i definisan u tech terminologiji.

To je njihov stil već duži niz godina, da akcenat stavljaju na ''zdravlje'' baterije i displeja, na varijabilne aktivacije modova rada displeja, na što duži radni vek uređaja itd. Ja kao sony korisnik mogu da se složim sa tim, jer sam koristio njihove telefone sa 1000cd/m2 osvetljenjem i slabom baterijom, i sa samo 450cd/m2 i velikom baterijom (koja se veoma sporo puni) i ta druga kombinacija mi je mnogo više odgovarala, bukvalno skoro 6 godina je bio upotrebljiv telefon, dok nije primetno oslabila baterija.

Sony flagship telefoni su nešto kao Lexus ili Toyota, nisu cyber bezel-less dizajna, nisu magnet za prosečnog kupca, već su prilično konzervativni na nekim poljima ali odgovorno tvrdim da su kvalitetni i veoma pouzdani za duži period korišcenja, uz sw stabilnost i autonomiju baterije koja je iznad očekivanja, mada ih u poslednje 2 godine tu prilično sakati Snapdragon čipset. Mid-range Sony telefoni nemaju smisla, nisu imali ni pre 5 i više godina.

Poslednja izmena:
Slabu prodaju, tj. zastupljenost kompenzuju cenom. Tu je svakako neosporan kvalitet u smislu dugotrajnosti. To im je filozofija...
Upravo to: Sony publishes full year report, PlayStation is doing great, profits from Xperia phones improving

To je ono što mnogi ne kapiraju. Svi po forumima očekuju da Sony napravi telefon sa najboljim mogućim hardverom ali da košta kao prvi OnePlus, ili bar 300-400$ manje od konkurencije. Pa to je bukvalno put u propast, to više ni OP ili Xiaomi ne rade. Ne treba zaboraviti da su Japanci 2014/2015. imali rekordne gubitke, a prodali su desetine miliona telefona. To je (između ostalog) posledica i velikih troškova ulaganja, kompletnijeg hardvera u odnosu na dizajnerski atraktivnije htc, LG G3 i G4, a cene su im bile slične. Na kraju su mnogi LG stradali zbog ploča, sa druge strane većina tih Sony-a radi i dan-danas ali je kompanija beležila velike gubitke. Sada idu malo drugačijom strategijom i očigledno im je jedini plan da opstanu na smartfon tržištu, koje je po strateškoj važnosti u samom vrhu, prioritet za svaku ozbiljnu kompaniju.

Poslednja izmena:
Pa gde si bre hsv.stoned, mozes li se izboriti sa ovim narodom ovde? :D;).
Evo naleteh na ovu objavu gde se vidi kolika je razlika u dizajnu izmedju modela Xperia 1 III i Xperia 1 IV, kad se porede jedan naspram drugog.
Ono sto se vidi jeste da razlike ipak postoje. U sustini dosta slicno samo sto novi model na svim bojama koristi mat finis, i sada su obe strane stakla potpuno ravne na ivicama za razliku od modela Xperia 1 III gde je inace na krajevima 2.5d staklo.

Link:

Jedini isplativ (preorder) ''dil'' kada je ovaj telefon u pitanju.

Displej je odlican ali oni par godina imaju probleme da stave 120Hz, a ti sada tvrdis da ne moze biti veliko osvetljenje zbog "4K" panela. Zarad razlike u PPI-ju od manje od 25% u odnosu na WQHD+, oni zrtvuju 120Hz i dobro osvetljenje 🤔

Deluje da im je jako bitno da na papiru pise 4K, mada nije mi jasno zasto kada ionako imaju slabu prodaju jer ne rade marketing, iako sami uredjaji deluju
Malo su popravili marketing sa poslednjim modelom, ima više recenzija na yt.

Nazad
Vrh Dno