Šta je novo?

Sony Xperia 1 Mark IV

Sony ima najbolje oprimizovani Android, ko god je probao neki njihov flagship zna o cemu pricam. Steta sto ga vise zvanicno nema u prodaji, zaista su bili nesto posebno.
Probao sam najgori budzet, pre nekoliko godina, E5 valjda. Najjeftiniji. Za nevericu koliko je fluidno radio.

Da, ja za godinu dana koliko sam ga koristio nisam imao niti jedan problem.

Uvek mi je sony dizajn bio vrh, na zalost sa "Z" i "X" flagship serijama sam prestao da ih kupujem, neverovatno je to da je svaki iz te serije ekran poceo da zuti po ivicama, cak i pod garancijom se resi zamenom ekrana, ne vredi, i novi ekrani su zuteli... Glupi IPS i LG :)
Ali taj audio snimak je neponovljiv, tu je Sony toliko ozbiljniji posao uvek radio od svih ostalih proizvodjaca da nemam reci.

Pa manja je lutrija IPS na starim sony telefonima, od prosečnog OLED/AMOLED panela koji se ugrađuju na sve android telefone, pa i na sony.
Ne znam da li sam jednostavno imao sreće ali na prethodna 3 (xperia) IPS-a nijedan problem sa tim ekranima, a ni na sony telefonima u okruženju, doduše malobrojnim ali ipak dovoljnim za uzorak.

Mislim, bilo je žutih fleka na Z3/c (2014), image retention problema na nekim XZ primercima, ali u principu su posle nekadašnjih panel lutrija (prvi Z i Z1 model) koristili dobre panele.

Moguće da je do toga što sam birao (a i preporučivao) isključivo proverene sony modele.
Sećam se da je Z3 compact bio problematičan u tom smislu, pa i jedan broj Z3 modela (što se pokazalo tek posle 6 i više meseci od početka prodaje), da su neki XZ (2016) primerci imali image retention.

Uglavnom, 300€+ telefon sa OLED/AMOLED panelom nikada ne bih kupio bez garancije, baš zbog lutrije sa tim panelima, koji su sjajni ali samo ako su bez izraženih mana, koje pogađaju mali broj primeraka ali eto, postoje.

Android 13 ažuriranje je od danas zvanično dostupno za ovaj model. Sony je objavio vest na svojim profilima na društvenim mrežama - Facebooku, Instagramu i Twitteru.

Дођох непланирано у посед овог телефона... Размишљам озбиљно да баталим ѕ21u.
Понајвише због димензија.
Ево две слике од данас, мануелни мод. Сори што је јpg, не успевам да окачим пун формат.

Prilozi

• 20221211_142536 (1).jpg
    20221211_142536 (1).jpg
    627.3 KB · Pregleda: 59
  • 20221211_135947.jpg
    20221211_135947.jpg
    607.9 KB · Pregleda: 60
Дођох непланирано у посед овог телефона... Размишљам озбиљно да баталим ѕ21u.
Понајвише због димензија.
Ево две слике од данас, мануелни мод. Сори што је јpg, не успевам да окачим пун формат.
Сра.е, погрешна тема, требало је да буде xperia 5 iv :/ извињавам се.
Ако може неки модератор да пребаци поруку, било би кул.

Al' ga ovaj nagrdi, razumijem da ima istine u segementima o kojima priča, ali ga skroz zas*a, bombastičan naslov kao da priča o kvaliteti nekog uređaja kupljenog kod kineza), a u suštini se uhvatio za 95% za kameru, odnosno o modvima koji njemu nedostaju, te opet o kameri tj nedostatku virtualnog dugmeta za okidanja (a to je valjda tek od 1 mk4, ne znam), te na odnos stranica (kod Samsunga nema veze sto je 20:9 i tipa flip 3 ato je 22:9, ali to sto je kod Sony-ja 21:9 je neopristivo).

https://www.amateurphotographer.co....y-is-sony-so-bad-at-making-smartphones-179844

O tome kakvi su im telefoni govori cinjenica gdje su stacionirani na trzistu :)

Sony fura tu svoju pseudo-premium pricu, i kako kad im uspe, tj u odredjenim segmentima telefona se lepo pokazu, ali sveukupno nikad vec od obicnog Z ili Z1. Svaki fon je imao neki problem, da li tehnicke prirode ili po dizajnu (funkcionalno), i to je prica iz godine u godinu. Da ne pominjem sto kod nas nema zvanicne prodaje a tek servisa, i da ako se nesto izjalovi mozes samo da kukas ili flixbus pa u okolne zemlje.

Meanwhile za isti novac Apple daje medjunarodnih 1god garancije koju verovatno i u Zimbabveu mozes da iskoristis (racunam jer Japanski ili Kineski ajfon mozes u garanciji ovde u Srbiji opraviti).

A daju i 3-4god duze podrske, ne boluje od vec sada poznatih i naviknutih android boljki, itd.

Jedino bi uzeo Xperia Ace neki, i to polovan ili preko NTT Docomo operatera da zivim u Japanu, da me mine zelja za malim androidom, ali ni tu ne bih iznad 200€ dao.

Ostaje zal za onim sto je moglo biti, da je neko drugi vodio mobilnu diviziju. Ovako, kao i u samom Japanu (marketshare), ajfon, pa 5 mesta prazno, pa ostali.

Sony Xperia 1 V Exclusive: Phone Details & 5K Renders

Xperia 1 IV Mark II :D

Novi (i konačno odličan) Snapdragon Gen 2, verovatno veći senzor primarne i ultra-wide kamere, i možda još neke sitne izmene i to je to, ostalo verovatno isto ili slično kao kod prošlogodišnjeg modela.
Dimenzije još gotivnije (approximately 161.0 x 69.3 x 8.5 mm), malo tanji bezeli i 5000 mAh. U kombinaciji sa SD 8 Gen 2, autonomija baterije bi trebalo da bude sjajna, a onda i još bolja od toga na manjoj petici MK5.

Neki od novijih Sonija svakako, kao i do sada, samo na teži način jer ih nema u zvaničnoj prodaji u SRB. A do tada možda premostim sa Pixelom 6a, ako mi rikne baterija na XZ2.

Standardno odličan dizajn, klasika za sony. Ali ovaj put uz veće kamera ''ostrvo''.

Realno stanje nažalost 😂

Nazad
Vrh Dno