Šta je novo?

Sony Xperia 1 Mark III

Sony se povukao sa SRB tržišta pre 3 godine, ne verujem da iko ovde ima ovaj telefon, možda član @Djuro89 ali ipak mislim da koristi 1 MK2.

Ma više me zanima tvoje mišljenje oko ovog modela?
Više si upućen oko sony nego ja... A ti si opet dobar poznavaoc sony.

^ Sony se naјviše isplati kada je u pitanju ponuda sa nekim dobrim i skupim sony slušalicama (ili sličnim sony ''poklon'' hardverom), a to nije retkost na bogatijim tržištima.
Van toga, dugoročno se najviše isplate iPhone 13 Pro Max i Pixel 6 Pro (na sniženju), posebno ako je nekome prioritet što bolja P&S kamera.

Glasine o novom modelu, koji će verovatno biti predstavljen do kraja aprila, uz MK5 oznaku (Japanci će verovatno preskočiti 4, kao i u slučaju stare Z serije): https://sumahodigest.com/?p=8664
According to this information, the main camera of Xperia 1 IV and iPhone 14 Pro Max will be equipped with the same 48MP Bayer sensor.
Since the sensor size is 1 / 1.3 inch, it seems that it will be considerably larger than the 1 / 1.7 inch sensor installed in Xpeia 1 III .

The sensor details can't be confirmed right now as they didn't select the final choices yet
icon_lol.gif
But all the candidates are very good looking
Yes, the sensors will be shared with Apple, either derived from or outright the same sensor. But the lens element and tuning will ensure both are not stepping into each other shoes

Navodno 1/1.3'' senzor, tradicionalno uz Real-time Eye AF, unapređene Sony ''rafale'' ali ovaj put sve to uz Clear HDR i povratak DRAM-a.

image-120.png

Navodno 1/1.3'' senzor, tradicionalno uz Real-time Eye AF, unapređene Sony ''rafale'' ali ovaj put sve to uz Clear HDR i povratak DRAM-a.
DRAM..., taman me podsjeti da te nesto pitam al to cu u Xperia 1 temi, a sta mislis o tom mogucem senzoru u Sony-ju i promjeni u odnosu na prve 3 serije?

:D

Veselo. Jedino sto se nadam da su tracevi naduvani, jer isto su tako su duvali i ocekivali vecu cijenu ovog novog, prvog Sony-jevog QD-OLED TV-a, A95K, ali cijene koje su neki dan zvanicno izasle su ipak bile mnogo manje od ocekivanih. A opet, Samsungov tv S95B, istog panela, (jer Sony ovde koristi bas taj Samungov QD-OLED panel), je opet znacajno jeftiniji od Sony-ja, haha. Tako da me ne bi iznenadilo i da bude ta cijena. Ne nazire se kraj ludackim cijenama u mobilnij industriji 😂 (a sto je posebno tesko pratiti sa nasim standardom)...

Šteta...
Nemaju toliko veliku bazu korisnika da bi mogli dizati cene ko Apple i Samsung (koji opet neuporedivo proda manje tih najskupljih telefona od Aplle!!!)

Svakako se nadam da će napraviti dobar AI algoritam za Auto fotkanje, pa da će biti konkurenti gorepomenutim (iP13PM i SGS22U) I u tom segmentu (koji se jedino i gleda - samo automatika) !

Nema od toga ništa, automatika će biti kao i do sada - čisto da postoji kao P&S opcija, glavni akcenat će biti na ručnim podešavanjima za foto i video.
Jedino što je dobro za ''obične'' korisnike su Eye AF rafali, koji su i dalje najbolji na tržištu.
Veselo. Jedino sto se nadam da su tracevi naduvani, jer isto su tako su duvali i ocekivali vecu cijenu ovog novog, prvog Sony-jevog QD-OLED TV-a, A95K, ali cijene koje su neki dan zvanicno izasle su ipak bile mnogo manje od ocekivanih.
Samo da te podsetim da su pre 5-6 meseci izbacili Pro-I sa cenom od 1800$ :D
Ovaj novi 1 MK4 ili MK5 će imati kamera hardver sličan Pro-I modelu, ako ne i malo bolji, tako da će gotovo sigurno koštati oko 1500$.

Samo da te podsetim da su pre 5-6 meseci izbacili Pro-I sa cenom od 1800$ :D
Ovaj novi 1 MK4 ili MK5 će imati kamera hardver sličan Pro-I modelu, ako ne i malo bolji, tako da će gotovo sigurno koštati oko 1500$.
Da, gledajuci tu logiku da, sjetio sam se i ja toga, PRO-I modela (i prvog PRO), mada opet to su bas usko namijenjeni modeli, a za tako nesto se izdvaja veca para, ali kad vidis da S22U u top spec idu do 1,544 €, prije da ce onda biti kako ti kazes.

Kao veliki ljubitelj Xperia telefona i neko ko je 10 godina koristio samo Xperia telefone, jedva čekam 11.05. da vidim kakva će Xperia 1 IV biti. Nažalost, u razgovoru sa predstavnicima Sony Srbija, Xperia telefoni se neće zvanično prodavati u Srbiji do daljeg. Doduše, kažu da osluškuju korisnike u Srbiji, te da, postoji mogućnost da se Xperia telefoni vrate na naše tržište. Takođe, ukoliko neko kupi telefon u susednim državama gde se zvanično prodaju Xperia uređaji (Hrvatska ili Bugarska na primer), neće moći da ga servisira ovde, jer ne ide internacionalna garancija.

Ako je vjerovati nekim šuškanjima, google dugme odlazi, a dugme kamere dobija onu teksturu sa Xperia PRO-I, prednja kamera 12mp, a uprkos svih drugih glasina koje tvrde da će kamera biti 48, izgleda da će ipak biti 20,7MP (u PRO-I je senzor iz RX100 VII koji je 20,1mp, ako se ne varam), uz naravno neke nove
features-e...

I to najverovatnije bez punjača u pakovanju.

Stvarno je bezveze gde odose cene mobilnih, ali ako je Oppo Find X5 Pro stavio toliku cenu, onda je Sony jos i dobar (ako uzmemo ko je koliki Brend)

Posto gore pomenuti nije ispunio sve sto je najavljivao (mada se ceka jos neki update softvera), ostaje ovaj Sony, Vivo X80 Pro i Google Pixel 7 Pro da probaju da budu bolji u Android svetu od Samsung Galaxy S22 Ultra

Pa da li će Soni mrdnuti bar malo u srednjem segmentu?
SD690 kao predstavnik srednjeg segmenta u 2022? Pa mogli su bar da se isprse za 778G+

Pa da li će Soni mrdnuti bar malo u srednjem segmentu?
SD690 kao predstavnik srednjeg segmenta u 2022? Pa mogli su bar da se isprse za 778G+
Nema.
Ocekujem da ponuda u nizem srednji segment bude jos losija. Cekam sutrasni event, ali kako izgleda 10MK4 ce da bude skupji za +80 eur a losiji, sa manjom baterijom. Jedini plus izgleda ce da bude stereo zvuk.
Ja sam vec digao ruke od Sony. Sacekacu do sutra da vidim sta tacno ce da bude, bilu si i neke spekulacije da 10MK4 bude oko 250-300eur, ali mislim da to je nemoguce. Mozda ako ima znacjni pad cjene u Njemackoj na 5MK3 da pazarim jedam ali opet sam pesimista.

Sada gledam pomedu A52s i S21FE, jer su te jedine neke normalne opcije koje su dostupne ovdej. S21 nema ni za leka, S22 Samsung jos ga ne prodaje sluzbeno.
Interesanto je da je prije 10-14 dana, nije bilo ni A52s, ali sada svi veci trgovci imaju strasne zalihe. U ova sutuacija kada je nestasica cipova posebno 778 procesora, kada je izasao noviji model, odakle dolaze sve te novi kolicine.

Vidi da li ti se sviđa Motorola edge 20 pro ili edge 30.

Vidi da li ti se sviđa Motorola edge 20 pro ili edge 30.
Pogledao sam Pecin video za edge 30. Telefon onako na prva dopada mi se. Ali cjena sigurno ce da bude djavo i po. Pa sada taj stari edge20 prodaje se za 500eur. Mislim ne prodaje se, onako sedi na cjenovniku. Edge 20 pro je oko 670eur, sto je sludo. Motorolinih cjena su znacajno visa nego u Srbiju.

Generalno je loša situacija u ovom trenutku. Šteta za cene kod vas, s obzirom da sam 510 eura platio edge 20 pro čim je izašao u prodaju kod nas.

Sony 1 IV
6,5" 4K 120 Hz OLED 21:9
Snpdragon 8 Gen 1
16mm ultra-wide, 24mm wide, 85-125mm telephoto with optical zoom.
Realm-time Eye AF focus
4K HDR 120fps video
Full stereo speakers
up to 50% brighter display than 1 III
€1399

Objektivno, ovo je Xperia 1 Mark III MK2 :D
FSaZthHWYAItJmg

FSaZtsKXsAMxyz9

Ima li smisla uzimati sada nov mk3?

600€ nov na amazonu sa 2.5 godine garancije, 12/256 verzija.

Piše dole na jednoj od slika na linku. Snap 888

Video i ja posle. Dizajn telefona mi se baš sviđa, problem je prestanak softverske podrške i kažu da taj snap 888 nije najsrećniji ali obzirom da poslednjih 4 godine koristim exynos verujem da to nije problem.

Nazad
Vrh Dno