Šta je novo?

Sony Xperia 1 (2019)

Bice ovo skok u kvalitetu ne za jednu generaciju izmedju prethodnih modela vec bar za dve. Sony senzor, Zeiss sociva, Alpha softver mislim da je to prava kombinacija

Bice ovo odlicna i svestrana kamera, bolja od svih xperia do sada. Moguce da ce socivo glavne kamere biti malo ostrije i sa manje distorzija a i fabricki HDR mod ce sigurno biti malo bolji.
Ali ne verujem da ce kamera biti drasticno bolja u odnosu na XZ1/2/3 na dnevnom svetlu, verovatno ce u nekim uslovima ''hvatati'' i manje detalja ali ce sigurno biti primetno bolja za low-light, posebno u auto. modu (logicno, zbog OIS-a, otvorenije blende).

E sad, ako sve bude kao sto je najavljeno onda ce ubrzo stici i gcam/hdr+ port uz koji bi mogla da bude apsolutno u rangu sa Pixelima. Kada se na to doda tradicionalno odlican sony kamkorder, 960fps, AF rafali i prediktivno snimanje.. u tom slucaju ''1'' moze da bude i u top 3 kamera-telefona na trzistu ali polako, neka se prvo dokaze u praksi sa stock softverom.

I dalje mislim da je najveca steta to sto su Japanci zakljucali XZ1/2/3 IMX400 kamere, ubedjen sam da bi uz gcam/hdr+ bile najbolje na trzistu za daylight fotografisanje i u samom vrhu sa low-light.

Poslednja izmena:
Bice ovo odlicna i svestrana kamera, bolja od svih xperia do sada. Moguce da ce socivo glavne kamere biti malo ostrije i sa manje distorzija a i fabricki HDR mod ce sigurno biti malo bolji.
Ali ne verujem da ce kamera biti drasticno bolja u odnosu na XZ1/2/3 na dnevnom svetlu, verovatno ce u nekim uslovima ''hvatati'' i manje detalja ali ce sigurno biti primetno bolja za low-light, posebno u auto. modu (logicno, zbog OIS-a, otvorenije blende).

E sad, ako sve bude kao sto je najavljeno onda ce ubrzo stici i gcam/hdr+ port uz koji bi mogla da bude apsolutno u rangu sa Pixelima. Kada se na to doda tradicionalno odlican sony kamkorder, 960fps, AF rafali i prediktivno snimanje.. u tom slucaju ''1'' moze da bude i u top 3 kamera-telefona na trzistu ali polako, neka se prvo dokaze u praksi sa stock softverom.

I dalje mislim da je najveca steta to sto su Japanci zakljucali XZ1/2/3 IMX400 kamere, ubedjen sam da bi uz gcam/hdr+ bile najbolje na trzistu za daylight fotografisanje i u samom vrhu sa low-light.
Da da, ta znacajnija razlika ce biti u slabijim uslovima osvetlenja na to sam mislio, prvenstveno sa jedne strane poboljsanim hardverom ( veci pojedinacni pikseli, veci otvor blende, ois, dual photo diod tacnije brzi autofokus kao i kvalitetnije socivo) i sa druge strane softver, tacnije poboljsan softver kamere. Ovako preko dana manje vise slicno uz poboljsan hdr. A sto se tice imx400 senzora, sa hardverske strane bas dobar senzor i sigurno bi se jos bolje pokazao uz neki slican softver kamere koji ce imati Xperia 1. A uz pomenuti port imx400 bi sigurno bio u samom vrhu mobilne fotografije.

Sent from my H8266 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Meni je malo glupavo da Sony na jedan model stavi prednji senzor od 13mp, pa na sledeću generaciju 5mp (kažu da nije bilo mesta), pa ponovo 13mp (gle čuda sada ima mesta) i sada 8mp, umesto da su stavili onaj manji samsungov senzor od 12mp koje ovaj telefon koristi.
I sada je stvarno glupavo što nema kompakt modela, jeste da se da navići na veće, ali kompakt ipak ima "dimenzionu" prednost za mnoge korisnike i potencijalne kupce.

Послато са HTC U12 life уз помоћ Тапатока

Nevezano za ovaj model, sony je objavio ''strategiju povlacenja'': Sony confirms which countries it has dropped for mobile
Sto se u sustini desava u poslednje 2 godine a narocito u toku 2018. kada su i imali rekordno nisku prodaju.

Sony-2019-Strategy-Day_Xperia-Focused-Regions-640x363.png

Ali bi morali ponovo da razmisle zbog novonastale situacije (Huawei) koju ce ozbiljne mobilne divizije (Samsung) sigurno iskoristiti. U stvari rast Huawei-a je najvise pogadjao Samsung, najvise u srednjoj i flagship klasi tako da ne sumnjam da im ovo itekako odgovara. Ali mislim da Sony i LG sada imaju sansu bar za malo bolju prodaju u Evropi gde su do pre 3 godine imali stabilan broj korisnika.

Poslednja izmena:
Gledam u mts ponuda im xperia 10 jel su opet preskocili flagship model??? Ili je bio a nisam snimio.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
U mts je ranije imala Xperia XZ2, i dalje je ima u telenoru. Model XZ3 nije uopste bio kod nasih operatera, a Xperia 1 jos nije ni krenula u prodaju.

Ne socivo vec objektiv!!!
U svim kamerama su objektivi koji se sastoje od nekoliko, u zavisnosti od opticke formule, pojedinacnih stakleno-plasticnih elemenata (sociva).

Ne socivo vec objektiv!!!
U svim kamerama su objektivi koji se sastoje od nekoliko, u zavisnosti od opticke formule, pojedinacnih stakleno-plasticnih elemenata (sociva).
Svakako mislim na staklene delove (elemente) modula kamere.

Naravno, ovako to izgleda na ovom modelu:

SonyXperia1-cam2-768x512.jpg

Ne moras citirati bas svaki post ''iznad'' :d

Da li Xperia 1 ima 3D creator?

Da li Xperia 1 ima 3D creator?

3D Creator aplikacija prvi put je predstavljena na modelu Xperia XZ1. Kasnije kroz sistemsko azuriranje na Android Oreo ovu aplikaciju je dobila i Xperia XZ Premium, tako da svi vodeci modeli od 2017 godine kao i sada najnoviji model Xperia 1 imaju u sebi vec podrazumevano ovu aplikaciju.

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Gledam po netu reviews za xperia 1. Odlican uredjaj al bre dal moguce da nisu mogli da ubace wireless charger i bateriju i da im telefon bude kompletan. Bukvalno bi bio top uredjaj. Stvarno mi nisu jasni.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Moja prethodna poruka se odnoslia na (smitrovic) tacnije na njegov komentar vezano za bateriju. Slazem se, kakav review, nema od toga nista jos po netu, za sad i ovo sto moze da se vidi vezano za Xperia 1 su sve slicne gluposti i nesto samo povrsno. Ali trebalo bi uskoro da krenu prave recenzije i poredjenja sa drugim modelima. [emoji2]

Poslednja izmena:
Evo prvih testova kamere sa Sony Xperia 1 u poredjenju sa XZ3 i konkurentskim modelima.
Na osnovu ovoga sto sam sad video, kamera na Xperia 1 je fantasticna, a slobodno mogu reci i najbolja na ovom poredjenju. Tek ce biti poredjenja pa cu se uveriti da li je zaista bas tako. Na ovom poredjenju Xperia 1 nije imala konacnu verziju softvera. [emoji2]

https://www.eprice.com.tw/mobile/talk/4551/5336538/1/

Poslednja izmena:
Ne vidim da je fantasticna a ni najbolja, bar ne ovako preko telefona. Male su razlike. Ali je bolja za low-light od XZ3, logicno.

Treba sacekati neka ozbiljnija poredjenja sa finalnim softverom.

Sent from D6503

Poslednja izmena:
O, itekako se vidi razlika na velikom monitoru. Koliko vidim najpribližniji njemu je Pixel.
Ako su podešavanja svih modela bila koliko toliko slična, adekvatna, i bez faforizovanja, obećava.

Koliko god da se pišu hvalospevi o nekim telefonima i njihovim kamerama, ono što me veoma iritira je odustvo svake realnosti na slikama.
Mogu one da izgledaju fenomenalno, samo što znam da ne odgovaraju onome što vide oči, a često jako daleko od bilo kakve prirodnosti oko nas.

O, itekako se vidi razlika na velikom monitoru. Koliko vidim najpribližniji njemu je Pixel.
Ako su podešavanja svih modela bila koliko toliko slična, adekvatna, i bez faforizovanja, obećava.

Koliko god da se pišu hvalospevi o nekim telefonima i njihovim kamerama, ono što me veoma iritira je odustvo svake realnosti na slikama.
Mogu one da izgledaju fenomenalno, samo što znam da ne odgovaraju onome što vide oči, a često jako daleko od bilo kakve prirodnosti oko nas.
Pa da i ja sam gledao preko laptopa i kada se fotografije lepo uvecaju tada se bolje vidi razlika. Npr u poredjenju sa XZ3 dosta manje buke i artifakta na Xperia 1, odnosno dosta vise detalja u nocnim fotorafijama. [emoji2]

Svako koga zanima moze da preuzme fotografije i da lepo pogleda. Evo npr samo ova jedna fotografija kad se malo uveca:

Poslednja izmena:
Ona noćna slika iz parka koja je uslikana sa P30pro deluje kao ulje na platnu. [emoji16]

Svako koga zanima moze da preuzme fotografije i da lepo pogleda. Evo npr samo ova jedna fotografija kad se malo uveca:
bdbd0a6b432be3754c6befc28c2029d0.jpg
3c84827900f15ea13194770780e5bfac.jpg
c211d19c28963f8115bfc108c8c55660.jpg
4b92549517c1c2110aa7103fccbd87b2.jpg
021a8317cdd66195d4966458bf38f337.jpg
515d4766ad20a7cd37929cedab786576.jpg
7dc5683f57fc9af9a95d43ecd3c47b61.jpg

A evo i kad se jos malo uveca.
c579d05e7c11959fe6be0ae615ce63ee.jpg
bc1fd598320c6ed9dc1999a6a72d5e68.jpg
7beed758e1c80ea33c4bfb135901a392.jpg