Verovatno je po istom kriterijumu World of Warcraft najbolji RPG na svetu, pošto je najigraniji, a i pika se u društvu.
***, meni je ceo taj koncept omasovljenja i povezivanja otišao u potpuno drugu krajnost, koju jednostavno ne želim. Uopšte mi ne treba da pratim esports, niti me zanima ko su super igrači, niti da gledam strimove i riplejeve. Razumem zašto to neki rade, ali meni je jednostavno ubilo poentu. Podseća me na Dotu, koju smo u početku igrali na provaljivanje i inovativnost, da bi posle nekog vremena, kako se širio broadband, gomila klinaca počela da gleda riplejeve i imitira dobre igrače. I mic po mic došli su dotle - nakon prilično vremena i puno fejlova, uključujući i silne blamove - da mogu da nas pobede recimo u polufinalu nekog turnira. I to opet na provaljivanja baga sa interneta da ako Crystal Maiden sklopi Crystalys partija pukne, što su koristili kada bismo ih satrli u nekom grupnom sukobu da resetuju meč na 5-10 minuta ranije.
Onda dođe WoW, koji se igra tako što se otvori Thottbot i slede koordinate na instaliranom mod-interfejsu. I tako dalje, i tako dalje, do današnjeg dana, gde bukvalno svako uzima ideje od svakog i veštački po svaku cenu to kalemi u igru. Gomila strimovanja, gomila galame i buke o kojekakvim igrama koje bi realno propale samo tako da je ovo kraj devedesetih ili početak dvehiljaditih. Hajp do besvesti i marketing koji dopire do svakog 4-godišnjaka zahvaljujući YouTube zvezdama™. Nema to nikakve veze sa željom da se čovek takmiči sa samim sobom, već da iskusi nešto novo, neku ideju, novi svet kakav do tada nije osmišljen ili poseban svet ili gejmplej drugačiji od drugih. Ne treba mi još jedna kopija...Na kraju ispadne da su ponajbolje igre one što nas vraćaju u neka stara vremena, a to nije dobro. Ako je Doom taj, ako treba 153. inkarnacija iste open world igre, ukoliko su ljudima zanimljive roguelite igre sa NES grafikom, ili pak igraju po dvestoti put Battlefield multi koji se servira na tromesečnom nivou, bilo kroz novu igru ili kroz ekspanziju...yebem li ga...
Naravno, ovo nije striktno vezano za konzola vs pc temu koja se ovde rasplamsala, ali meni takve stvari jednostavno ubijaju želju za igranjem. Pjudipajevi sa jućuba i kojekakvi nerdovi sa turnira koji po ceo dan pikaju jedno te isto...