Šta je novo?

SONY: PlayStation 4

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ako se ne obistini ono o cemu je izmedju ostalih i Jaffe pricao a to je da su ove konzole poslednja generacija onda bi ovo moglo biti dobro po konzolase. Pod uslovom da AMD i Intel ne propadnu za deset godina. Jer ova arhitektura znaci da ce za 5-7 godina moci da pitaju AMD sta ima novo od hardvera, kupe to i naprave novu konzolu koja ce zadrzati KOMPATIBILNOST UNAZAD. Kao sto je na PCju vec godinama.

Mada to nema veze sa konzolama, apsolutna kompatibilnost unazad je i najveci problem PCa. Zasto bi igre stare dve generacije morale da rade na racun napretka i novih stvari ? Upravo je prednost zatvorenog hardvera to sto moze da bude najbolji moguci u tom trenutku, ne sa najvise tranzistora, vec najbolje sklopljen hardver sa najmanje bacene snage...

Pa na PC-u imaš sasvim dobru kompatibilnost unazad... putem emulacije.
DosBox je tu za matore PC igre, a NES, SNES, PS, PS2, Dreamcast itd. emulatori su tu za konzole 🙂
Samo na konzolama imaš problem sa kompatibilnošću 😛

Ako se ne obistini ono o cemu je izmedju ostalih i Jaffe pricao a to je da su ove konzole poslednja generacija onda bi ovo moglo biti dobro po konzolase. Pod uslovom da AMD i Intel ne propadnu za deset godina. Jer ova arhitektura znaci da ce za 5-7 godina moci da pitaju AMD sta ima novo od hardvera, kupe to i naprave novu konzolu koja ce zadrzati KOMPATIBILNOST UNAZAD. Kao sto je na PCju vec godinama.

To je ono kad posle godinu dana skineš ponovo igru sa Steama (a u međuvremenu si kupio nov računar) i krene polučasovno instaliranje (PhysX (iako nema nvidia GPU), gomile patcheva za OS) i sačeka te poruka "your GPU is not supported".

Nekako mi ta vrsta kompatibilnosti ne nedostaje na konzoli. 🙂

I krenuli ste po n-ti put sa PC vs konzole - prekidajte.

To je ono kad posle godinu dana skineš ponovo igru sa Steama (a u međuvremenu si kupio nov računar) i krene polučasovno instaliranje (PhysX (iako nema nvidia GPU), gomile patcheva za OS) i sačeka te poruka "your GPU is not supported".

Nekako mi ta vrsta kompatibilnosti ne nedostaje na konzoli. 🙂

Instalirace se PhysX i na novim konzolama samo ti neces znati jer ce ici u pozadini. Ne mora ni da bude nV unutra, dovoljno je da postoji CPU u masini. Nece sigurno developer da koristi razlicite biblioteke za fiziku samo zbog konzola, a iskreno za tim nema ni potrebe jer PhysX kao i Havok i Bullet radi na CPU.

Ovo drugo mi se nikada nije desilo ali verujem da se ljudima desava. I nije pola sata vec pet minuta ali da smara, tacno je (ali ne moze drugacije jer steam samo odmotava instalacionu proceduru igre u fullu pa uvek mora i DirectX, i DotNet, i Physx). Realno, da su to sakrili ili napisali nesto drugo, nikome ne bi smetalo ali ovako ljudima smeta.

To sto ce igra da dolazi na disku ne znaci da ce raditi direktno sa Blue Ray bez instalacije na hard. Toga ce biti sve vise i vise, a ne kao u vreme PS2 (stavis disk i vozi). To je sasvim normalno jer su igre sve kompleksnije a opticki mediji su prespori. Verujem da bi ubacili SSD unutra ali bi onda cena konzole morala jos 100-200$ dolara gore a ljudima se to ne bi dopalo. Bice verovatno opcija da se HDD zameni sa SSDom u sopstvenoj reziji.

Poslednja izmena:
Igre koje me najvise zanimaju ne izlaze na pc-ju. Takodje, pc ima paradoxove igre koje konzole nemaju. Sve u svemu, sony exluzive mogu da igram samo na ps4 i zato i uzimam ps4. Sve ostalo je blesava prica.

Hvala za link Jovy, to trazim vec par dana 🙂

Edit: FFXIV izlazi za PC ali ne i za Xbone, zanimljivo.

Igre koje me najvise zanimaju ne izlaze na pc-ju. Takodje, pc ima paradoxove igre koje konzole nemaju. Sve u svemu, sony exluzive mogu da igram samo na ps4 i zato i uzimam ps4. Sve ostalo je blesava prica.

Ako gledamo u buducnost, u pravu si. Ali u ovom momentu ti je slab argument. Pogledaj odnos multiplatformi protiv najavljenih PS4/Xbone ekskluziva. Vecina poznatih i bitnih fransiza je multiplatform.

Poslednja izmena:
Ajde da postavim ovde, posto nema tema koja je vazana bas za E3... 🙂

Da sumiramo. 🙂

Hvala za link Jovy, to trazim vec par dana 🙂

Edit: FFXIV izlazi za PC ali ne i za Xbone, zanimljivo.

Ako gledamo u buducnost, u pravu si. Ali u ovom momentu ti je slab argument. Pogledaj odnos multiplatformi protiv najavljenih PS4/Xbone ekskluziva. Vecina poznatih i bitnih fransiza je multiplatform.

Ps4 ce se prodavati po 400eur i ne ocekujem smanjenje cene prve dve godine sigurno. A za te dve godine ce izaci podosta zanimljivih exluziva kao i za ps3 sto se nisam pokajao jer sam ga uzeo na izlasku- cak 6 godina kasnije igram last of us, cekam gt6 al dobro dodje i za gta5 ili mgs6 npr.

Ne kazem da ne treba kupiti PS4 za 400 evra, samo kazem da situacija nije kao sto je bila pre 7 godina a ja sam mislio da ce to da se ponovi. Microsoft ovog puta nema luksuz da primorava izdavace na ekskluzivnost jer im se to moze obiti o glavu a Sony se time nikada nije bavio. Ali obe kompanije su izgubile neke ekskluzive i mislim da ce taj trend da se nastavi. Sve ce manje biti third party studija koji ce se odlucivati na ekskluzivnost a u tom slucaju Sony dobija jer su njihovi first party studiji ipak jaci kada je kvalitet igara u pitanju.

Jel se spawnovao u zemlji Srbiji zvanicni uvoznik i distributer za Sony konzole? Mozda cena nece pasti prve godinu dve, ali nece ova generacija ziveti nista krace od prethodne, tako da ce za 3-5 godina PS4 biti jeftina investicija za PES 2018 uz pivo sa ortacima. 😀

Ne znam sto se glupiraju, nije sramota imati eksterno napajanje ili malo vece dimenzije ako ce biti pouzdanija i ako se nece paliti usisivaci od kulera kad je leto..

Borise, jel se vracas mozda u konzol tabor ?

1328145971208.gif

Nahvatao stra` od kulera

Oduvao ga kuler za sva vremena. Sad ovako uživa u playstation čarima.

I vas je sigurno, samo se pravite, pojacate TV i kao sve je ok 😀

Ne, vec jednostavno ne obitavamo u sauni.

Borise, ti mora da si prvi put u zivotu doziveo neispravan uredjaj, pa zamisljas da svima mora da bude tako (zauvek). To bi jedino pomislio neko ko ne ocekuje da uredjaj moze da crkne i prvi put se susreo s tim u zivotu, pa je u neverici.

Jel se mi dobro razumemo, tvoj stav je "Konzole se cuju kao usisivaci, playstationi se pregrevaju i cuju nenormalno, a kompjuteri su sa druge strane poznati kao izuzetno tihe masine i tu ne moram da mislim o tome"? To je tako uvek i tu nema dileme?

Mislim da smo ovo prezvakali bar 30 puta, ali ti ipak imas snage za jos. Tebi su ovi komentari onako usput, cisto si bacio, jedan od 15k, a ja reagujem ko budala 🙂. Trollface ti treba instalirati 🙂

Dakle ne radi se o kompatibilnosti već o emulaciji.

Nadji jedan jedini sajt/firmu/bilo sta drugo koja ce ti prodavati igre sa PS1 za PS3/PS4 (tipa GOG.com za PC). 100%, ne 50% ili 75% ili bilo sta drugo, igara NECE raditi na novim konzolama osim ako se radi streaming service iz clouda. Toliko o kompatibilnosti konzola i veku trajanja njihovih igara. I dan danas mozes da upalis Half Life 1, Diablo, Warcraft i daleko starije igre bez ikakvih emulacija/streaming/cloud servisa. Najvece konzole to ne mogu, niti ce im biti u interesu da to ikada rade.

Poslednja izmena:
Mislim da smo ovo prezvakali bar 30 puta, ali ti ipak imas snage za jos.

Zaebavam se, kao i u vecini postova 🙂 Naravno da ne kazem da je svima, ali je tako napravljena, YT je preplavljen tim problemom, mada ne znam ni dal se moze nazvati problemom jer te brzine kulera stvarno postoje u konzoli, nije falinka nikakva, nekom se pale a nekom ne, cesto cak ni ne zavisi od temperature u sobi. A solidan kuler za komp od 2000 din se nikad nece cuti tako 🙂

PSone igre rade na PS3... A rade i PS2 na onim prvim 60GB modelima... 🙂

To nije ozbiljna IGRICA za tebe (meni se stvarno ne svidja) 🙂

Inace, ja sam sinoc otkucao post sa najavom da ces se vratiti na velika vrata, tek krece lozenje i kompletan hajp, neces izdrzati 😀, ali sam ipak izbrisao, necu da zezam starog druga.

A desila se i cena koju nisi ocekivao, pa se spremas za veliki comeback 🙂. Jos kad skapiras da ces morati da budzis taj tek zbudzeni pc za prave next gen igre, videcemo te brze nego sto deluje. Nema potrebe da jedna prica iskljucuje drugu, cepaj ono sto volis na pc-u, isto tako i na konzolama.

Ja uzimam ps4 prvog dana, a budzim i pc da ga koristim kao steam box i jedva cekam da vidim onaj valve-ov kontroler sa trackball-om. Sve to zajedno ce da bude vrh za sledecu generaciju...

Poslednja izmena:
Neki trejler sa Zimmerovom muzikom gde Kratos sece glavu Jofrey-u iz GoT-a, i bacam kintu na monitor 😀

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno