Šta je novo?

SONY: PlayStation 4

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Samo zbog ovog vredi kupiti konzolu...barem za klince. 🙂

Koliko ocekujete da ce kostati posle par meseci od pocetka prodaje i gde bi se mogao nabaviti,da ispadne najeftinije.. ? Da li na primer postoji sansa da kupis u nemackoj skines 40e poreza i onda predjes nasu granicu a da te nasi d*bili ne smaraju za carinu i porez ?

Najjeftinije će biti kao i do sada, kombinacija preko mađarske....

Ok.. Kada se pojavi u madjarskoj ocekujem da mi neko pomogne oko detalja 🙂 valjalo bi kupiti ovu masinu 🙂

Koliko ocekujete da ce kostati posle par meseci od pocetka prodaje i gde bi se mogao nabaviti,da ispadne najeftinije.. ? Da li na primer postoji sansa da kupis u nemackoj skines 40e poreza i onda predjes nasu granicu a da te nasi d*bili ne smaraju za carinu i porez ?

Koji naši d*bili leba ti? Ti bi da švercuješ i da te niko ništa ne pita, sjajno LOL!

Cena će biti ista prvih godinu dve jer je prodaju dosta ispod cene proizvodnje.

Koji naši d*bili leba ti? Ti bi da švercuješ i da te niko ništa ne pita, sjajno LOL!

Cena će biti ista prvih godinu dve jer je prodaju dosta ispod cene proizvodnje.

Nisi me razumeo.. Kada kupis mob na primer u nemackoj 95 % te niko nece smarati za carinu porez itd..

Razumeo sam te samo si me nasmejao time da su d*bili na granici jer smaraju za porez i carinu 🙂

Ma brate da je ovo normalna drzava ne bi mi bilo krivo i da mi naplate carinu,a posto znam da pare usisavaju u budzete politickih stranaka i u dzepove pojedinaca veruj mi mrsko mi da im dam i 50din.. Ovo je sada neka druga tema ali *** 🙂

Nece ovde biti brzog pada cene. Nije ovo Wii U pa da mu skinu cenu za 6 meseci sa 300 Eura na 200. Cena zavisi od Strategije , sta se zeli postici, i od konkurencije. Kako je konkurencija za slican proizvod najavila vecu cenu, pre ce biti mada daju i dodatak uz konzolu , da ce oni morati prvi da idu sa cenom dole.

Sve zavisi kakav su dil postigli sa proizvodjacima komponenti kao sto je AMD na primer, ali ne verujem da ce je prodavati ispod cene kostanja. Posebno sto je 1 $ =1 Euro. Na SAD trzistu ce je prodavati otprilike koliko njih kosta, bez zarade, a na EU trzistu sa solidnom zaradom. Kada bi prodavali ispod cene kostanja, odmah bi im stigla iz SAD tuzba za damping, koju bi MS dobio ladno , kao sto je Apple dobio one tuzbe protiv Samsunsga na domacem terenu. Dobro te Apple tuzbe nisu bile za damping , nego za patente, al Kinezi dobise kazne za damping celika.

Konzole su i do sad u startu prodavali ispod cene proizvodnje, tako ce i ovaj put barem Sony.

Ne moze niko da mi kaze da ce prodavati ili da je ikad ijedan prozivodjac konzola prodavao svoje konzole sa gubitkom ili 0 profita.
Manite se tih lazi. Oni dobijaju mnogo nize cene za te komponente jer im treba da proizvedu milione i milione konzola.
Pustite ljude koji sabiraju kolko kosta 8gb ddr5 rama, pa procesor pa blue ray citac..........
Cak i ako bi isli tom logikom malog Perice stigli bi do mozda ali mozda 300$ vrednosti celokupne konzole.
Al realnom logikom jedan konzola ce kostati Sony 150-250$ u pocetku da proizvedu.

Poslednja izmena:
Ps3 se prodavao debelo ispod cene (oko 200$). Bio razlog za tri,cetiri katastrofalna sonyjeva kvartalna rezultata.

Pa ne uvek. Sony je uveo tu praksu, i samo je M$ pratio tu politiku do pre par meseci. Sada im se pritružio i Nintendo sa WiiU ali njihov gubitak je oko 40USD po konzoli u USA tj ništa u evropi i japanu.

Sajtovi kao iSuppli kada vrse procene koliko nesto kosta u proizvodnji uvek uzimaju " on shelf " cene, odnosno u prevodu sa police, tj. iz maloprodajne radnje. Tesko da i jedan ozbiljni proizvodjac koji proizvodi milione necega kupuje delove u nekoj maloprodaji. Oni sve te ogromne kolicine ugovaraju po specijalnim cenama, koje su vrhunska poslovna tajna, posebno sto je glavni snabdevac AMD u velikoj krizi i mora da pristane i na nize cene nego sto bi pristao da nije.

Sami proizvodjaci kao Sony, ne demantuju ovakve "nezavisne" price , jer je to super reklama, nesto vredi 800 $ a vi platite 500 $. Pa ko ne bi odmah otrcao u radnju i kupio ??

Tako da ne treba verovati u takve tekstove, napisao sam i zasto . Jer u uredjenim zemljama kao sto je SAD nikada ne bi dozvolili da Japanska firma uradi tako nesto i da na taj nacin ometa konkurenciju, posebno kada im je glavni konkurent domaca firma MS.

Poslednja izmena:
I kako onda objasnjavas debeli minus sa kojim je Sony poslovao pri PlayStation delu? Ili su im i financial reports falsifikovani?

Poslednja izmena:
Treba prodati mnogo konzola da se pokrije trošak razvoja. Zato je prvih x miliona sa gubitkom.

Treba prodati mnogo konzola da se pokrije trošak razvoja. Zato je prvih x miliona sa gubitkom.

Playstation 3 konzola prodano do januara 2013.: 77 miliona

Xbox 360 konzola prodano do marta 2013.: 77.2 miliona

Zasto Microsoft nije imao toliki drastican gubitak tj. minus ako je vec do toga?

Playstation 3 konzola prodano do januara 2013.: 77 miliona

Xbox 360 konzola prodano do marta 2013.: 77.2 miliona

Zasto Microsoft nije imao toliki drastican gubitak tj. minus ako je vec do toga?

Nisu prodavali sa tolikim gubitkom. PS3 ima BR drajv koji je tada koštao dosta, a gde je još Cell i sve ostalo.

Daleko bitnija stvar od broja prodatih konzola je broj prodatih igara, jer od svake igre Sony i M$ uzimaju dobar procenat za licencu.

Ma kakav gubitak,nista oni ne gube.
Njima je gubitak ako nisu zaradili onoliko koliko su mislili.
To je surovi kapitalizam,nikome oni nista ne daju ispod cene,ako moraju rade na nuli,ako idu u minus zna se
otpuste 100-200.000 ljudi,par katanaca i resena stvar.

I kako onda objasnjavas debeli minus sa kojim je Sony poslovao pri PlayStation delu? Ili su im i financial reports falsifikovani?

Prve godine je Sony u svom delu konzole , hardver- softver imao skoro 2 MIlijarde $ gubitka. Objasnjenje je vrlo jednostavno , ne zato sto su prodavali sa gubitkom, vec zato sto niko nije poverovao u tu pricu, ta vrsta reklame nije upalila.

Startna prodaja konzola PS3 je bila najblaze receno ocajna, realnije bi bilo reci Katastrofalna. Broj prodatih igara je bio takodje mizeran u prvoj fiskalnoj godini. Bila je vest da je MS razvijao svoj novi Xbox 4 godine. Sigurno ni PS4 nije razvijan manje vremena, a to su basnoslovni troskovi , koji dolaze na naplatu , posle starta konzole koji je bio totalni promasaj u slucaju PS 3, tek kasnije je zauzeo trzisne pozicije koje sada zauzima. Prodaja igara za PS3 je bila takodje minimalna, a razvoj igara kosta ogromne sume novca. I sam Soni je izdavac igara i sa slabom prodajom , nije mogao ni da pokrije troskove ulaganja u njihovo pravljenje. Budzeti za vrhunske igre sve su veci i veci i mere se milionima dolara.

Drugo tu su ogromni marketingski troskovi, evo sada se prica da MS ima duplo veci fond za reklame od Sonija. Sve sto su tada potrosili za lansiranje PS 3 ispostavilo se kao cist gubitak.

Jedino sto nije logicno je prodavati bilo sta ispod cene kostanja. To je najstroze zabranjeno zakonima koji postoje u SAD i EU i Soni se sa tim ne bi igrao. Evo sada imamo slicnu pricu da Amazon prodaje svoje Kindle uredjaje po ceni kostanja, nikada nisu spomenuli da prodaju ispod cene, jer to i ne rade. Informacije o prodaji ispod cene proizvodnje uvek dolaze iz trece ruke, Soni nikada nije dao takvu izjavu.

Poslednja izmena:

Dobrim delom se poklapa sa mojim misljenjem.
Sonijevci su izabrali prave reci u pravom trenutku i ispali heroji,a MS je sam sebe napljuvao. Realno ni jedni nisu ni crni ni beli.
HW su izabrali takav da ce kompatibilnost u nazad sigurno ostati na sledecoj generaciji sto znaci da ove konzole nece mrcvariti kao prethodnu generaciju.

Kad se podvuce razlika je u trenutno nizoj ceni i jacem hw na strani sonija.

"Ken Kutaragi didn't sit around wondering what consumers and developers wanted; he worked out what they didn't even know they needed and then went out and built that."
Sve je receno ovim. Sad imamo sklepane konzole sa sto generickijim hw-om. Ms je nametnuo taj model a sony ga prati- od pc hw-, preko placanja on-linea pa sad do drm-a. I najveci uspeh sonyja je sto nije prekopirao drm. Za sada.
Al sony ma dev timove koje je jos kutaragi sastavio i oni su i razlog prodaje ps-a.

Ako se ne obistini ono o cemu je izmedju ostalih i Jaffe pricao a to je da su ove konzole poslednja generacija onda bi ovo moglo biti dobro po konzolase. Pod uslovom da AMD i Intel ne propadnu za deset godina. Jer ova arhitektura znaci da ce za 5-7 godina moci da pitaju AMD sta ima novo od hardvera, kupe to i naprave novu konzolu koja ce zadrzati KOMPATIBILNOST UNAZAD. Kao sto je na PCju vec godinama.

Ne vidim razlog da budu poslednja generacija. Ms i sony imaju svoj dev studije i oni sami su dovoljan razlog da ljudi kupuju konzole. A novac koji se tu vrti je ogroman i sto bi se neko odricao toga?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno